Copy
View this email in your browser

NEXT NYHEDSBREV #4 2018

 

Velkommen til årets fjerde nyhedsbrev fra NEXT. Her kan du læse om nogle af de ting, NEXT har beskæftiget sig med i begyndelsen af sommeren. 


NEXT arrangerede spændende sundheds- og forskningsdebatter på Folkemødet
 

Debat: Er det yndigt at følges ad? Også for hospitaler og lægemiddelvirksomheder?

Umiddelbart efter åbning af Folkemødet skød NEXT sundhedsdebatten i gang i Det Fælles Sundhedstelt med diskussioner af fordele, barrierer og begrænsninger, når sundhedsvæsenet og det private samarbejder. Der var bred enighed – Det er yndigt. Men der er også barrierer, der skal tages alvorligt. Sundhedsloven bør ifølge Professor Ulrik Lassen, Rigshospitalets Onkologiske Klinik revideres, så den giver bedre rammer for forskningen og for patienterne.

Information om kliniske forsøg er ikke tilgængelig for patienter, og en samlet oversigt over kliniske forsøg i Danmark blev i den sammenhæng efterspurgt af Lars Werner, Direktør i Psoriasisforeningen. Villy Søvndal argumenterede for, at der skal tilføres flere penge til sundhed i Danmark og, at det vil danne et mere ligeværdigt grundlag for samarbejde mellem hospitaler og lægemiddelvirksomheder.

Debatten blev styret af Ole Toft, Redaktør på Altinget, og panelet bestod af politikere Villy Søvndal, Regionsrådsmedlem Region Syd (SF) & Lone Langballe, Formand for Danske Regioners Udvalg for Sundhedsinnovation og Erhvervssamarbejde (DF), Lars Werner, Direktør for Psoriasisforeningen, Professor Ulrik Lassen, Rigshospitalet og som repræsentant fra erhvervslivet Morten Engsbye fra Dansk Erhverv.


Debat om involvering af patienter i lægemiddelforskning

Se et sammendrag fra debatten her.

Fredag afholdt NEXT, Biopeople, Diabetesforeningen, Brandbase og EUPATI en paneldebat om patienternes rolle i den medicinske forskning. Knap en times debat gav en opmuntrende følelse af, at patienter har og skal have en central plads i beslutninger om lægemiddeludvikling.

Patientforeningen er positiv overfor udviklingen, men husker os på, at patienters deltagelse i forskning er mere almindeligt end deres indflydelse på forskning. Forskeren maner til forsigtighed: Involvering af patienter kræver bevidsthed om ansvar hos både forsker og patient. Fondsdirektøren anbefaler kun at støtte projekter, der involverer patienter. Lægen bakker op og minder os om, at lægemidler er til for patienterne og ikke omvendt. Patientrepræsentanten oplever et skift fra at skulle kæmpe for indflydelse til at være efterspurgt som bidragsyder.

Debatten blev styret af Charlotte Bredahl Jacobsen, antropolog og konsulent hos Brandbase. Panelet bestod af en patientrepræsentant (Birthe Lemley, KiU), Kristian Johnsen, Faglig Direktør i Diabetesforeningen, sundhedsfaglige professorer (Lars Østergaard, AUH og Dorthe Brogaard Kristensen, lektor ved SDU) og Ane Hendriksen, Direktør for Velux Fonden.


Oplæg og debat – “Forskningens værdi når sygdommen rammer”

Lørdag arrangerede NEXT debat i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.
Debatten blev indledt med et oplæg af Simon Oberst fra Organisation of European Cancer Institutes (OECI). Simon arbejder med et akkrediteringssystem, hvor forskningsaktiviteter, eksempelvis kliniske forsøg på hospitalsafdelinger og antal patienter i kliniske forsøg indgår som parametre.

Simon gav udtryk for, at Danmark har gode forudsætninger for flere kliniske forsøg og, at vi bør søge at inkludere flere kræftpatienter i kliniske forsøg. Med en målrettet indsats i England har man i Cambridge opnået, at 35% af kræftpatienter i hospitalsvæsenet indgår i kliniske forsøg. I Danmark er tallet anslået at være omkring 10%.

Herefter diskuteredes, hvordan internationale erfaringer kan bruges til at fremme den kliniske forskning herhjemme, både når det kommer til politiske beslutninger, incitamenter på hospitalerne og kommunikation med patienterne. Patientens ønske var at arbejde på at tiltrække endnu mere forskning til Danmark, så patienter får flere muligheder for at teste ny medicin. Lægen ønsker at fortsætte de gode samarbejder mellem hospitaler og virksomheder og mellem NEXT og organisationer som Kræftens Bekæmpelse samt, at arbejde for at flere sygdomsområder kommer med i NEXT-infrastrukturen, så flere patienter tilbydes at deltage i forskningssamarbejder. Hospitalsledelsen ved Sygehusdirektør ved Sygehus Lillebælt forsikrede, at vores hospitaler skal være forskningsbaserede og efterlyste bedre overblik over aktuelle kliniske forsøg. Politikeren fremhævede, at borgere kender til vigtigheden af og mulighederne i forskning.

Debatten blev styret af Lasse Meldgaard Block fra OTW, og i panelet var der politikere (Poul Erik Svendsen, Næstformand i Danske Regioners Sundhedsudvalg), sundhedsfaglige (Henrik Ullum, formand for Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og Dorthe Gylling Crüger, Direktør for Sygehus Lillebælt) samt en patientrepræsentant (Susanne Hvass Aalders).

I maj måned blev Center for Infektionsmedicin præsenteret på Generalkonsulatet i New York



D. 15. maj havde vi fornøjelsen af, efter invitation fra Invest in Denmark, at præsentere Center for Infektionsmedicin for amerikanske virksomheder på Generalkonsulatet i New York. Med generalkonsul Anne Dorte Riggelsen som vært blev virksomhederne budt velkommen i smukke rammer med et flot sammensat program.

NEXT projektdirektør Britta Smedegaard Andersen og Partnership Manager Signe Humle Jørgensen præsenterede NEXT og Én Indgang inklusive de generelle forskningsmuligheder i Danmark. Lars Østergaard, Medical Lead i Center for Infektionsmedicin og Professor ved Aarhus Universitetshospital, fortalte om mulighederne for kliniske forskningssamarbejder i Danmark i Center for Infektionsmedicin.

Ved mødet deltog virksomhedsrepræsentanter fra Helocyte, Merck, Novavax, Pfizer, Siga Technologies & ViiV/GSK. Mødet har allerede givet gode opfølgningsmøder og udvekslinger af muligheder for samarbejder. Sådanne arrangementer bringer Danmark på verdenskortet, når globale hovedkvarterer beslutter, hvor de skal placere kliniske forsøg. Vi ser meget frem til frugtbare resultater af arrangementet.


Center for Onkologi og Hæmatologi opdeles i to centre for at øge specialefokus og forbedre markedsføringen
Efter opfordring fra de danske hæmatologer er det drøftet, hvordan det nationale samarbejde og markedsføring af de to specialer onkologi og hæmatologi i NEXT kan styrkes.

Det er besluttet, at opdele centeret i henholdsvis Center for Onkologi og Center for Hæmatologi. Niels Abildgaard, Professor ved Odense Universitetshospital, bliver Medical Lead for Center for Hæmatologi og Morten Mau Sørensen, Rigshospitalets Fase I Enhed fortsætter som Medical Lead for Center for Onkologi.

Sammen sikrer vi, at der fremadrettet er et optimalt samspil mellem centrene både i forbindelse med feasibilities, national patientrekruttering og markedsføring.
Ask Aabenhus, Partnership Manager fra NEXT sekretariatet koordinerer stadig feasibilities og overordnede centeraktiviteter for begge centre.

 

Årsrapport 2017

Antallet af tidlig fase kliniske forsøg i NEXT centrene var i 2017 højere end det forventede antal i aftalen med Innovationsfonden (29 forsøg i forhold til 17). Af de 29 forsøg var de 14 onkologiske forsøg, fire var lungemedicinske forsøg, andre fire var infektionsmedicinske forsøg, og seks forsøg var inden for dermatologien.

NEXT-virksomhedspartnerne investerede i alt 37 mio. DKK i tidlig fase forsøg i 2017 i NEXT-regi.
I 2017 var NEXT aktiv i arbejdet om fremtidens organisation af NEXT, eftersom regeringens Life Science Vækstplan, som blev annonceret i marts 2018, medfører en fremtidig investering fra statens side i NEXT som national organisation for kliniske forsøg. Denne regeringsprioritering betyder, at NEXT og En Indgang smelter sammen til én organisation. Den nationale organisation for kliniske forsøg rummer kliniske forsøg i alle udviklingsfaser, lægemidler og medicinsk udstyr, og alle specialer kommer med i det samlede tilbud om let adgang til de danske hospitalers forskningsmiljøer i et nationalt perspektiv.

Læs hele årsrapporten her.


Vi ønsker jer alle en god sommer!
 
Kontakt:
Britta Smedegaard Andersen, bsa@nextpartnership.dk, +45 30 45 97 68.

NEXT sender løbende nyhedsbreve ud. Kender du andre, der kan have interesse i at følge nyheder fra NEXT, er du meget velkommen til at videresende nyhedsbrevet. Man kan tilmelde sig nyhedsbrevet her.

Se også vores hjemmeside www.nextpartnership.dk.   
Copyright © NEXT

Our mailing address is:
info@nextpartnership.dk

unsubscribe from this list    update subscription preferences 

 






This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Trial Nation · Nørregade 7B · København K 1165 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp