Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk

Beste geïnteresseerde,

Op het gebied van strategie voor organisaties is er veel onzekerheid op de lange termijn. Wat kunnen we straks weer doen? Hoe lang duren welke maatregelen? En wat zijn de lange termijn effecten van deze crisis op ons gedrag, regelgeving en technologie?

Tegelijkertijd wordt er nu actie gevraagd van organisaties om zich aan te passen aan de realiteit van morgen. Een nieuwe situatie vraagt om nieuw onderzoek naar de mogelijkheden in de wereld. Voor de meesten is het niet realistisch om te zeggen dat die zijn toegenomen.

💡 Maar het is ook niet realistisch om te zeggen dat er geen mogelijkheden zijn

De afgelopen weken onderzochten wij met Thaesis wat voor strategische vraagstukken er op dit moment spelen binnen organisaties. We kwamen daarbij tot vijf punten waar organisaties behoefte aan lijken te hebben: 
  • Onderzoeken hoe de wereld er straks uit ziet
  • Een nieuwe invulling geven aan onze purpose
  • Snel en scherp strategisch herijken
  • Snel en wendbaar (re)organiseren
  • Anders leren werken en leidinggeven
In deze nieuwsbrief bieden wij wat inspiratievolle handvatten die aansluiten bij deze wensen. Want juist in deze snel veranderende tijden, is het goed om te blijven kijken naar wat wel kan. Zodat je gaandeweg kan bouwen aan het nieuwe normaal. 

Met inspirerende groet,

Ricardo Uijen
Partner bij Thaesis

Van paniek naar purpose: waarom je doel invullen júíst in een crisis belangrijk is

Foto: Unsplash 

In 2019 beloofden 181 CEO's van grote Amerikaanse bedrijven dat purpose belangrijker zou zijn dan winst. In tijden van crisis komen veel bedrijven daarop terug. De voornaamste factor? Door onzekerheid vallen veel bedrijven in paniek terug op wat ze kennen. Hun purpose is zo nieuw en onbekend, dat hij er snel tussendoor glipt.

Toch betekenen deze fluïde tijden tegelijkertijd dat veranderen makkelijker is dan ooit tevoren. En wie zich nu afvraagt hoe de organisatie maatschappelijke waarde kan blijven toevoegen, is straks beter voorbereid. Maar waar te beginnen, als je je purpose (opnieuw) wil invullen? Satya Nadella, CEO van Microsoft, geeft een voorzetje: ga terug naar de basis. 

🌀 'In een tijd van enorme disruptie en onzekerheid, is vertrouwen in onze purpose en onze identiteit belangrijker dan ooit' 

Drie Amerikaanse onderzoekers op het gebied van purpose bieden in Harvard Business Review drie vragen om je bedrijf te herzien en waar nodig te scherpen.

  • Wat zijn de mogelijkheden - kan er in geval van een crisis snel omgebouwd worden om in lijn met je purpose anderen bij te staan?
  • Hoe zien de activiteiten eruit - dragen dagelijkse bezigheden bij aan de gestelde wens goed te doen? 
  • Bestudeer relaties - hoe verhoudt je organisatie zich in tijden van crisis tegenover werknemers, klanten en leveranciers? 
Lees ook: Shift Your Organization from Panic to Purpose (🇺🇸 HBR, 🕒: 7 min)

Bestaansrecht in de wereld van morgen: duurzaam, weerbaar en sociaal rechtvaardig

Foto: Unsplash
Bestaande veranderingen lijken door de huidige crisis in een stroomversnelling gekomen. Innovaties worden snel ingevoerd, organisaties passen hun producten en diensten aan om hun steentje bij te dragen aan het bestrijden van het virus en er worden steeds meer vragen gesteld over de manier waarop we met de aarde omgaan. Nu ons wereldbeeld langzaam kantelt, is het de vraag wat voor rol een duurzame strategie daarin gaat spelen.

Een grote rol, als het aan 126 ondertekenaars van een pamflet in De Volkskrant ligt.

🚨 "Nu kan wat doorgaans onmogelijk is: aan de grootste knoppen draaien en verandering teweeg brengen" 

Ze staan daarin niet alleen. Het IMF wil milieueisen voor coronasteun en experts vragen om triage op de steunmaatregelen. Nu organisaties en masse overheidssteun aanvragen, lijkt het de uitgelezen kans om te verduurzamen.

In de Volkskrant pleiten onder andere Paul Polman (ex-Unilever), Peter Blom (Triodos Bank) en Joris Thissen (Greenpeace) voor duidelijke voorwaarden:
  • De afgelopen tien jaar moet in binnen- en buitenland belasting betaald zijn
  • Er moet blijk gegeven worden van sociale rechtvaardigheid en lange termijn doelen voor economische groei. Het belang van aandeelhouders is daaraan ondergeschikt.
  • Producten of diensten van een organisatie dragen bij aan een veilige en duurzame toekomst.  

👉🏼 Ricardo Uijen, partner Thaesis: "Bedrijven die een duurzame strategie hebben, hebben volgens velen de toekomst. Bijdragen aan het collectief is niet alleen waardevol, maar wordt langzaam een voorwaarde voor groei."

Lees ook: Bedrijven die het alleen gaat om geld verdienen, hebben geen bestaansrecht (de Volkskrant, 🕒: 8 min)

Leiderschap van vrouwelijke wereldleiders: besluitvaardigheid en empathie gaan prima samen

Foto: Unsplash
Welke twee dingen hebben Duitsland, Nieuw-Zeeland, IJsland en Taiwan met elkaar gemeen, vroeg het Amerikaanse zakenblad Forbes haar lezers. 

Ze weten het coronavirus tamelijk snel onder controle te krijgen & worden geleid door vrouwelijke leiders 🙋🏻‍♀️

Wat kunnen we van deze vrouwelijke leiders leren? 
  • Geen woede of ontkenning, zoals in veel andere landen: Duitsland kwam direct eerlijk met de boodschap dat het om een serieuze ziekte gaat.
  • Er was een grote besluitvaardigheid om grenzen te sluiten, over hoeveel er getest moest worden en wat er nodig was om de lockdown op te heffen.
  • De vroege inzet van technologie zorgde er in IJsland voor dat het land niet in lockdown hoefde
  • Deze vrouwelijke leiders verbinden en tonen empathie, in plaats van met een beschuldigende vinger naar anderen te wijzen. 
In het artikel, dat inmiddels 7,5 miljoen keer gelezen is, worden argumenten dat het om kleine landen of eilanden gaat, direct met de grond gelijk gemaakt. 'Duitsland is groot en het Verenigd Koninkrijk is ook een eiland, met een totaal andere uitkomst.'

👉🏼 Ricardo Uijen, partner Thaesis: 'Veel organisaties willen op een andere manier werken en leidinggeven na deze crisis, zonder het persoonlijke en maatschappelijke belang van werk uit het oog te verliezen. Het belang van weerbaarheid, mededogen én voldoende aandacht voor elkaar, worden in deze crisis nog maar eens onderstreept.'
 
Lees het artikel: What Do Countries With The Best Coronavirus Responses Have In Common? Women Leaders (🇺🇸 Forbes, 🕓: 4 min)

Artikelen die ons verder na lieten denken

Foto: Unsplash

#1• 34 specialisten geven in het Amerikaanse Politico hun visie op hoe het coronavirus hun sector gaat veranderen. Van verkiezingen tot individualisme en van een wens naar échte experts tot gezonder online gedrag. (🇺🇸 Politico, 🕒: 1,5 minuut per visie)

#2• 🏭 Volgens Peter Bakker, voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development, zijn bedrijven een stuk geschikter voor duurzame verandering dan de overheid. 'Ze zijn niet bezig met een cyclus van vier jaar, maar kunnen op een langere termijn denken.' (Podcast Duurzaam Bedrijfsleven, 🕒: 20 minuten)

#3• Moeten we in de huidige crisis het zekere voor het onzekere nemen en heiligt het doel de middelen? Filosoof Marli Huijer vraagt het zich af (de Volkskrant, 🕒: 8 minuten)

#4• Wat is goed eten? Het antwoord van de Britse Carolyn Steele op die vraag draagt bij aan een rechtvaardigere, gezondere, gelukkigere samenleving en een planeet waarmee we nog even verder kunnen. 🥗 (NRC Handelsblad, 🕒: 8 minuten)

Dat was het voor deze editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we vanuit ons adviesbureau een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategie, organisatie en innovatie delen. 
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief
door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende editie!

Team Thaesis
Copyright © 2020 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp