Copy

#18 - Zomer 2020

Hierbij ontvang je de Climate Campus zomer nieuwsupdate van 2020, waarin wij je informeren over de onderwerpen die spelen binnen ons netwerk. 
We wensen je veel leesplezier en een hele mooie zomer toe! 
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Climate Campus, kijk dan ook regelmatig op onze social media kanalen: 
Facebook
Twitter
Website
Ben je partner van Climate Campus ga dan naar onze netwerk app op je mobiele telefoon. Daar kun je nieuws en informatie plaatsen over jouw organisatie en blijf je op de hoogte van Climate Campus activiteiten en de activiteiten van andere netwerkpartners. 
  • Update Werkplan Climate Campus 2020
    Het eerste halfjaar van 2020 ligt inmiddels achter ons en vraagt om een geactualiseerd werkplan. Door de Coronacrisis zijn diverse fysieke bijeenkomsten afgelast, verplaatst of vervangen door online evenementen. Ook de Climate Campus partners zitten niet stil en hebben nieuwe ideeën en thema’s aangedragen. Ook zie je welke activiteiten gereed zijn. De laatste versie van het werkplan vind je hier

Climate Campus Topics 2020:

De Climate escaperoom is onthuld!
Dankzij de samenwerking tussen WDODelta, gemeente Zwolle (CATCH-project) en 038Games kunnen inwoners, maar mogelijk ook jouw collega's en relaties de escaperoom straks spelen. 
De escaperoom is gerealiseerd in het kader van het Europse CATCH-project om erachter te komen of 'fun' inzetten helpt om mensen bewuster te maken van klimaatverandering en hoe je je kunt aanpassen. Dat gebeurt in de 1e mobiele climate escaperoom ‘Adapt or BTrapped’. Lees er meer over
op
onze website
Zelfs de Zwolse burgemeester doet mee aan de escaperoom beleving. Bekijk de film hier.
Save-the-Date voor de Climate Campus Nazomerborrel in september!
Op 17 en 18 september 's middags bieden we de mogelijkheid voor 14 tot 21 personen om de escaperoom te spelen. Er zijn ook leuke andere games, ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en natuurlijk een hapje en een drankje. Ook staan er flipovers klaar om jullie ideeën op te halen over hoe jullie de escaperoom zouden willen gebruiken voor je eigen doeleinden, medewerkers, collega's en relaties. 

Verzeker je van een plek en meld je gauw bij ons aan per mail. Er volgt nog een afzonderlijke Save-The-Date. 

De Doe-Het-Zelf Deltawerkjes liggen in de winkels
In juli heeft bestuurder Ed Anker samen met de groenpartners HORNBACH, Tuinland, Wildkamp en Rawinso de aftrap gegeven voor de campagne: "Laat groeien die spons." Daarmee komen er voor inwoners in de regio Zwolle laagdrempelige 'pakketten' beschikbaar om zelf een groendakje aan te leggen en met een infiltratiekrat de waterhuishouding in de tuin te verbeteren. De materialen liggen bij HORNBACH, Tuinland en Wildkamp in de winkels. 
Je kunt kiezen uit: 
  1. Regenwater infiltratiekrat in de tuin
  2. Groendakje op schuurtje, uitbouw of woning
Lees er meer over op onze website
Marktconsultatie Noodwaterkering Stadshagen
Rond Stadshagen loopt een geluidswal die ook ontworpen is om ingezet te worden als noodwaterkering. Op 12 januari was er een marktconsultatie waar deelnemers aan de slag gingen om naar niet voor de hand liggende samenwerkingsverbanden te zoeken voor het oplossen van twee vraagstukken:
  1. Slimme manieren om de openingen (wegen, waterlopen, fietspaden en andere doorgangen) in de geluidswal bij dreigende overstroming tijdelijk te sluiten.
  2. Slimme manieren om inwoners van Stadshagen te betrekken, wellicht door het opzetten van een hoogwaterbrigade. 
Naar aanleiding van de eerste bijeenkomst zijn er verschillende allianties ontstaan die met dit vraagstuk aan de slag willen. Vanwege de coronacrisis zijn de geplande activiteiten rond de marktconsultatie Noodwaterkering Stadshagen voorlopig afgelast. De gemeente Zwolle streeft ernaar het proces na de zomer weer op te starten.
Innovatieberaad ministerie van IenW: Infrastructuur en Waterstaat
Op 4 maart waren de leden van het innovatieberaad te gast bij Climate Campus op kantoor van netwerkpartner Royal HaskoningDHV in Zwolle. Op uitnodiging van watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen en lid van dit beraad, gaf Godelieve Wijffels, adviseur van het stichtingsbestuur van Climate Campus een gepassioneerd betoog over innovatief samenwerken, de kansen en dilemma's.
Godelieve ging in op wat het Climate Campus-netwerk beoogt: meer en vaker onderling samenwerken, belangen en geld bij elkaar leggen en de verbinding maken met de lokale community's. Daarmee de deltaregio Zwolle versneld klimaatbestendig en waterrobuust maken en nieuwe economie genereren. Anders gezegd: missiegedreven samenwerken met alle partners bij de betrokken overheden: provincie Overijssel, waterschap Drents Overijsselse Delta, gemeente Kampen, gemeente Zwartewaterland en gemeente Zwolle en met adviesbureaus zoals Royal HaskoningDHV, Arcadis, Tauw, MKB-ondernemers, onderwijs, onderzoek en maatschappelijke organisaties. "Een interessante opgave en regio", vinden leden van het Innovatieberaad, "een regio die opvalt op het gebied van water en klimaat".
Succes- en faalfactoren Klimaatadaptatie
Op donderdag 30 januari heeft de workshop onderzoek naar succes- en faalfactoren in klimaatadaptie plaatsgevonden. Deelnemers zijn aan de slag gegaan om samen te kijken welke meerwaarden geboden kunnen worden om verschillende barrières te doorbreken. Klik hier voor een samenvatting van het onderzoek van Cas van Steden. 
RIVUS and the road to a climate adaptive region
In mei verzorgde Stan Vergeer van gemeente Kampen een gastcollege over klimaatadaptatie. Stan legde in het college uit hoe je Stresstesten, risicodialogen en uitvoeringsprogramma's klimaatadaptatie in de praktijk organiseert. Kijk het college nog eens terug of mail naar Stan voor meer informatie. 

Wat komt er aan:

Handreiking bedrijventerreinen
De provincie Overijssel ontwikkelt een handreiking voor het verduurzamen van bedrijven(terreinen). Deze handleiding is bedoeld voor zowel bestaande als nieuwe bedrijventerreinen. De handreiking wil aansluiten bij de wensen en behoeften van ondernemers, parkmanagers en gemeenten. Hij wordt opgebouwd aan de hand van verschillende thema’s zoals Energie, Circulariteit, Biodiversiteit, Mobiliteit en Klimaatadaptatie. Het wordt vooral een praktisch document waarin concrete oplossingen worden geboden en inzicht kan worden gegeven in de investeringen en opbrengsten. De handreiking is in september beschikbaar. Climate Campus ondersteunt deze ontwikkeling van harte en is in gesprek met de provincie om te kijken hoe samenwerking in het netwerk kan helpen bij de implementatie.
 
Bijeenkomst gemeentebrede sessie
Dit najaar organiseert Climate Campus een bijeenkomst voor de acht gemeenten die zijn aangesloten bij het RIVUS platform klimaatadaptatie. De bijeenkomst wordt in het najaar gehouden en gaat in op het ondersteunen, stimuleren en faciliteren van lokale klimaatadaptieve initiatieven: hoe kunnen gemeenten inwoners en bedrijven in beweging brengen om hun leefomgeving klimaatbestendiger in te richten?
 
Het op gang brengen en ondersteunen van lokale (particuliere) initiatieven is voor gemeenten interessant, omdat zij gezamenlijk een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan een klimaatbestendige gemeente.
 
Informatie over de exacte datum en locatie volgt. 
Nog meer lezen? Ga naar onze nieuwspagina
Volg onze social media kanalen:
Twitter
LinkedIn
Website
Vragen, nieuwsupdate frequentie wijzigen of uitschrijven?
Mail naar climatecampus@gmail.com






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Climate-Campus · Lubeckplein 68 · Zwolle, Overijssel 8017 JS · Netherlands