Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

πώς επέζησαν οι Έλληνες

Πιθανότατα έχετε ήδη δει τα αποτελέσματα της καινούργιας έρευνας που βγάλαμε τη Δευτέρα, σχεδόν σίγουρα έχετε σιχαθεί να με βλέπετε και να με ακούτε στα ράδια και τις τηλεοράσεις γι' αυτό το θέμα (εγώ με έχω), οπότε δεν θα σας ξαναπώ εδώ αυτά που έχω επαναλάβει τόσες φορές αυτή την εβδομάδα. 

Υπάρχει, όμως, άλλο ένα πράγμα που απομένει να πούμε για αυτό το θέμα. 

Στο προηγούμενο γράμμα σας είχα ζητήσει να απαντήσετε σε πέντε από τις ερωτήσεις της έρευνας, για να δούμε πόσο κοντά είστε (είμαστε) με το γενικό πληθυσμό της χώρας. Από τις 679 (!) απαντήσεις βγήκε συμπέρασμα. Σε κάποια θέματα, πράγματι είμαστε όλοι ίδιοι. Σε άλλα, όμως, καθόλου. 

Συγκεκριμένα, 71% από εσάς λέτε ότι είχατε βγει από το σπίτι το τελευταίο 24ωρο -κοντά στο 64% του γενικού πληθυσμού. 90% από εσάς είχατε ένα μήνα ή παραπάνω να κάνετε χειραψία με άτομο εκτός του νοικοκυριού σας -κοντά στο 85% του γενικού πληθυσμού. Και 18% από εσάς πιστεύετε ότι κινδυνεύετε προσωπικά από τον κορωνοϊό -πολύ κοντά στο 21% του γενικού πληθυσμού. Σε αυτά είμαστε όλοι πάνω-κάτω το ίδιο. 

ΟΜΩΣ

Ρωτήσαμε αν, εφόσον δεν υπήρχε η επιβολή περιοριστικών μέτρων από το κράτος, θα έβγαιναν σήμερα κι όλας στην φυσιολογική καθημερινή τους ζωή και σχεδόν 24% του γενικού πληθυσμού δήλωσαν πως ναι. Σε εσάς το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόνο 7,4%. 13,3% από εσάς θα επιστρέψετε μόνο όταν βρεθεί το εμβόλιο (24,5% στο γενικό πληθυσμό) ενώ το 82% θα βγείτε μόνο αν μειωθούν πολύ τα κρούσματα ή (οι περισσότεροι) αν δεν έχουμε καθόλου κρούσματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (49% στο γενικό πληθυσμό). 

Τέλος, στην ερώτηση "πότε νομίζετε ότι θα επάλθουμε σε μια κανονική καθημερινότητα" το 40% του γενικού πληθυσμού νομίζει ότι θα βγούμε σε "ένα δίμηνο" και το 70% "μέχρι το Σεπτέμβριο". Πόσοι από εσάς νομίζετε ότι θα βγούμε μέχρι το Σεπτέμβριο; 27,5%. Και πόσοι νομίζετε ότι θα βγούμε από το '21 και μετά; Το 72,5%

Θα ήθελα να τα πιστεύετε αυτά επειδή με διαβάζετε, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι στην πραγματικότητα με διαβάζετε επειδή τα πιστεύετε. Όπως και να 'χει, μαζί θα το περάσουμε. 

Αν, δε, επιμένετε και θέλετε να δείτε κι άλλα γι' αυτή την έρευνα, ορίστε 72 λεπτά συζήτηση με ειδικούς (Καλύβα, Οικονόμου, Τσακλόγλου, Φαναρά) για το τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα. 

εμένα μου άρεσε 

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το τι θα γίνει από τη Δευτέρα και μετά. Πετύχαμε εκείνο τον απίθανο θρίαμβο που προσπάθησα να περιγράψω 48 ημέρες πριν (δεν το περίμενα), αλλά τώρα ο επόμενος στόχος είναι πιο δύσκολο να περιγραφεί ακριβώς, και ο τρόπος για να τον πετύχουμε είναι πολύ πιο δύσκολος. Τώρα δεν αρκεί να καθόμαστε μέσα στο σπίτι. Και είναι μεγάλος ο κίνδυνος να την πατήσουμε όπως το Χοκάιντο. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα για τις αόρατες συνέπειες της κρίσης σε θέματα όπως η ψυχική υγεία και η κοινωνική συνοχή. Τι σημαίνει το ότι έχουμε πάνω από ένα μήνα να ακουμπήσουμε άνθρωπο εκτός του νοικοκυριού;  

το βιβλίο του μήνα

Αυτό το Μάιο στο Bookworm διαβάζουμε την "Πατρίδα" του Φερνάντο Αραμπούρου, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη. 

Για τα προηγούμενα, γι' αυτό και για τα επόμενα βιβλία θα μιλήσουμε στη δεύτερη Zoomύτηση (ή Zoomάντηση;) που θα κάνουμε την ερχόμενη Τετάρτη στις 18:30.

Εδώ το Zoom link.  

και τώρα, τα λιγοστά λινξ που πρόλαβα να διαβάσω τις ελάχιστες στιγμές που δε μίλαγα στα ράδια και τις τηλεοράσεις

Όλα -μα όλα- όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις προσπάθειες που γίνονται για να βρεθεί εμβόλιο, από τον πολυγραφότατο Μπιλ Γκέιτς. 

Πόσες ζωές έχει σώσει ως τώρα η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη εξαιτίας της κρίσης και της καραντίνας; 11.000, λέει αυτή η έρευνα. Έντεκα χιλιάδες! Επιπλέον, 6.000 παιδιά δεν εμφάνισαν άσθμα και 600 πρόωρες γεννήσεις αποφεύχθηκαν. 

Τι θα γίνει αν κανένα θαύμα δεν μας σώσει; Τι θα γίνει αν δεν επιστρέψουμε σε καμία κανονικότητα ούτε το 2021; Είναι μια προοπτική η οποία δεν είναι αδιανόητη. Εδώ κάποιος αρχίζει τη δύσκολη συζήτηση

Ωραίο αφιέρωμα: 50 άνθρωποι σε 24 ώρες στο παγκόσμιο επίκεντρο της πανδημίας, τη Νέα Υόρκη. 

Πετώντας με drone πάνω από τις άδειες πόλεις: Στη Ρώμη, στη Βενετία

Άνθρωποι που κάνουν θαυμάσια πράγματα κλεισμένοι στο σπίτι τους, μέρος XVII:
Μιούζικαλ
"And then the dragons arrived"

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.