Copy
Nieuwsbrief Groninger Gasberaad - 17 juli 2018 #46
Bekijk deze email in uw browser
In deze nieuwsbrief o.a.:
Analyse van de afgelopen weken, technische sessie met Mijnraad in Groningen, internetconsultatie van wetsvoorstel Mijnbouwschade Groningen,
toneelgroep Jan Vos, zwartboek oude schades.

Uit het Beraad:

Waar zijn we hier in vredesnaam mee bezig?

“Je kunt aan een scheur niet zien of die door de gaswinning (mede) is ontstaan.” Dat is één van de conclusies die door TU Delft na twee jaar onderzoek wordt getrokken. Gezond verstand en wetenschap lijken elkaar te vinden. Eindelijk. Het onderzoek toont ook aan dat de altijd gehanteerde contourlijn geen werkelijke waarde had. Ook daarvan zal geen Groninger van de stoel vallen. Maar zal de minister ook dit “nieuw inzicht” omarmen? En wat betekent dat dan? Moeten alle in het verleden als C-schade afgedane schades opnieuw worden bezien? En alle schademeldingen in het zogenaamde buitengebied? Wauw… Het rapport van TU Delft roept overigens ook al weer de nodige vragen op. Het tijdsaspect (wanneer is de schade ontstaan?) lijkt niet mee genomen. En alle kleinere trillingen die op afstand van episch centrum zijn geregistreerd zijn niet opgeslagen en ook niet betrokken bij de analyse. Het kan altijd beter. Maar bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) werken ze zich nu al drie slagen in de rondte om de olifant van ruim 13.000 schademeldingen klein te krijgen.. Laat de nieuw gerezen twijfels alsjeblieft in ieder geval het doorslaggevend argument zijn voor een totaal generaal pardon voor de oude schade gevallen! In plaats van wéér een onderzoek.

En dan de versterking. De minister wilde maar twee dingen: veiligheid en duidelijkheid. Het eerste wil hij bereiken door te anticiperen op een ambitie (namelijk de behoefte en noodzaak aan Gronings gas op termijn terug te dringen). En het tweede moest komen uit een stapel nieuwe rapporten. In Groningen weten we al jaren dat elk verschenen rapport in dit dossier meer vragen oproept dan het beantwoordt. Er zijn nu 1.500 woningen zeker onveilig, en nog een paar duizend zijn waarschijnlijk of misschien onveilig. Dat hebben we niet gemeten, dat hebben we berekend. Net zoals bij Schiphol de geluidsoverlast wordt berekend in plaats van gemeten. 

Van de zogenaamde tweede batch (wie heeft ooit die term bedacht?!?? En waarom??) “1588” wordt het nakomen van aangegane verplichtingen een belangrijke afweging. Ook daar heeft de wetenschap het gezond verstand gelijk gegeven. Vier maanden geleden waren de toezeggingen al even hard maar dat telde toen niet. Nu, onderbouwd met een rapport, “mogen zij door”. Dat lijkt een duidelijke boodschap maar de interim NCG verzuchtte dat hij al dagen bezig is om een brief aan deze bewoners opgesteld te krijgen. Waarom? De boodschap zou toch helder en duidelijk zijn? Maar nee. De brief waaraan dagen lang door tientallen ambtenaren is gesleuteld is niet meer dan een procesbrief. Of u woont in een onveilige woning en wordt versterkt, óf u woont in een veilige woning en mag "in principe" kiezen. Kern van de boodschap: “u hoort  nog van ons”. 

Ook het vinden van de adressen van de 1.500 onveilige woningen blijkt een probleem. Opnieuw iets wat de Groningers gelijk op hun klompen aanvoelden, zo werkt het namelijk niet met theoretische modellen. Het gezond verstand moest weer even wijken, SodM en Mijnraad bezwoeren dat het wel kon. Benieuwd wanneer het volgend rapport komt waarin toch blijkt dat het gezond verstand opnieuw gelijk heeft.

En ondertussen worden er meer juridische stappen voorbereid dan ooit tevoren en vinden coalitie en oppositie elkaar in de roep om psychische en geestelijke hulp voor de gedupeerden. Waar zijn we hier in vredesnaam mee bezig?  

Het bevingsverhaal van...

 

Wie: Femke (63)
Woonplaats: Meedhuizen
Huis: Een woonboerderij uit de jaren ’30
Te maken met: Ernstige schades aan huis, schuur en atelier, jarenlange slepende procedures met CVW en NAM

“Weet je, ik heb een pitbull-mentaliteit”, zegt Femke. “Ik geef nooit op, er móet een oplossing komen. Maar het is me wel wat geweest hoor, de afgelopen jaren.”

Aan het woord is Femke uit Meedhuizen. In 2015 meldt ze bij het CVW schades aan haar huis, schuur en atelier. In de hoop tot een snelle oplossing te komen. Dit verhaal in het kort? Na drie jaar lang van het kastje naar de muur, verschillende zaakbegeleiders en offertes, loze beloftes en daarnaast een verdrietige privé situatie (haar man overleed enkele jaren geleden), is er nog helemaal niéts veranderd. Toch geeft Femke niet op. En besluit ze openheid van zaken te geven, in de hoop dat iemand (NAM, overheid, lokale bestuurders) hier iets van meeneemt.

“Kort nadat ik in 2015 mijn eerste melding gedaan had, kwamen experts van het CVW langs. De schade was fors: een deel van het woonhuis en de schuur waren verzakt, in m’n atelier zaten forse scheuren. ‘Binnen een halfjaar hebben we dit opgelost mevrouw!’, werd me gemeld. Helaas alleen maar mondeling, net als alle mooie beloftes die daarna nog zouden komen. Het werd een tijdje langer.”

Het volledige verhaal van Femke leest u op onze website

20 juli: Technische sessie met Mijnraad in Groningen

Op vrijdag 20 juli a.s. komen vertegenwoordigers van de Mijnraad, KNMI, NEN en SodM naar het provinciehuis om (technische) vragen te beantwoorden n.a.v. het Mijnraad advies.

U bent van harte uitgenodigd.

De bijeenkomst vindt plaats op het provinciehuis (zaal Topweer) en begint om 14:00 uur.

Kunt u niet aanwezig zijn, maar wilt u toch schriftelijke vragen stellen? U kunt uw vragen sturen aan het Secretariaat van de Miijnraad via bouke.bussemaker@rvo.nl

(Een cc naar welkom@gasberaad.nl zouden we erg waarderen!)

Samen het kamerdebat kijken in de Euroborg


In plaats van met z'n allen voor de zoveelste keer met de bus naar Den Haag te gaan voor het Kamerdebat, besloten we de Skylounge in de Euroborg af te huren om gezamenlijk te kijken. Zo'n 150 mensen gaven hieraan gehoor. Na het eerste deel van het debat was de teleurstelling over het verloop (weer) enorm groot en besloot een deel van de bezoekers (heel begrijpelijk) huiswaarts te keren. Al met al vonden we het als Groninger Gasberaad, ondanks de teleurstellende uitkomsten van het debat, een geslaagde avond.

Wilt u een korte samenvatting van het debat? Dan raden we dit overzicht in twintig tweets van RTV Noord aan!

Wetsvoorstel Mijnbouwschade Groningen:  Internetconsultatie

Twee weken geleden werd in de Tweede Kamer gesproken over een wijziging van de Mijnbouwwet. Hiervoor hebben wij onze zienswijze op 13 april al ingediend. Helaas heeft de Tweede Kamer de wet ondanks de ingediende bezwaren vanuit de regio aangenomen.

Terwijl deze wet nu wordt voorgelegd aan de Eerste Kamer, ligt er een nieuw wetsvoorstel voor Groningen ter consultatie. Het gaat hierbij om het wetsvoorstel Mijnbouwschade Groningen. Hier wil de minister de afhandeling van de schade helemaal overhevelen naar het publiekrecht. Dit wil hij doen door het oprichten van een zogenaamd ZBO: Zelfstandig Bestuursorgaan ter vervanging van de huidige Tijdelijke Mijnbouw Commissie Groningen (TCMG). 

Het Groninger Gasberaad heeft om een nadere toelichting gevraagd, deze heeft plaatsgevonden op 12 juli en later deze week volgt er nog een sessie. Wij zullen ons daarna beraden op onze reactie. De reacties zijn openbaar en ook te vinden op de site van de internetconsultatie: 

https://www.internetconsultatie.nl/instituutmijnbouwschadegroningen

De consultatie loopt tot 14 augustus 2018.

Zwartboek SP: Herstel de scheuren in de huizen en zielen van Groningen

Begin dit jaar besloot minister Wiebes dat de NAM vóór 1 juli 2018 alle 6000 oude schademeldingen van de gaswinning moest afhandelen. Volgens de minister verloopt de afhandeling van de schades voorspoedig. Maar toen we het aan de Groningers vroegen hoorden we een heel ander verhaal. ‘Uit deze verhalen spreekt een ongekende wanhoop en een mensonterende behandeling van slachtoffers van de gaswinning en het beleid van minister Wiebes. Zij zijn murw, moe, boos, ziek of depressief,’ zegt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman.

Download hier het zwartboek.

GAS:  het verhaal van een vluchtige bodemschat

Een toneelstuk over de gaswinning. Hoe kom je erop? Toneelgroep Jan Vos waagt zich er dit najaar aan. Met toneelstuk GAS brengen ze het theater dichtbij: in Ten Boer, Zuidlaren en later op andere plekken in het land brengen ze dit ‘verhaal van een vluchtige bodemschat’ naar de gedupeerden zelf toe. Tjeerd Bischoff, schrijver van het stuk, vertelt op onze website over het hoe en wat.

Gaswinning in het nieuws


Nieuwsgierig naar wat er tot nu toe in de maand juli  in het nieuws verscheen over de gaswinning? Een overzicht van de maand juli vindt u op onze website. U kunt ook klikken op bovenstaande afbeelding.
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2018 Groninger Gasberaad, All rights reserved.


Geen nieuwsbrief meer ontvangen?
uitschrijven