Copy
 

Analiza modificărilor taxelor pentru resursele naturale din proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a analizat modificările taxelor pentru resursele naturale din proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative publicat pentru consultare de Ministerul Finanțelor pe data de 16 aprilie 2020. Articolul II al proiectului preconizează mai multe modificări ale Codului fiscal, inclusiv prin punctele 21-26 sunt propuse modificări ale regimului taxelor pentru resursele naturale. Autorul studiului, Dumitru Budianschi este de părere că  propunerea de a modifica regimul taxelor pentru resursele naturale printr-o lege care preponderent este dedicată măsurilor ce țin de diminuarea efectelor COVID-19 nu poate fi acceptată. Se creează impresia că Guvernul încearcă să „strecoare” aceste modificări în Codul fiscal fără o fundamentare a modificărilor propuse și fără o discuție cu toți actorii implicați (publici și privați).

În studiu se mai arată că în ceea ce privește taxele pentru resursele naturale, proiectul propus conține, în esență, modificări necesare la „taxa pentru extragerea mineralelor utile”. Acestea se referă la modificarea bazei impozabile și stabilirea cotelor care permit majorarea veniturilor din această taxă, față de situația actuală. Cu toate acestea, mai conține și propunerea de a elimina un șir de taxe care comportă mari riscuri de corupție și pot conduce la monopolizarea și pierderea controlului pe zeci de ani a celor mai importante rezerve de resurse minerale ale Republicii Moldova. Restul modificărilor practic nu au plus valoare față de situația actuală. Totodată, ținând cont de faptul că proiectul de lege nu face parte din pachetul de urgență anti COVID – 19, acesta trebuie să parcurgă toate etapele de consultare și transparență decizională. Soluția corectă ar fi excluderea modificărilor referitoare la CF Titlul VIII (taxele pentru resursele naturale) din proiectul de lege discutat și pregătirea unui proiect de lege separat, dedicat în întregime resurselor minerale utile, care să țină cont de toate aspectele politicii statului în acest domeniu, elaborarea căruia va fi pusă în sarcina Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

O analiză a celor mai importante modificări ale taxelor pentru resursele naturale din proiectul de lege, poate fi accesată aici.
Accesați comentariul

   Articole recente:

Twitter Twitter
Facebook Facebook
Website Website
Expert-Grup este o organizație non-profit specializată în cercetări economice și de politici publice. Expert-Grup nu reprezintă careva interese economice, corporative sau politice. Fiind o organizație independentă, Expert-Grup este o reflecție a idealurilor împărtășite de tinerii intelectuali din Republica Moldova care au creat instituția cu scopul de a contribui la dezvoltarea țării. Misiunea organizației este de a promova interesul public și a elabora soluții eficiente și inovatoare pentru dezvoltarea Republica Moldova.
Centrul Analitic Independent Expert-Grup
Republica Moldova, mun.Chișinău, str. A.Bernardazzi 45,  MD-2012
tel: +373 22 929 994. fax:
+373 22 21 21 51. email: info@expert-grup.org

dezabonează-te de la această listă    actualizează preferințele