Copy
Butlletí 50 - Abril 2020
COM ESTÀ AFECTANT EL RÈGIM TÈRMIC DE LA CAMPANYA 2019-20 AL CICLE DEL BLAT TOU ?
El règim tèrmic de la campanya 2019-20 s’està caracteritzant per unes temperatures mitjanes superiors a les normals, principalment els mesos de desembre i des de mitjans de gener fins a la meitat de març. S’ha observat en moltes situacions un avançament de la data d’espigat, principalment en les varietats més alternatives. També s’ha detectat, en una mateixa varietat, una gran separació de la data d’espigat en funció de la data de sembra (major amplitud en les dates d’espigat). Més informació. 
NO CONFONDRE GROGORS I ALTRES LESIONS D’ORÍGEN FISIOLÒGIC AMB MALALTIES FOLIARS DEL BLAT TOU
En algunes zones s’han observat camps de blat tou amb grogors generalitzades que tenen un origen fisiològic, com a conseqüència d’un estrès climatològic degut a una forta amplitud tèrmica diària i/o temperatures baixes. A les fulles superiors s’observen petites lesions en forma de grogors o decoloracions. Aquesta simptomatologia no s’ha de confondre amb les infeccions d’algunes malalties foliars dels blats com la septòria, l’helmintosporiosi o el rovell groc.  Més informació. 
CRITERIS PER A LA CORRECTA ELECCIÓ D’UN POLVORITZADOR
L’adquisició de l’equip d’aplicació de fitosanitaris suposa un desemborsament important en el moment de la seva compra i per tant hem de ser acurats a l’hora d’escollir-lo. És important que encertem en la seva elecció ja que això ens repercutirà al llarg de les campanyes, tant a nivell dels costos de producció, com  del valor comercial de les collites. A més, amb el desplegament de la Directiva 2009/128/CE d’ús sostenible dels plaguicides, el disseny del polvoritzador també esdevé clau en la inspecció de l’equip d’aplicació de fitosanitaris en ús.  Més informació. 
EL BERNAT MARRÓ MARBREJAT (HALYOMORPHA HALYS) COMENÇA A ESTAR ACTIU
El bernat marró marbrejat, Halyomorpha halys Stål es una plaga que pot fer molt de mal als nostres conreus. En aquests moments, està sortint dels seus llocs d’hivernació, per dirigir-se a les plantes, ja siguin espontànies o conreades i, per això, hem d’estar molt atents a la seva presència tant als conreus com en els arbres i arbustos que puguin estar al voltant dels camps. Què has de saber ? Més informació. 
SITUACIÓ ACTUAL DE L’ AMARANTHUS PALMERI A CATALUNYA 
Actualment, les principals infestacions d’Amaranthus palmeri es troben a la comarca del Segrià on provoca pèrdues importants al cultiu de blat de moro. La presència de plantes aïllades en d’altres comarques com la Noguera, Pla d’Urgell o Osona fa que sigui molt important, estar atents per poder detectar la mala herba i  actuar ràpid per eliminar-la abans que s’estengui per d’altres zones. Més informació. 
CONTROL DE MALES HERBES EN POSTEMERGÈNCIA DEL BLAT DE MORO 
Malgrat la dificultat  de predir les possibles pèrdues derivades de la presència de males herbes al camp, s’accepta que la seva presència a partir de les 4 fulles del blat de moro pot causar una disminució significativa del rendiment potencial del cultiu. Entre els mètodes mecànics es pot fer menció de la grada de pues flexibles o les binadores amb dits desherbadors. Pel que fa als mètodes químics existeixen nombrosos herbicides per al control de les diferents males herbes presents al camp. Vols saber-ne més?  Més informació. 
HERBICIDES EN EL CULTIU DE LA SOJA 
Les males herbes tenen una incidència molt important en els cultius d’estiu, com ara la soja. Factors com el reg, l’adobat o l’època de conreu contribueixen a augmentar la seva presència i els seus efectes. La pràctica més freqüent per al seu control és la utilització d’herbicides de síntesi. En un cultiu com la soja, també hem de tenir en compte que es tracta d’un conreu poc competitiu, per això, es més important que en altres aconseguir mantenir el camp net de males herbes. Més informació. 
AGRICULTURA DE CONSERVACIÓ EN ELS CULTIUS HERBACIS EXTENSIUS ECOLÒGICS DE SECÀ  
L’agricultura de conservació es basa en la mínima pertorbació del sòl, la rotació de cultius diversificada i la cobertura permanent del sòl amb adobs verds. En els últims anys, a Europa s’han desenvolupat diverses tècniques i pràctiques agrícoles per a la millora i la conservació de la qualitat del sòl, com ara la llaurada mínima, els adobs verds i la sembra directa en  sistemes de conreus herbacis extensius. Vols saber-ne més? Més informació. 
Website
Email
YouTube
SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ
Conforme a la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, li comuniquem que la seva adreça de correu electrònic forma part del nostre fitxer automatitzat amb l'objectiu de poder mantenir el contacte amb vostè. Si desitja oposar-se, accedir, cancel·lar o rectificar les seves dades, posi's en contacte a l'email butlleti.extensius@irta.cat Per a esborrar-se faci clic en l'opció que pot trobar en aquest mateix butlletí. La informació transmesa tant en aquest missatge com en els annexos que pogués incloure, va dirigida únicament a la persona o entitat que es mostra com destinatari i pot contenir dades confidencials o privilegiades.Tota revisió, retransmissió, disseminació o altre ús o acció no autoritzada de la informació que conté per part de persones o entitats distintes al destinatari està legalment prohibida.
CANCELAR SUBSCRIPCIÓ






This email was sent to <<Adreça electrònica>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Fundació Mas Badia · Mas Badia · La Tallada d'Empordà, 17134 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp