Copy
Open de webversie van deze nieuwsbrief in je browser
Nieuwsbrief April

Leren voor Morgen


Wekelijks publiceren wij op onze website blogs en agenda-items. De nieuwsbrief is hierop gebaseerd. 

Volg ons op TwitterLinkedIn en Facebook om op te hoogte te blijven van nieuws en evenementen m.b.t. duurzaam onderwijs. Schrijf je ook in voor de nieuwsbrief van Circular Skills. 

Vragen? Tips? Vertel het de redactie.

Sluit je aan!

Je kunt je op meerdere manieren aansluiten bij de coöperatie Leren voor Morgen. Als organisatie kun je lid worden, en als individu kun je je aansluiten bij een van onze netwerken voor duurzaam onderwijs in het PO, VO, MBO of HO. 
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn

Blogs

SustainaBul MBO


Ben je op zoek naar een concreet toepasbaar en inspirerend hulpmiddel om te starten met duurzaamheid op jouw MBO? Met SustainaBul MBO kunnen we je helpen en helpen we ook elkaar verder! Door mee te doen krijg je op zowel strategisch, beleid als operationeel niveau inzicht in duurzaamheid. Lees meer over deze ranglijst. 

Duurzame Docenten Gezocht


Ook dit jaar roepen we weer docenten op om te delen wat zij al doen en bereikt hebben mbt duurzame ontwikkeling. Naast dat zij met hun verhaal een welverdient podium krijgen, inspireren we zo andere docenten om ook aan de slag te gaan met duurzaamheid. Meld jezelf of een andere docent aan, of lees de verhalen van andere inspirerende docenten. 

Toolkit Duurzame Ontwikkeling 


Op basis van lessons learned heeft SPARK the movement een toolkit ontwikkeld om jouw team, organisatie of regio de handvatten te geven om leren voor duurzame ontwikkeling met kracht van start te laten gaan. De toolkit is op meerdere manieren in te zetten: op team-niveau binnen scholen; op organisatie-niveau en op regionaal niveau (voor samenwerking tussen organisaties om een beweging voor duurzame ontwikkeling in te zetten). Lees verder.

SDG 4


De SDG’s worden gezien als een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Lees verder om meer te leren over wat Leren voor Morgen bijdraagt aan deze doelen, over de rol van de SDG’s in het huidige Nederlandse onderwijs en over hoe scholen hiermee aan de slag kunnen.

Groene Peper en SustainaBul HO


De dag voor duurzaamheid in het hoger onderwijs komt er weer aan! Van 25 - 29 mei zijn er elke dag webinars over een verschillende thema's. Deze worden opgenomen zodat ze terug te kijken zijn. Op vrijdag 29 mei is de SustainaBul uitreiking, met keynote spreker Matthijs Schouten over de connectie van natuur, duurzaamheid en hoger onderwijs.

Toekomstgericht denken in het onderwijs


Op woensdag 29 april is om 18.30 de livecast, via Zoom kan je meepraten. Hoe krijgen de huidige crises een positieve plek in het onderwijs? Steeds meer scholieren lijken onderwijs minder relevant te vinden. Hoe kunnen deze wereldwijde ontwikkelingen het beste worden behandeld in ons onderwijs? Met o.a. Mark Boode, Wieneke Maris en Henk Tameling. 

Materialenpaspoort in de klas


Het Alfa-college in Hoogeveen gaat als eerste Nederlandse onderwijsinstelling gebruik maken van Madaster Educatie. Het programma, dat speciaal voor onderwijsdoeleinden is ontwikkeld, helpt studenten om aan de slag te gaan met circulariteit. 
 

Berichten van leden

Gezocht: ervaringen met thuisonderwijs

Toen de scholen sloten schreven wij een blog met tips hoe je digitaal onderwijs (als ouder of docent) kan vormgeven en welk lesmateriaal je kunt gebruiken. Nu zijn we erg benieuwd naar jullie ervaringen, wat werkt goed en wat niet? Welke nieuwe ontwikkelingen heeft dit in gang gezet? En in hoeverre is er de mogelijkheid om duurzame thema's te bespreken in lessen? Vul deze vragenlijst in of neem contact op met Nine.
Jongerenpanel JKB

De Jonge KlimaatBeweging lanceert het Jonge Klimaatpanel. Via het panel kunnen jongeren elke maand online hun mening geven over klimaat en duurzaamheid. Ze willen zoveel mogelijk diverse, frisse blikken verzamelen om toe te werken naar inclusieve duurzaamheid. Meld je aan.
Crowdfunding Bordspel Klimaatjes

Bordspel Klimaatjes, onderdeel van Enactus Utrecht, is een educatief en interactief bordspel + app voor bovenbouwleerlingen van de basisschool. Tijdens het spel kruipen leerlingen in de rol van leiders van een fictieve stad. Ze leren duurzame keuzes te maken door dilemma- en kennisvragen te beantwoorden. Om de eerste oplage te kunnen produceren, hebben ze een crowdfunding opgezet. De donateur kan met een relatief klein bedrag een grote bijdrage leveren aan het opleiden van de klimaatexperts van de toekomst. Bekijk de campagne.
Vacatures

Studenten voor Morgen, hét landelijke studentennetwerk voor een duurzame toekomst, is op zoek naar een nieuw bestuur. Ben jij een ondernemende teamplayer met een passie voor duurzaamheid en het hoger onderwijs en ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Word dan bestuurslid bij Studenten voor Morgen! (16 uur p/w). Solliciteer voor 3 mei.
Afvalscheidingstips

Je afval goed scheiden is ingewikkelder dan je wellicht denkt. Wist jij bijvoorbeeld dat er verschil is tussen glas en verpakkingsglas? DuurzameStudent geeft 10 tips zodat je vanaf nu je afval écht goed kunt scheiden!
Sponsors gezocht

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid (9-10) wordt dit jaar de voorleesactie gehouden met het thema 'De wereld van de kleding'. Op duizenden basisscholen word dit boek voorgelezen en zo duurzame kleding onder de aandacht gebracht. De scholen die meedoen krijgen het boek gratis aangeboden. De kick-off zal in Circl, Amsterdam gehouden worden. Er word nog gezocht naar partners om dit project en boek nog mooier te maken. In ruil voor het financieren van een aantal boeken krijg je zichtbaarheid en naamsbekendheid van jouw organisatie bij de deelnemers van de voorleesactie. Neem voor meer informatie contact op met André de Hamer.
DJ100

Ben of ken jij een jonge ondernemer of student die bezig is met duurzaamheid? Zou mooi zijn als onderwijsinitiatieven in deze lijst komen te staan! Geef jezelf of een ander op.
Energie speurtocht

Met de EnergieSpeurtocht van Stichting Technotrend kruipen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 in de huid van een detective en gaan ze op ontdekkingstocht door eigen huis. Zo leren ze iedere week op onderzoekende wijze meer over o.a. energie soorten, de meterkast, isoleren, energie besparen & zetten ze een campagne op om thuis verandering te weeg te brengen. Leerlingen in Gemeente Amersfoort kunnen zich al direct aanmelden. Via EnergyChallenges kan iedereen de opdrachten over de energiespeurtocht per mail ontvangen, of leer een bijenhotel maken! 
Ontdek de natuur

NatuurWijs heeft ism Staatsbosbeheer natuuropdrachten ontwikkeld voor in de tuin of park. Kijk voor deze doe-opdrachten op de site of meld je aan voor de nieuwsbrief

Daarnaast heeft Greenpeace de nieuwsbrief Greenstream, hiermee krijg je updates in je inbox met documentaires, lespakketten en longreads. Zo maakten ze een les over palmolie en de gevolgen die consumptie hiervan heeft.

IVN geeft diverse tips om groen te doen, zoals zaaipotjes maken ter bevordering van de bijen. 

Interview over SDG4

Giuseppe sprak met Duurzaamheid.nl over SDG4: "Nu draait het schoolsysteem om vakkennis: aardrijkskunde, taal, rekenen en ga zo maar door. Die kennis is nodig. Maar kinderen die in 2030 van school komen, hebben meer nodig dan vakkennis alleen." Lees verder.

Coöperatie Leren voor Morgen

Deze nieuwsbrief is een activiteit van de Coöperatie Leren voor Morgen. Samenwerken voor duurzaam onderwijs van peuter tot professional. Door middel van nieuws, agenda en projecten. Handig zijn de  startpagina's voor elke onderwijssector.
Vragen? Stel ze aan onze Helpdesk.   

Aanmelden Nieuwsbrief
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Leren voor Morgen
Facebook
LinkedIn
Copyright © Leren voor Morgen. 2020 Leren voor Morgen


Afmelden voor deze Nieuwsbrief?  Schrijf me uit

Email Marketing Powered by Mailchimp