Copy
Bekijk deze e-mail in je browser.
Infostroom april 2020


Steek van wal

divider
Sinds onze vorige Infostroom in januari is er heel wat gebeurd in de wereld, maar ook bij Seine Schelde Vlaanderen: een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen staat nu voor jullie klaar! Daarom willen we in deze nieuwsbrief het licht werpen op enkele heuglijke gebeurtenissen: een tiende verjaardag, een historisch akkoord … De waterwegen bleven in beweging, ook toen de wereld noodgedwongen even stilstond. Lees je mee?       

Doorheen alle onzekerheid de dag van vandaag is alvast één ding zeker: de binnenvaartondernemers stonden paraat om de Vlaamse economie draaiende te helpen houden. Het verzekeren van transport van goederen is namelijk een essentiële dienst, die in het belang van de gehele maatschappij en bevolking staat. Daarom blijft de binnenvaart volledig operationeel. Een vlotte toelevering van goederen via water is meer dan ooit onmisbaar. Dat we deze ongeziene crisis met zoveel inzet en daadkracht het hoofd kunnen bieden, hebben we te danken aan al onze medewerkers, schippers en binnenvaartondernemers. Lees er hier alles over.



Thuishaven Europa

divider

EESV viert eerste decennium


Dit jaar blaast het EESV 10 kaarsjes uit. Waarvoor staat dit en wat betekent de verjaardag voor Seine Schelde, zowel in Vlaanderen als Europa? Dat lees je hieronder.
 

Even terugspoelen

 
Met onze zuiderburen Wallonië en Frankrijk vormden we in het verleden het Comité Seine Schelde. Deze taskforce werd in 2005 opgericht; niet toevallig op hetzelfde moment dat bij ons de werken aan de nieuwe sluis in Evergem op de Gentse ringvaart startten. Gaandeweg kreeg Seine Schelde meer vorm op het terrein én aan de gesprekstafel. Vragen over duurzaamheid, innovatie, klimaat … dienden zich aan.

Het project evolueerde, en groeit ook vandaag nog. Met een interministerieel akkoord tussen de drie regeringen werd in 2009 de Intergouvernementele Commissie (IGC) Seine Schelde opgericht. De IGC stippelt de beleidsdoelstellingen uit, maar zoals elke bestuursraad hadden zij nood aan een goed management.
Zo werd in 2010 het Europees Economisch Samenwerkingsverband (EESV) in het leven geroepen, dat sinds 10 jaar werk maakt van de concrete projectdoelstellingen.
 

Dynamisch samenwerken


Het EESV? Dat kan je zien als het kloppende hart van het binnenvaartproject op internationaal niveau. Al sinds het begin zitten de Vlaamse, Waalse en Franse overheden aan boord van deze Europese werkgroep.
Sinds 2018 is ook de Société du Canal Seine-Nord Europe lid, die instaat voor de bouw van het kanaal en sinds kort geregionaliseerd is. Meer daarover verderop in deze nieuwsbrief.

Sinds 2018 is ook de Société du Canal Seine-Nord Europe lid, die instaat voor de bouw van het kanaal en sinds kort geregionaliseerd is. Meer daarover verderop in deze nieuwsbrief.
 
Een tiental keer per jaar komen ze samen, meestal in Parijs en in deze tijden via Skype. Dan buigen de vier partners zich over de coördinatie en financiering van het project (kostenplaatje en subsidies), diverse projectstudies, rapportage, het multimodaal aanbod op de transportcorridors binnen Europa, een gezamenlijke communicatieaanpak en nog veel meer. Daarvoor werken ze nauw samen met de betrokken Europese instanties zoals INEA (agentschap Innovation and Network Executive Agency) en DG-MOVE (directoraat-generaal voor Mobiliteit en Transport). Voor alle partners is het EESV een echte meerwaarde op vlak van grensoverschrijdende coördinatie en samenwerking!  
 

En zo geschiedde: regionalisering kanaalvennootschap


In de januari-editie van onze Infostroom kondigen we het al aan: de Société du Canal Seine-Nord Europe is officieel een regionale overheidsinstelling! Sinds 1 april – en dat is geen grap – schrijft Frankrijk hiermee een uniek stukje geschiedenis.
De vennootschap valt niet langer onder de rechtstreekse voogdij van Frans minister van Transport Elisabeth Borne, maar draagt samen met de regio’s de verantwoordelijkheid voor de bouw van het nieuwe Franse kanaal Seine-Nord Europe.

Ze zal een eigen Raad van Bestuur en Raad van Toezicht hebben, waar een afgevaardigde van de EU in zal zetelen. Verder zijn de regio’s Hauts-de-France en Île-de-France vertegenwoordigd, alsook de departementen Oise, Pas-de-Calais, Nord en Somme.
Lees hier hoe dit stukje Franse geschiedenis tot stand kwam
 

Pont-à-Ponts feestelijk ingewijd

 
Op de laatste dag van januari werd het einde van de werken aan de Pont-à-Ponts in Doornik gevierd. De nieuwe brug werd officieel ingevaren door een Contargo-schip van 110 meter lang, 11,4 meter breed en met drie lagen containers die goed waren voor 3.000 ton.

Dat deden onze Waalse collega’s van Service Public de Wallonie in goed gezelschap: burgemeester Paul-Olivier Delannois, Waals minister van Klimaat en Mobiliteit Philippe Henry en coördinator van de corridor Noordzee-Middellandse Zee (waar Seine Schelde deel van uitmaakt) Péter Balász tekenden present.
De werken zijn gestart in april 2017 en omvatten ook de kaaimuren Saint-Brice en Vifquin, over een lengte van ongeveer 220 meter. Ze waren broodnodig om de Schelde in het historische Doornikse centrum toegankelijk en veiliger te maken voor de scheepvaart.

Geen eenvoudige klus, aangezien er met meer dan 300 mensen aan gewerkt werd op een beperkte oppervlakte.
Klik hier voor beelden van de nieuwe Pont-à-Ponts

In Doornik wordt er intussen ook gewerkt aan de Pont des Trous. De middeleeuwse torens blijven statig staan, maar de middelste boog ertussen (die al eens vernieuwd werd na bombardementen in de Tweede Wereldoorlog) wordt hoger en breder.
De brug is een beschermd monument, daarom zullen handwerkers de nieuwe stenen zodanig houwen en beitelen zodat ze identiek zijn aan de oude.
Op onze website kom je meer te weten over de werken aan de Pont des Trous.



Vlaanderen vaart uit

divider

Jaarmagazine SSV blikt terug én vooruit

 
Van onze huidige nieuwsbrief maken we nog eens gebruik om terug te blikken op de successen en uitdagingen van 2019 en vooruit te kijken naar de rest van 2020. Dit doen we uiteraard in het jaarlijkse infomagazine van Seine Schelde Vlaanderen.
 
In de rubriek ‘Bestemming: Europa’ pakken we uit met een interview met professor Péter Balázs, de coördinator voor de Corridor Noordzee-Middellandse Zee. Met hem hebben we het over de Implementing Act. Met collega’s Daphne en Charlotte gaan we dan weer dieper in op hun werk voor de sluis in Sint-Baafs-Vijve (Wielsbeke) in ‘Werk voor de boeg’.
 
Je kan dit alles niet alleen lezen in ons magazine, maar je kan ook méékijken achter de schermen dankzij de bijhorende videocontent. Interessant en plezant voor tussendoor. Zo tonen we je in deze digitale editie onder andere beelden van het gezellig gesprek met schipper Sandra.

Benieuwd? Lees hier met ons mee.

 

Hapklaar samengevat: de onderzoeksresultaten kanaal Bossuit-Kortrijk
 

Begin dit jaar rondden we het geïntegreerd onderzoek af waarmee we nagaan welke mogelijkheden er zijn om het kanaal Bossuit-Kortrijk aansluiting te geven op de Leie voor de moderne binnenvaart.
 
We gingen na wat de verschillende voor- en nadelen van het project zijn, alsook wat de grote onderlinge verschillen zijn tussen de drie tracés die we momenteel onderzoeken om de verbinding met de Leie te maken: het rechtdoortracé, het bypasstracé en het ringtracé. Niet enkel bekeken vanuit de noden van de beroepsvaart, maar ook kijkend naar kansen voor de economie, natuur, recreatie, mobiliteit …
Duik dieper in de resultaten op onze website


Quiz met ons mee!

Na het lezen van deze nieuwsbrief ben je weer helemaal mee met als het nieuws over Seine Schelde Vlaanderen. We zijn wel eens benieuwd hoeveel ervan is blijven hangen en hoeveel jij nu eigenlijk weet over ons project.  Daarom ontwikkelden we een supertoffe quiz. Haal jij 10/10? Test dan snel je kennis!



Waterkiekjes

divider
Heb je ook zo'n toffe foto in je bezit van langs een van onze waterwegen? Doe dan zeker mee aan onze maandelijkse fotowedstrijd via social media door ons te taggen via #seineschelde. Wekelijks zetten we één deelnemer in de kijker. Deze foto’s werden alvast onze Foto Van De Week en maken kans op de maandelijkse hoofdprijs: een waterdichte camera én rugzak!
outline-light-twitter-48.png
outline-light-facebook-48.png
outline-light-instagram-48.png
outline-light-link-48.png
De Vlaamse Waterweg nv
Havenstraat 44
3500 Hasselt
België