Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

θυμάστε ένα πολύ ενδιαφέρον και μεγάλο άρθρο του Μπιλ Γκέιτς που σας είχα δείξει πρόσφατα; 

η αναγνώστρια Μαγδαληνή, που λέτε, είχε ένα πρόβλημα. Η μαμά της διάβαζε στο ίντερνετ ανοησίες και θεωρίες συνομωσίες για τον κορωνοϊό. Η Μαγδαληνή της έστελνε ό,τι έγκυρο και τεκμηριωμένο έβρισκε, αλλά τα περισσότερα ήταν στα εγγλέζικα, και η μαμά της δεν κατάφερνε να τα διαβάσει. Οπότε η Μαγδαληνή έκανε κάτι που λίγα παιδιά θα έκαναν για τους γονείς τους: μετέφρασε ολόκληρο το άρθρο του Μπιλ Γκέιτς στα ελληνικά, για να μπορεί να το διαβάσει η μαμά της και να καταλάβει καλύτερα τι είναι αυτό που μας συμβαίνει. Η Μαγδαληνή δέχτηκε να μας παραχωρήσει το μεταφρασμένο κείμενο και για τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τους μη-αγγλόφωνους φίλους όλων, σε αυτό εδώ το λινκ. Σας καλώ να της στείλετε πίξελ ευγνωμοσύνης μέσα απ' όλο το ίντερνετ. 
 

σημαντικά διαΝΕΟδιαβάσματα

πολλά από τα καινούργια που βγάλαμε έχουν ενδιαφέρον, θεωρώ, σας προτείνω όμως να ξεκινήσετε από αυτό: 

Τη δεκαετία του '60 ο κόσμος νόμιζε ότι τελειώσαμε με τους ιούς και τα λοιμώδη νοσήματα, πάνε, τα νικήσαμε. Αμ δε. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί περίπου 35 επιδημίες και πανδημίες με εκατομμύρια νεκρούς. Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, αλλά η σημαντικότερη ενδέχεται να είναι αυτή: Έχει αλλάξει η σχέση μας με τα ζώα. Επεξεργαζόμαστε, εκτρέφουμε και τρώμε πολύ περισσότερα. Κι αυτά μας κολλάνε περισσότερα πράγματα. Η πλήρης ιστορία της υπόθεσης αυτής σε αυτό εδώ το άρθρο

Εξίσου ενδιαφέροντα: 
- μια λεπτομερής, κατανοητή καταγραφή των οικονομικών συνεπειών της κρίσης, για να ξέρουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει και τι να περιμένουμε. 
- πώς βγαίνουν οι άλλες χώρες του κόσμου από την καραντίνα; 
- ποιο ήταν το κόστος των άλλων πανδημιών που περάσαμε ως είδος; 
- ποιές ήταν η συνέπειες της καραντίνας στην ψυχική υγεία και τι θα μας μείνει από αυτό που ζούμε; 
 

έχουμε, δε, κι άλλη online κουβέντα, τη Δευτέρα 11/5 στις 19:00 

και αυτή τη φορά θα κουβεντιάσουμε για ένα θέμα φλογερό, γεμάτο πάθος, έρωτα και χρήμα: την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον Γιώργο Παγουλάτο, το Νίκο Χριστοδουλάκη και τη Μαρία Δεμερτζή, θα συζητήσουμε για τις κινήσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, για το πόσα λεφτά θα έρθουν, από πού και πού θα πάνε (και πώς), για την απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας και τις συνέπειές της, και όλα αυτά θα τα πούμε με πολύ απλά λόγια για να τα καταλάβω, κυρίως, εγώ

Γράφεστε στο εξής Zoom link

ανοίξαν και τα βιβλιοπωλεία ε

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την κρίση. Δεν μας φταίει το ότι υπάρχει ένας κακός ιός που προκαλεί μια κακιά ασθένεια. Φταίει το ότι αυτός ο ιός είναι καινούργιος. Μέσα στο άρθρο σας έχω διάφορα παραδείγματα με απίστευτα πράγματα που δεν ξέρουμε για τον ιό, την ασθένεια, το πώς λειτουργεί, τι μας κάνει, ακόμα και το πότε εμφανίστηκε. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

Το προηγούμενο Σάββατο, θυμίζω, είχα γράψει για την πολύ διαφορετική δεύτερη φάση στην οποία μπαίνουμε τώρα. Αυτή τη φορά δεν είναι εξίσου ξεκάθαρο το τι θέλουμε να πετύχουμε, και δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό που πρέπει να κάνουμε για να το πετύχουμε. 

το βιβλίο της εβδομάδας -τελείωσα κι άλλο!

Να ένα βιβλίο για το οποίο θα σας έγραφα πολύ περισσότερα αν τα πράγματα ήταν αλλιώς κι είχαμε χώρο και διανοητικό περιθώριο να συζητάμε κι άλλα θέματα. Δυο πολιτικοί επιστήμονες, ο Ιβάν Κράστεφ κι ο Στίβεν Χόλμς γράφουν για το πώς το "τέλος της Ιστορίας", η πτώση του κομμουνισμού το 1989, δεν μετατράπηκε σε μια τελική νίκη της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αναλύοντας το πώς οι λαοί της ανατολικής Ευρώπης έζησαν την πτώση του Τείχους, εξηγούν πολύ 
πειστικά τους λόγους για τους οποίους σήμερα οι χώρες τους, η μία μετά την άλλη, απορρίπτουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το πρότυπο της Δύσης. Η ανάλυσή τους για το ίδιο φαινόμενο στις ΗΠΑ, αλλά και για την γεωπολιτική γιγάντωση της Κίνας είναι λιγότερο θεαματική αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα. Το πιο ουσιαστικό, για το οποίο θα σας έγραφα σίγουρα, είναι το ότι οι σημερινοί "εχθροί" της Δύσης, η Κίνα και η Ρωσία, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε με τη Σοβιετική Ένωση, δεν έχουν καμία πρεμούρα να εξάγουν το πολιτικό τους σύστημα σε άλλες χώρες ή σφαίρες επιρροής. Το τι σημαίνει αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το ότι και οι ΗΠΑ στρίβουν προς αυτή την κατεύθυνση πλέον έχει ήδη σημαντικές συνέπειες στο τι συμβαίνει στον πλανήτη σήμερα. 

Τέλος πάντων, διαβάστε το αν μπορείτε, και τα λέμε όταν βγει το εμβόλιο. Ή όποτε.  

κορωνολινξ

Ο αγώνας για το εμβόλιο. Μια ωραία καταγραφή του πού βρίσκονται οι κυριότερες προσπάθειες, ποιες είναι οι πιο φιλόδοξες απόπειρες και ποιές είναι οι πιο πιθανό να πετύχουν. Βεβαίως, το να βρεθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ο πρώτος δύσκολος στόχος. Μετά πρέπει να βρεθεί κι ένας τρόπος να φτιαχτούν δισεκατομμύρια δόσεις από δαύτο. 

Όταν η καραντίνα ανάγκασε ένα βιβλιοπωλείο στο Ντάλας του Τέξας να κλείσει, οι επιλογές των ιδιοκτητών του ήταν λίγες. Αποφάσισαν να κλείσουν την επιχείρηση και να μετατρέψουν το μαγαζί σε πρακτορείο ταξιδιών. Οι πιστοί πελάτες μόλις διάβασαν το νέο στα social media ένιωσαν προδομένοι. Μέχρι που μπήκαν στο νέο site του "ταξιδιωτικού πρακτορείου" και κατάλαβαν το κόλπο. Πολύ ωραίο. 

Αυτό που συμβαίνει με πολλά προβεβλημένα και πολυσυζητημένα τεχνολογικά στάρταψ, που μέσα σε λίγες εβδομάδες κρίσης άρχισαν να απολύουν προσωπικό αβέρτα είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο έχει να κάνει με τη φούσκα (οικονομική και προσδοκιών) του κλάδου αλλά από την ανάποδη αναδεικνύει και τα προβλήματα μικρομεσαίων, βασικά, επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή ακόμα κι όταν πρέπει μια επιχείρηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να διώξει κόσμο, υπάρχουν πολλοί λανθασμένοι και ένας σωστός τρόπος να το κάνει. Τις προάλλες η AirBnB απέλυσε το 1/4 του προσωπικού της. Η AirBnB δεν είναι μικρομεσαία. Μιλάμε για 1.900 ανθρώπους. Και από ό,τι φαίνεται, το έκανε με το σωστό τρόπο. Δίνοντας αποζημιώσεις και ασφαλιστική κάλυψη πέραν όσων προβλέπονται από νομοθεσία και συμβάσεις, δημιουργώντας ακόμα και μια πλατφόρμα για να συνδέσει τους απολυμένους με εταιρείες που ψάχνουν προσωπικό και, επίσης, με διαφάνεια, ειλικρίνεια και ένα πολύ καλογραμμένο και ξεκάθαρο μήνυμα του αφεντικού. Τελειώνει έτσι: 

"I am truly sorry. Please know this is not your fault. The world will never stop seeking the qualities and talents that you brought to Airbnb…that helped make Airbnb. I want to thank you, from the bottom of my heart, for sharing them with us".

άλλα λινξ


Αν είναι να διαβάσετε μόνο ένα, διαβάστε αυτό σας παρακαλώ. Το γράφει μια γυναίκα, μάνα μικρών παιδιών, που παλεύει με τον καρκίνο. Είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, ένα κομψοτέχνημα. Λίγο προς στο τέλος μόνο δεν ξέρω τι γίνεται γιατί από ένα σημείο και μετά άρχισαν να με ενοχλούν οι εποχικές αλλεργίες καθώς διάβαζα. Τι εννοείτε "πέρασε η εποχή των αλλεργιών" και "δεν παθαίνεις ποτέ αλλεργίες". Τέλος πάντων άμα θέλετε μην το διαβάζετε, ώχου. 

Αυτό, επίσης, είναι εκπληκτικό: Μια οπτικοποίηση του πόσο πλούσιοι στ' αλήθεια είναι οι υπερπλούσιοι του κόσμου. Όσο σκρολάρετε τόσο θα θυμώνετε, ακόμα κι οι πιο libertarians θα πούνε, κάπου, ώπα. 

Μια απίστευτη συνέντευξη με τον ιδρυτή του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Playboy το 1966. Είναι τρομερό, σοκαριστικό κείμενο. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσοι τέτοιοι ζουν ανάμεσά μας σήμερα, εξίσου προκλητικοί και ξεδιάντροποι. 

17 διάσημοι, λέει, θα διαβάσουν από ένα κεφάλαιο του "Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος" στα εγγλέζικα. Αν τα καταλαβαίνετε τα εγγλέζικα και δεν το έχετε διαβάσει/ακούσει, είναι μια καλή ευκαιρία. Αυτός που διαβάζει το πρώτο κεφάλαιο είναι γνώριμη φυσιογνωμία, κάπου τον έχω δει νομίζω. 

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.