Copy
View this email in your browser

'Als correspondent ben je eraan gewend dat plannen die je vooraf maakt, vaak in de soep lopen. Maar deze wending was van een andere orde. ' 

- correspondent Mitra Nazar over haar verhuizing naar Istanboel tijdens een pandemie

De coronacrisis dwingt ons tradities aan te passen of (tijdelijk) te schrappen. In Caïro mag je niet meer de straat op na de iftar-maaltijd en in Zuid-Afrika zijn de grote gebruikelijke gemeenschappelijke begrafenissen verboden. Allemaal om de verspreiding van het virus te voorkomen. 

Ook een journalistieke traditie van correspondenten, het afscheid van de standplaats, sneuvelt. Althans, voorlopig. Zo zit NOS-correspondent Mitra Nazar (voormalig Balkan-correspondent) vast in haar nieuwe standplaats Istanboel. Maar dan zonder gezin, huisraad en het laatste rondje wandelen door 'haar' buurt in Belgrado.    

Verder deze week aandacht voor 'onbekende landen', ethische fotografie en die andere dodelijke Amerikaanse epidemie: wapengeweld. 

>> Dit gebeurt er internationaal allemaal op het gebied van corona


Ramadan zonder moskee, waterpijp of thee
'Je moet als moslim vasten, tenzij je ziek bent. Zolang ik gezond ben, zal ik gewoon blijven vasten tot het einde van de ramadan.' Hoewel de Egyptische overheid strenge maatregelen heeft afgekondigd om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, zorgt de timing van de ramadan dat die regels moeilijk na te leven zijn. De kern van de heilige maand wordt aangetast, schrijft correspondent Joost Scheffers in Trouw. De isolatie van het thuisblijven maakt het vasten niet makkelijker. Daarnaast kunnen veel Egyptenaren in Caïro niet thuisblijven omdat zij daar simpelweg de middelen niet voor hebben. Waarom zouden ze dan ook de ramadan niet traditioneel vieren? 'Ik moet in een vol microbusje naar mijn werk in het ziekenhuis. Daar draag ik een mondkapje en was ik vaak mijn handen, maar we hebben er nog geen corona-patiënt gezien.'
 
'Geheime begrafenissen' in de strijd tegen corona
Ook in Zuid-Afrika komen tradities door het coronavirus in de knel. Groots gevierde begrafenissen  bleken brandhaarden te zijn voor besmetting. De overheid heeft grote bijeenkomsten verboden, maar dat stuit veel nabestaanden tegen de borst. In steden waar de Mpondo-bevolkingsgroep woont, wordt in de strijd tegen corona een oude traditie nieuw leven in geblazen:  ukuqhusheka ofwel de 'geheime begrafenis'. Alleen de mensen die aanwezig zijn aan het sterfbed van een patiënt mogen de begrafenis bijwonen. 

Sjouwer Kumar zit vast in Dehli
Sinds India een strenge lockdown invoerde om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zitten bijna een miljoen arbeidsmigranten vast in de grote steden. Zonder werk, en zonder mogelijkheden om terug naar huis te keren, omdat ook het openbaar vervoer niet meer werkt. Zo ook sjouwer Kumar, die al enkele weken vast zit in Dehli en graag terug wil naar zijn gezin in zijn geboortedorp. 

>> Ander buitenlands nieuws stopt natuurlijk niet, kijk hier maar naar

Coronavirus stopt vuurwapengeweld in VS 
In Amerika woedt er nog een epidemie, zo lang al, dat die nauwelijks meer aandacht krijgt. Het is de epidemie aan vuurwapengeweld. Corona zorgde ervoor dat maart de eerste maand in achttien jaar was zonder school shootings, maar de schietpartijen op straat (en in huishoudens) gaan gewoon door. En net als het virus treft dit geweld vooral minderheden en arme Amerikanen. The Trace praat met maatschappelijke werkers die op afstand proberen gevaarlijke situaties te de-escaleren. 'Online lopen conflicten veel sneller en hoger op'
 
(Advertentie)

>> De correspondent spreekt


Alleen in Istanboel
'Als correspondent ben je eraan gewend dat plannen die je vooraf maakt, vaak in de soep lopen'. Ware woorden van NOS-correspondent Mitra Nazar die iedere collega wel herkent. Je agenda wordt bepaald door natuurrampen, politieke ontwikkelingen en conflicten. De coronacrisis is niet anders. Tenzij je zoals Nazar verhuist naar een nieuwe standplaats. 'Mijn gezin is op familiebezoek in Engeland, het lukt niet meer om ze naar Istanboel te halen. We kunnen niet terug naar Belgrado om ons huis in te pakken voor de geplande verhuizing.'

Waar zijn alle journalisten nou?
Waarom zitten er dagelijks tientallen journalisten bij - voorspelbare - persconferenties in het Witte Huis en bijna geen in Afrikaanse landen zoals de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)? The New Humaniatarian interviewt Centraal Afrika correspondent Philip Kleinfeld over zijn recente werk in CAR. Een land dat momenteel gebukt gaat onder sektarisch, religieus en politiek geweld. Het gebrek aan journalisten ter plekke maakt deze moeilijke situatie nog onduidelijker voor de buitenwereld. Doe verslag in deze regio, drukt Kleinfeld ons op het hart.

>> Tools


Zes open source tools voor thuiswerkers
Het werk dat onderzoeksjournalisten van Bellingcat en Pointer uitvoeren is jaloersmakend. Maar iedere journalist kan het leren om op afstand Russische spionnen te ontmaskeren of  de dood van een Pakistaanse immigrant aan de Griekse grens te onderzoeken. Het kost alleen veel tijd, moeite en oefening. Global Investigative Journalism Network biedt een eerste lesje #OSINT met dit overzicht van zes tools, om thuis en op afstand, verhalen uit te zoeken. 

Conflictfotografie
Hoe fotografeer je ethisch, met respect en zonder (neo)-koloniale blik natuurrampen of conflicten? In dit uitgebreide interview praat Lauren Walsh, hoogleraar fotografie en auteur van het boek Conversations on Conflict Photography, over belangrijke thema's als representatie en technologie. Een must-see voor iedere beeldmaker.   

Veiligheidslesmateriaal voor beginnende journalisten
In 2014 werd journalist James Foley in Syrië onthoofd. Sindsdien zetten zijn familie, collega's en vrienden zich in voor de veiligheid van journalisten. Voor beginnende journalisten en studenten staat bij de James Foley Foundation een uitgebreide lesmodule online om hun werk veiliger en beter te kunnen uitvoeren. 

>> DBR Tipt

Lees: Pelosi, Molly Ball's biografie van de machtigste vrouw in Amerika. 
Kijk: Trial by Media, kritische docureeks op Netflix over de rol van journalistiek bij grote rechtszaken.
Luister: Wind Of Change; Schreef de CIA een van de bekendste nummers van de Koude Oorlog? Een prachtige process journalism podcast naar een knettergekke complottheorie.

Deze editie van de DBR Nieuwsbrief werd deze week samengesteld door:
Laura Postma en Hans Klis

Help de community van DeBuitenlandredactie groeien - deel de nieuwsbrief met liefhebbers van goede buitenlandjournalistiek. 

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2020 De Buitenlandredactie, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp