Copy
Citește scrisoarea în browser
Dacă ai primit mail-ul de la un prieten, poate vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

 

Dragă <<Prenume>>,

În urmă cu câteva luni, pe la începutul lui decembrie 2019, într-o seară destul de friguroasă din timpul săptămânii, spălam vase, ascultam niște Leonard Cohen în căști și mă gândeam la cadoul pe care urma să îl fac de Secret Santa. Crăciunul ăsta aveam o persoană la care țineam (și țin) mult și căreia știam că vreau să îi dăruiesc ceva personal și intim. Și, dacă până acum „misiunea” nu era deja destul de complicată, m-am gândit că acel ceva ce va fi intitulat „cadou” la final să fie ceva făcut de mine. Foarte inconștientă de ce înseamnă asta, am decis să scriu un volum de poezie.

Și acum, cel mai dificil lucru la volumul ăsta de poezie nu a fost scrisul de poezii efectiv, cât a fost să aleg o temă și un titlu – practic, să răspund la întrebarea „de ce îți scriu eu lucrurile astea?”, „de ce acum?”, „ce vreau eu să-ți zic cu ele?”. Nu o să te mint, cred că ăsta e unul dintre cele mai dificile exerciții ever: să te pui fictiv față-n față cu o persoană, să o privești profund pe ea pentru cine e și, totuși, ca și cum te-ai privi în oglindă. And that was the catch. Persoana asta se bucura de un nou rol, acela de tată și, ce să vezi, și eu am un tată, așa că am ales ca ăsta să fie numitorul nostru comun.

Volumul, existent deocamdată într-un singur exemplar, se numește „tot ce nu ți-am spus, sper, doar încă”. Am scris titlul cu litere mici pentru că el e făcut ca și cum un copil i-ar scrie tatălui său. Și îți povestesc toate lucrurile astea pentru că, în esență, volumul este despre comunicare și, mai ales, despre toate lucrurile pe care sperăm să avem curaj să ni le spunem cândva sau pe care nu ni le spunem niciodată; este despre incapacitatea noastră de a spune lucruri, despre frica de a fi judecați atunci când o facem, despre nevoia de a fi sinceri atunci când vorbim. De-asta, astăzi vreau să vorbim despre cum vorbim.
Simt că modul nostru de a comunica s-a schimbat destul de mult în contextul izolării și distanțării sociale: mare parte dintre discuțiile noastre se întâmplă pe Facetime, Skype sau Zoom, scriem mesaje text sau dăm reacts la poze, postări și Stories. Dacă înainte eram campioni în small talk, acum parcă avem lucruri să ne spunem – sau când nu avem nu o facem pur și simplu, căci nu mai există nicio obligație socială. Totuși, pandemia a făcut munca mai grea dintr-un punct de vedere: dintr-o dată, dacă aveai o zi în care te simțeai nașpa, nu exista nicio îmbrățișare care să te facă să te simți mai bine, iar proxemica nu te ajuta cu nimic în a-ți face creierul să secrete serotonină, oxitocină sau dopamină. Tot ce îți rămânea era să vorbești.

Introspecția venită odată cu timpul liber și izolarea a adus cu sine conștientizarea anumitor emoții și stări pe care, poate, ne era ușor să le ignorăm înainte, să le pierdem în haosul cotidian. Apoi, cred că exact această conștientizare ne-a determinat într-o oarecare măsură să devenim mai sinceri în comunicare, această sinceritate fiind venită cu scopul de a suplini lipsa interacțiunii fizice. Asta ne-a ajutat să empatizăm mai mult și să vorbim mai profund despre lucrurile care contează cu adevărat pentru noi. Și, poate, să ne cunoaștem un pic altfel – pe cei din jurul nostru și pe noi înșine.

Jung spunea că singurătatea nu vine din lipsa interacțiunii cu ceilalți, din nevoia de a avea oameni în jurul nostru, ci, mai profund, din incapacitatea noastră de a le spune oamenilor ce este cu adevărat important pentru noi. Eu cred că fix despre asta a fost perioada de stat în casă: despre a conștientiza distanța fizică și psihologică, despre a o accepta și despre a găsi modalitățile prin care să o minimizăm. Personal, am ajuns să-mi cunosc mai bine anumite pattern-uri în gândire și-n comportament, am ajuns să înțeleg de ce le vorbesc oamenilor într-un anume fel și nu în altul și am ajuns să înțeleg cum le arăt acestora că îi iubesc, prin comunicare. Toate aceste lucruri le voi atinge mai în detaliu în scrisorile care urmează, dar până atunci îți las mai multe recomandări care să te ajute să înțelegi de ce vorbești cum vorbești.


Cum s-au descurcat prieteniile noastre pe timp de pandemie

Dacă la începutul pandemiei te întrebai cum o să poți trăi fără oameni, două luni mai târziu te bucuri de niște răspunsuri. Lipsa de interacțiune ne-a ajutat să dezvoltăm noi tipuri de interacțiune. În aceeași idee, îți las acest articol care fix despre asta vorbește: despre cum ne-am adaptat relațiile la izolare și despre cum acestea au devenit un pic mai sincere.


Happy Chemicals: Dopamină, serotonină, oxitocină și endorfine

Am menționat mai sus despre ce impact are interacțiunea fizică în creierul nostru și nu aș vrea să las subiectul ăsta să treacă fără să punem accent pe el. În acest sens, îți las acest articol care îți explică rolul substanțelor secretate la nivelul creierului și cum anume ne ajută acestea să simțim fericirea în corp.


3 calități ale oamenilor cărora le e ușor să se facă plăcuți

Apropo de cum vorbim, cred că mai contează și alte lucruri pe lângă ceea ce spui, lucruri subliniate foarte bine de acest articol. El enumeră printre calitățile celor cărora le e ușor să fie pe placul celorlalți modul în care aceștia se conectează cu oamenii, curiozitatea și calitatea de buni ascultători. Mai multe despre fiecare poți citi direct din articol.



25 de piese care contează acum

Și, legat tot ce lucrurile care contează cu adevărat pentru noi, îți recomand acest articol interactiv destul de lunguț, care ia 25 dintre cele mai în vogă piese ale momentului, le disecă, îți oferă puțin context despre ele, îți subliniază mesajul din spatele acestora și de ce sunt relevante pentru oameni azi.


Sinceritatea în comunicare

Nu e prima oară când recomand ceva de la The School of Life - de altfel, cred că e de mare ajutor să te uiți la mai toate materialele pe care ei le fac. De această dată, îți sugerez să vizionezi acest video, despre onestitate în modul în care interacționăm și comunicăm și cum, de fapt, totul are rădăcini mult mai profunde decât ai putea crede.

Everything is alive

O să încep descrierea acestui podcast prin a-ți spune că nu credeam că există așa ceva, dar și ce tare m-am bucurat că prin capul cuiva a trecut ideea asta! „Everything is alive” este un podcast în care cei intervievați sunt mereu obiecte, acestea vorbind despre ele și, indirect, despre condiția umană. Îți las aici ultimul episod din podcast, unde invitatul este o oglindă, dar îți recomand de asemenea să iei toată seria de la capăt (sunt 24 de episoade momentan). 
Și-acum, înainte de „pa-pa”, te las cu o întrebare: cum s-a schimbat modul tău de-a vorbi cu ceilalți în perioada asta (dacă s-a schimbat, desigur)?
Dacă ți-a plăcut această scrisoare, dă-o mai departe și prietenilor:
Share
Forward
Sunt Sabrina și îți scriu din Cuib, din când în gând. Așa am numit această scrisoare – o scrisoare despre tine și despre mine, unde gândurile noastre se pot întâlni și discuta. Săptămânal, îți voi împărtăși din frământările și gândurile mele, voi încerca să mă conectez cu tine prin ele și mă voi lăsa inspirată de ideile tale și de tine. Pentru că vreau să creştem împreună, îmi doresc să-mi scrii și tu, să-mi împărtășești povestea ta, iar gândurile noastre să se conecteze pe pagina asta. Măcar din când în gând.
 
Cu emoție,
Sabrina
Copyright © CUIBUL ARTIȘTILOR. All rights reserved.

Îți mulțumesc că ai deschis și citit aceasta scrisoare. Poți da click aici dacă vrei și tu să te abonezi la „din când în gând”. Până la următoarea scrisoare, citește și edițiile trecute

Întrebări? Scrie-mi aici:
sabrina.canea@gmail.com

Această scrisoare nu este pe gustul tău?
Dezabonează-te aici.
Facebook
Link
Email - Sabrina de la Cuib






This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
sabrinacanea.ro · București · București 031806 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp