Nyhetsbrev våren 2020
(Valiguard 2020:2)

I denna konstiga Coronatid kommer här några uppdateringar från oss på Valiguard. 

Anmäl dig till nyhetsuppdateringar!

För att snabbare kunna kommunicera med er kommer vi framöver att publicera alltmer information under rubriken Nyheter på vår hemsida. Du hittar den här: https://valiguard.com/nyheter/. För att prenumerera på nyhetsinlägg använd adressen "https://valiguard.com/feed/” i din RSS-läsare eller titta i högerspalten och klicka på ”Prenumerera med RSS”.

Corona-information från BRC

BRC har publicerat en vägledning för certifierade anläggningar om hur de kan hantera Covid-19-situationen ur ett livsmedelsperspektiv. Du hittar hela vägledningen här: https://www.brcgs.com/media/2082499/food-safety-covid-19-guideline-free-002.pdf och vi rekommenderar BRC-certifierade anläggningar att åtminstone ögna igenom den, då det är en mycket bra och informativ skrift. 

För närvarande gör vi i första hand BRC-revisionen på plats, inom befintligt revisionsfönster, precis som en vanlig BRC-revision. När avvikelserna är stängda förlängs certifikatet med 12 månader.

Om en revision på plats inte är möjlig och audit grade på befintligt certifikat är som lägst B, kan vi göra en riskbedömning, följt av en intervju på distans. Vid denna intervju granskas krisberedskapsplaner med avseende på Covid-19 samt de ändringar av driften som Covid-19 orsakat, summering av hur ni hanterar eventuella problem som kan uppstå med råvaror och annat material med anledning av Covid 19, städning och rengöring, förändringar i verksamheten orsakade av personalbrist eller restriktioner för besök, hygien, sjukdom eller flöden, interna revisioner, reklamationer, återkallelser och klagomål, ledningens genomgång och åtgärder som följt av detta. Avvikelser korrigeras och därefter kan certifikatet förlängas med 6 månader. Scopet och graden blir desamma som vid föregående revision. Så snart som möjligt, inom 6 månader, görs sedan en fullständig normal BRC-revision på plats. Ett nytt certifikat som gäller i 12 månader utfärdas. OBSERVERA att revisionsfönstret flyttas. Vi kan redan nu förvarna om att vi inte kommer att ha möjlighet att utföra alla inställda revisioner inom 6-månadersperioden, eftersom vi även måste utföra de ”vanliga” BRC-revisionerna som inte har flyttats…

Corona-information från FSSC

För FSSC finns ett liknande upplägg som för BRC (se ovan). Surveillance-revisioner kan flyttas 6 månader framåt i tiden om det finns skäl till det, och vid recertification-revisioner kan certifikatet förlängas efter en intervju med anläggningen på distans. Det som då avhandlas är ungefär samma saker som för BRC (se ovan). Nya anläggningar kan inte certifieras utan ett fysiskt besök, utan certifieringen får helt enkelt skjutas på framtiden. OBSERVERA att FSSC-certifierade anläggningar förväntas meddela certifieringsorganet om Covid-19 påverkar livsmedelssäkerheten eller integriteten av FSSC-certifieringen (se FSSC v. 4.1 Part 3 Section 8 eller FSSC v. 5 Part 5.10 Serious events). Med det menas att om produktionen är igång och anläggningen har infört nya rutiner och processer för att hålla koll på Covid-19, behöver ni INTE kontakta oss. Om dylika rutiner/processer saknas och produktion fortfarande bedrivs OCH har påverkats av Covid-19, behöver vi göra en endagsrevision på distans för att säkerställa att anläggningen lever upp till standardens krav. Mer info finns även på SAI Globals hemsida här: https://blog.saiassurance.com/scheme-documents/fssc-22000-requirements-during-covid-19.

BRC Storage & Distribution v. 4

BRC håller som väntat på med en revidering av sin standard för lagring och distribution. Första utkastet till version 4 av standarden är ute på konsultation under maj månad. 

FSSC 22000 v. 5

FSSC har publicerat en ny ”board of stakeholders”-beslut, som direkt införlivas i standarden. Några viktiga nyheter är:

  • Från 1 juni 2020 ska mindre avvikelser stängas inom 28 dagar (tidigare var det 90 dagar)

  • Information från samtliga revisionstyper ska laddas upp (av certifieringsorganen) i FSSC-portalen inom 28 kalenderdagar från certifieringsbeslutet, och max 28 dagar från revisionens sista dag. Alltså ska ni ha fått besked om nytt certifikat/fastställd revisionsrapport senast 56 dagar efter revisionens sista dag.

  • FSSC Packaging ISO/TS 22002-4:2013 ska anses vara ett obligatoriskt dokument (se klausul 4.13.2, ordet ”should” har ändrats till ”shall”).

Hela listan över beslut finns här: https://www.fssc22000.com/wp-content/uploads/2020/05/BoS-list-May-2020.pdf

IFS Food

IFS har publicerat två varianter av icke-ackrediterade ”Food checks” i spåren av Covid-19. Vi vill understryka att dessa ”food checks” inte innebär någon förlängning av befintligt IFS-certifikat, utan bara är någon form av koll av att certifierade företag har rutiner på plats för att hantera den uppkomna situationen. Som vi förstår det består IFS:s ej ackrediterade alternativ av följande:

  • En remote surveillance check; dokumentgenomgång på 5-8 timmar

  • En oanmäld GMP check; onsite 1 dag, som ska genomföras så snart anläggningen går att besöka. Efter denna check har anläggningen sedan 6 månader på sig att återgå till den normala revisionscykeln,

Information om EU-ekologiskt 

I mars hade vi åter kalibreringsmöte med myndigheterna. Värt att notera:

  • Salt behöver inte vara ekologiskt när ny ekoförordning (2018/848) träder i kraft, även om det kan komma att finnas ekosalt; 

  • Högtrycksbehandling av redan packade varor (flaskor) räknas som beredning och kräver således egen ekocertifiering; (

  • Det måste finnas kod för CO på ytteremballage, följesedel, faktura, utan undantag; 

  • Man måste alltid kolla att leverantörer av såväl ekologiska varor som beredning-/lagringstjänster har egen ekocertifiering, annars krävs tredjepartsavtal (när det gäller tjänster), där det framgår att leverantören förbinder sig att följa EU-förordningen och underställer sig kravet på kontroll av uppdragsgivarens kontrollorgan.

…och KRAV

Från KRAV:s kalibreringsmöte:

  • Högdräktigt djur som av misstag skickas till slakt kan säljas som KRAV, förutsatt att det inte sker vid upprepade tillfällen från samma besättning; 

  • Ej inrapporterade försäljningsvärden ska generera i avvikelser; (

  • På livsmedel som enligt lagstiftning inte behöver innehållsdeklareras, krävs inte märkning med EKO/KRAV i ingrediensförteckning, eftersom sådan inte behöver finnas (gäller framför allt alkohol).

Personalförändringar och nya revisorer

Covid-19 till trots, har vi faktiskt lyckats få Karl Kroon godkänd som BRC-revisor under våren! 

Om du är sugen på en ny utmaning, har jobbat många år med kvalitetsledning inom flera typer av livsmedelsindustriföretag och gillar att resa, är du välkommen med en sponatansökan. Särskilt intressant är du om du redan idag arbetar som livmedelssäkerhetsrevisor inom GFSI-godkända system. Vi letar ständigt efter nya underleverantörer i hela Skandinavien, och har du rätt kompetens är det även möjligt att diskutera en anställning hos oss.



Copyright © 2020 Valiguard AB, All rights reserved.

 


Email Marketing Powered by Mailchimp