Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Succesvolle landing van Chinese ruimtecapsule na eerste onbemande testvlucht

Succesvolle landing van Chinese ruimtecapsule na eerste onbemande testvlucht

Gisteren is de nieuwe Chinese ruimtecapsule na een verblijf van drie dagen in de ruimte, met succes geland.

De capsule, waarvan de naam nog niet bekend is gemaakt, werd op 5 mei met behulp van een Lange Mars 5B raket gelanceerd voor een onbemande testvlucht. Zowel raket als capsule zijn belangrijk voor China’s doel om nog dit jaar te beginnen aan de bouw van een eigen ruimtestation.

De capsule landde na een verblijf van 2 dagen en 19 uur in een afgelegen gebied in de Chinese regio Binnen-Mongolië

Tijdens de testvlucht zijn er allerhande manoeuvres getest waarbij een maximale hoogte van ongeveer 8000 kilometer werd bereikt.

Lees Succesvolle landing van Chinese ruimtecapsule na eerste onbemande testvlucht verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Messier 13 – de grote bolhoop in Hercules

Messier 13 – de grote bolhoop in Hercules

 Voor veel amateurastronomen wonende op het noordelijk halfrond is het de mooiste bolhoop aan de sterrenhemel: M13 oftewel Messier 13. De bolhoop bevindt zich in het asterisme dat we de Sluitsteen noemen. Dit is een vierhoek in het sterrenbeeld Hercules en dit sterrenbeeld kunnen we vinden tussen de heldere sterren Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier en de oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes.

Messier 13 is een gedeelte van april zichtbaar en in mei, juni en juli de gehele nacht.

Lees Messier 13 – de grote bolhoop in Hercules verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Wolkenbanden waargenomen op nabije bruine dwerg

Wolkenbanden waargenomen op nabije bruine dwerg

Astronomen hebben bewijs gevonden voor Jupiter-achtige banden in de dikke atmosfeer van een nabije bruine dwerg. Dit bewijs is met een geheel nieuwe methode verkregen.

Bruine dwergen zijn groter dan planeten maar niet groot genoeg om kernfusie op te wekken in hun binnenste. Om deze reden worden deze merkwaardige objecten vaak aangeduid als “mislukte sterren”.

De onlangs gepensioneerde Spitzer Space Telescope van de NASA heeft voorheen wolkenbanden aangetroffen op verschillende bruine dwergen.

Lees Wolkenbanden waargenomen op nabije bruine dwerg verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Geen blauwe luchten maar ijzerregens op gigantische exoplaneet WASP-79b

Geen blauwe luchten maar ijzerregens op gigantische exoplaneet WASP-79b

De gigantische gasplaneet bevindt zich op een afstand van ongeveer 780 lichtjaar van de Aarde. De planeet draait in slechts 3,7 dagen om zijn ster heen. De afstand tot de ster is extreem klein en die ster is ook nog eens veel heter dan onze Zon. De gemiddelde temperatuur op de planeet bedraagt maar liefst ongeveer 1650 °C.

Al die hitte zorgt er voor dat WASP-79b behoorlijk opgezwollen is. Het is een van de grootste exoplaneten die we kennen en ofschoon de massa van WASP-79b slechts 0,85 * de massa van Jupiter is, is de diameter van de planeet 1,7 * de diameter van Jupiter.

Lees Geen blauwe luchten maar ijzerregens op gigantische exoplaneet WASP-79b verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Rusland wil voor 2025 drie nieuwe Luna-sondes naar de Maan sturen

Rusland wil voor 2025 drie nieuwe Luna-sondes naar de Maan sturen

Rusland is al sinds 1975 niet meer naar de Maan geweest maar het land hoopt om binnen afzienbare tijd die draad weer op te pakken.

Rusland heeft voor de komende vijf jaar drie nieuwe maanmissies in de planning. De missies zullen verder gaan waar het Sovjet-Russische ruimtevaartprogramma in de jaren ’70 stopte. Het land gaat drie nieuwe ruimtesondes naar de Maan sturen en die sondes zijn Luna-25, Luna-26 en Luna-27 gedoopt.

Lees Rusland wil voor 2025 drie nieuwe Luna-sondes naar de Maan sturen verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Meest nabije zwarte gat tot de Aarde gevonden

Meest nabije zwarte gat tot de Aarde gevonden

Een nieuw gevonden zwart gat is mogelijk het meest nabije zwarte gat tot de Aarde en het mooie is dat de ster waar het bij hoort met het blote oog aan de sterrenhemel is te zien.

Het zwarte gat bevindt zich op een afstand van ongeveer 1000 lichtjaar in het zuidelijke sterrenbeeld Telescopium. Het behoort tot een systeem met twee begeleidende sterren die helder genoeg zijn om met het ongewapende oog te kunnen zien.

Lees Meest nabije zwarte gat tot de Aarde gevonden verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

China lanceert nieuwe raket als voorbereiding op reizen naar de Maan

China lanceert nieuwe raket als voorbereiding op reizen naar de Maan

China heeft op 5 mei 2020 met succes een nieuwe raket en een prototype van zijn nieuwe ruimtevaartuig gelanceerd. Het is een belangrijke test in de ambities van het land om een permanent bewoond ruimtestation te bouwen en astronauten naar de Maan te sturen.

De Lange Mars 5B-raket werd vanaf de lanceerbasis in Wenchang op het zuidelijke eiland Hainan gelanceerd. Acht minuten later werd het onbemande prototype van het ruimtevaartuig met succes ontkoppeld en kwam dit in de bedoelde baan.

Lees China lanceert nieuwe raket als voorbereiding op reizen naar de Maan verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Stel er is een zwart gat in ons zonnestelsel – hoe zouden we dat kunnen vinden?

Stel er is een zwart gat in ons zonnestelsel – hoe zouden we dat kunnen vinden?

Afgelopen jaar presenteerden wetenschappers een inmiddels iconisch diagram: een zwarte cirkel, op schaal, met een massa van 5 zonsmassa – en de grootte van de hypothetische Planeet Negen alsof het zou gaan om een zwart gat in plaats van een planeet. Dus, als Planeet Negen in werkelijk een zwart gat is, hoe zouden we dat dan kunnen vinden.

Natuurkundige Edward Witten, bekend theoreticus van het Institute for Advanced Study, heeft een idee.

Lees Stel er is een zwart gat in ons zonnestelsel – hoe zouden we dat kunnen vinden? verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

TESS vindt vier planeten rond een zonachtige ster

TESS vindt vier planeten rond een zonachtige ster

Astronomen hebben met behulp van de Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS vier exoplaneten gevonden – een super-Aarde en drie sub-Neptunussen – in een baan rond de heldere zonachtige ster HD 108236. Een artikel over de ontdekking zal in het tijdschrift “Astrophysical Journal” worden gepubliceerd.

HD 108236 is een ster van spectraalklasse G5 waarvan de leeftijd wordt geschat op ongeveer 5,8 miljard jaar. De ster bevindt zich in het sterrenbeeld Centaurus en is ongeveer 211 lichtjaar van de Aarde verwijderd.

Lees TESS vindt vier planeten rond een zonachtige ster verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Nieuwe studie onderzoekt welke sterrenstelsels het beste zijn voor intelligent leven

Nieuwe studie onderzoekt welke sterrenstelsels het beste zijn voor intelligent leven

Anders dan voorheen werd aangenomen zijn reusachtige elliptische sterrenstelsels vermoedelijk geen bron van technologische beschavingen zoals de onze. Dit schrijven astronomen van de universiteit van Arkansas in een recent artikel.

Het artikel werd op 1 mei 2020 gepubliceerd in het tijdschrift “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”. Het spreekt een onderzoek uit 2015 tegen waarin wordt beschreven dat reusachtige elliptische sterrenstelsels 10.000 * meer kans hebben op bewoonbare planeten met een technologisch geavanceerde beschaving dan spiraalvormige sterrenstelsels zoals ons eigen sterrenstelsel.

Lees Nieuwe studie onderzoekt welke sterrenstelsels het beste zijn voor intelligent leven verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2020 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp