Copy
Nyhetsbrev 
View this email in your browser
Share
Tweet
Forward


 

Muzzy Club är nu anpassat till HTML5
 
En glädjande nyhet till alla Muzzy-älskare!

Muzzy får en ny kostym, som gör att han också kommer att fungera på iPad och i alla de vanliga webbläsarna! Muzzy Club gick nämligen i vecka 15 över till HTML5 och lämnar därmed Flash bakom sig.

Med den uppdaterade versionen ska Muzzy trivas på alla enheter i skolorna!

Är du inte redan bekant med Muzzy? 
  • Du hittar Muzzy Club, som inloggad, under fliken Fler.
  • Du kan läsa mer om tjänsten här, Muzzy Club.

The creepy line

Filmen är en ögonöppnande dokumentär som visar den obehagliga baksidan av två av våra mest använda tjänster.


Varje dag använder de flesta av oss någon av Googles produkter; mobilen, sökmotorn, webbläsaren, mailen, kartan osv. Men det är inte många som tänker på hur det påverkar oss och vilka konsekvenserna blir när vi förlitar oss på ett företag, som liksom andra företag, har ett vinstintresse.

Genom intervjuer, vetenskapliga experiment och grundlig analys granskar filmen hur företag som Google och Facebook påverkar det vi ser och gör i deras påstådda ”neutrala” plattformar. Hur används den data som de kontrollerar? Och hur kan de i sin tur kontrollera sina användare? För de säljer inte bara informationen till högstbjudande, de manipulerar och formar dessutom den offentliga medvetenheten. Med algoritmer som aldrig är synliga för användaren kan de påverka opinionen och förändra samhället för att passa deras egen världsbild.

Du hittar The creepy line i Mediekatalogen!

Det som var mitt handikapp är mitt yrke idag

Ett nygammalt tips!

Låna boken Petter 16 rader i klassuppsättning. På Lektionsbanken.se finns fin handledning. Petter berättar här. Skrivuppgift: Vilket av dina handikapp kommer du att arbeta med i framtiden?


Häng med på årets MatteMaraton!

MatteMaraton är ett digitalt räknemaraton bestående av 422 repetitionsuppgifter. Det finns olika maraton för olika nivåer inom årskurs 4 - 9.

Ett maraton består av 12 repetitionsetapper med olika inriktningar för en varierande färdighetsträning. I år kommer det även finnas Bonusmaraton för elever som fått upp farten och vill fortsätta räkna ännu mer matte. Det finns totalt fyra maraton och fyra bonuslopp. MatteMaraton 2020 läggs automatiskt till hos alla användare den 1 maj när tävlingen startar.

Mattemaraton utförs i Kikoras digitala läromedel som alla AV Media Skånes kommuner har tillgång till genom Mediekatalogen, under fliken Fler – Kikora. Elever som slutför ett maraton i maj blir automatiskt med i utlottningen av fina priser! Den 1 juni sammanställs elevernas resultat och priser lottas ut bland de elever som kvalificerat sig.

Läs mer om tävlingen på www.mattemaraton.se.


Börja skolan

Börja skolan är en dokumentärserie om att sluta på dagis och att äntligen få börja i skolan.

Tittarna får följa med och lära känna Åke, Moa, Maja, Vincent och alla de andra eleverna i förskoleklassen Borgen i Älvsjö. Det blir kärlek, omöjlig potatisskalning, bokstäver, tårar, disco och marsvin. Och naturligtvis en massa skratt. För det är roligt att äntligen få börja i skolan.

Du hittar serien Börja skolan i Mediekatalogen!


Fabriken som tillverkar bajskorvar

Besök människokroppen!

Till Bibliotekstjänsts utställning har en bok som blandar fakta och fantasi för åldern 6-9 år kommit in. I boken finns stora pedagogiska möjligheter när man studerar kroppen. Om intresse finns att kunna låna denna titel i klassuppsättning via AV Media Skåne så kan du påverka utbudet. Intresserad? Hör av dig till Eva.


Globala mål i sikte

En ny serie från UR om globala miljöfrågor kopplade till Agenda 2030.


År 2015 godtog FN:s medlemsländer "Agenda 2030", en ambitiös plan som fokuserar på att uppnå fyra saker: Att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter, att främja fred och att lösa klimatkrisen. För att nå dit framtogs 17 mål, de "Globala målen för hållbar utveckling".

Syftet med serien Globala mål i sikte är att med hjälp av enkla uttryck och symboler förklara vad varje mål går ut på. I varje avsnitt ges också konkreta tips på vad eleverna kan göra i sin vardag för att känna delaktighet och bidra till att nå målen. Serien består av ett avsnitt per mål samt ett 18:e avsnitt som ger en överblick och grundläggande kunskaper om de globala målen i sin helhet.

 

Källkoll corona

Vi följer erfarna journalister som arbetar med att sortera i de mängder av information som väller över oss i denna historiska tid.

Programmen är dagsaktuella, de spelas in och publiceras samma dag. I varje avsnitt går reportrarna på djupet i nyhetsfloden, tittar närmare på trender i sociala medier och tipsar om hur du kan bli bättre på såväl källkritik som källtillit.

Syftet är att ge unga människor redskap och medvetenhet, så att de lättare kan tolka och navigera i informationsflödet i en tid av pandemi och infodemi.

Källkoll corona är en programserie är en del av UR:s koncept Genomskåda - fem sätt att greppa din omvärld.

Målgrupp: åk 7-9

Nytt från Creaza

Creaza, som ni når under fliken Fler i Mediekatalogen, kommer hela tiden med nya uppdateringar eller nyheter. Följ oss gärna på Facebook eller Twitter för att hålla er uppdaterade. 

Under våren har Creaza släppt fyra nya teman – Hållbar utveckling, Bioteknologi samt två påskteman. I och med det har det tillkommit många nya bakgrunder, karaktärer och rekvisita, som går att använda i alla teman.

Creaza har även släppt nya instruktionsvideor på svenska, som finns att se på deras youtubekanal. Klippen finns även att se på vår sida om Creaza, där finns även mer information om Creazas olika verktyg.

Det finns möjlighet att delta i online-utbildningar som Creaza arrangerar. Nästa två tillfällen är onsdag 29/4 kl 15.15-16 och onsdag 6/5 kl 15.15-16. Det krävs en anmälan som ni kommer till om ni klickar på länken för den dagen ni vill delta.


Temadagar & filmtips!


3 maj infaller Internationella dagen för pressfrihet  - Vad innebär yttrandefriheten för demokratin och samhället? En gymnasieklass på Platengymnasiet i Motala gör en film för att svara på lärarens fråga. De intervjuar poliser, journalister och experter. Filmtips! Yttrandefrihet - undersöks av Platengymnasiet

15 maj uppmärksammas Internationella familjedagen - Maj är sex år och bor med sin farbror Sonny, en tatuerare, men de pratar ofta om att hitta en riktig familj till Maj. När Maj råkar tatuera barnteckningar på en läskig motorcykelkille, måste de fly. Den äventyrliga flykten får Maj att fundera på om inte Sonny är hennes perfekta familj ändå. Filmtips! Tigrar och tatueringar


17 maj infaller Internationella dagen mot homofobi - Baserad på en sann historia om en homofobisk narkoman som 1985 fick diagnosen HIV. Med trettio dagar kvar att leva vägrar han att acceptera sin dödsdom och börjar smuggla bromsmedicin som fortfarande inte var godkänd i USA. Filmtips! Dallas Buyers Club

22 maj uppmärksammas Internationella dagen för biologisk mångfald - En dokumentär om ett par som lämnar stadslivet för att med blod, svett och tårar som insats förvandla 80 hektar död mark till ett fruktbart jordbruk, helt och hållet baserat på ekologiskt hållbara praktiker och med biologisk mångfald som ledord. Filmtips! The biggest little farm

31 maj infaller Internationella dagen mot tobak - Tobaksindustrin är smutsig. Men hur smutsig? Hör barn från Indonesien, i samma ålder som de våra som går på mellanstadiet, berätta om sina liv på tobaksplantagerna. Filmtips! Tobakens barn

Flykten från DDR

Östtyskland 1979. Utleda på diktaturens förtryck har familjerna Strelzyk och Wetzel i största hemlighet ägnat lång tid åt att själva sy och snickra ihop en luftballong. Deras plan är att fly till friheten i väst, men efter att deras första försök misslyckats vet regimen att något stort är på gång. Med den största styrka Stasi kunnat mobilisera blir både förberedelserna och själva flykten en kamp mot klockan där varje sekund är avgörande.

Flykten från DDR är en andlöst spännande nagelbitare, med stark 1970-talsatmosfär om kalla krigets mest våghalsiga flykt, som du hittar i Mediekatalogen!
Känner du min granne?

Jessica Yeboah, 25, har avslutat sina studier för dagen och gör sig redo för afterwork. Efter att ha pratat med sin klasskamrat påminns hon om sitt ursprung. Hon blir upprörd men väljer att inte säga något. Inne på restaurangen träffar hon sina klasskamrater. I mitten av konversationen får Jessica återigen höra en fördomsfull fråga som placerar henne i ett fack. Den här gången känner hon att det har gått över gränsen, hon svarar något dom inte förväntar sig att få höra.

Du hittar Känner du min granne? i Mediekatalogen!
Filmtips!

 

 

 

 

 

 
Facebook
Twitter
YouTube
Webb
Email
Copyright © 2020 AV Media Skåne, All rights reserved.

Kundtjänst: kontakt@avmediaskane.se | 0451- 38 85 80

Här kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter.

Klicka här för att avprenumerera eller uppdatera dina inställningar.