Copy
Techtank nyhetsbrev 2020-04-29
View this email in your browser
Välkommen till ett nytt nummer av Techtank News! Ta del av nyheter från Techtank, våra medlemsföretag och samarbetspartners, kommande arrangemang och utbildningar med mera. Alla som är nyfikna är varmt välkomna att prenumerera på Techtanks nyhetsbrev - du anmäler dig här.

NYHETER FRÅN TECHTANK

SWEDISH POWERTRAIN TECH CENTER NY MEDLEM I TECHTANK

Swedish Powertrain Tech Center

Techtank välkomnar Swedish Powertrain Tech Center i Sibbhult som ny medlem. I och med detta har Techtank nu 35 medlemsföretag i alla storlekar från nio olika kommuner i Blekinge, Skåne och Kronoberg.
Swedish Powertrain Tech Center är ett utvecklingsbolag som ägs av Sibbhultsverken Group och Leax Group. På Swedish Powertrain i Sibbhult utvecklar man avancerade system och komponenter till tunga fordon. E-mobility, eller elektriska fordon, är det ena av Swedish Powertrain Tech Centers fokusområden, det andra är automation och verktyg. Bland kunderna finns bl a SCANIA, Volvo, MAN, Meritor, SKF, Väderstad, Claas, Komatsu Forest och Parker Hannifin.

WEBBINARIER 7 & 14 MAJ: SCENARIO-ANALYS & EKONOMISK SIMULERING

Webbinarier Scenario-analys och ekonomisk simulering

Hur gör man scenarier och hur kopplar man dem till strategiska och operativa beslut? Vilka ekonomiska konsekvenser får våra tankar om framtiden? Välkommen till två webbinarier som handlar om just detta!

7 maj kl 15:00 – 16:00: Scenario-analys. Hur bygger man scenarier? Hur kan man enkelt komma igång?
Stein Kleppestø – forskare och lärare vid Ekonomihögskolan i Lund och frekvent anlitad strategikonsult

14 maj kl 15:00 – 16:00: Ekonomisk simulering. Hur skapar man modeller för ekonomisk simulering? Hur kan man överföra scenarier till begriplig ekonomisk realitet?
Per Arvidson – forskare och lärare vid Ekonomihögskolan i Lund och frekvent anlitad ekonomisk rådgivare och konsult

Webbinarierna bygger på varandra, men fungerar också fristående. Till mer information och anmälan >>

DELTA I PRODUKTIONSLYFTETS STARTPROGRAM - DIGITALISERING

Nya platser i Produktionslyftets enskilda Startprogram på temat Förändringsarbete med digitaliseringsperspektiv är på ingång.
Programmet vänder sig till små och medelstora industriföretag eller industrinära tjänsteföretag. För företaget är kostnaden 10 000 kronor, Tillväxtverket bidrar därutöver till ett värde av 55 000 kronor. Produktionslyftet bidrar med erfarna förändringsledare och programmet omfattar minst fyra träffar hos företaget, alternativt motsvarande innehåll med distansbaserad coachning. Starter sker löpande fram till och med augusti 2020, avslut senast 31 oktober 2020. Obs! Antalet platser kommer att vara begränsat, så låter det intressant, skicka då en intresseanmälan till Martin Johansson, martin.johansson@techtank.se, så håller vi dig uppdaterad så snart det finns mer information om programmet!

DIGITALA FORUM FÖR ERFARENHETSUTBYTE OCH SAMTAL FÖR VD/PLATSCHEFER SAMT HR-CHEFER/KOMPETENSANSVARIGA

Dialogforum

Med anledning av coronapandemin erbjuder Techtank varje vecka sedan starten av april VD/Platschefer samt HR-chefer/Kompetensansvariga på Techtanks medlemsföretag möjligheten att delta i digitala forum för att utbyta erfarenheter och information, ge varandra stöd, tips och råd.
I forumen kan man även spela in idéer och tankar om insatser och aktiviteter som kan genomföras inom ramarna för Techtank. Techtank fortsätter arrangera dessa träffar under våren så länge intresse finns. Ta kontakt med Ingela Håkansson, ingela.hakansson@techtank.se, för mer information om dessa träffar.

SEMINARIUM 9 JUNI: FRAMTIDEN FÖR LEVERANTÖRER I FORDONSBRANSCHEN

Framtiden för leverantörer i fordonsbranschen

Den 9 juni arrangerar Techtank ett seminarium om framtiden för leverantörer i fordonsbranschen med representanter från Business Sweden och FKG på plats för att berätta mer om detta område.
Utvecklingen inom fordonsindustrin rör sig i en sällan skådad takt. Effekterna av detta kan inte underskattas då industrin förser 13,8 miljoner människor i Europa med jobb, vilket motsvarar 6,1% av EU:s totala sysselsättning. Samtidigt sker stora förändringar inom denna industri, inte minst i takt med att fordonsflottan elektrifieras. Vilka megatrender påverkar fordonsindustrin framöver? Vilka möjligheter och utmaningar ställs dagens leverantörer inför?
Om situationen tillåter genomförs seminariet på plats i Karlshamn, annars kommer det att genomföras som ett webbinarium samma tid!
Till mer information och anmälan >>

NEDSLAG I PROGRAMMET: ATT UTVECKLA NYA MARKNADER OCH AFFÄRER

Ett 15-tal deltagare från industriföretag i Blekinge med omnejd deltar sedan september 2019 i Techtanks utvecklingsprogram Att utveckla nya marknader och affärer. Programmet pågår till november 2020 och varvar lärtillfällen med erfarenhetsutbyten, coachning och aktuella marknadsseminarier.
– Programmet är en del av projektet Techtank S3 – affärsutveckling för marknadsbreddning. Precis som namnet säger så syftar det till att stärka företagens förmågor och processer kopplat till affärsutveckling mot nya marknader, berättar Jörgen Adolfsson, klusterledare för Techtank och ansvarig för programmet.
På grund av restriktionerna med coronapandemin genomförs aktiviteterna i programmet under våren online, så även det senaste lärtillfället den 23 april på temat Effektiv försäljning – online! som inleddes med en webcast om att Våga flytta affärerna online. Via Teams möttes sedan deltagarna för diskussion, erfarenhetsutbyte och frågestund med en anlitad expert på området.
Läs hela reportaget >>

TA DEL AV ROBOTLYFTET!

Robotlyftet

Via Robotlyftet erbjuder IUC Sverige, som Techtank är en del av, små och medelstora företag en rad olika insatser inom automation och robotisering.
Ditt företag kan bl a få stöd för en förutsättningsstudie då en produktionscoach kostnadsfritt besöker ert företag för att tillsammans med er och i samråd med extern automationsexpert göra en kartläggning och analys av er nuvarande produktionsprocess och affärsmodell. Kartläggningen ligger till grund för en ansökan om en Automationscheck via Robotlyftet. På www.iuc.se/robotlyftet kan du läsa mer om detta samt övriga insatser inom Robotlyftet.
Är du redan nu intresserad av att utföra en förutsättningsstudie? Då kan du göra en intresseanmälan så kommer vi att kontakta er för att planera in ett företagsbesök. Till formulär >>

NYHETER FRÅN MEDLEMMAR & PARTNERS

YRKESSKICKLIGA PARTNERS - EN VIKTIG FRAMGÅNGSFAKTOR FÖR PDS ENGINEERING

PDS Engineering

När PDS Engineering i Olofström i mars levererade en komplett robotlinje till Gestamp HardTech i Luleå gjordes det tillsammans med två andra Olofströmsbaserade företag, OFM Industriservice och Xpert El, som är deras samarbetspartners sedan många år tillbaka.
– Vi fick ordern i somras och började bygga robotlinjen direkt efter nyår. Nu ca 10 veckor senare är den färdig för leverans upp till Gestamp i Luleå, berättar Peter Runesson, en av delägarna till PDS Engineering, när vi besöker dem i mitten av mars.
Läs hela reportaget >>

SAFEMAN TILLVERKAR SKYDDSVISIR TILL VÅRDEN

Safeman skyddsvisir
Under den senaste tiden har Safeman AB ställt om vissa delar av sin produktion för att kunna tillverka skyddsvisir till vårdpersonal som arbetar mot corona.
Till visiren använder sig Safeman av klar PET-G som är lätt att sprita av, polyeterskum vid pannan för att göra visiret mer bekvämt samt få en längre distans mellan visir och näsa. Visiret har ett resårband som är ställbart för att kunna anpassas till huvudets storlek, och är 30 centimeter bred och 23 cm hög för att täcka hela ansiktet ner mot halsen.
– I dessa tider är det viktigare än någonsin att vi hjälps åt. Vi använder den kompetens vi har för att kunna göra vardagen lite bättre och säkrare för människor som behöver extra stöttning just nu, säger Anna-Karin Bengtsson, vice vd på Safeman.
Läs mer på Safemans hemsida >>

DIGITAL KUNSKAPSFRUKOST - HUR SÄKERT ÄR DITT HEMMAKONTOR?

IT-säkerhet på hemmakontoret
Den 7 maj arrangerar Blue Science Park en digital Kunskapsfrukost på temat Hur säkrar du upp ditt hemmakontor?
En av effekterna av det nya coronaviruset är att betydligt fler än vanligt arbetar hemifrån. IT-säkerheten på hemmakontoret är ofta inte lika bra som på företagskontoret, vilket i sin tur kan öppna nya dörrar för it-brottslingar. Något som man redan märkt av genom att ökat antal malware- och phishing-attacker de senaste månaderna. På kunskapsfrukosten den 7 maj delar företaget Truesec med sig av enkla tips för ökad säkerhet på hemmakontoret. Till anmälan via Blue Science Park >>

UNIVERSITETSKURSER RIKTADE TILL TILLVERKNINGSINDUSTRIN

Linnéuniversitetet har tagit fram specifika kurser som ges nu under våren och sommaren som en insats för kompetensutveckling för anställda inom tillverkningsindustrin i spåren av coronapandemin när många permitterats och varslats.
– Vi vill att dessa tider även ska föra något gott med sig. Därför har vi, i samarbete med Centrum för Informationslogistik i Ljungby, tagit fram ett kurspaket som riktar sig till dig inom tillverkningsindustrin, säger Tobias Schauerte, kursansvarig vid Linnéuniversitetet.
Kurserna ges på distans och man väljer själv om man vill studera på 50 eller 100 %. Kurser erbjuds inom Ledarskap i producerande företag, Produktionsstrategier/Lean production, Industriell ekonomi samt Material och produktionsstyrning.
Till mer information >>

TJEJER TESTADE CAD PÅ BTH UNDER INSPIRATIONSDAG INOM TEKNIK

I samarbete med Womengineering bjöd Blekinge Tekniska Högskola, BTH, in unga tjejer till "Introduce a Girl to Engineering" IGEday den 3 april. Under dagen visade BTH sina tekniska utbildningar och skapade ett gränssnitt mot att vara ingenjör, genom att tjejer som är nyfikna på teknik fick träffa studenter och lärare samt även fick chansen att testa på ingenjörsarbete.
– Att få möta ungdomars entusiasm, bidra till att stilla deras nyfikenhet och till att öka deras tro på sig själva, är ett sätt att leva att 'Framtiden börjar på BTH'. Superkul att samarbeta med kollegor, studenter och vårt nätverk i teknikbranschen för att arrangera IGE-day, säger Camilla Rüdén, jämställdhetssamordnare och arrangör av IGE-day på BTH.
– IGE är ett viktigt arrangemang för oss och särskilt för mig som ansvarig för ingenjörsprogrammen i maskinteknik, eftersom vi ser det som en viktig uppgift att främja teknikintresse och kunna rekrytera fler tjejer till våra ingenjörsprogram, säger Christian Johansson Askling, programansvarig för Maskinteknik.
Läs hela reportaget på BTHs hemsida >>

OMSTÄLLNINGSCHECKAR FÖR SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG I BLEKINGE

Omställningscheckar
Med anledning av coronaviruset (covid-19) har Region Blekinge tagit fram en ny stödform, omställningscheck, för att hjälpa små och medelstora företag som drabbats extra hårt av coronapandemin.
Stödet ska gå till att genomföra omställningsinsatser som krävs för att möta krisen. Omställningschecken ska användas till att anlita extern kompetens för att utveckla nya erbjudanden eller ta fram strategier för omställning som ökar företagets konkurrenskraft och långsiktiga fortlevnad. Stöd kan lämnas med upp till 90 procent av godkända kostnader, dock högst 100 000 kr. Investeringen ska vara genomförd senast den 30 september 2020. Sista dag för ansökan är den 15 juni 2020.
Till mer information >>

INFORMATION OM NATIONELLA STÖD

För aktuell information om olika nationella stöd och stödpaket rekommenderar vi Verksamt.se, där information om tillfälliga ändringar i lagar och regler från myndigheterna finns samlad som är viktig för dig som företagare att känna till med anledning av coronaviruset och covid-19.
Till Verksamt.se >>

UTBILDNINGAR & NÄTVERK

Utbildningar – kompetensutveckla dig via Techtank!
Techtank erbjuder utbildningar arrangerade efter företagens behov. Utbildningarna är öppna för såväl medlemmar i Techtank som övriga företag och organisationer. Nu finns följande datumsatta utbildningar för bokning på https://bokning.techtank.se/start/:

Lär dig Teams 6 maj >>
Core Tools 20-21 augusti >>
Excel påbyggnad 8-9 september >>
Ritningsläsning grund 23-24 september >>
Leda utan att vara chef/Lagledarutbildning 13-14 oktober >>

Det går också bra att lämna intresseanmälan till en ännu ej datumsatt utbildning, klicka på den utbildning du är intresserad av och gör en intresseanmälan på vår bokningssida >>

Nätverk - för medlemsföretag i Techtank
VD/Platschefer 1 september >>
Lean 8 maj >>

Besök https://bokning.techtank.se/natverk/  för mer information om samtliga nätverk och kommande möten.

Samarbete med TEK Kompetenscentrum
På utbildningsområdet har vi även ett samarbete med TEK Kompetenscentrum i Halmstad och kan för Techtank-medlemmar erbjuda medlemspris på TEKs utbildningar. Se mer på https://www.tek.se.

Medlemsförmån: Sveriges största utbildningsplattform med webbaserade utbildningar
Utbilda dig när och var du vill! Genom Techtank finns möjlighet att teckna prisvärda licenser för digitala utbildningar hos Diploma. Man kan välja mellan 300 olika utbildningar inom områden som Affärsutveckling, Ledarskap, Försäljning, Miljö- och hållbarhetsarbete, LEAN och förbättringsarbete, Ekonomi och mycket mer. Till mer information >>
Webbaserade utbildningar

HÅLL KOLL PÅ KOMMANDE AKTIVITETER PÅ BOKNING.TECHTANK.SE

Kalender
På Techtanks aktivitets- och bokningssida lägger vi löpande ut erbjudande om olika arrangemang såsom utbildningar och seminarier från såväl Techtank som våra partners. De flesta arrangemangen är öppna även för företag som inte är medlemmar i Techtank.
Förutom att hålla koll på denna bokningssida vill vi även tipsa om att följa Techtank på Facebook och LinkedIn där vi också lägger ut aktuell information om våra arrangemang!

LEDIGA TJÄNSTER

Talangattraktion.se
Hos Techtank, NetPort Science Park och Blue Science Park i Blekinge finns närmare 200 medlemmar inom olika branscher. Tillsammans skapar vi en miljö med spännande karriärmöjligheter. Flera växer och på www.talangattraktion.se hittar du några av de lediga tjänster som är ute just nu.
Share
Tweet
Share
Forward
+1
Händer det något intressant i din verksamhet som du tror kan passa i Techtanks nyhetsbrev? Välkommen att kontakta redaktör Karin Andersson, karin.andersson@techtank.se, 076-861 27 44.

Techtank är ett klusterinitiativ i södra Sverige som samlar avancerade industri- och teknikföretag. Här möts näringsliv, akademi och samhälle med det gemensamma målet att stärka industrins konkurrenskraft och skapa regional tillväxt. Detta gör vi genom en gemensam agenda och värdeskapande insatser inom områdena Teknikutveckling & Innovation, Kompetensutveckling & -försörjning samt Affärsutveckling & Tillväxt. Läs mer på: www.techtank.se. Finansiärer till Techtanks verksamhet och de projekt vi driver är:

Copyright © 2020 Techtank, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 
Email Marketing Powered by Mailchimp