Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

De interstellaire komeet Borisov is rijk aan koolmonoxide

De interstellaire komeet Borisov is rijk aan koolmonoxide

Waarnemingen gedaan met de Hubble Space Telescope hebben aangetoond dat de interstellaire komeet 2I/Borisov rijk is aan koolmonoxide. De verhouding Co is vergeleken met de hoeveelheid water erg hoog als men dit vergelijkt met kometen uit ons eigen zonnestelsel. Dit schrijft Jian-Yang Li van het Planetary Science Institute.

Volgens Li is het grootste nieuws dat dit de eerste meting is van de CO samenstelling in een monster dat afkomstig is van een andere ster.

Lees De interstellaire komeet Borisov is rijk aan koolmonoxide verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

CHEOPS ruimtetelescoop vindt zijn allereerste exoplaneet

CHEOPS ruimtetelescoop vindt zijn allereerste exoplaneet

De nieuwe Europese ruimtetelescoop speciaal ontworpen voor het zoeken naar exoplaneten, heeft zijn eerste hit binnen.

De ruimtetelescoop heet CHEOPS en dat staat voor CHaracterizing ExOPlanet Satellite werd afgelopen december gelanceerd en is onlangs, na een drie maanden durende test- en kalibratiefase, in gebruik genomen. Tijdens die periode testte de ESA de instrumenten van CHEOPS en werd de telescoop gebruikt om een paar exoplaneten waar te nemen. Exoplaneten zijn planeten die om een andere ster dan de Zon draaien.

Lees CHEOPS ruimtetelescoop vindt zijn allereerste exoplaneet verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Dubhe – de oranje reus in de Grote Beer

Dubhe – de oranje reus in de Grote Beer

Bijna iedereen herkent wel het steelpannetje van de Grote Beer. Als je dat de volgende keer doet moet je eens goed naar de kleur van de sterren van die steelpan kijken. Misschien zie je iets wat je nooit eerder is opgevallen: alle sterren hebben een blauwwitte kleur behalve eentje. Deze ene ster is de oranjekleurige ster Dubhe.

Fysieke kenmerken

Dubhe is de alpha ster van de Grote Beer maar het is niet de helderste ster.

Lees Dubhe – de oranje reus in de Grote Beer verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Exoplaneet Fomalhaut b bestaat helemaal niet

Exoplaneet Fomalhaut b bestaat helemaal niet

De rechtstreeks waargenomen grote exoplaneet Fomalhaut b is in feite een uitdijende stofwolk die is ontstaan tijdens een enorme botsing tussen twee grote planetesimalen in een extrasolair planetensysteem. Dit schrijven astronomen van de Steward sterrenwacht van de universiteit van Arizona.

Fomalhaut is een ster van spectraalklasse A. De ster is ongeveer 25 lichtjaar van de Aarde verwijderd. We kunnen Fomalhaut vinden in het sterrenbeeld Zuidervis – Piscis Austrinus. De ster heeft een massa van 2 zonsmassa en is 20 * helderder dan de Zon.

Lees Exoplaneet Fomalhaut b bestaat helemaal niet verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Chang’e-4 en Yutu-2 zijn aan hun 17de werkdag op de Maan begonnen

Chang’e-4 en Yutu-2 zijn aan hun 17de werkdag op de Maan begonnen

De lander en de maanauto van de Chang’e 4 missie zijn begonnen aan hun 17de werkdag aan de verre zijde van de Maan. Dit nadat ze gedurende de extreem koude, 14 dagen durende, nacht heerlijk hebben geslapen.

De lander werd afgelopen vrijdagnacht wakker gemaakt, de maanauto Yutu 2 werd al op donderdagochtend gewekt. Beiden verkeren volgens het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration (CNSA) in goede gezondheid.

Lees Chang’e-4 en Yutu-2 zijn aan hun 17de werkdag op de Maan begonnen verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

De Hubble wordt 30 – kijk wat de telescoop fotografeerde op jouw verjaardag

De Hubble wordt 30 – kijk wat de telescoop fotografeerde op jouw verjaardag

Binnenkort wordt de Hubble Space Telescope 30 jaar oud. NASA viert de verjaardag van de Hubble met een tweede lancering: een website waar je kan zien welke foto de Hubble maakte op jouw verjaardag!

Sinds 1990 maakt de Hubble 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar opnames van het heelal. De laatste 30 jaar heeft de Hubble een tipje opgelicht van het heelal en zijn er belangrijke ontdekkingen gedaan van de verste sterrenstelsels tot onze eigen ster en het eerste bewijs van waterdamp binnen de bewoonbare zone buiten ons eigen zonnestelsel.

Lees De Hubble wordt 30 – kijk wat de telescoop fotografeerde op jouw verjaardag verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

De Lyriden – restanten van komeet Thatcher

De Lyriden – restanten van komeet Thatcher

Eind april kunnen waarnemers op het noordelijk halfrond weer genieten van de jaarlijkse meteorenzwerm de Lyriden. Deze meteorenzwerm is ontstaan uit het stof van een komeet die met een periode van eeuwen om de Zon draait. De Lyriden zijn actief tussen 16 april en 25 april. Dus waarnemers kunnen, bij helder weer, gedurende deze periode Lyriden zien.

De piek van de Lyriden valt dit jaar op 22 april 2019 omstreeks 22 uur.

Lees De Lyriden – restanten van komeet Thatcher verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

De Californië-nevel is de allerlaatste foto van de Spitzer Space Telescope

De Californië-nevel is de allerlaatste foto van de Spitzer Space Telescope

Vijf dagen voor het einde van de Spitzer Space Telescope missie op 30 januari 2020 gebruikten wetenschappers de infrarood camera om verschillende opnames te maken van een gebied dat bekend is als de Californië-nevel. Een passend object gezien het feit dat zowel het management van de missie als de wetenschappelijke staf zich in het zuiden van Californië bevinden in het Jet Propulsion Laboratory en Caltech. Het mozaïek is samengesteld uit die opnames. Het is de allerlaatste mozaïekopname die met de Spitzer is gemaakt en een van vele honderden die op deze manier tijdens de missie met de telescoop zijn gemaakt.

Lees De Californië-nevel is de allerlaatste foto van de Spitzer Space Telescope verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

NASA financiert voorstel voor gigantische radiotelescoop op de verre zijde van de Maan

NASA financiert voorstel voor gigantische radiotelescoop op de verre zijde van de Maan

Het heeft misschien een beetje weg van het laserkanon van de Death Star maar het is het voorstel voor een enorme radiotelescoop op de Maan die gebruikt kan worden om de eerste dagen van het heelal te bestuderen. In het kader van het Innovative Advanced Concepts (NIAC) programma heeft de NASA eerder deze maand aanvullende financiering toegezegd aan een aantal projecten.

Onder de voorstellen onder andere een oplossing om de ondergrondse oceaan van de Jupitermaan Europa te verkennen, een landingsplatform voor de aanstaande Artemismissie naar de Maan en een voorstel om antimaterie te gebruiken als een manier om interstellaire ruimtevaartuigen af te remmen als die ooit naar de exoplaneet Proxima Centauri b worden gelanceerd.

Lees NASA financiert voorstel voor gigantische radiotelescoop op de verre zijde van de Maan verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Het sterrenbeeld Capricornus – Steenbok

Het sterrenbeeld Capricornus – Steenbok

Capricornus is een sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel. De naam is Latijns voor “geit”. Capricornus behoort tot de sterrenbeelden van de Dierenriem. Het is één van de 48 klassieke sterrenbeelden van Ptolemeus. Het sterrenbeeld bevat minstens drie sterren waarbij een planeet is aangetoond. Ook de bolhoop Messier 30 is in dit sterrenbeeld te vinden.

Er zijn maar liefst vijf meteorenzwermen die hun radiant in het sterrenbeeld hebben: de Alpha Capricorniden, de Chi Capricorniden, de Sigma Capricorniden, de Tau Capricorniden en de Capricorniden-Sagittariden.

Lees Het sterrenbeeld Capricornus – Steenbok verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2020 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp