Copy


07-2020

div_1

Biogas en waterstof in Bronckhorst

In het kader van de verduurzaming van de Achterhoek worden de mogelijkheden van biogas en waterstof in de gemeente Bronckhorst onderzocht. De start is in Steenderen, waar twee grote industriële gebruikers zijn, nl. Aviko en FrieslandCampina. Het unieke is dat Waterstromen al een biogasleiding heeft die loopt van haar waterzuivering Olburgen naar Aviko. Dit zal de basis van de biogashub vormen. Eerst betrekken wij naburige agrariërs, die hun mest op hun erf willen vergisten en het biogas leveren aan deze biogashub. Een mooie extra inkomstenbron en tevens een bijdrage aan de verduurzaming van Aviko en Friesland Campina. Vervolgens gaan wij de biogashub opschalen en bekijken onder welke voorwaarden het interessant is voor agrariërs uit Bronckhorst om aan te sluiten op deze hub.

Naast biogas wordt ook gekeken naar waterstof. Dit kan ingevoegd worden op de biogashub, maar ook onderzoeken we in hoeverre biogas aan het bestaande aardgasnet kan worden toegevoegd. Aanvullend hierop kijken we of de industriële restwarmte in het dorp Steenderen kan worden ingezet. De kern van het project is het toewerken naar een haalbare businesscase. De resultaten/uitkomsten kunnen worden gebruikt voor de hele Achterhoek.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit de Regio Deal Achterhoek en de gemeente Bronckhorst.

 

div_2

Samen d’ran voor duurzame energie

Het concept van de Regionale Energiestrategie (RES) Achterhoek is vastgesteld door de colleges van de acht regiogemeenten, het dagelijks bestuur van Waterschap Rijn en IJssel en Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland. In de concept-RES staat hoeveel duurzame energieproductie de regio in 2030 met zon en wind mogelijk wil maken. De Achterhoek streeft naar de opwek van 1,35 terawattuur (TWh). Met dit voorlopige bod geeft de regio invulling aan het landelijke Klimaatakkoord. Hierin staat dat de 30 regio’s in Nederland in 2030 samen 35 TWh per jaar aan grootschalig duurzame energie moeten produceren. Meer over de concept-RES Achterhoek.
 
Participatie
Het plan van aanpak voor de RES 1.0 is in de maak. Hierin wordt het definitieve bod van de Achterhoek vastgesteld. Dit gebeurt uiterlijk 1 juli 2021 door de gemeenteraden, Provinciale Staten en het algemeen bestuur van het waterschap. Participatie is een belangrijk onderdeel om de invulling van het bod van 1,35 TWh concreter te maken: waar en hoe kunnen we duurzame energie opwekken met zon en wind en welke kansen met betrekking tot andere maatschappelijke thema's kunnen we daarmee meteen benutten? Dit verkennen we samen met belanghebbenden (stakeholders) en inwoners onder het motto 'Samen d'ran'.  Wilt u participeren? Laat het dan weten via info@resachterhoek.nl. Via onze nieuwsbrief en de website www.res-achterhoek.nl informeren we u over de voortgang.
 
Vacature: vertegenwoordiger Jong RES Achterhoek
De missie van Jong RES Nederland is om jongerenparticipatie voor de RES'sen te bevorderen en te organiseren voor jongeren. De Achterhoek zoekt een enthousiaste vertegenwoordiger! Lees meer.
 


De concept-RES Achterhoek is op 17 juni 2020 officieel openbaar gemaakt door Frans Langeveld, bestuurlijk trekker RES Achterhoek en wethouder Duurzaamheid in Doetinchem (rechts op de foto) en Frank Duenk, programmamanager RES Achterhoek.
 

div_3

Lekker Wonen Beurs: praktische tips over langer thuis wonen

Sluit op 7 november aan bij de digitale en virtuele editie van de Lekker wonen beurs
Voor de derde keer op rij organiseren initiatiefnemers Rabobank Graafschap, gemeente Doetinchem en AGEM samen met hun partners ZlimThuis en overige gemeenten in de Achterhoek de Lekker Wonen Beurs. Deze beurs is gericht op het geven van concrete informatie, adviezen en tips aan inwoners op het gebied van woningverbetering. Dit kan gaan om verduurzaming, maar ook om het veiliger of levensloopbestendig maken van de woning.

Virtuele beurs
Juist nu alles voor veel ondernemers door corona even stil lijkt te staan, is besloten de beurs op 7 november virtueel door te laten gaan. In 2018 bezochten 800 enthousiaste woningeigenaren de Lekker Wonen Beurs in Doetinchem. Ieder met één heldere missie: het vinden van manieren om van hun huis een nog fijner huis te maken.

Thema zelfredzaamheid
Nu we door de corona-uitbraak verplicht veel tijd in onze eigen woning hebben doorgebracht is het thema van 2020 actueler dan ooit: zelfredzaamheid. Virtuele beursbezoekers kunnen zich inschrijven voor interessante webinars waarbij ze thuis vanaf hun eigen bank, manieren ontdekken om hun eigen woning te verbeteren, zodat ze nu én in de toekomst zorgeloos kunnen wonen.

Subthema’s
Het thema zelfredzaamheid is breed: van het levensloopbestendig maken van huizen tot de verduurzaming van woningen en de bijbehorende financieringskansen. Er zijn daarom drie overzichtelijke subthema’s:

  • Duurzaam en comfortabel verbouwen: technische verduurzaming van bestaande woningen
  • Duurzaam en comfortabel wonen en leven: oplossingen voor levensloopbestendig wonen
  • Duurzaam en comfortabel financieren: betaalbaar (blijven) wonen en verduurzamingsfinanciering
Meer informatie
Neem voor meer informatie over de Lekker Wonen Beurs contact op met Roy Evers (Directeur Particulieren Rabobank Graafschap) bereikbaar via (06) 12 97 63 56 of stuur een mail naar communicatie.graafschap@rabobank.nl.
 

div_1

AOD: Achterhoekse ondernemers boeken meer winst met minder energie

De Achterhoek energieneutraal in 2030, dat is het doel. Het succes hangt af van de inspanningen van het bedrijfsleven. Door energie te besparen en op te wekken, kunnen ondernemers een belangrijke stap zetten richting een zelfvoorzienende Achterhoek met alle voordelen van dien. “De koplopers zijn op weg, sluit aan!”, zegt Rinus Smet, projectleider van Achterhoek Onderneemt Duurzaam (AOD). “Meer winst met minder energie, daar gaat het om.”

Volgens Rinus Smet zijn het uitdagende tijden en de pandemie is daarbij gekomen, de gevolgen zijn nog moeilijk te voorspellen “De deelnemende ondernemers pakken de draad vol goede moed weer op. De situatie heeft ze wel doen nadenken. Er worden plannen gemaakt om verder te innoveren. Daarbij zijn duurzaamheid en circulariteit belangrijke aandachtspunten. Het nieuwe toekomstbestendige ondernemen krijgt steeds meer vorm.” De projectleider van AOD merkt dat het energievraagstuk actueler is dan ooit. “De afgelopen twee jaar hebben we in de Achterhoek een grote vooruitgang geboekt. We doen het gezamenlijk, want AOD is een initiatief voor en door ondernemers.”

Lees meer.



‘Mijn energierekening is 250 euro per maand lager’, zegt slager Vincent Gosselink
Fotograaf : Eveline Zuurbier
 

div_2

“Werken aan toekomstgerichte erven Achterhoek” in de startblokken!

In de Regio Deal Achterhoek is het programma Vitaal Buitengebied opgenomen, met  daarin  doelstellingen voor Toekomstgerichte Erven. Stichting Asbesttrein gaat dit project uitvoeren en heeft daarvoor  het programma Werken aan toekomstgerichte erven Achterhoek opgesteld.
De aanvraag voor de Regio Deal is op 8 juli in de thematafels CE&E en Wonen en Vastgoed besproken en gaat met een positief advies door naar de Achterhoek Board van eind september. 
Dit programma wil aanjager zijn van een duurzame ontwikkeling van een vitaal buitengebied Achterhoek door samen met de bewoners/eigenaren te werken aan een vitaal en toekomstgericht erf. Veel eigenaren van erven  hebben vragen op diverse gebieden, vaak in combinatie met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan  de stikstofproblematiek, kringlooplandbouw, asbestdaken, energietransitie, hergebruik of slopen van vrijkomende agrarische bebouwing, andere functies of woonvormen op het erf,  maar ook het beëindigen van agrarische bedrijven met de financiële- en emotionele gevolgen van dien. Met dit project  richten we ons dan ook op alle bewoners van (voormalige) agrarische erven in het buitengebied.

Perspectief voor bewoners
Dat kunnen agrariërs zijn die doorontwikkelen, om willen schakelen of gaan stoppen. Maar zeker ook de reeds langer gestopte boeren en de  grote groep particulieren die eigenaar zijn van een erf met vaak de nodige bebouwing De aanpak van het programma zet in op het bieden van perspectief aan de erfbewoner(s) door advies- en begeleidingsgesprekken met daarbij een financiële tegemoetkoming in de vorm  van adviesvouchers. In het eerste keukentafelgesprek, uitgevoerd door de ingeschakelde erfadviseur, wordt breed ingegaan op de vragen van de erfbewoner(s) om zicht te krijgen op de belangrijkste items waarop ondersteuning gevraagd wordt. De erfadviseur kan op basis hiervan een advies geven voor een vervolgtraject, waarvoor een specialist op dat onderdeel ingeschakeld kan worden.  De erfbegeleider pakt dan het stokje over van de erfadviseur en werkt samen met de eigenaar verder aan mogelijke oplossingen.

Vier gemeenten
Dit omvangrijke, drie jaar durende programma “Werken aan toekomstgerichte erven Achterhoek” gaat in eerste instantie lopen in vier van de zeven gemeenten:  Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Winterswijk.  Hierbij komen in de eerste lijn ca. 1900 keukentafelgesprekken van eigenaars met erfadviseurs. Inschatting is dat daarna ca. 35% van de erfeigenaren een vervolgtraject met de erfbegeleider ingaat.  Stichting Asbesttrein zoekt sterk de samenwerking met de deelnemende gemeenten én  met partijen met specifieke kennis en kunde over bovengenoemde thema’s tijdens dit programma maar ook daarna. Een ander belangrijk doel is het leggen en versterken van verbindingen tussen de organisaties en partijen die actief zijn het buitengebied en op het erf van de bewoners. Het beoogde resultaat is een praktisch- en bestendig  “ecosysteem” van samenwerkende bedrijven die in staat zijn samen met de erfbewoners de transitie naar een Vitaal Buitengebied vorm te geven. Komende maanden zal er volop gewerkt worden om samen met de gemeenten tot een passend tijdpad te komen en de uitvoering goed voor te bereiden. De verwachting is dat in het najaar 2020 de eerste keukentafelgesprekken/ informatiebijeenkomsten van start kunnen.
 

div_3

Baanbrekende strategie verduurzaming bestaande woningvoorraad

Op woensdag 30 september van 9-13 uur wordt een brainstormsessie georganiseerd om te komen tot een baanbrekende strategie voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in de Achterhoek.
Dit is de eerste sessie in een reeks van drie bijeenkomsten en maakt onderdeel uit van de programmalijn Kwaliteitsverbetering Bestaande Woningvoorraad. Er is een mogelijkheid om deze sessie digitaal bij te wonen en via chat inbreng te geven of vragen te stellen.
 
Heeft u interesse in digitale deelname meld u dan aan bij Willemien Tel via w.tel@8rhk.nl.
 

div_1

Info

Hebt u een vraag?
Neem contact op
met de thematafel
Circulaire economie en Energietransitie.
Joke Emaus
Willemien Tel


Algemeen bezoek- en postadres
8RHK Ambassadeurs
Raadhuisstraat 25
7001 EX Doetinchem
info@8rhk.nl
Tel. +31 (0) 314 32 12 10

Colofon

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u betrokken bent bij de thematafel Circulaire economie en Energietransitie of behoort tot de overige 8rhk Ambassadeurs.
Meer lezen? Kijk op: Circulaire economie en Energietransitie

Kunt u niet de volledige nieuwsbrief zien. Open hier de webversie.

Nieuwsbrief thematafel Circulaire economie & Energietransitie

U kunt zich hier aanmelden

Wilt u zich afmelden? Klik hier.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Achterhoek ambassadeurs · Raadhuisstraat 25 · Doetinchem, 7001EX · Netherlands