Copy

De Cristian Lupșa |   10 mai 2020

Astăzi despre Nea Caisă cel pufos, secrete de carantină, cum o să fie pe litoral vara asta și niște melancronici sportive. Arhiva aici

Ai primit acest mail de la un prieten?
Te poți abona și tu.

Cea mai pufoasă Caisă

Pe Caisă l-am văzut prima oară acum un an. Un ciuf portocaliu cu ochi albaștri care mă fixa dintr-o gaură de bloc. Era atât de mic că mi s-a părut o păpădie. M-am apropiat, l-am luat în brațe, l-am mângâiat. Acolo, cu un picior prins în ușă și cu mogâldeața asta în palmă, m-am gândit dacă m-aș putea împrieteni cu pisicul ăsta. 

Deși nu eram convinsă de alegerea mea – am avut mereu o relație complicată cu pisicile, dar eram și într-o perioadă în care mă simțeam cam singură – am plecat acasă cu ăsta micu’. I-am zis Caisă.

Cel mai de preț efect al traiului în comun îl resimt la finalul fiecărei luni – care e, de altfel, și o vorbă celebră în redacția noastră – „mâncarea pisicii costă”. 

Caisă îmi face pandemia mai ușoară, dar el nu prea-și dă seama de ce petrec atâta timp pe acasă, mi-a explicat Carmen Strungaru, specialistă în etologie, știința care studiază comportamentul animalelor. Nu se poate spune precis că s-a schimbat ceva în comportamentul lui, dar se poate glumi pe tema asta. 

Ceva nou a observat și ea la cele opt pisici ale ei. Dacă înainte se adunau ca un magnet când ajungea acasă, acum sunt împrăștiate prin grădină și nu-i dau mare atenție. „Cred că s-au plictisit de mine”, glumește. Câinii, în schimb, simt bucurie că îi au pe stăpâni toată ziua lângă ei. Odată ce pandemia va trece, vor fi primii care vor suferi „o depresie”, pentru că vor rămâne din nou singuri.

În tot acest timp petrecut cu Caisă, în afară de o spaimă teribilă când am crezut că o să-și piardă o lăbuță pentru că și-a prins piciorul într-o sfoară, n-am ajuns la medicul veterinar. Am sperat să nu fie cazul nici în perioada asta, când regulile s-au schimbat și pentru ei. Raluca Doncea, medic veterinar la Flipper VET, spune că au lucrat numai pe bază de programare, iar cele mai „speciale” cazuri pe care le-au avut au fost intoxicațiile animalelor cu produse de curățenie (clor, dezinfectanți). 

Și Mobile Vet a avut cazuri „la ordinea zilei” din cauza dezinfectanților, mai ales la câini, care veneau cu iritații, vomă sau conjunctivită. Anca Țurlan, asistent veterinar, spune că a fost o perioadă mai aglomerată ca de obicei, iar asta i-a determinat să ia măsuri extra de protecție: să nu mai lase stăpânii să intre în sala de consultații și să sterilizeze zilnic aerul cu ozon.

Peste două zile se face un an de când ne-am împrietenit. O să-i fac cadou un plic cu hrană umedă cu bucăți de pește oceanic. E cât un pui de leu acum, are o coadă cu care poți să ștergi praful din bibliotecă și e ca un partener din desene animate.

PS: Dacă ți-am stârnit curiozitatea despre lumea animalelor, iată câteva idei de explorat:

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Află mai multe despre emoțiile animalelor din acest interviu cu Carmen Strungaru.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

O idee de cadou pentru oameni mari și mici: Mic atlas ilustrat de curiozități uimitoare despre animale, din care vei afla că stelele-de-mare nu au creier, balenele albastre au buric și că vacile pot dormi în picioare, dar visează doar dacă stau întinse.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

Știi despre ritualul de împerechere al păsărilor paradisului? Caută episodul Jungle, din Planet Earth (Netflix). E una dintre cele mai frumoase povești despre cum masculii trebuie să danseze ca să le impresioneze pe partenere. Teaser, aici.

ca46a7b7-9511-432c-a9d3-853aaae0289f.png

The New Yorker a făcut o listă de obiceiuri împrumutate din comportamentul pisicilor, pe care poți să le practici în carantină.

Ce s-a întâmplat ieri în țară

Accesul în mijloacele de transport va fi limitat, grupele de elevi care merg la pregătirile pentru examene nu vor fi mai mari de 10, hotelurile vor fi deschise doar pentru cei care se deplasează în scop profesional, nu pentru turiști, iar restaurantele lor vor fi închise. Acestea sunt câteva dintre regulile propuse de Institutul Național de Sănătate Publică pentru relaxarea restricțiilor după 15 mai.

Și Ministerul Afacerilor Interne propune ca interdicția de a părăsi localitatea să fie menținută și după 15 mai, cu câteva excepții. Se vor redeschide și parcurile, potrivit setului de măsuri propuse, dar nu mall-urile și restaurantele.

Numărul îmbolnăvirilor a crescut ieri, până la ora 13, cu alte 320 de cazuri, totalul trecând de 15.000. În secțiile de terapie intensivă erau internați 245 de pacienți. 

Primăria Sectorului 2 a deschis ieri parcurile mari, dar nu și locurile de joacă sau terenurile de sport. Viceprimarul Dan Cristian Popescu a decis asta pentru că a observat bucureșteni care alergau în ultimele săptămâni pe lângă parcuri sau printre mașini. 

Spitalul Judeţean şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara îl anchetează pe profesorul universitar Virgil Păunescu, care a anunţat pe Facebook că şi-a administrat singur vaccinul pe care l-a dezvoltat împotriva COVID-19. Virgil Păunescu a lucrat în Ministerul Sănătății și a fost și consilierul prezidențial pe sănătate al lui Traian Băsescu. 

Ce s-a întâmplat ieri la alții

Italia a devenit a treia țară din lume care a înregistrat peste 30.000 de morți din cauza infectării cu coronavirus. Autoritățile au început să relaxeze restricțiile, dar experții avertizează că Milano ar putea deveni o bombă cu ceas.

Plajele din Barcelona sunt deschise, iar oamenii au înotat sub supravegherea polițiștilor. De săptămâna viitoare nu vor redeschide însă barurile, restaurantele sau lăcașele de cult din Madrid și Barcelona, așa cum se întâmplă în alte părți ale Spaniei. 

Toate barurile din Seul se vor închide din nou, după ce numărul de cazuri a crescut iar într-un ritm accelerat. Autoritățile cred că noile îmbolnăviri ar avea legătură cu cluburile din Itaewon, un district faimos pentru viața de noapte a capitalei. 

În majoritatea țărilor din spațiul european se observă scăderi ale numărului zilnic de infectări, arată experții Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, însă cazurile zilnice nu scad în Marea Britanie, Polonia, Suedia, Bulgaria și România.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat deja că, cel mai probabil, vom avea un vaccin anti-COVID abia la finalul anului viitor. (Despre drumul acestui potențial vaccin am scris și noi aici.)

Vestea bună a zilei 

Asociația Română de Analiză Tranzacțională oferă sprijin psihologic gratuit pentru cei care se simt afectați emoțional de autoizolare sau de efectele pandemiei. Cei care au nevoie pot suna la numărul de telefon 021.9972. 

Comic de carantină: Oana Barbonie

Tu ce secrete porți (sau nu porți) cu tine în perioada asta? Ce lucruri ai făcut de care nu ești neapărat mândru? Spune-ne astăzi pe Instagram.

Vara 2020: Ce se întâmplă pe litoral?

Dacă anul trecut pe vremea asta erai în căutare de cazare în Vama Veche și deja nu prea mai prindeai în ce zile voiai, anul ăsta unele pensiuni nu se încumetă nici să deschidă lista de rezervări. Adriana Iorga de la Papion Vama Veche, o vilă cu 32 de locuri de cazare și curte cu terasă de patru-cinci mese, spune că a cam blocat rezervările până se prinde ce va fi. Are doar câteva puse deoparte, pentru prietenii despre care știe că nu se vor supăra dacă vor trebui amânate. Cu mai și iunie – luni cu teambuildinguri – compromise, pierderile sunt deja la 25% față de anul trecut și vor crește sau se vor echilibra în funcție de ce se va întâmpla. 

În camping, lucrurile sunt și mai incerte. Vasilica Anghel, de la camping Hacienda din stațiunea 2 Mai, nu știe la ce să se aștepte. Adevăratul sezon începea la ei după 15 iunie. Ce o pune însă pe gânduri e că nu prea au cereri și crede că oamenii se vor feri să stea în aglomerație. Nici nu știe ce măsuri de distanțare socială ar putea lua. Să parceleze și distanțeze corturile? Sigur, însă băile rămân comune și totul se rezumă la comportamentul oamenilor. 

Răzvan Dobre, managerul hotelului de patru stele Nyota din Mamaia Nord, spune că, de obicei, hotelul era sold out încă din ianuarie pentru 1 mai. Din cauza pandemiei, anul acesta sunt abia în pregătiri și postează pe pagina de Facebook ce măsuri de protecție iau în spațiile publice: dozatoare cu dezinfectant la toate intrările, pe fiecare etaj în zona lifturilor, dar și ce tip de dezinfectanți folosesc. La final de aprilie, au anunțat video și venirea palmierilor.

Organizația Patronală Mamaia-Constanța a declarat că se va mări distanța dintre șezlonguri, care vor fi igienizate după fiecare turist și, cel mai probabil, nu vor mai avea saltele peste. Cazarea se va face online pentru a evita statul la coadă la recepție, unde vor exista linii de demarcație pentru păstrarea distanței, iar turiștii ar putea mânca în serii, în hotelurile care nu au suficient spațiu ca să distanțeze mesele. E posibil ca angajații să treacă prin niște porți de dezinfecție la intrare, ca apoi să li se ia temperatura, iar cameristele vor purta și măști, și mănuși.

„Peste 1,5 milioane de turiști români veneau pe litoral în fiecare vară, acum e foarte greu de spus ce va fi”, spune Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT). „Una e că până acum știam că din 15 mai vom avea turism și alta e acum să aflăm că nici măcar nu știm data la care vom putea avea turism. Este prematur, nu putem face niciun fel de scenariu și asta e partea cea mai gravă.”

Rubrica e adaptată dintr-un material colectiv cu răspunsuri la peste 20 de întrebări despre ce ne așteaptă vara asta. Ilustrații de Tuan Nini.

Ficțiuni pandemice: Ispășire

Eu, dar, am fost cea care te-a strâns în brațe

cât cei trei gropari băteau în cuie 

sicriul strâmt al tatălui tău.

Eu am fost cea care a băut fiecare pahar 

din vișinata mamei tale, supt 

carnea licoroasă a fiecărei 

vișine de pe fund, înghițit 

până și viermii înecați.

Dar tot eu am fost cea nesupusă

de piepturile fleșcăite, mâinile crăpate, 

ale celor două babe îmbrobodite cu basmale, 

care, după ce m-au întrebat dacă știu pe cineva

la înmormântare, m-au certat 

în română pentru că am așezat 

doisprezece minunați trandafiri albi 

pe mormânt și nu la biserica 

din sat, unde ar fi trăit mai mult, 

admirați de cei vii. Eu am fost cea 

care a șters urmele de vișinată vomată

de pe fața ta, șters-o de pe brațe, 

de pe mâini cu mâinile mele,

în fundul grădinii, înainte să se întunece. 

Zilnic șterg pișatul tuturor 

de pe capacele toaletelor publice. Și zilnic

las trădători să-mi pupe obrajii 

în public – dar în noaptea asta, 

în somn, ajung în sfârșit

în cosmos. Sunt pe orbită cu

soțul meu, pe care-l părăsesc 

pentru nimeni. Respirăm aer, 

pur și simplu aer – mă uit pe fereastră și 

vreau să mă întorc la fărâma noastră 

de pământ de pe pământ, dar

acum i-acum și eu sunt aici,

deci, în noaptea asta, suntem în spațiu 

pentru ani buni și asta s-ar putea să-mi scurteze 

viața – dar ce priveliște!

 

Tara Skurtu este poetă, locuiește în București și e inițiatoarea International Poetry Circle, o mișcare de lecturi video care să ne aline în izolare. Poezia a fost tradusă de Gabriel Sandu.

O pauză de la subiect: Melancronici

„Le-am zis Melancronici, pentru că-n următoarele 10 săptămâni vom povesti pe-aici despre momentele în care ai noștri ne-au învățat că nu-i nevoie de mai mult decât o minge, de niște paralele, de o ștachetă sau de câte-o rachetă pentru a demonstra că orice ochi plânge atunci când e ațâțat cu enzimele corecte.

Voi vă veți aminti de momentele care v-au făcut să iubiți sportul și eroii săi și vă veți hăhăi în continuare la cronici în ciuda faptului că televizoarele au uitat culoarea verde de când n-au mai văzut un gazon în direct, iar noi încercăm să nu ruginim la balamale în așteptarea momentului în care băieții și fetele încep din nou să-și trosnească rachete și călcâie peste cefe.”

Mircea Meșter e jurnalist și fan al tuturor echipelor defuncte din România. În perioada asta scrie despre perioada de glorie a sportului românesc, cum ar fi meciul Steaua-Barcelona din 1986.

Omnivor: Ce mai mâncăm ieftin și rapid? 

Încă o idee de salată de la Nutri_cheap_cirip, un cont de Instagram ademenitor prin simplitatea și geometria prezentării. Rețetele vin de la Daniela Popescu, consultant în nutriție, care vrea să arate că putem mânca sănătos și divers și ieftin, din ingrediente pe care le găsim la supermarket. 

Astăzi, o sugestie de salată din năut, caju, rodie, spanac, morcov, niște ulei de măsline, oțet, semințe de in și tabasco.🔥

Au contribuit

Nicoleta Rădăcină, Oana Sandu, Anca Vancu, Tara Skurtu, Oana Barbonie
Design / Alex Munteanu (Namogo)
Development și producție / Mihai Ciobanu, Anca Țenea
Comunicare / Milli Abagief, Diana Dragomir