Copy
U heeft aangegeven dat u graag de nieuwsbrief krachtige basiszorg wilt ontvangen. Wilt u deze toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.
Krachtige basiszorg is in Utrecht ontwikkeld om inwoners optimale zorg en ondersteuning aan te bieden. Met partners is een nieuwe en andere manier van kijken, leren, doen en organiseren ontwikkeld. Huisartsen, buurtteams en andere professionals werken integraal en proactief samen op basis van een gemeenschappelijke visie. De aanpak richt zich op kwetsbare bewoners met problemen in meerdere levensdomeinen. Het resultaat? Bewoners ervaren een betere gezondheid. Professionals kunnen beter hun werk doen. Inwoners krijgen zorg- en dienstverlening op maat. En het scheelt uiteindelijk ook in de kosten voor de gezondheidszorg.
Het verhaal van Ingrid Horstik...

Krachtige basiszorg werkt! Maar hoe dan? Professionals en bewoners geven graag antwoord op deze vraag. Ingrid Horstik, ontwikkelaar bij Buurtteams Utrecht, vertelt hoe binnen Krachtige basiszorg de bewoners zélf zo veel mogelijk de regie krijgen.

‘In Krachtige basiszorg is de klant het uitgangspunt. In de praktijk betekent dat vooral: in alle stadia van de
hulpverlening heel goed luisteren en kijken naar iemand. Als een bewoner aanklopt met schulden, informeren we
eerst of er ook andere problemen zijn..’ Lees meer

Het vergroten van de basisvaardigheden
Aandacht voor taal


Alles begint met taal. Door het verbeteren van taalvaardigheid dragen we bij aan zelfredzaamheid van inwoners. Van nieuwe Nederlanders die de taal niet beheersen en van Nederlanders die de taal niet machtig zijn. Want taal loopt als een rode draad door alles heen. Zo ook bij gezondheid.

De Utrechtse wijk Overvecht kent een relatief grote groep met weinig basisvaardigheden op dit gebied waardoor de mogelijkheden om mee te doen in de samenleving beperkt worden. Basisvaardigheden heb je immers nodig om naar de huisarts te gaan, je vraag te formuleren bij het buurtteam en te communiceren met instanties. Vanuit Krachtige basiszorg is er specifieke aandacht om laaggeletterdheid te signaleren en de taal- en gezondheidsvaardigheden van inwoners te vergroten. Met als doel de juiste interventies op het juiste moment aan te bieden en onnodige druk op de basiszorg te verlagen. lees meer
Praktische voorbeelden vanuit Krachtige basiszorg
  • Consult huisarts is vijftien minuten in plaats van tien minuten.
  • Artsen laten patiënt herhalen van wat is gezegd om er zeker van te zijn dat de boodschap juist overgekomen is.
  • Iedere zorgprofessional werkt met pictogrammen (het 4D model).
  • Buurtteammedewerkers vragen aan klanten of zij de taal voldoende beheersen (lezen en rekenen) en nemen mensen mee naar het taalhuis.
  • Een multidisciplinair trainingsaanbod in het herkennen van laaggeletterden onder alle zorgprofessionals.
  • In communicatie-uitingen is aandacht voor een gemakkelijk taalniveau.
Het Taalhuis

Het taalhuis is een plek voor iedereen die aan de slag wil met taal, digitale vaardigheden en rekenen. Er zijn meerdere taalhuizen in de stad Utrecht, die gevestigd zijn in de bibliotheken. In een taalhuis kunnen bewoners terecht voor een persoonlijk advies over lessen en cursussen en kunnen ze oefenen. Ieder taalhuis heeft een taalteam dat bestaat uit medewerkers van de bibliotheek, taalvrijwilligers en medewerkers van vrijwilligersorganisaties. In de taalhuizen is ook een Doe Mee startpunt voor taal en digitale vragen. Hier kunnen bewoners hulp krijgen bij het invullen van een formulier. inloggen of het schrijven van een sollicitatiebrief.
Kijk op www.taalhuisutrecht.nl voor meer informatie.
In het nieuws...

Nivel verbindt: interactieve werksessies gezondheidsvaardigheden
Op 26 september vindt een 'Nivel verbindt' bijeenkomst plaats. Onderwerp van de bijeenkomst is gezondheidsvaardigheden. De missie is om met onderzoek bij te dragen aan een betere gezondheidszorg. Maar hoe zorg je dat resultaten uit ons onderzoek ook echt gebruikt worden? Met de nieuwe serie bijeenkomsten ‘Nivel verbindt’ brengen we zorgprofessionals en onderzoekers bij elkaar om actief aan de slag te gaan met ons onderzoek. Lees meer
 

Interssante links...

Downloads...

Overvecht Gezond en Buurtteams Utrecht
werken samen aan betere zorg en ondersteuning
voor de bewoners van onze wijk Overvecht.
Copyright © | 2018 | Overvecht Gezond & Buurtteams Utrecht | Alle rechten voorbehouden.

Meer informatie over Krachtige basiszorg? U kunt ons mailen of bellen.
 
E-mail info@krachtigebasiszorg.nl
Ingrid Horstik, ontwikkelaar Buurtteams Utrecht, telefoon  06 - 13 88 4 154
Petra van Wezel, manager Overvecht Gezond, telefoon 06 - 21 84 39 70

Wilt deze nieuwsbrief toch liever niet ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven

 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Krachtige basiszorg · Kastordreef 1 · Utrecht, Ut 3561EJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp