Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #2

Medier kan bli tydligare med osäkerheten kring covid-19. Det är en del av Faktajourens spaning kring coronarelaterad desinformation denna vecka.

Att rapportera om en global krissituation med ett nytt virus där ny kunskap ständigt kommer fram kan inte göras på samma sätt som rapportering om blåljusnyheter eller ny lagstiftning. På en del håll lyfts nu frågan om medierna borde bli tydligare med att förklara att världen är i en situation där fakta ändras snabbt. Genom att göra detta skulle också en del risker med anklagelser för att mörka vissa saker och/eller själva sprida desinformation kunna undvikas. Här skriver professor Kevin Lerner om ämnet.
Har du missat den senaste desinformationen om svenska miljöaktivisten Greta Thunberg och coronasmittan finns den här.
Ryerson University, Kanada, är en av aktörerna bakom en databas med faktakollar gjorda över hela världen. Materialet går att sortera på bland annat språk och fact-checkingorganisation och uppdateras regelbundet.
EU-kommissionens representation direktsände ett seminarium via SVT Forum om desinformation i coronatider från Europahuset i Stockholm den 17 april. Här sammanfattas situationen tydligt och pedagogiskt. Seminariet börjar fyra timmar in i sändningen om du vill titta.
First Draft har tagit fram en serie med utbildningsmaterial som riktar sig direkt till journalister som bevakar pandemin.

Webinarium om Pressfriheten 5 maj

I spåren av pandemin och infodemin syns också en oroande utveckling gällande pressfriheten i världen. Detta är en sak som Fojo lyfter i ett webinarium med flera intressanta gäster den 5 maj, kl 10-11.30.
 
Registrera dig här >>
En del av desinformationen som cirkulerar är informationspåverkan, påverkan från främmande makt. På uppdrag av MSB har Faktajouren publicerat ett material för journalister om hur informationspåverkan kan kännas igen och bemötas.

Veckans ord: Källtillit

Att kunna identifiera trovärdiga källor och våga tro på dem utan att vara okritisk. Några signaler som visar ett en källa är trovärdig är en strävan efter saklighet och att om det någon gång ändå blir fel rättas detta transparent och tydligt.
Veckans faktakoll: Norska Faktisk har gjort en grundlig genomgång av konspirationsteorierna kring Microsoftgrundaren Bill Gates och coronaviruset.
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp