Copy

Samenwerking met Indonesië

Begin mei vond in Yogyakarta wederom een tweedaagse workshop plaats voor de onderzoekers van de projecten Regionale studies en Geweld, bersiap, berdaulat en de 15 Indonesische collega’s van het project Proklamasi, Kemerdekaan, Revolusi dan Perang di Indonesia (Proclamatie, Onafhankelijkheid, Revolutie en Oorlog in Indonesië). Tijdens deze workshop werd de samenwerking tussen de Nederlandse en de Indonesische onderzoekers verder ingevuld. Zo werd besloten om gezamenlijk de ontwikkelingen in een aantal Indonesische regio’s te analyseren. Nederlandse onderzoekers leggen daarbij de nadruk op het Nederlandse militaire geweld, terwijl hun Indonesische collega’s de maatschappelijke impact van dat geweld in kaart brengen. In het voorjaar van 2019 vindt opnieuw een workshop plaats om de plannen voor een gemeenschappelijke publicatie verder uit te werken.
Lees meer
Onderdeel van de workshop  was een excursie naar verschillende musea en monumenten over de Indonesische strijd tegen de Nederlandse koloniale overheersing. Lees hier het verslag dat onderzoeker Roel Frakking maakte van deze buitengewoon leerzame rondreis.

Save the date: 13 september Pakhuis de Zwijger

Wat is de stand van het onderzoek? Met welke vraagstukken en prangende thema’s hebben de onderzoekers te maken? En welke impact heeft de dekolonisatieoorlog in Indonesië tot op de dag van vandaag op Nederlanders en Indonesiërs? Op donderdagavond 13 september vindt in Pakhuis de Zwijger een tweede bijeenkomst plaats, precies een jaar na de publieke kick-off van het onderzoek.

Meer informatie over het programma volgt binnenkort. Hou vooral ook onze website in de gaten.

Winnie Sorgdrager voorzitter Maatschappelijke Klankbordgroep Nederland

Op 20 juni is Winnie Sorgdrager geïnstalleerd als voorzitter van de Maatschappelijke Klankbordgroep Nederland.  Sorgdrager (1948) was onder andere minister van Justitie en tot voor kort lid van de Raad van State. Onlangs is zij door de minsterraad voorgedragen als  Minister van Staat.
De Maatschappelijke Klankbordgroep Nederland bestaat uit vertegenwoordigers van organisaties en instellingen op het terrein van herdenking en herinnering. De Klankbordgroep en de programmaleiding zijn in het afgelopen jaar vier keer bij elkaar geweest om de invulling en de voortgang van het onderzoek te bespreken. De volledige samenstelling van de Klankbordgroep is hier te vinden, evenals het document waarin de taken en verantwoordelijkheden  van zowel Klankbordgroep als programmaleiding zijn vervat.

Getuigen & Tijdgenoten: Verhalen verrijken

Bandung 1945 / 1946, van de Japanse capitulatie tot aan ‘Bandung Lautan Api’, het bewust in brand steken van een groot deel van de zuidkant van de stad door terugtrekkende Indonesische republikeinen. We volgen de herinneringen van een groep mensen die als tieners getuigen waren van deze periode. De stad werd door de spoorlijn, de demarcatielijn, verdeeld in een noord- en zuidkant. Tijdens een groepsinterview met Indische bewoners werden we meegenomen door de straten van Bandung, maar bleven hierbij wel aan de Nederlandse kant van de demarcatielijn. Een Indonesische getuige heeft ons juist meegenomen in zijn herinneringen die zich grotendeels afspeelden aan de zuidkant. Samen geven zij inzicht in hoe het leven er uitzag aan beide zijden van de demarcatielijn. Daarmee illustreren zij de uiteenlopende ervaringen van verschillende bevolkingsgroepen in die tijd.

Het project Getuigen & Tijdgenoten wil door het delen van persoonlijke verhalen als deze, mensen die tussen 1945 en 1950 in Indonesië verbleven verbinden met het onderzoeksprogramma, om zo een genuanceerd beeld te scheppen van deze periode. In dat kader zijn verschillende interviews afgenomen in Indonesië en Nederland. Met groepen maar ook individueel. Lees hier bijvoorbeeld de blog die coördinator Fridus Steijlen schreef over zijn ontmoeting met de Indonesische veteraan Pak Edi, op Ambon.

Dat de koloniale oorlog ook voor jongere generaties nog steeds een actueel thema is, bleek tijdens het groepsinterview tijdens de Tong Tong Fair met enkele vertegenwoordigers van de derde generatie. Welke verhalen hebben mensen die de periode 1945-1950 hebben meegemaakt doorgegeven aan hun kleinkinderen? En welke rol speelt deze geschiedenis in hun levens? Drie kleinkinderen namen ons mee in hun zoektocht naar antwoorden op vragen over hun verleden én de manieren waarop zij deze geschiedenis doorgeven aan hun eigen en de volgende generatie.
 
Tong Tong Fair 2018: Stephanie Welvaart, Kirsten Vos, Ronald Nijboer en Wouter Neuhaus
Getuigen & Tijdgenoten verzamelt veel persoonlijke documenten van mensen die tussen 1945 en 1950 in Indonesië verbleven. Dit blijken waardevolle aanvullingen voor het onderzoek te zijn. Vooral brieven en dagboeken gunnen ons een intieme blik in het dagelijkse leven van militairen en burgers. Wij zijn onlangs een serie begonnen met blogs waarin dit vaak aangrijpende materiaal in de schijnwerpers wordt gezet. Lees hier de eerste blog in deze serie van coördinator Eveline Buchheim.
 
Lees meer

Boekpresentatie Piet Hagen

Op woensdagmiddag 25 april vond in een afgeladen Spui25 de presentatie plaats van het naslagwerk Koloniale oorlogen in Indonesië. Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing (De Arbeiderspers). Auteur Piet Hagen overhandigde de eerste exemplaren aan mevrouw Ourina Ritonga, plaatsvervangster van de Indonesische ambassadeur in Nederland, en aan NIOD-directeur Frank van Vree.

Voorafgaand aan de overhandiging van de eerste exemplaren waren er voordrachten te beluisteren van Petra Groen (NIMH),  Henk Schulte Nordholt (KITLV), Frank van Vree en Piet Hagen rond het thema ‘geweld als hoeksteen van de koloniale samenleving’.
Naar aanleiding van de boekpresentatie sprak programmaleider Mariëtte Wolf met Piet Hagen.
 
Lees meer

Theatervoorstelling Westerling – een broederstrijd

Veel onderzoekers waren aanwezig bij de première van de theatervoorstelling Westerling op 22 maart 2018. Het Moluks-Nederlandse theatergezelschap DeltaDua nam een vol Zaantheater mee in een verhaal over een Molukse broederstrijd. Onderzoeksassistent Anne van Mourik sprak over de voorstelling met regisseur Anis de Jong. Hoe kwam hij tot deze voorstelling? En in hoeverre denkt hij dat het onderzoek Dekolonisatie Geweld en Oorlog in Indonesië een aandeel kan hebben in de gezamenlijke verwerking van het gewelddadige verleden?
Lees meer
Heeft u vragen over dit onderzoek? Die beantwoorden wij uiteraard graag. Mail ons via info@ind45-50.nl. Wij hebben hier de meest gestelde vragen op een rijtje gezet.
U heeft zich aangemeld voor deze nieuwsbrief via www.ind45-50.org of u was aanwezig bij de publieke Kick-off van het onderzoeksprogramma. 

Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen? Dan kunt u zich uitschrijven. Als u zich niet uitschrijft, dan ontvangt u voortaan alleen onze nieuwsbrief. Onze nieuwe privacyverklaring vindt u hier.
Subscribe to IndonesianEnglish newsletter

Herengracht 380
1016 CH Amsterdam
+31 (0)20 523 3800
info@ind45-50.nl






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
niod · Herengracht 380 · Amsterdam, Nh 1016 CJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp