Copy
21 juni 2018
In deze nieuwsbrief leest u over de laatste ontwikkelingen rondom de realisatie van het azc aan de Deventerstraat. Deze editie verschijnt digitaal, maar ook op papier, omdat we het belangrijk vinden om alle omwonenden en geïnteresseerden goed te informeren over de onderwerpen in deze editie.

Linde voorlopig geen optie voor asielzoekers

Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft gelezen, hebben COA en GGNet de mogelijkheid onderzocht om De Linde, een bestaand gebouw op het GGNet-terrein, te gebruiken voor asielopvang.

Uit het onderzoek blijkt dat dit voorlopig geen haalbare optie is; voornamelijk omdat de GGNet- bewoners tot 2020 in het gebouw wonen. Het COA heeft de gemeente daarom gevraagd verder te gaan met de al gestarte bestemmingsplanprocedure inclusief de nieuwbouw. COA, gemeente en GGNet vallen daarmee terug op het oorspronkelijk plan dat in de bestuursovereenkomst is afgesproken en in het bestemmingsplan de Wellen Zuid is vertaald.

Hoe nu verder met het bestemmingsplan

Om de huisvesting van asielzoekers op het GGNet-terrein mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden aangepast. In december 2017 en januari 2018 kon iedereen reageren op het bestemmingsplan de Wellen Zuid. Dit bestemmingsplan maakt de verbouw van vijf bestaande panden en de nieuwbouw van twee nieuwe woongebouwen mogelijk.

De volgende stap is het opstellen van een nota met 67 reacties op het bestemmingsplan en de antwoorden daarop. Ook staat hierin of het bestemmingsplan op basis van de reacties wordt aangepast.

Planning bestemmingsplan
Eind juni besluit het college van B & W over deze zienswijzennota en biedt het college de nota en het bestemmingsplan aan bij de gemeenteraad. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan uiteindelijk vast. Dat gebeurt naar verwachting in september 2018. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, krijgt hierover apart bericht. In de eerstvolgende nieuwsbrief kondigen wij de datum van de raadsvergadering aan.

Aantal asielzoekers
De gemaakte afspraken tussen de gemeente en het COA over het aantal vluchtelingen dat op deze locatie wordt gehuisvest, veranderen niet. Het azc aan de Deventerstraat start met 400 opvangplekken, met een mogelijkheid om door te groeien naar 600 plaatsen. Nog verder uitbreiden naar 800 plaatsen kan alleen nadat de gemeenteraad hierover is gehoord. Ook dat gegeven is niet gewijzigd.

Afscheid klankbordgroep 

Op 10 april was de laatste klankbordgroep-vergadering. Eind 2015 startte de klankbordgroep van het azc. Het doel was omwonenden te informeren en te betrekken bij een goede invulling van het azc op het terrein van GGNet. Aan de klankbordgroep namen naast bewoners en leden van het Comité Passend AZC vertegenwoordigers van COA, GGNet, de wijkagent, wijkraden Zevenhuizen Zuidbroek en Osseveld Woudhuis en gemeente Apeldoorn deel. Presentaties werden verzorgd door onder anderen de architect, de adviseur voor de risicoanalyse, verkeerskundige, jurist bestemmingsplannen en het COA. De klankbordgroep heeft naast het ontvangen van informatie en uitleg, gevraagd en ongevraagd kunnen adviseren over aspecten die te maken hadden met de komst van een prettig, veilig en leefbaar azc op deze locatie. Het onafhankelijke Bureau Beke heeft met deze inzichten een risicoanalyse opgesteld. Dit rapport wordt in het omwonendenoverleg gebruikt om de monitor in te richten. Hiermee is de taak van de klankbordgroep afgerond en dragen de leden het stokje over aan het omwonendenoverleg.

Van klankbordgroep naar
omwonendenoverleg en beheergroep

Nu het bestemmingsplan vordert, volgt er een meer uitvoerende fase. Ook komt er een andere overlegstructuur. De klankbordgroep wordt vervangen door een omwonendenoverleg. Deze groep bestaat uit direct omwonenden. Zij gaan zich bezighouden met het opzetten van de monitoring, de maatregelen die nodig zijn voor het terrein en het opzetten van een beheersgroep die klachten en risico’s gaat behandelen en bewaken. Deze manier van overleggen wordt ook geadviseerd in de risicoanalyse van Bureau Beke.

Naast de direct omwonenden nemen ook COA, GGNet, de gemeente, een wijkagent en leden van de wijkraden Osseveld Woudhuis en Zevenhuizen Zuidbroek deel aan het overleg. In elke plaats waar een azc staat is er een omwonendenoverleg. De locatiemanager van het azc blijft, ook als het azc er eenmaal is, regelmatig in overleg met de omwonenden.

Het omwonendenoverleg is bedoeld om de relatie tussen het azc en de direct omwonenden op te bouwen. Het streven daarbij is dat beide groepen als goede buren met elkaar om gaan en afstemmen over zaken die in het dagelijks leven aan de orde zijn. De eerste direct omwonenden zijn hierover inmiddels benaderd. Ruim voor de start van het azc krijgen ook de overige omwonenden via diverse kanalen informatie over de klachtenprocedures, informatievoorziening, mogelijkheden tot vrijwilligerswerk en de manier van werken van het omwonendenoverleg en de beheergroep.

Terugblik op de huiskamergesprekken 

De afgelopen tijd heeft de gemeente veertig huiskamergesprekken gevoerd met omwonenden van het toekomstige azc. In het ene geval met twee personen, een andere keer schoven er soms zes tot acht personen aan.

Veel deelnemers stelden de inzet en openheid van de gemeente op prijs. Dat neemt niet weg dat er zorgen blijven, voornamelijk over de omvang van het azc en de samenstelling van de groep asielzoekers. Tijdens de gesprekken was er gelegenheid om de eerdere besluitvorming nog verder toe te lichten. Ook de risicoanalyse en het vormgeven van de monitoring en de beheergroep kwamen veel aan de orde.

Diverse direct omwonenden gaven aan in de volgende fase actief te willen meedenken over de opzet van de monitoring en de beheergroep.

Aantal asielzoekers in Nederland 

Het aantal mensen dat asiel aanvraagt in Nederland wisselt. Sinds de zomer van 2017 is het aantal mensen dat op een COA-locatie woont relatief stabiel, een kleine 20.000 bewoners. Ook op dit moment is dit ongeveer het aantal bewoners dat het COA opvangt. Het aantal opvangplekken dat het COA heeft, is hoger. Daarom heeft het COA in maart besloten een aantal opvanglocaties te sluiten; dit waren locaties met kortlopende huurcontracten of verouderde panden.

Het COA zal tegelijkertijd altijd plannen moeten blijven maken voor nieuwe, structurele locaties, zoals op dit moment in Apeldoorn. Ook in Amsterdam zijn er plannen voor een nieuw azc. Er zullen altijd nieuwe opvangplekken nodig blijven, omdat oude panden worden afgestoten, huurcontracten aflopen, of er een situatie ontstaat waarbij de het aantal mensen dat asiel aanvraagt weer toeneemt. Het COA kijkt dan naar locaties, verdeeld over Nederland. Apeldoorn is geschikt omdat er goede mogelijkheden zijn om te werken, te leren en te integreren. Het terrein aan de Deventerstraat is om veel redenen geschikt, onder andere doordat er voorzieningen (winkels, openbaar vervoer) op loopafstand zijn en het terrein ruim en flexibel is.
Contact

Hebt u na het lezen van deze nieuwsbrief nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente Apeldoorn via opvang@apeldoorn.nl of via 14 055. Kijk voor meer informatie ook op de website www.apeldoorn.nl/vluchtelingenopvang.
Copyright © 2018 Gemeente Apeldoorn, All rights reserved.


meld je aan voor deze nieuwsbrief    meld je af voor deze nieuwsbrief    update aanmeldgegevens

Email Marketing Powered by Mailchimp