Copy
NIEUWSBRIEF
Nutrient Platform 2a879688-f09d-4572-baac-738a426163ba.png

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Inhoud

  1. SYSTEMIC Webinar op 5 mei
  2. BBC documentaire met Ostara en SNB
  3. Bodem in Zicht - fosfaat documentaire
  4. Call: Input voor subsidieprogramma LIFE
  5. Onderzoek start naar nitraatuitspoeling verminderen met zeoliet
  6. ESPC4 uitgesteld tot 2021
  7. Nieuwe MKB-regeling voor circulaire samenwerkingsprojecten
  8. Events
placeholder_600.gif

1. Systemic webinar op 5 mei

Het Europese project SYSTEMIC, dat onderzoek doet naar het herwinnen van nutriënten uit digestaat, organiseert webinars om hun onderzoeksresultaten te presenteren. Op 5 mei om 16.00 uur zal de eerste webinar plaatsvinden.

Aanmelden kan via deze website, waarna het mogelijk is om live deel te nemen aan de webinar, of om deze op een later tijdstip terug te kijken.
 
 

2. BBC documentaire met Ostara en SNB

Nadat de podcast over het slibverwerkingsproces onlangs geplaatst werd op de website van de BBC, is nu ook de mini-documentaire van People Fixing the World online beschikbaar. In deze documentaire wordt SNB-directeur Silvester Bombeeck geïnterviewd en vertelt Robert van Spingelen over de nutriënten herwinning op de waterzuiveringsinstallatie in Amersfoort.

De 3- minuten documentaire is hier te zien, en de uitgebreidere podcast is hier te beluisteren.

3. Bodem in Zicht – fosfaat documentaire

Op donderdag 2 april stond het programma Bodem in Zicht van de NTR in het thema van fosfaatIn deze aflevering werd aandacht besteed aan de herkomst van fosfaat, het belang ervan, en aan het feit dat voor fosfaat de bodem in zicht is. De aflevering brengt de Marrokaanse mijnen in beeld, spreekt met boeren en biologen en gaan op bezoek bij Waternet  en ICL. Ook Louise Vet van NIOO-KNAW geeft haar kijk op de landbouw en relatie met kunstmest. Een interessante mix van sprekers.

In het programma Bodem in Zicht komt in elke aflevering een andere grondstof aan de orde, die elk niet weg te denken zijn uit het menselijk leven.

De hele aflevering van 40 minuten is hier te vinden.

4. Call: Input voor subsidieprogramma LIFE

Er komt een nieuwe periode voor het subsidie programma LIFE van de Europese Commissie. Voor de invulling hiervan is de Europese Commissie op zoek naar input. Dit geeft organisaties de kans om aan te geven of het werkveld terugkomt in het huidige voorstel van subsidiethema’s en daarmee kunnen organisaties dus invloed uitoefenen op welke thema’s belangrijk zijn voor de volgende subsidie ronde.
 
Via een vragenlijst van maximaal 20-25 minuten is het mogelijk om input te geven voor LIFE. De vragenlijst is te vinden op deze website.
 

5. onderzoek start naar nitraatuitspoeling verminderen met zeoliet

Onderzoekscentrum B-WARE en Wageningen Livestock Research starten samen een pilot om de nitraatuitspoeling van bemest grasland naar het oppervlakte water te verminderen.

In deze pilot wordt gedurende twee groeiseizoenen zeoliet toegediend aan het grasland. Zeoliet is een gesteente dat ammonium absorbeert en dus de uitspoeling van nitraat naar het oppervlaktewater zou kunnen verminderen.

In voorgaande experimenten is de uitspoeling van nitraatgehaltes tussen 70% en 80% afgenomen.

Meer weten? Lees het hele artikel op Waterforum en op de website van de WUR.

6. ESPC4 uitgesteld tot 2021

De huidige omstandigheden rondom het coronavirus hebben geleid tot het uitstellen van de ESPC4. De nieuwe datum waarop de conferentie georganiseerd wordt is 31 mei tot 2 juni 2021. De locatie blijft ongewijzigd en zal dus ook volgend jaar plaatsvinden in Wenen. 

Op de hoogte blijven kan via deze website.

7. Nieuwe MKB-regeling voor circulaire samenwerkingsprojecten

De overheid stelt 860.000 euro subsidie beschikbaar voor circulaire ketenprojecten. De subsidie is bedoeld voor samenwerkingsprojecten tussen mkb’ers voor het gezamenlijk ontwerpen van circulaire projecten, ideeën en businessmodellen die leiden tot grondstoffenbesparing.

Er worden hierbij een aantal voorwaarden gesteld. Ten eerste moet het gaan om een samenwerkingsverband waarbij ten minste 3 mkb’ers betrokken zijn, en maximaal 6. Bovendien gaat het om een subsidie die 50% van de subsidiabele kosten beschikbaar stelt met maximaal 20.000 euro per mkb’er. De looptijd van projecten mag maximaal twee jaar zijn. 

Het is mogelijk om een aanvraag te doen vanaf 9 april tot 1 oktober 2020. Het budget is beschikbaar op volgorde van binnenkomst.

Meer weten of een aanvraag indienen? Dat kan via deze website.
placeholder_600.gif
Mei
5

Systemic webinar

Online

Juni
25

Ledenbijeenkomst #2 2020

Middag
Deventer of online

Oktober
27

ESNI 2020

Brussel

Nutrient Platform is hosted by the Netherlands Water Partnership. The network consists of companies, knowledge institutes and government.

E info@nutrientplatform.org

T 070 304 3700 F 070 304 3737

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp