Copy


IVN Spau-Beek = Beek, Geverik, Genhout, Neerbeek, Kelmond, Spaubeek

Klik hier voor de webbrowser versie
2018

Jaargang 2 nr.6

Natuurpalet
Nieuwsbrief IVN Spau-Beek

In deze nieuwsbrief

Agenda

  • 29 juni: Excursie 'Vliegend hert',  e.e.a. afh. van weersituatie; vertrek 21.00 uur vanaf NS-station Schinnen; vooropgave interesse bij René v.d. Heuvel, tel. 06-53738966
  • 1 juli: Regiowandeling thema "Bodem" in natuurgebied De Doort, organisatie IVN Born, vertrek 10.00 uur v.a. P-plaats Dieteren, info 06-44336760
  • 11 augustus: Kroedwusjwandeling o.l.v. Petra Driessen met na afloop gezamenlijk kroedwusj binden, 10.30 uur, vertrek v.a. de kerk in Spaubeek,  info 06-27834315
  • 20 t/m 23 augustus: Vier avondwandelingen; starttijd iedere avond 19.00 uur; deelname aan afzonderlijke wandelingen mogelijk; info via Ben Derks, tel. 06-46285317. Vertrekpunten:
    20 aug.: Fam. Kusters, Dorpstraat 142/Heiberg, Spaubeek
    21 aug.: NS-station Spaubeek

    22 aug.: P-plaats kasteel Genbroek, Beek
    23 aug.: P-plaats de Haamen 1, Beek
  • 3i augustus: Vleermuizenexcursie o.l.v. Sjaak Frenken, tel. 06-33108235; vertrek v.a. P-transferium Biesenhof, Bergstraat Sweikhuizen 
  • 2 september: Regiowandeling thema "Bodem" in Geleenbeekgebied in samenwerking met IVN Schinnen; info Ben Derks, tel. 0646285317
  • 23 september: Fruitwandeling o.l.v. René van den Heuvel (tel. 06-53738966) en Ellie Graafmans


Klik hier voor de website www.ivnspaubeek.nl of check Facebook voor info over alle activiteiten. (Lukt het niet, dan kan dat aan uw browser liggen)




Colofon

Digitale nieuwsbrief
Leden, donateurs en geïnteresseerden

Gratis

Uitgever: IVN Spau-Beek

Email:

Redactie@ivnspaubeek.nl

Redactieteam:
Wim Koetsier
Ben Derks
Petra Driessen

Zie ook:

www.ivnspaubeek.nl
www.facebook.com/ivnspaubeek/







 

Wim Castenmiller, coördinator van de Flora & Zoogdieren werkgroep 
 
Nectarplanten bij een insectenhotel; studieobject voor de Flora-subwerkgroep
De Flora & Zoogdieren werkgroep heeft ook een kleine dassen-subwerkgroep


 
Blindengeleidehond tijdens de
april-excursie
Hoe speenkruid ervaren wordt door blinden en slechtzienden
De schubben van de bloem van het groot hoefblad worden gevoeld
Ervaren hoe de judasoor-paddenstoiel voelt



 
Leon draagt een gedicht voor tijdens het uitstapje met Zuyderland-clienten
Ruiken en raden (of herkennen) van de inhoud van de geurzakjes

 
AZC-jeugd timmert nestkastjes
De nestkastjes zijn klaar; nu alleen nog schilderen
Kleine beestjes worden groot onder de microscoop (AZC-activiteit)

 
Met de welpen tijdens het Kabouterpad
Een kabouter uit het gelijknamige 'Kabouterpad'
Verzamelde natuurcollages
Tijdens het Kabouterpad  troffen we een stervende steenmarter aan

 

 
Het voorjaar is begonnen !
De sleedoorn stond volop in bloei

 
Vrouwe St-Jansgeleen verscheen in het bos
Sfeervolle omstandigheden in het Vrouwenbos
Aan de rand van het Vrouwenbos


 
Kunst in de tuin van de fam. Pas
Nectarbloemen bij het insectenhotel bij de fam.Pas

 
Zonsondergang vanaf de Heiberg in Spaubeek
Het werd laat (en gezellig) bij de Midzomernacht-wandeling



 
De 'Bronneberg-bank' direct na plaatsing
Het tekstplaatje op de bank
Mevr. Bronneberg
De dochters zingen moeder toe
Een late en enigszins mystieke afsluiting van de bank-inwijding




 
Door de rosse metselbij dichtgemetselde gaatjes in het IVN-insectenhotel
Rosse metselbij
Grote drukte bij het insectenhotel van Jo van Loo

 

IVN-Nieuws

Beste lezer, hier is alweer een nieuwe versie van 'Natuurpalet', onze tweede nieuwsbrief van 2018 !

Moesten we in de eerste nieuwsbrief van 2018 melden dat een tweetal (voormalige) werkgroepleden waren overleden, dit kwartaal is het zo mogelijk nóg droeviger gesteld omdat we definitief afscheid moesten nemen van maar liefst drie werkgroepleden. Wat verder hieronder kunt u de desbetreffende 'In Memoriam'-berichten lezen. Terwijl we de tekst van van de meeste uitgebreide artikelen in deze digitale nieuwsbrief 'verbergen' achter de optie ...Lees meer .... , kiezen we ervoor om de 'In Memoriam'-berichten volledig op de hoofdpagina's te publiceren.

Omdat begin dit jaar gebleken is dat een aantal (donateur)leden de nieuwsbrief niet leken te hebben ontvangen, hebben we gezocht naar de mogelijke oorzaak. Eén van de meest aannemelijke daarbij is het feit dat we de nieuwsbrief hebben verzonden vanuit ons algemene redactie-adres (redactie@ivnspaubeek.nl), waardoor deze brief bij de ontvangers in de bak met zogenaamde 'ongewenste mails' (oftewel de 'spam-box') terecht is gekomen. We doen ons best om dit euvel te verhelpen en zullen de potentiële nieuwsbrief-ontvangers informeren via een mailbericht dat van een solide adres verstuurd zal worden.

Met enige trots kan het bestuur melden dat tijdens een tweede Algemene Ledenvergadering op 11 april jl., onze nieuwe afdelings-statuten zijn goedgekeurd. Deze zijn daarna door het landelijk IVN gecontroleerd en de officiële notariële vaststelling heeft vervolgens op 7 mei plaatsgevonden. Nu de statuten zijn aangepast aan het moderne landelijk format kunnen we naar verwachting weer 'jaren vooruit'. Het Huishoudelijk Reglement krijgt binnen afzienbare tijd ook een 'opknapbeurt', maar dat heeft vooralsnog een wat lagere prioriteit.

Om deze nieuwsbrief blijvend interessant te houden, zien we nog steeds graag bijdragen van lezers in de vorm van een kort verhaaltje, een natuurvraag, of een mooie foto. Bijzondere (natuur)waarnemingen zijn daarbij heel erg welkom. U kunt ze mailen naar het redactieteam via redactie@ivnspaubeek.nl , maar u kunt interessante zaken ook altijd melden bij één van de redactieteamleden: Petra Driessen (06-27834315), Ben Derks (06-46285317) of Wim Koetsier (06-12992601).
Tevens blijven we op zoek naar mensen die ons redactieteam willen komen versterken: vind u het leuk om mee te helpen om de inhoud van de nieuwsbrief te verlevendigen of om af en toe een verhaaltje te schrijven of te redigeren, meld dat dan bij één van bovengenoemde mensen. 

Het komt sóms voor dat op het laatste moment een activiteit (om een goede reden) moet worden aangepast, terwijl de berichtgeving in diverse bladen of boekjes al gedaan is. Om steeds van de correcte gegevens op de hoogte te blijven, adviseren wij u om onze website www.ivnspaubeek.nl te raadplegen en/of volg ons via Facebook.
 
In Memoriam

Wim Ramaekers

Op 18 april 2018 overleed ons zeer gewaardeerde werkgroeplid Wim Ramaekers, op 82-jarige leeftijd. Wim’s rouwkaart begon met de zin: “Als de dag dan komt dat ik er niet meer ben en ik afscheid genomen heb, wil je me dan herinneren zoals ik was.”
Dat zullen we zeker doen, temeer daar er zo véél goede herinneringen zijn. Vanwege zijn afnemende gezondheid was hij dan misschien niet meer goed in staat naar het IVN-home te komen, maar tijdens de bezoekjes die menige IVN-er nog bij hem thuis aflegde, bleef hij geïnteresseerd en actief meedenken bij alles wat er binnen Spau-Beek gebeurde.
Niet alleen onze afdeling, maar ook het IVN Maastricht en IVN Elsloo, alsook het IVN District in Roermond hebben veel aan zijn enthousiaste inzet te danken. Vanwege zijn financiële achtergrond zette hij zich op veel plaatsen in als penningmeester. Bij het IVN District hielp hij mee de Districts-Kader-Vorming vorm en inhoud te geven. 
Maar zijn échte natuurliefhebberij lag bij alles wat met planten, en vooral ook met bomen, te maken had. Hij blies de Flora-werkgroep binnen Spau-Beek nieuw leven in en glunderde als hij bij een florawandeling met een stethoscoop de sapstroom in een beuk kon laten horen. Hij was altijd ín voor vernieuwing en organiseerde zo, samen met zijn zoon Arno, de eerste GPS-cursus en -wandelingen in het Spau-Beekse. Hij was mede-oprichter van de Natuuroudercursus om zó de ouders van de schooljeugd kennis, kunde en enthousiasme voor de natuur bij te brengen.
Tijdens ons 40-jarig jubileum in 2010 was hij de bedenker van de 4-seizoenenwandeling. Een jaar of anderhalf geleden schonk hij de Flora- en Zoogdierengroep nog diverse boeken, gidsen en andersoortig informatiemateriaal om de IVN-boodschap verder te verkondigen.
Diverse keren complimenteerde hij IVN Spau-Beek met het warme verenigings- en saamhorigheidsgevoel, hetgeen ongetwijfeld mede door zijn toedoen gestalte kreeg. Vergelijkbare dankbare gevoelens zijn wij daarom aan hém verschuldigd, en die we nu dan ook graag doorgeven aan Doree en zijn (klein)kinderen. Nu de dagen dan inderdaad zijn aangebroken, dat Wim er niet meer is, bieden bovenstaande herinneringen hopelijk nog lange tijd troost voor velen.
 
Harry Greven

Op 13 mei 2018 overleed Harry Greven, op ruim 89-jarige leeftijd. Ondanks het feit dat zijn gezondheid de laatste jaren steeds meer te wensen overliet, was hij in ieder geval ‘in geest’ nog steeds actief betrokken bij het wel en wee binnen het IVN Spau-Beek. Hij genoot zichtbaar als hij zo af en toe nog werd uitgenodigd in het IVN-home of tijdens een buitenklus van de werkgroep Landschapsbeheer. 
Ten tijde van de vroegere Paddenoverzetacties deed je nooit tevergeefs een beroep op hem; hij was immers een ‘doener’. Zo kon je hem tijdens talloze activiteiten, zoals de Jaarvergaderingen, mee zien doen in de keuken-afwasploeg en zorgde hij voor de nodige versnaperingen onderweg tijdens de Beekse avondwandelingen. Hij had daarnaast een ‘zwak’ voor het Limburgse cultureel erfgoed en maakte zich verdienstelijk bij de werkgroep Kruisen & Kapellen. Maar bovenal is Harry bekend om zijn heerlijke vruchten-bowl die hij jarenlang zélf fabriceerde voor de deelnemers aan de jaarlijkse Open Dag activiteiten. 
Ook al heeft Harry een respectabele leeftijd bereikt en schreef hij in zijn laatste dagen “ ’t Is good zwao …..” , we verliezen in hem een fijn werkgroeplid dat zijn enthousiasme voor het IVN Spau-Beek ruim verkondigde. Zijn kinderen en kleinkinderen zullen hem minstens zo erg missen, maar koesteren de herinnering aan een sportieve en fijne (groot)vader. Harry werd onder grote publieke belangstelling begraven op 19 mei in Beek.
Frans Niesten
Op 15 mei jl. overleed Frans Niesten; hij werd slechts 59 jaar oud. Frans, die woonde in Munstergeleen, had op prettige wijze kennis gemaakt met ons IVN via een paar cursussen en meldde zich begin 2017 met veel enthousiasme bij onze vereniging. Al snel deed hij mee bij de werkgroep Geologie en de Flora & Zoogdieren werkgroep, alsook bij menige wandeling kon je hem treffen. 
Maar al vrij snel bleek zijn enthousiasme groter dan zijn lichaam áán kon en moest hij menige sessie aan zich voorbij laten gaan. Maar zodra hij weer even een kón, was hij weer in de Spaubeekse IVN-contreien te zien. Levenslustig, sportief en uitermate sociaal; dat waren typerende kenmerken van Frans.

Tijdens de crematie-plechtigheid op 22 mei bleek dat Frans een groot liefhebber was van de blues-muziek en leek het er even op alsof hij zélfs op deze dag nog een duidelijk signaal vanuit ‘hogere sferen’ naar de achterblijvende ‘aardse bewoners’ stuurde. Het eerste blues-nummer dat werd gespeeld heette namelijk “The sky is crying”, terwijl buiten een geweldig noodweer zich boven de Westelijke Mijnstreek ontlaadde. 

Zijn vrouw Anneke en zijn stiefzoon Bram schreven op de overlijdens-kaart “Wat zullen we hem missen”. Hetzelfde geldt in zekere zin voor het IVN Spau-Beek dat in Frans een relatief jong en enthousiast werkgroeplid verloor, waar we in de toekomst nog veel fijne ondersteuning van hadden kunnen verwachten.

Werkgroep in de kijker: Flora & Zoogdieren

Zoals de naam van de werkgroep al doet vermoeden houden de leden van deze groep zich vooral bezig met de 'levende have' in de natuur, met veel aandacht voor de grote variatie aan planten in de regio, maar ook met de specifieke (zoog)dieren die in Zuid-Limburg voorkomen.  Lees meer ……

Terugblik

Een waanzinnig kwartaal 

Q2 2018 was wel een heel bijzonder kwartaal, te oordelen naar het aantal activiteiten dat we hebben ondernomen.
Naast de vele reguliere werkgroep-activiteiten (zie verderop voor wat impressies) blijkt namelijk dat we steeds meer aanvragen krijgen om voor (kleine) groepen volwassenen of kinderen een bijzondere activiteit te organiseren. In landelijke IVN-termen noemen we dat 'Natuur op Maat'.  Zo hebben we sinds vorig jaar goede contacten met het Zorgcentrum Zuyderland (de Glana-vestiging in Geleen) om verspreid over het jaar 'maatwerk' te leveren. Maar ook Scouting-groepen weten de weg naar het IVN Spau-Beek te vinden, of we organiseren iets speciaals voor de AZC-jeugd. Begin april waren blinden en slechtzienden te gast om de natuur op geheel andere wijze te beléven, en begin mei verzorgden we een natuurexcursie voor een aantal receptiegangers bij het diamanten bruidspaar Gerrickens.
In chronologische volgorde organiseerden we de volgende activiteiten:

- Belééf-excursie voor blinden en slechtzienden
- Annakapel- en Geleenbeekexcursie met receptiegangers
- Plantengeuren herkennen met Zuyderland-cliënten
- De AZC-jeugd op bezoek 
- Scouting 'de Stutters' uit Hoensbroek te gast
- Scouting 'de Windroos' uit Spaubeek op bezoek
- Kruisen & Kapellen lezing bij Zuyderland

In de linker kantlijn zorgt een flink aantal foto's voor wat sfeerimpressies; van de activiteit voor blinden en slechtzienden ontvingen we een leuke bijdrage van Carola Ramakers, die hieronder wordt weergegeven.
IVN-wandeling voor blinden en slechtzienden
(Carola Ramakers)

 
Toen Ellie (Graafmans) in 2016 geslaagd was als IVN-gids riep ik in een opwelling dat we samen een wandeling zouden organiseren, speciaal voor blinden en slechtzienden. Ik ben zelf slechtziend en weet uit ervaring dat deze doelgroep een wandeling anders beleefd dat een ziende persoon. Of men weinig ziet of helemaal niets, men moet het toch hebben van de andere zintuigen: voelen, ruiken, proeven en horen (en de informatie die men te horen krijgt tijdens de wandeling om zo een beeld te kunnen vormen).
Woensdagmorgen 4 april was het dan zover: 
…. Lees meer …..
Plantengeuren herkennen met de Zuyderland-cliënten

Met ruim 20 gasten (cliënten en begeleiders) van Zuyderland en een vijftal IVN-helpers trokken we op 17 mei samen op naar de Geleenbeek, achter de Biesenhof. Omdat de natuur in deze maand op zijn mooist is, en veel planten en bloemen de insecten proberen te lokken met aantrekkelijke geuren, is dat hét thema voor deze ochtend.  ….Lees meer ……
Een succesprogramma voor scouting-groepen

Toen we begin dit jaar in korte tijd twee verzoeken binnen kregen om een programma te verzorgen voor welpen en voor scouts, hoefden we als bestuur niet lang te twijfelen. Dit is een unieke kans om (weer meer) met de jeugd in contact te komen. Wat hebben we daarvoor bedacht?  ....Lees meer .....
Onze 'reguliere' activiteiten

Naast de themazondagen in de wintermaanden, de cursussen, en de verschillende werkgroepsessies, bestaan de meeste activiteiten gedurende het jaar uit wandelingen en excursies die door de gelijknamige werkgroep worden georganiseerd. Daarbij valt het op dat 'standaard-wandelingen', zoals dagwandelingen in de Eifel, de Ardennen, of dichterbij in de buurt van Vaals of het Wormdal veelal een redelijk vast publiek trekken. Maar de meer thematische wandelingen of excursies, dit jaar voor het eerst ook deels georganiseerd met de Heemkundevereniging Beek, trekken in het algemeen een gevarieerder en wat groter publiek. 
Van een paar activiteiten doen we hieronder kort verslag.

Het geheim van het Vrouwenbos

Op 15 april staat ’s middags om half twee een 24-tal deelnemers in de startblokken bij de Oude Pastorie, om mee te doen aan de Heemkunde-/IVN-wandeling die mogelijk één van de geheimen van het Vrouwenbos zal onthullen.
…. Lees meer ……
 

Te gast bij de familie Pas in Sweikhuizen

Tijdens het bezoek van een tweetal bestuursleden aan de heer en mevrouw Pas in Sweikhuizen, vanwege hun 25-jarig IVN-jubileum, was het de bedoeling dat we een rondleiding zouden krijgen in hun enorme achtertuin .... Lees meer.....
 
Vuurvliegjeswandeling

Een ongekend succes, zo mag deze thema-excursie van 22 juni wel genoemd worden. Terwijl bij vorige afleveringen van onze Vuurvliegjeswandeling meestal tussen 5 en 15 deelnemers te noteren vielen, stonden deze keer al meer dan 85 geïnteresseerden deelnemers op de Markt in Spaubeek te wachten om mee te doen. En dan zijn nog niet eens de mensen meegeteld die zouden aansluiten vanaf de kerk in Ulestraten. Maar Sjaak Frenken, René van den Heuvel en Wil Hornesch hebben de meute keurig in bedwang gehouden en de liefhebbers een fraaie avond bezorgd. Zo hebben ze genoten van een paar reeën in het wild en ook van een flink aantal glimwormen en vliegende vuurvliegjes in de bossen achter kasteel Vliek.
Midzomernachtwandeling

Inmiddels ook al bijna een traditie: de ‘Midzomernacht-wandeling’ onder leiding van Petra Driessen, die dit jaar op zaterdag 23 juni plaatsvond in de buurt van het Spaubekerbos. Mede dankzij de uitstekende weersomstandigheden, het gezellige kampvuur en het lekkers aan het eind van de wandeling werd het een zeer geslaagde activiteit.  …. Lees meer ……

Vooruitblik

- Gebruikelijkerwijs is (een groot deel van) kwartaal 3 ons vakantieseizoen. Maar, gezien onze geplande activiteiten, zitten we ook dan bepaald nog niet niet stil.

- Voor de wandel- en excursieactiviteiten in het komende kwartaal verwijzen we u naar de Agenda bovenaan in de blauwe linker-kolom. Tevens hebben we de eerste activiteiten van het 3e kwartaal ook in de lijst verwerkt omdat anders de bekendmaking wel héél erg kort na de verschijning van Natuurpalet Nr. 7 zou plaatsvinden.

- De zondagse themalezingen (in de regel iedere 2e zondag van de maanden oktober t/m maart) beginnen dus ook pas in Q4 2018, maar we kunnen al wel verklappen dat begin oktober weer een paddenstoelenexcursie onder leiding van Henk Henczyk zal worden georganiseerd.
 

Wist u dat...

Wist u dat we inmiddels een mooie zitbank hebben op de route van ons 'Ommetje Geleenbeek'? 
Herinneringsbank Zef Bronneberg
(Sybille Bronneberg)


Op 22 mei jl. vond in de "pratsj", bij de monding van  het Hoogbeeksken in de Geleenbeek, een bijzondere gebeurtenis plaats. Genodigden en familie waren aldaar bij elkaar gekomen om  met een drankje te vieren dat de herinneringsbank aan Zef Bronneberg vanaf nu officieel voor de wandelaar was vrij gegeven.  .... Lees meer .....
Meer dan 40.000 bijen geteld tijdens 'Nederland zoemt'

In heel Nederland zijn in het weekend van 21 en 22 april, door ruim 3000 mensen, meer dan 44.700 bijen geteld. De meest gespotte bij is de honingbij. Op de tweede plaats komt de rosse metselbij en op de derde plaats de aardhommel.
De telling was een initiatief van Nederland Zoemt, een project van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis. De organisaties maken zich zorgen over de wilde bij en willen graag weten waar ze zich ophouden.
De helft van de bijna 360 soorten is bedreigd. En dat terwijl 80 procent van de eetbare gewassen afhankelijk is van bestuiving door bijen en andere insecten, zegt Nederland Zoemt.

Goed geschoten!                                  Jo van Loo 
Deze rubriek is bedoeld om u aan te moedigen om mooie natuuropnames of sfeerplaatjes met anderen te delen, waarbij de foto’s opgestuurd kunnen worden naar redactie@ivnspaubeek.nl.

Deze keer (in de linker kantlijn) een foto en een filmpje van ons werkgroeplid Jo van Loo uit Oirsbeek, die laat zien dat je met de insectenhotels die het IVN Spau-Beek maakt, de hommels en solitaire bijen een groot plezier doet.
Geniet van de druk zoemende bijen en bestel (na de zomervakantie) een insectenhotel bij het IVN Spau-Beek. De MaandagMorgen-werkgroep maakt er graag één voor u.
IVN werkt aan een duurzame samenleving. Ons idee is dat betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. Daarom laten wij jong tot oud de natuur dichtbij beleven. We verbinden hen met groene initiatieven rond natuur en maatschappelijke thema’s zoals voeding, gezondheid en energie.
                






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
IVN Spau-Beek · Dorpstraat · 107 · Spaubeek, 6176 AB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp