Copy

Tunnbröd är kärlek – hårt tunnbröd är lyx!

Det är ingen slump att det är en vänskapshandling att bryta bröd tillsammans. Det vardagliga brödet blir en symbol för den rikedom som åkern ger, förädlad i bagarstugan. Att dela med sig och att få äta gott tunnbröd med någon man uppskattar och tycker om är i sanning en kärleksförklaring. Sommaren bjuder på många lämpliga tillfällen att servera tunnbröd till familj och vänner: fikastunder, strandutflykter, förrättssnittar på bröllopsfesten, mellanmål när det suger i magen – alla sätt är rätt.

Men bjuder du på hårt eller mjukt tunnbröd? Nyligen fick jag lära mig att hårt bröd förr i tiden ansågs vara lyxigt medan mjukt bröd var ett tecken på armod. Upplysningen gick tvärt emot vad jag tidigare trott. Anledningen skulle vara att när man bakade hårt tunnbröd och knäckebröd var det storbak som gällde och då krävdes det att man hade råd med ordentliga mängder mjöl. Med små resurser fick man istället baka någon enstaka limpa när man väl fick ihop lite spannmål och det brödet räckte heller inte så länge. Hårt bröd signalerade välstånd helt enkelt.

Hänt i vår!
Tunnbrödets dag & Årets Tunnbrödsmacka

Den 12 maj inföll Tunnbrödets dag (alltid den andra lördagen i maj) och då firades det nordliga delikatessbrödet på många håll i landet. Den 12 maj bjöd på öppna bagarstugor, tunnbrödsfika på kaféer, kampanjpriser på bagerier och inför Tunnbrödets dag släppte Tunnbrödsakademin dessutom receptet på Årets tunnbrödsmacka. Den läckra mackan skapades av Emma Laiti som driver krogen/bageriet/delin Hemmagastronomi i Luleå och som under våren tävlade i Årets Mästerkock i TV4. Emma kom trea i kocktävlingen, men Årets Tunnbrödsmacka är en riktig vinnare. Om du missat receptet hittar du det sist här i nyhetsbrevet.
På gång!
Tävling: Vem blir Årets Tunnbrödsinspiratör 2018?

Årets Tunnbrödsinspiratör 2018 blir den som vinner höstens stora smörgåstävling som har rubriken Bästa tunnbrödsmackan för ryggsäcken.

Tunnbrödsakademin utmanar alla som gillar att gå på utflykt i skog och mark, paddla kanot, fiska, klättra, jaga samt plocka bär och svamp att dela med sig av sina bästa recept på goda tunnbrödsmackor. Kriterierna är att mackan ska vara god, mättande och enkel – och vara gjord på tunnbröd förstås! 

I början av augusti utlyser vi tävlingen så du som är stödmedlem får alltså ett försprång över sommaren att testa dig fram till ett vinnarrecept. Tävlingen kommer att avgöras publikt av en jury på Smakfestivalen i Umeå den 14 september. Segraren får utöver diplom med den hedersamma titeln Årets Tunnbrödsinspiratör 2018 även ett presentkort till ett värde av 1.000 kronor. 

Receptet ska skickas in senast den 31 augusti till Tunnbrödsakademin på mailadress info@tunnbrodsakademin.se. Var noga med att ange mängder i receptet så att vi kan bedöma din skapelse på rätt sätt. Lycka till!
Äntligen: En bok om tunnbrödskulturen i Sverige!

Under hösten kommer Tunnbrödsakademin att inleda ett större projekt med att kartlägga tunnbrödskulturen i landet. Research runt om i Sveriges tunnbrödsregioner kommer att genomföras av framförallt akademiledamoten Anki Berg. Planen är att boken ska släppas lagom till Tunnbrödets dag 2019 (alltid andra lördagen i maj) och att en del material även ska publiceras digitalt på Tunnbrödsakademins hemsida (www.tunnbrodsakademin.se).

Att ta fram en bok som beskriver tunnbrödets historia, kulturella betydelse, bakmetoder och recept och inte minst benämningar känns oerhört viktigt och roligt. Vi har inte sett att det givits ut någon ordentlig bok i ämnet tidigare, så det här är stort. Vi behöver förstås hjälp med researchen, så akademin tar gladeligen emot tips och information om:
  • Personer som har stor kunskap i ämnet
  • Recept och namn på olika typer av tunnbröd från olika regioner och byar Bakmetoder
  • Redskaps- och ugnsvarianter
  • Tillredning/serveringsvarianter och matkombinationer med tunnbröd
  • Historier från bagarstugan och kring avnjutandet av tunnbröd


Tackar på förhand!
Belöning utlyst till Mack-SM

Tunnbrödsakademin ser att intresset för tunnbröd ökar samtidigt som allt fler svenskar äter allt mer mat som är lagad utanför hemmet. Där passar tunnbrödsmackan perfekt in, både som smidig mat att ta med sig i farten eller som läckert mellanmål med mer genomarbetade fyllningar och pålägg. Men vi väntar ännu på att någon kreativ matskapare ska servera den där grymma tunnbrödsmackan som vinner Mack-SM som anordnas av Sverige Bagare & Konditorer varje år.

För att skapa lite extra hype kommer Tunnbrödsakademin att belöna den första som vinner Mack-SM med en tunnbrödsmacka med 5.000 kr utöver övriga prispengar. Vi hoppas att det sker redan den 9 november när finalen i Mack-SM avgörs i Stockholm. Vill du ställa upp eller tipsa någon annan begåvad person? Kör hårt!
Tunnbrödsakademin önskar dig en lång, skön sommar med många goda stunder – och som inspiration skickar vi med recepten här nedan. /Marcus Bodin sekreterare
Baka, smaka, njut!
Varm Janssonsmacka till Fotbolls-VM
Ingredienser till 10 st:
5 st runda bitar hårt tunnbröd
smör
20 ansjovisfiléer ca 1 ask (à 100 g)
1 rödlök, fint hackad
1 1/2 dl riven ost, gärna smakrik
några varv med pepparkvarnen
hackade örter, t ex gräslök



 
Sätt ugnen på 250°C.

Bred brödet med smör ända ut till kanten.
Låt ansjovisen rinna av.
Skala och finhacka löken.
Lägg ut ansjovisfiléerna som solstrålar över brödet. Strö över lök och ost.
Vrid något varv med pepparkvarnen.
Ställ in mitt i ugnen ca 3 minuter eller tills ytan fått fin färg. Skär knäckebrödet i tårtbitar när brödet fortfarande är ljummet.
 
Servera som tilltugg eller förrätt tillsammans med hackade örter.
Hemlängtan
Årets Tunnbrödsmacka av Emma Laiti
Ingredienser till 4 portioner:
4 st fyrkantiga, okryddade mjuka tunnbröd (gärna av surdeg)

Röra på varmrökt lax:
100 g varmrökt lax
1 fänkål
1 Granny Smith äpple
50 g dill
25 g pepparrot
1 dl rysk yoghurt
1 citron
salt och peppar

Till garnering:
1 krispsalladshuvud    
80 g rädisa
 
Gör så här:
Dela fänkålen på hälften, hacka ned den ena halvan i små bitar. Hyvla rädisorna samt den andra fänkålshalvan tunt på mandolin. Lägg det hyvlade i isvatten.
Tärna Granny Smithäpplet i halvcentimetersbitar.
Hacka dillen – använd hela.
Riv pepparroten.
Riv skal från citronen.

Smula ner laxen i yoghurten och lägg i hackad fänkål, äppeltärningarna, den rivna pepparroten och dillen i en bunke och blanda till en god röra. Smaka av med salt och peppar. Häll av isvattnet från fänkålen och rädisorna, torka av lätt med papper.

Lägg i en skål och pressa sedan juice från en halv citron över. Smaka av med salt och peppar.

Klä insidan av tunnbrödet med två salladsblad (som skyddar brödet från att blottna). Lägg lite fänkål och rädisor ovanpå. Toppa med den goda laxröran. Forma till en strut och rulla gärna in i ett smörgåspapper inför serveringen.

Smaklig måltid!
 
Copyright © 2017 Tunnbrödsakademin, All rights reserved.

Vår e-post adress är:
info@tunnbrodsakademin.se

Vill du ändra hur du tar emot dessa nyhetsbrev?
Du kan skicka ett e-post för att avbryta denna prenumeration.






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Tunnbrödsakademin · Kungsgårdsvägen 46 · Umeå 90355 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp