COVID-19 OG REHABILITERING

KRITISKE FUNKTIONER OG SAMTIDIG NÆRVÆR

For tiden er der ikke internatophold på REHPA. Det samme gælder rehabiliteringshold over hele landet – ja over hele verden, faktisk. At rehabilitering foregår på hold kan være diskvalificerende, når fokus er på reduktion af smittespredning. Mange mennesker har derfor ikke kunnet deltage i rehabilitering, som de har brug for. Kun ”kritiske funktioner” har været opretholdt under nedlukningen, også på rehabiliteringsområdet. Læs Sundhedsstyrelsens beskrivelse af kritiske funktioner i sundhedsvæsenet under COVID-19

Efter påske er der igen åbnet for genoptræning og rehabilitering i kommunerne, men mange hold er stadig sat på stand by, og flere aktiviteter er individuelle eller leveres digitalt. Vi har set en opblomstring af digitale ”modes of delivery” under nedlukningen, og det er interessant, hvordan det vil influere på udviklingen af rehabilitering fremover.

Kan vi forestille os en situation, hvor vi helt kan undvære holdene? Nej, egentlig ikke. Evalueringerne fra rehabiliteringsophold på REHPA viser, at samvær med andre er vigtig. Gruppe-baseret rehabilitering kan måske noget, som individuel rehabilitering ikke kan – og vice versa. Studier, der har sammenlignet gruppe-baserede og individuelle rehabiliteringsinterventioner, viser ikke entydige resultater for det ene eller det andet. Men den aktuelle situation skærper behovet for forskellige måder at ”levere” rehabilitering på. Hvad er det, holdene kan? Hvad er virkningsmekanismen i en kollektiv organisering? Vi ved det ikke helt, men vi kan se, det virker.  

Under nedlukningen er der gjort mange erfaringer med digitalt understøttet rehabilitering, og det giver anledning til at undersøge mulighederne i telerehabilitering. Hvor langt kan vi gå med digitalisering? Vi ved, at digitalisering har stor betydning for mennesker i tyndt befolkede områder og kan bedre adgangen til rehabilitering i disse områder.

Covid-19 har på mange måder givet nye erfaringer og stof til eftertanke. Det skal vi arbejde videre med, og det har betydning langt ud over corona-krisen. På REHPA.DK har vi samlet nationale og internationale udgivelser og udviklingstiltag om rehabilitering til mennesker smittet med corona, samt om gruppebaseret og individuel rehabilitering. Artikler, tiltag og videndeling, der kan inspirere til rehabilitering til mennesker med livstruende sygdom i en pandemitid.

EKSEMPLER OG VÆRKTØJER FRA KOMMUNERNE

Genåbningen i kommunerne foregår meget forskelligt og i forskellige tempo. Flere kommuner har delt deres tilbud, værktøjer og arbejdsgange med os til inspiration for andre. Københavns og Furesø kommuner deler gerne deres interne dokumenter i form af flow charts, action card og retningslinjer til beskyttelse af personale og borgere mod smittespredning i hjemmeplejen og på plejecentre. Kontakt gerne for mere information:
Furesø Kommune, Charlotte Larsen på chl1@furesoe.dk
Københavns Kommune: Louise Basse Friediger på CW5Y@kk.dk

Center for Kræft og Sundhed København tilbyder alternativ holdtilbud med træning og rehabilitering. Her kan borgeren vælge online-træning, udetræning, rehabilitering i naturen eller hjemmetræning, mindfullness og yoga.
Se mere på https://kraeft.kk.dk/artikel/holdtilbud-under-perioden-med-corona-virus

BEHOV FOR FYSIOTERAPI TIL COVID-19-PATIENTER I KLINISK PRAKSIS

Verdensorganisationen for fysioterapeuter udgav allerede den 23. marts 2020 anbefalinger til fysioterapeuter med COVID-19-patienter i klinisk praksis. Retningslinjerne reflekterer dog den sparsomme evidens på området, at den skal kunne bruges over hele verden, og at det har været afgørende hurtigt at få en retningslinje ud. Derfor har lokale tilpasninger i høj grad været nødvendige baseret på ny litteratur og kliniske erfaringer. Se de internationale anbefalinger: Physiotherapy Management for COVID-19 in the Acute Hospital Setting: Recommendations to guide clinical practice

Rehabiliteringsopgaver under indlæggelse bliver som altid individuelt tilpasset og omfatter fysioterapeutiske interventioner som træning, mobilisering og respiratorisk fysioterapi. I Dagens Medicin kan man læse om fysioterapeuternes arbejde med COVID-19-patienter på Rigshospitalet: dagensmedicin.dk/fysioterapeuter-hjaelper-coronapatienter-med-at-traekke-vejret

ERGOTERAPEUTISK MATERIALE TIL PATIENTER MED COVID-19

På Sjællands Universitetshospital har ergoterapeuterne udarbejdet materiale til patienter med COVID-19 om energibesparende arbejdsmetoder og hverdagsaktiviteter under indlæggelse. Materialet kan downloades på www.eft.dk

ØGET BEHOV FOR REHABILITERING EFTER COVID-19

En ny rapport 'Rehabilitation in the wake of Covid-19 - a Phoenix from the ashes' er udgivet i British Society of Rehabilitation Medicine. Rapporten indeholder både individuelle og organisatoriske anbefalinger, og den forholder sig til det forventede øgede behov for rehabilitering efter COVID-19.
Download rapporten: Rehabilitation in the wake of Covid-19 - A phoenix from the ashes

INFORMATION OM COVID-19 PÅ 25 SPROG

Dansk Flygtninge Hjælp har oprettet en hjemmeside, der formidler viden om COVID-19 målrettet borgere, der ikke taler eller læser dansk. Her er myndighedernes udmeldinger oversat til 25 sprog og der er mulighed for at kontakte en telefonisk hotline. Se mere på https://coronadenmark.dk/

KALENDER

Kalenderen på rehpa.dk bliver løbende opdateret, og i disse dage bliver flere arrangementer udskudt eller aflyst. Skriv gerne til os, hvis du kender til arrangementer, der enten skal rettes eller tilføjet i kalenderen. Send en mail til rehpa.web@rsyd.dk.






This email was sent to <<Vi sender ud med Vocast på: https://bit.ly/45TP4c7>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
REHPA, Videncenter for Rehabilitering og Palliation · Vestergade 17 · Nyborg 5800 · Denmark