Copy

Buletinul informativ „Expert-Grup”

aprilie 2020

    În această ediție:

Potrivit Open Budget Survey 2019, Republica Moldova bate pasul pe loc la capitolul transparenței bugetare
• Criza COVID-19 implică atât riscuri, cât și oportunități pentru restructurarea economiei naționale. Măsurile anti-criză au fost discutate în cadrul unei videoconferințe organizate de către Expert-Grup
• Riscurile creditului „geopolitic” acordat Republicii Moldova de către Federația Rusă
 Sesiuni de informare. Cum puteți beneficia de granturi în cadrul proiectului „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în Republica Moldova”
• [Infografic] Resursele minerale utile. Nisipul
Criza COVID-19: cum își finanțează Republica Moldova deficitul bugetar?
Politica macroeconomică anti-criză: din defensivă în ofensivă pentru combaterea efectelor COVID-19
Analiza modificărilor taxelor pentru resursele naturale din proiectul de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător și modificarea unor acte normative
• Asistența financiară acordată de UE țărilor Parteneriatului Estic în perioada COVID-19. Care au fost criteriile în baza cărora ajutorul a fost alocat fiecărui stat?
• COVID-19: cum salvăm economia națională și pregătim terenul pentru o relansare post-criză
În mai multe localități selectate în cadrul inițiativei „Bugetul Meu”  au avut loc ședințele de constituire a coalițiilor locale pentru bugetare participativă
Potrivit Open Budget Survey 2019, Republica Moldova bate pasul pe loc la capitolul transparenței bugetare. Noul clasament arată că Republica Moldova înregistrează scorul de 57 de puncte din 100, un scor apropiat de evaluarea din anul 2017, în care au fost înregistrate 58 de puncte din total. Rezultatul indică o dezvăluire limitată a informației privind documentele bugetare.
Pe lângă amenințările la adresa sănătății populației, criza COVID-19 aduce noi provocări la nivel macroeconomic. Situația actuală dificilă are implicații economice și sociale pronunțate pentru Republica Moldova, motiv pentru care economiștii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” au venit cu un document de politici în care au trasat principalele direcții de acțiune în vederea redresării economice, prezentat în cadrul unei conferințe video.

Denis Cenușă: În versiunea actuală, contractul de credit propus de Federația Rusă presupune riscuri clare, care ar trebui eliminate. Dacă va fi adoptat printr-o hotărâre pozitivă a Curții Constituționale, creditul va complica relațiile bilaterale cu Rusia. De asemenea, acesta va inflama și  dialogul cu Bruxelles-ul, potențând confruntările geopolitice din Moldova dintre elitele de la guvernare și opoziție”. 

În cadrul inițiativei „Dezvoltarea Societății Civile la nivel local în Republica Moldova” a fost lansat cel de-al doilea apel de propuneri de proiecte pentru finanțare. Suma totală disponibilă pentru cel de-al doilea apel este de circa 1 milion de euro. Echipa proiectului a organizat 2 sesiuni de informare online în limbile română și rusă pentru a oferi suport organizațiilor interesate în procesul de elaborare a dosarelor.
Știai că nisipul este a doua cea mai folosită substanţă minerală din lume, după apa potabilă și că există un deficit de nisip la nivel global? Rezervele totale de nisip ale Republicii Moldova, la 1 ianuarie 2019 erau de 987614,9 m3, dintre care 772775,4 m3 - agregat de nisip și prundiș. Mai mult de jumătate din aceste rezerve sunt localizate în partea stângă a Nistrului.
Dumitru Pintea: „Acordul de credit semnat cu Guvernul Federației Ruse ridică mai multe semne de întrebare în legătură cu unele prevederi financiare, dar și unele condiționalități nefinanciare. Chiar dacă este menționat că este un credit pentru suport bugetar, Guvernul nu poate utiliza acești bani așa cum crede de cuviință, ci doar pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare comune”. 
Adrian Lupușor: „Creșterea deficitului bugetar în contextul crizei este o măsură necesară, dacă aceasta este generată doar de scăderea veniturilor, nu și de o expansiune bugetară anti-criză. Impactul creditelor (indiferent de origine și încărcătura geopolitică) și altor surse de finanțare a deficitului bugetar va fi minim, iar nivelul de îndatorare a țării va crește substanțial. Guvernul trebuie să recurgă, în schimb, la o politică macroeconomică mai activă și ofensivă”.
Propunerea de a modifica regimul taxelor pentru resursele naturale printr-o lege care este preponderent dedicată măsurilor ce țin de diminuarea efectelor COVID-19 nu poate fi acceptată, se arată în comentariul economic publicat de Expert-Grup. Potrivit autorilor: „se creează impresia că Guvernul încearcă să „strecoare” aceste modificări în Codul fiscal, fără o fundamentare a modificărilor propuse și fără o discuție cu toți actorii implicați (publici și privați)”.
Denis Cenușă: „Lipsește o claritate cu privire la criteriile folosite de către partenerii europeni la repartizarea ajutorului. Au contat aspectele epidemiologice, cele economice, sau aspectele politice? Cel mai curând, este vorba despre un set mixt de criterii, dar acest lucru trebuie să îl explice partenerii europeni”.
Expert-Grup:  „Obiectivele planului anti-criză trebuie să urmărească asigurarea menținerii economiei la „respirație artificială” pe perioada restricțiilor aplicate de autorități în contextul pandemiei COVID-19, prin susținerea financiară directă a populației, a firmelor și a producătorilor autohtoni, dar și o comunicare activă și transparentă cu populația și mediul de afaceri pe marginea măsurilor întreprinse și planificate”.
În mai multe localități selectate în cadrul inițiativei „Bugetul Meu”  au avut loc ședințele de constituire a coalițiilor locale pentru bugetare participativă. Coalițiile constituite își propun să motiveze autoritățile locale să sporească nivelul de deschidere și transparență bugetară, să îmbunătățească gradului de înțelegere, în rândul populației, a bugetului public local și să creeze un cadru prielnic care să asigure creșterea nivelului de implicare a cetățenilor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Website
Email
Copyright © 2019 „Expert-Grup”, All rights reserved.
 

info@expert-grup.org
Republic of Moldova,
Chisinau, MD-2012,
Alexandru Bernardazzi 45 street 


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.