Copy
#108, 8 mai 2020

SAVANTGARDE

de Marius Cosmeanu

Savantgarde este un smart digest săptămânal de știință și tehnologie.

Proiect susținut de 
Combridge, membru Deutsche Telekom Group.
SCI-TECH // Euronews: Premierul danez a dat undă verde la construirea unui tunel subacvatic ce va lega Danemarca de Germania. Un proiect de 7 miliarde de euro. // TheGuardian: Folosind genele unor ciuperci, botaniștii au creat plante luminiscente. // Un cardiolog american vrea să știe ce putere au rugăciunile în combaterea coronavirusului. Aflați în NPR// A murit Takuo Aoyagi, inventatorul pulsoximetrului, instrument medical ce a salvat milioane de vieți și are un rol vital în lupta împotriva coronavirusului.
PIC OF THE WEEK Powered by Guliver/ Getty Images // Moscova, 4 mai. Măsuri speciale de dezinfectare la Kremlin, după ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut îngrijorător în țară (155 500) și în capitală (80 000).
THE INDUSTRY // Prietenii de la FundațiaFriendsForFriends au anunțat superscrierile lunii aprilie. Selecție realizată de Cristina Lupu (Centrul pentru Jurnalism Independent) // S-au decernat Premiile Pulitzer pe 2020. Printre câștigători, și jurnalista Monica Ulmanu, alături de colegii ei de la Washington Post, cu o serie de articole despre încălzirea globală. // EuropaLiberă: Lideri lumii donează 8,1 miliarde de dolari pentru un vaccin anti-Covid.
MINISTERUL ADEVĂRULUI // DigitalTrends: Facebook a strâns 20 de specialiști din toată lumea pentru un board care să gestioneze controversele legate de conținutul de pe rețelele sociale ale companiei.
TRAVEL // Povestea călătoriei de coșmar de pe vasul de croazieră Diamond Princess, simbol al panicii și confuziei de la începutul pandemiei. Un text GQ. Nu-l ratați!
LIFE & STYLE // BBC: Înghețată, proaspătă sau conservată: cum este mai hrănitoare mâncarea? ScienceDaily ne anunță că vârsta medie e mai stresantă azi decât în anii 1990. // V-ați gândit vreodată că hitul Wind of Change, al celor de la Scorpions, ar putea fi o creație CIA? TheGuardian vă spune cum au lucrat serviciile americane în Războiul Rece Cultural. // Idiocracy chiar tinde spre documentar: oamenii devin tot mai proști și nimeni nu știe de ce, arată un studiu citat de Digi24. // Cristi Puiu spune, într-un interviu NewsRO, că îi e teamă de un nou totalitarism. // Bilboard: A murit, la 73 de ani, co-fondatorul trupei Kraftwerk, Florian Schneider.
LONG READ // În 2011, un american mediu consuma de cinci ori mai multă informație decât cu 25 de ani înainte. De atunci, lucrurile s-au mai aglomerat. Excesul de informație, termen introdus, la mijlocul anilor '60, de sociologul Bertram Gross și consacrat, în anii '70, de futurologul Alvin Tofler, pare să își trăiască acum apogeul. Până când? Ce se întâmplă dacă ne deconectăm?, se întreabă Tom Lamont, în 1843Mag, plecând de la povestea unui artist britanic.
LIFE // Un excelent documentar TheGuardian despre cum te schimbă accidentele. 
THE CITY // Euronews: Capitala Lituaniei își transformă aeroportul în cinematograf drive-in. // TheGuardian: O suburbie din capitala Costa Ricăi dă cetățenie albinelor, plantelor și copacilor. Și turiștii vin buluc. // TheAtlantic scrie despre cum revin orașele lumii la viață. Nu și la normalitate. // UrbanizeHub știe care orașe din România vor fi cel mai puțin afectate de criza post-pandemie. // BBC: Incursiune într-un club de bărbați feminiști din Suedia.
ARTE // DesignBoom: Baksy a donat o pictură (foto) dedicată eroilor spitalele pandemiei. // HighSnobiety: 20 de festivaluri de film de prestigiu, printre care Sundance și Cannes, își vor difuza gratuit filmele pe YouTube. // Scena9: Râsul în vremea lui Covid-19.
PROFIL // TheTalks, de vorbă cu Roger Waters (Pink Floyd).
Blogul Savantgarde continuă seria Jurnal de pandemie, texte scrise de colaboratori din mai multe colțuri lumii, și Jurnal din anul coronavirusului, ținut de virusologul Mihnea Boștină.
NATURĂ // Despăduririle sunt o pacoste în multe privințe. Printre altele, pun în contact specii care altfel nu ar interacționa și facilitează accesul comercianților - legali sau ilegali - de animale sălbatice spre anumite specii. Comunitățile băștinașe atenționează de multă vreme că felul în care relaționăm cu natura e greșit. Oare, e pregătită lumea să îi asculte acum?, se întreabă BBC, într-un text despre cum au prezis aborigenii pandemia de Covid-19. // ScienceDaily: Plantarea de copaci nu e un panaceu pentru schimbările climatice. // 1843Mag: Faceți cunoștință cu Osa, câinele care îi ajută pe medici să descopere tumorile canceroase.
MEDIU // În 2050, în apa oceanelor ar putea fi mai mult plastic decât pește, spun jurnaliștii de la TheEconomist, într-un film despre ce putem face să evităm catastrofa.  
Trimite acest smart digest unui prieten. Sau la mai mulți. Se pot abona aici.

Ultimele trei ediții: #107,  #106,  #105.
EGO // Lucrez în presă de vreo 20 de ani: Cotidianul, Academia Cațavencu, România liberă, Europa liberă + contribuții la publicații străine. Texte care mi-au adus un premiu european și unul american de presă. Savantgarde este fructul acestor experiențe. Îi dedic cam trei zile pe săptămână.
Savantgarde vă oferă știri și articole zilnice pe:
Website Website
Facebook Facebook
LinkedIn LinkedIn
Copyright © SAVANTGARDE, All rights reserved.

Contact:
newsletter@savantgarde.ro

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Savantgarde.ro · www · www · Temeswar 1989 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp