View this email in your browser
NIEUWSBRIEF VAN DE PROTESTANTSE GEMEENTE TE VUGHT AFLEVERING 8, 7 MEI 2020
Beste <<First Name>>,
 
Dit is de achtste Nieuwsbrief van de Lambertusgemeente te Vught. We blijven in ieder geval verschijnen tot het moment dat we elkaar weer in en rond de Lambertuskerk kunnen ontmoeten. Dat moment is deze week weer een stukje dichterbij gekomen. Daarover leest u meer in een bijdrage van onze voorzitter, Hanneke Deinum. Een overzicht van de rest van deze aflevering vindt u direct hieronder.
 
INHOUD


Kerkdienst


Zondag 10 mei 2020, ‘Cantate’, 10.00 uur; viering Maaltijd van de Heer

Voorgangers:
ds. Ruud Stiemer en ds. Udo Doedens
 
Het is nog niet mogelijk om de maaltijd te vieren met de gehele gemeente in levenden lijve aanwezig. Toch vinden we de manier waarop de maaltijd Christus present stelt zo belangrijk, dat we naar een mogelijkheid hebben gezocht om ondanks de hindernissen avondmaal te kunnen vieren. Komende zondag vieren we de maaltijd met wijn en matzes in de kleine kring van aanwezigen in de Grote Kerk. U kunt met ons mee doen door in de geest bij ons aanwezig te zijn, maar ook door zelf brood en wijn tot u te nemen en zo mogelijk met anderen te delen.  
 
De diensten worden uitgezonden vanuit de Grote Kerk van Den Bosch en zijn te volgen via het YouTubekanaal van RTV Lage Landen. Het rechtstreekse internetadres is https://www.youtube.com/channel/UCqyp6pAndqDXPTSNXIMPfcA. Een geluidsweergave van de dienst is terug te vinden op www.kerkdienstgemist.nl.
De liturgieën van de diensten worden geplaatst op de websites van de deelnemende gemeenten.
 
Collecten:
Diaconale collecte: voor Het Sociaal Fonds van de gemeente Vught. Rekening NL91 RABO 0155 4382 98 t.n.v. Diaconie Protestante Gemeente te Vught.
Tweede collecte: voor pastoraat en eredienst. Rekening NL75RABO0175417288 t.n.v. Protestantse Gemeente te Vught.
 
 
terug naar boven
VAN DE VOORZITTER
 
Gefaseerd uit de lock-down
 
Afgelopen woensdagavond heeft premier Mark Rutte in een persconferentie de route uitgestippeld waarlangs wij voorzichtig, steeds een beetje meer, uit de lock-down mogen komen.
Hij gaf hierin aan, dat vanaf 1 juli bijeenkomsten tot 100 mensen weer mogelijk zijn. Dit betekent, dat ook kerken weer na mogen gaan denken hoe zij de erediensten en andere activiteiten na 1 juli weer gaan inrichten en oppakken.
De kerkenraad gaat hiermee aan de slag; wij laten u hierbij weten, dat we gaan nadenken over hoe we met de ook na 1 juli nog steeds geldende beperkende maatregelen toch weer kerkdiensten en bijeenkomsten in de kerk kunnen organiseren. Omdat het nieuws net vers van de pers is, kunnen we hierover op dit moment nog geen details melden; we weten het zelf ook nog niet. We verwachten, dat er ook vanuit de landelijke organisatie van de PKN ideeën hierover met ons gedeeld gaan worden. Over huisbezoek en dergelijke vindt u hieronder enkele opmerkingen van ds. Udo Doedens.
Zodra de kerkenraad meer details heeft, zullen we dit laten weten. Mocht u zelf ideeën hebben over de manier waarop we ons gemeenschapsleven op een coronabestendige manier kunnen hervatten, neemt u dan contact op met onze scriba.
We verheugen ons erop om weer samen te kunnen komen en elkaar weer te ontmoeten!
 
Met een hartelijke groet, namens de kerkenraad,
 
Hanneke Deinum

david shrigley

 
terug naar boven
VAN DE PREDIKANT
 
Pastoraat na 6 mei 2020
 
Hoewel zowel onze minister-president als onze minister van coronazaken lid is van de Protestantse Kerk in Nederland, repte geen van beiden tijdens hun persconferentie van 6 mei van het nieuwe pastoraat, dat is: het pastoraat na 6 mei 2020. Ik vul die leemte dan maar op voor het pastoraat in onze Lambertusgemeente.
Nu de overheid het onderlinge sociale verkeer heeft vrijgegeven van mensen die zich gezond voelen en de 1,5 meter-regel naleven, is het mogelijk om in de gemeente weer pastorale bezoeken af te leggen en te ontvangen. Dit betekent dat het u vrijstaat om leden van de Pastorale Raad, de predikant of om het even welk gemeentelid op bezoek te nodigen en om zelf bezoeken af te leggen. Predikant, leden van de Pastorale Raad en wijkcontactpersonen zullen zich op hun beurt vrij voelen om contact met u op te nemen. We zullen daarbij enkele gedragslijnen volgen.
1. Het is niet verplicht om pastoraal bezoek te ontvangen. Mocht u een bezoek te risicovol vinden, dan kunt u het te allen tijde weigeren.
2. Bezoekers en mensen die bezocht zullen worden zeggen het bezoek af als ze zich niet gezond voelen.
3. Elk bezoek begint en eindigt met handen wassen. Bezoeker en bezochte generen zich niet om daarvoor gelegenheid te vragen.
4. Tijdens het bezoek is er minimaal 1,5 meter afstand tussen de bezoeker en de bezochte.
5. Het is mogelijk om een pastoraal gesprek te voeren tijdens een wandeling of in een openbare ruimte.
6. Voor pastorale bezoeken aan gemeenteleden in ziekenhuizen en andere instellingen volgen we in principe de regels van de instellingen. Pastorale nood kan soms aanleiding zijn om op regels uitzonderingen te maken.
7. Omdat we weer bij elkaar op bezoek kunnen gaan, zal de telefoondienst (zie hieronder) deze week voor het laatst actief zijn.
Hopelijk is de hervatting van het ‘gewone’ pastoraat het begin van een complete normalisering van ons gemeenteleven.
 
Udo Doedens
terug naar boven

Een tamelijk stoere theoloog
 
Lang geleden deed een Nederlandse theoloog iets stoers. Zijn naam was A.A. van Ruler. Voor de AVRO-radio hield hij zesendertig voordrachten over de profeet Zacharia. Achter elk woord in de voorgaande zin zou je een uitroepteken kunnen plaatsen: voor de AVRO! zesendertig voordrachten! over Zacharia! Misschien vindt u het vooral stoer van de AVRO dat deze omroep zoveel zendtijd leende aan een theoloog. Maar ik schat in dat de AVRO in zijn lange bestaan weinig heeft gedaan uit de wens om stoer te doen of te provoceren. In het begin van de jaren ’50 – over deze tijd hebben we het – leefde in brede kringen de gedachte dat Nederland een christelijke natie was of behoorde te zijn. De Algemene Vereniging Radio Omroep, ooit opgericht met de bedoeling uit te groeien tot de nationale Nederlandse omroep, was de omroep van deze brede kringen en liet dus op gezette tijden protestantse geestelijken de dag openen of sluiten.
Dat zich onder deze geestelijken de hervormde kerkelijke hoogleraar Van Ruler bevond, was ook niet opzienbarend. Van Ruler was weliswaar een groot voorstander van de christianisering van Nederland en wordt nog weleens weggezet als een halve SGP-er, maar als rashervormde had hij een hekel aan partijschappen. Zijn christendom had bovendien een relatief laag Jezus-gehalte, wat altijd helpt als je een sympathieke indruk wilt maken, en botste zelden met de Nederlandse burgermaatschappij. Prima geschikt voor de AVRO dus. Toch had Van Ruler ook iets eigenzinnigs en oorspronkelijks. Daarvan getuigt zijn moed om in de jaren ’50 – ‘52 wekelijks een dagopening te wijden aan het bijbelboek Zacharia.
Zacharia geldt als een van de moeilijkste profetenboeken. De tekst is lastig te vertalen en soms regelrecht onbegrijpelijk. Van de schrijver of schrijvers weten we weinig en naar hun boodschap is het vaak gissen. Daarnaast is datgene wat wel goed te begrijpen is niet altijd aangenaam om te lezen. Plundering, ziekte, verkrachting, verwoesting – Zacharia voorziet een hoop ellende. Er ligt wel heil in het verschiet, maar Zacharia is niet van het halfvolle glaasje. Dat je met dit boek zesendertig keer aanklopt bij de AVRO-luisteraar anno 1951, is dus tamelijk stoer.
Uit respect voor Van Rulers waagstuk en uit een groeiende interesse voor Zacharia heb ik mij voorgenomen om me in de komende tijd wat de meditaties in deze Nieuwsbrief betreft net als Van Ruler aan dit profetenboek te wagen. Vanuit een ooghoek zal ik bij het schrijven Van Ruler volgen, maar ik kan alvast verklappen dat hij indertijd niet het uiterste van de AVRO-luisteraar heeft gevergd. Zesendertig maal zette hij Zacharia op het menu, maar daarna serveerde hij er zoveel water en stokbrood bij dat de smaak een beetje flauw werd. Ik ben benieuwd of het mij zal lukken het op dit punt beter te doen. En of u het uithoudt om telkens maar weer lastig te worden gevallen met die wonderlijke teksten van raadselprofeet Zacharia.

A.A. van Ruler, Heb moed voor de wereld, zes en dertig morgenwijdingen over het boek Zacharia, Nijkerk 1953.
terug naar boven
MEDITATIEF

KANS
Wat moeten we weten als we Zacharia gaan lezen? Misschien volstaat het feit dat de profeet een belangrijke rol speelt – die door andere bronnen dan alleen het boek dat zijn naam draagt wordt bevestigd – bij de herbouw van de tempel van Jeruzalem. Zijn profetieën moedigen de partij aan die herbouw nastreeft. Dat is rond 520 voor Christus. Het Babylonische rijk is opgevolgd door het Perzische en daar zit alweer een derde koning op de troon, Darius.
Zacharia opent, zoals misschien wel alle profeten doen, met een incisie te maken in de tijd. Nu zijn we er anders aan toe dan gisteren. Het heden heeft een met het verleden onvergelijkbare kwaliteit. ‘De HEER was zeer vertoornd op jullie vaderen’. Dat heeft, zoals bekend, zijn consequenties gehad, maar nu moeten jullie naar de HEER terugkeren. Precies datzelfde is ook tot jullie vaders gezegd, maar die hebben niet geluisterd. Nu is de boodschap niet anders, maar wel is een nieuwe generatie aangetreden. En dat betekent: een nieuwe kans om te horen naar God. De mooiste zin in het eerste stukje Zacharia is vers 5: ‘Jullie vaders, waar zijn ze? En de profeten, leven zij eeuwig?’ Zacharia bedoelt: de schuldigen, de vaders, drukken niet meer beslissend op de huidige tijd en ook de oordelenden, de profeten, hebben het niet eeuwig voor het zeggen.
Dat eerste is een bevrijdende uitspraak. Nog onlangs, bij het herdenken van 75 jaar bevrijding, probeerden we juist te bedenken dat wij niet wezenlijk uit ander hout gesneden zijn dan de mensen die in de oorlog slachtoffer, dader of, vaker nog, toeschouwer waren. Zacharia zegt: dat waren jullie vaders. Zij hebben deze keuzen gemaakt, zij hebben overwegend gekozen voor afzijdigheid, voor korte termijn-succes, voor eigen belang, kortom voor het niet luisteren naar God. Maar waar zijn ze nu? Staan ze onderaan de trap om jullie naar bed te sturen als je niet naar hen luistert? Neen, hoezeer we hen in een ander opzicht ook missen en moeten blijven respecteren, en hoezeer we vooral de woorden van berouw blijven gedenken die zij ons hebben nagelaten, wij kunnen onze beslissingen niet meer op hen terugvoeren. Wij zijn vrij om anders te leven. En we kunnen het ook, want de profeten die het tegen onze vaders opnamen zijn er ook niet meer.
Dat is helemaal een opmerkelijke uitspraak. Van vele profeten staan de woorden notabene in de Bijbel. Toch is de bedoeling daarvan kennelijk niet dat ze ons blijvend de wet voorschrijven. De bedoeling daarvan is te laten zien dat Gods Woord insneden maakt in de tijd. Profetie is incidenteel en verbonden met de persoon van een profeet. Zij is nodig ter correctie, maar (we zullen de gedachte in Zacharia nog vaker tegenkomen) als het erom gaat Gods beeld te weerspiegelen, hebben de priester en de koning een streepje voor.
Dus: vader en vaders dominee, of moeder en haar religieuze gewetenswroeging, alles wat vóór ons is gedaan en waar de staf over is gebroken en waarvan de onaangename gevolgen ook ons hebben getroffen – het heeft minder gewicht dan dat jullie er nu zijn en dat jullie nu de vraag krijgen: geloven jullie eigenlijk nog? Geloven jullie nog in een rechtvaardige wereld, erkennen jullie nog iets buiten jullie zelf, buiten jullie verbeelding, buiten jullie vrees en buiten de ketens die jullie rijgen van oorzaken en gevolgen? Doen jullie nog écht, nog existentieel iets aan God? Zien jullie de kans die er ligt en nemen jullie die waar?
terug naar boven
7 Kronieken: Peter Hordijk
 
Wikipedia meldt: 'Een kroniek is een verhaal of boek met chronologisch geordende gedenkwaardige en/of historische feiten'. Gerbert Scherphof gaf mij de digitale pen voor deze rubriek door, maar veel gedenkwaardige laat staan historische feiten heb ik op dit moment niet te melden. Misschien maken wij deze maanden wel een historisch belangrijke fase van onze maatschappij door, maar het probleem met de geschiedenis is toch vaak dat pas veel later het belang ergens van wordt ingezien.
Gelukkig wordt door de samenstellers van Wikipedia daarna opgemerkt: 'De benaming kroniek of kronieken wordt ook vaak gebruikt als aanduiding van een dag-tot-dag relaas dat geen literaire pretentie heeft'. Dat valt ook nog niet mee, maar het stelt wel gerust, ik houd me maar aan deze tweede aanduiding.
De dagen in ons huis aan de Albertusstraat worden vooral gekenmerkt door rust. In de tuin werken en naar de vogels kijken staan hoog genoteerd, evenals lezen. Dit weekend ben ik begonnen in het boekwerk 21 lessen voor de 21ste eeuw van de Israëlische schrijver Yuval Noah Harari. Van een writer’s block – waar schrijver dezes bij het aannemen van de pen wel even voor vreesde – heeft deze docent geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in elk geval geen last. Hij komt tot ruim 400 pagina’s analyse van de uitdagingen van onze tijd, waarbij hij ogenschijnlijk moeiteloos alle grotere politieke stromingen, de technologie, de ecologie en af en toe ook de religies van deze wereld aan de orde laat komen.
Ter compensatie van de relatief zware kost die Harari op tafel zet, wissel ik zijn boek af met de biografie van Piet Keizer (voor de niet-kenners: in de jaren zestig en zeventig een begaafd voetballer). Keizer was juist weer een man van weinig woorden. Vrijwel altijd wanneer hij werd aangesproken door een bewonderaar met de tekst ‘Ik heb vroeger zo van u genoten’, antwoordde Keizer met de dooddoener ‘Ik ook’ om daarna snel weg te lopen. Eén van de (vele) voordelen van het geboren worden in Amsterdam in de jaren vijftig is geweest dat ik Keizer vele keren ‘live’ heb kunnen zien spelen.
Kamp Seedorf on Twitter: "👑Piet #olympischstadion #pietkeizer… "  
Nog even terug naar Harari: deze heeft een sterk geloof in de verdere ontwikkeling van informatietechnologie en biotechnologie, maar waarschuwt ook veelvuldig op de ontregelende risico’s die aan die ontwikkeling kunnen kleven. Harari koppelt daarbij de kracht van een vlot geschreven analyse aan de charme van simpele voorbeelden. Citaat: ‘Als er muggen om ons heen zoemden en ons uit de slaap hielden, wisten we hoe we die muggen moesten doodslaan, maar als er ’s nachts een gedachte door ons hoofd spookte en ons uit de slaap hield, wist bijna niemand hoe je zo’n gedachte moest doodslaan’. In de visie van Harari zullen de revoluties in biotech en infotech ons controle geven over onze ‘binnenwereld’…
Voorlopig doen wij het nog maar even met een (intelligente, dat dan weer wel) lockdown en al dan niet met mondkapjes. We missen vooral ook onze (twee) kleinkinderen. Skype is natuurlijk wel leuk, maar voelt toch heel anders dan even wandelen of een boekje voorlezen. Nog daargelaten de opmerking die de bijna driejarige oudste kleinzoon onlangs maakte onder het skypen: ‘opa en oma nog niet uitzetten hoor’. Het voelde toch een beetje alsof de biotechnologie al had toegeslagen….
Mieke van der Veen is zo vriendelijk geweest om de pen van mij over te nemen.
terug naar boven


Meeleven


In de afgelopen week hebben Marjolein en Jan Los hun (schoon-)moeder begraven. Mevrouw van der Sijs (moeder van Marjolein) woonde in een verpleeghuis in Ridderkerk. Ze laat een hoogbejaarde man achter. De uitvaart moest noodgedwongen in kleine kring plaatsvinden. Ruth van der Velde verloor op 2 mei haar vader Douwe. Hij werd begraven in zijn woonplaats Ferwerd op 7 mei. Ook in dit geval was het een uitvaart in besloten kring. Adri de Munnik is deze week met spoed aan zijn hart geopereerd. Momenteel verblijft hij in het ziekenhuis in Eindhoven, vanwaar hij hopelijk vandaag of morgen wordt overgebracht naar ’s-Hertogenbosch. Misschien kan hij dit weekend zelfs naar huis. Laten wij de Marjolein en Jan, Ruth en haar gezin en Adri en Corrie in onze gebeden gedenken.
Naast de genoemde personen vindt u hieronder de namen van twee gemeenteleden die door de virusmaatregelen aan huis gebonden zijn.
 
Familie Los-van der Sijs
Prinsenhage 51
5263 CT Vught
 
Familie Bouwens-van der Velde
Ranonkelstraat 23
5262 DL Vught
 
Familie de Munnik-Druijff
Baroniesingel 21
5262 KB Vught
 
Mw. Carmen Overklift Vaupel Kleyn
Molenrijnselaan 4209
5262 TN Vught
 
Mw. Caro Romeijn
Molenrijnselaan 48
5262 TN Vught

Zandpad door de duinen van David Hanlon op canvas, behang en meer

Kent u iemand die voor een blijk van medeleven in aanmerking zou komen? Belt of mailt u dan met Marjolein Los (marjoleinlos@gmail.com; 073-6566524).

 
terug naar boven

bol.com | De vierde vrouw, Frans Willem Verbaas | 9789023994343 ...
 
LeestipLeestipLeestipLeestipLeestip
 
Op zondag 10 mei is het de 134e geboortedag van de beroemde Zwitserse theoloog Karl Barth. Barth was een groot geleerde, een productieve schrijver en een invloedrijke maatschappelijke figuur, maar ook een humoristische en flegmatieke persoonlijkheid. Die kant van hem wordt belicht in de verrassende roman De vierde vrouw van Frans Willem Verbaas (neef van Aline Verbaas en momenteel predikant in Heusden). In dit boek wordt Barth op 119-jarige leeftijd (in werkelijkheid stierf hij op 82-jarige leeftijd in 1968) ontvoerd naar Zimbabwe. Een verbazingwekkende ‘twist’ die Verbaas helpt om Barth los te maken uit theologische en kerkhistorische spinnenwebben en hem te presenteren in een nieuwe gedaante.

 
Een interview met de schrijver vind je hier:
 
https://www.youtube.com/watch?v=SMnO8itj3lw
terug naar boven


Kleine overdenking uit de Stiltegroep

 
Stilte betekent; ongestoord zijn; het subtiele komt bovendrijven. Het subtiele, dat ons kan raken en een gevoel van verbondenheid geeft. (Wetenschapper Andringa Rijksuniversiteit Groningen, Trouw 30 april).
 
De vogels en de natuurgeluiden zijn geluiden die al sinds mensenheugenis op aarde klinken. Ze helpen ons om te verbinden met onze omgeving, dat is een evolutionair principe.
Als het stiller is, is daar in ons hoofd ruimte voor en gaan we creatiever en vrijer denken, of zelfs niet-denken. Nu in de huidige tijd, is er een algehele verstilling, het leven ligt stil en is er niet, zo lijkt/ voelt het. Een leegte, kaalheid?
Ik las over het optreden van John Gage in 1952, waar hij geschiedenis mee schreef. Hij nam plaats achter de vleugel, in rokkostuum, opende de klep en sloeg zo af en toe een blanco vel om. Na precies 4 minuten en 33 seconden stond hij op, maakte een buiging en verliet de zaal zonder één toets te hebben aangeraakt. Hij liet het publiek sprakeloos achter.
Cage wilde demonstreren dat stilte geen leegte is, maar rijkdom. Volheid. Het publiek kwam voor een concert, maar ongemerkt was het zélf het concert.
Als de mens zwijgt, spreekt de natuur. Stilte is niet tijdelijk, maar tijdloos, ze is innerlijk. De mooiste kunstwerken zijn geschapen in afzondering en de grootste gedachten in eenzaamheid.
Een Intelligente Lock Down, hoe klinkt dàt eigenlijk? Geluid vraagt aandacht en dus ruimte…….
De Benedictijnse kloostertraditie leert ons drie treden naar stilte toe.
Ten eerste; herademing, even tot rust komen.
Ten tweede; struikeling. Zoals in de Coronatijd (stiltemeditatie), als de stilte langer duurt. Van alles komt er in je naar boven, emoties, gevoelens. Nu is er de kans dit te onderzoeken. Wat wil/ kun je met je leven? Het opruimwerk kan beginnen.
Ten derde; overgave. En dan ontstaat er ruimte voor spiritualiteit, voor diepere ervaring van stilte. Aanwezig/ waakzaam te zijn bij en voor jezelf en je naaste.
Ga het avontuur maar aan…….
 
30 april 2020
Aline Verbaas
 
terug naar boven
 

Telefoondienst
zaterdag 9 t/m vrijdag 15 mei

 
Zaterdag 9 mei ochtend Janine Mutsaerts 06-48330610
Zaterdagmiddag Henriëtte Rosema 06-54900224
Zondagochtend 10 mei kerkdienst TV  
Zondagmiddag Marcel Mutsaerts 06-51350430
Maandagochtend 11 mei Rose-Anne de Haan 06-11727440
Maandagmiddag Wilmy Luijten 06-22825341
Dinsdagochtend 12 mei Marjolein Los 06-33740195
Dinsdagmiddag Jacobien Schrijvershof 06-17038052
Woensdagochtend 13 mei Udo Doedens 073-7859066
Woensdagmiddag Hester Dekker 073-6563995
Donderdagochtend 14 mei Jane de Vries 06-25138252
Donderdagmiddag Hilde Spruit 06-47119798
Vrijdagochtend 15 mei Willem Westerwoudt 06-49263396
Vrijdagmiddag Hilda Spoor 06-19952886
 
 
terug naar boven
STOOFPOTJE VAN KIP
EN ZOETE AARDAPPEL

 

Een heerlijk en ook gezond recept. Gisteravond hebben we er weer van genoten.
 
Ingrediënten voor twee personen:
 
400 gram zoete aardappelen
2 uien
1 teentje knoflook
sap van halve sinaasappel
300 gram kipdijfilet 
400 ml. kippenbouillon
1 dessertlepel currypoeder
1/2 blikje tomatenpuree; ongeveer een goede eetlepel 
10 gram bladpeterselie
30 gram rozijnen
2 el olijfolie 
een rode en een gele paprika 
eventueel peper en zout
 
Bereiding: 
 
Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Snijd de ui in ringen en pers de knoflook uit.
Snijd de kip in blokjes.
Verhit de helft van de olijfolie en bak de kipblokjes in 5 minuten goudbruin.
Kruid ze daarna met peper en zout of met kipkruiden.
Schep ze uit de pan en voeg nu de rest van de olijfolie toe, stoof de ui glazig en voeg de knoflook toe. Voeg de curry en de tomatenpuree toe en laat even kort meesmoren.
Voeg nu het sinaasappelsap, de kippenbouillon, de in reepjes gesneden paprika’s en de aardappelblokjes toe, breng aan de kook en laat alles 20 minuten pruttelen.
Voeg de blokjes kip en de rozijnen toe en laat nog 10 minuten zacht garen.
Serveer met fijn gesneden peterselie. 
 
En natuurlijk kunnen we het gerecht vergezeld doen gaan van een heerlijke groene salade of een tomatensalade. Ook hier kan uw fantasie weer worden ingezet. We komen dan weer aan onze dagelijkse hoeveelheid groenten en vitamines. 
 
Smakelijke groeten,
 
Willem
terug naar boven
Bizar!' – Radio in tijden van corona - NRC


In quarantaine met… Chris Oskamp

 
Als ik Chris vraag of ik hem mag interviewen, is hij daar eerst wat verlegen mee. Nog steeds mogen buitenstaanders niet bij hem en zijn huisgenoten van Taalstraat 154 op bezoek komen. Gelukkig is een telefonisch interview ook mogelijk.
 
Ben je blij met de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen?
Jawel. Nu kunnen er stappen worden gezet. Misschien mag de kapper binnenkort bij ons langskomen en kan vanaf 1 juli de kerk weer open. Maar we moeten voorzichtig zijn en alles stapje voor stapje doen..
 
Hoe bedoel je?
In het algemeen moeten we voorzichtig zijn, want zodra de kappers of de cafés weer opengaan stromen de mensen toe. Als de veiligheidsmaatregelen dan niet goed worden nageleefd en er is maar één iemand met het virus aanwezig, dan gaat het zo weer mis. Bovendien is de situatie in de praktijk vaak minder gemakkelijk dan lijkt als je de ministers hoort praten. Voor blinden, bij voorbeeld, is het heel moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. In de Coppesstichting hebben we een Griepteam dat extra regels maakt, speciaal voor onze situatie. Bezoek ontvangen gaat bij ons nog niet. Samen wandelen of boodschappen doen mag ook nog niet. Fietsen op een tweepersoons fiets evenmin. Laatst mocht ik bij gratie naar de pedicure. Die kan 1,5 meter afstand houden. Even was ik buiten in de zon. Daarna zat ik weer in een auto.  
 
Je vindt dat we niet te vroeg moeten juichen over de mogelijkheid om als kerk weer open te gaan.
Ik hoop erg dat de kerk weer open mag, maar ik ben er niet gerust op dat ik dan ook naar de kerk kan komen. Mijn begeleiders zitten altijd naast mij. Dat kan niet meer. En zal het gaan als er koffie wordt gedronken? Denkt de kerkenraad daarover na? Eigenlijk zou ik willen dat alles pas weer begon als er een vaccin was. Nu zijn wij het vaccin, een enorm medicijn van 17 miljoen mensen. Dat is mooi, maar ik maak me er ook zorgen over.
 
Je volgt het nieuws op de voet.
Ja. Momenteel is er een debat in de Tweede Kamer. Dat heb ik aan staan. Ik vind het prettig om te weten wat je kunt verwachten. Dat maakt me niet gedeprimeerd ofzo. Ik vind het wel zwaar dat mijn moeder van 84 mij niet kan bezoeken. Zij is gelukkig gezond, maar voor haar zou het fijn zijn als alles achter de rug was. Ook zou ik het prettig vinden als er wat meer en gevarieerder aanbod van werk was hier in huis.
 
Houd jij van voetbal?
Ja, ik vind het wel mooi als Ajax speelt. En jij?
 
Ik heb het voetbal de afgelopen maanden niet gemist.
Ze gaan weer beginnen, maar zonder publiek. Grote evenementen zullen terecht nog wel een jaar verboden blijven. Voor de sport is dat geen ramp. Als er geen publiek is, zullen de voetballers zich veel beter kunnen concentreren.
terug naar boven
Deze nieuwsbrief is samengesteld door Udo Doedens en Rose-Anne de Haan.
Heeft u vragen of wilt u een bijdrage leveren stuur dan een mail naar
predikant@lambertuskerkvught.nl
Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 Lambertuskerk Vught, All rights reserved.


Wilt u uw voorkeuren wijzigen?
U kunt uw  gegevens bijwerken of u kunt zich afmelden
Email Marketing Powered by Mailchimp