πώς επέζησαν οι Έλληνες
Πιθανότατα έχετε ήδη δει τα αποτελέσματα της καινούργιας έρευνας που βγάλαμε τη Δευτέρα, σχεδόν σίγουρα έχετε σιχαθεί να με βλέπετε και να με ακούτε στα ράδια και τις τηλεοράσεις γι' αυτό το θέμα (εγώ με έχω), οπότε δεν θα σας ξαναπώ εδώ αυτά που έχω επαναλάβει τόσες φορές αυτή την εβδομάδα.
Υπάρχει, όμως, άλλο ένα πράγμα που απομένει να πούμε για αυτό το θέμα.
Στο προηγούμενο γράμμα σας είχα ζητήσει να απαντήσετε σε πέντε από τις ερωτήσεις της έρευνας, για να δούμε πόσο κοντά είστε (είμαστε) με το γενικό πληθυσμό της χώρας. Από τις 679 (!) απαντήσεις βγήκε συμπέρασμα. Σε κάποια θέματα, πράγματι είμαστε όλοι ίδιοι. Σε άλλα, όμως, καθόλου.
Συγκεκριμένα, 71% από εσάς λέτε ότι είχατε βγει από το σπίτι το τελευταίο 24ωρο -κοντά στο 64% του γενικού πληθυσμού. 90% από εσάς είχατε ένα μήνα ή παραπάνω να κάνετε χειραψία με άτομο εκτός του νοικοκυριού σας -κοντά στο 85% του γενικού πληθυσμού. Και 18% από εσάς πιστεύετε ότι κινδυνεύετε προσωπικά από τον κορωνοϊό -πολύ κοντά στο 21% του γενικού πληθυσμού. Σε αυτά είμαστε όλοι πάνω-κάτω το ίδιο.
ΟΜΩΣ
Ρωτήσαμε αν, εφόσον δεν υπήρχε η επιβολή περιοριστικών μέτρων από το κράτος, θα έβγαιναν σήμερα κι όλας στην φυσιολογική καθημερινή τους ζωή και σχεδόν 24% του γενικού πληθυσμού δήλωσαν πως ναι. Σε εσάς το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 7,4%. 13,3% από εσάς θα επιστρέψετε μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο (24,5% στο γενικό πληθυσμό) ενώ το 82% θα βγείτε μόνο αν μειωθούν πολύ τα κρούσματα ή (οι περισσότεροι) αν δεν έχουμε καθόλου κρούσματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (49% στο γενικό πληθυσμό).
Τέλος, στην ερώτηση "πότε νομίζετε ότι θα επάλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα" το 40% του γενικού πληθυσμού νομίζει ότι θα βγούμε σε "ένα δίμηνο" και το 70% "μέχρι το Σεπτέμβριο". Πόσοι από εσάς νομίζετε ότι θα βγούμε μέχρι το Σεπτέμβριο; 27,5%. Και πόσοι νομίζετε ότι θα βγούμε από το '21 και μετά; Το 72,5%.
Θα ήθελα να τα πιστεύετε αυτά επειδή με διαβάζετε, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι στην πραγματικότητα με διαβάζετε επειδή τα πιστεύετε. Όπως και να 'χει, μαζί θα το περάσουμε.
Αν, δε, επιμένετε και θέλετε να δείτε κι άλλα γι' αυτή την έρευνα, ορίστε 72 λεπτά συζήτηση με ειδικούς (Καλύβα, Οικονόμου, Τσακλόγλου, Φαναρά) για το τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα.
|