Copy
Externe Dienstverlening is een onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs & Expertisecentra (SSOE)

NWSBRF 16 05/2020

Wij ondersteunen en begeleiden leerlingen en bieden advies en professionalisering aan leerkrachten, docenten, intern begeleiders, mentoren, zorgcoördinatoren, schoolteams, directies en schoolbesturen. Onze aandachtsgebieden zijn: leerachterstand, gedragsproblematiek, communicatie, autisme en onderwijs, lichamelijke en motorische beperkingen. 


We mogen weer naar school!

Na weken van thuisonderwijs gaan de leerlingen van het primair onderwijs weer naar school. Op de schoolpleinen zien we veel opgetogen gezichten van de kinderen. Weer spelen met vriendjes en vriendinnetjes en hun juffen en meesters weer zien. Daar werd naar uitgekeken! Over een paar weken zet tevens het voortgezet onderwijs deze stap. Daar moeten ook allerlei aanpassingen uitgedacht worden om aan de RIVM-adviezen te voldoen. Een flinke, maar dankbare klus. 

Thuisonderwijs kan ook positief zijn voor een leerling
De sociale contacten en prikkels uit de omgeving vragen veel van sommige leerlingen. Deze leerlingen vinden het dan ook erg fijn dat ze vanuit thuis kunnen studeren. Ze hebben meer energie en voelen zich er prettig bij. Deze week is hier ook een artikel aan gewijd in de krant met een voorbeeld van een leerling van SSOE. 

Lees hier meer (positieve) ervaringen van het thuisonderwijs


Numicon, de laatste ontwikkelingen

Numicon streeft ernaar dat kinderen plezier hebben in rekenen en dat kinderen zich competent voelen. Numicon helpt om de complexiteit van abstracte getallen te begrijpen en stimuleert het zelfvertrouwen. Door de combinatie van rekenwiskundig communiceren (handelen, verbeelden en praten), het onderzoeken van relaties tussen dingen en door generaliseren, krijgen kinderen ondersteuning om hun ervaringen te structureren: een belangrijke vaardigheid voor zowel hun rekenwiskundige als hun algemene ontwikkeling.

In de webshop hebben we thuiswerkspelletjes beschikbaar gesteld. Kinderen kunnen in de thuissituatie oefenen met rekenen zonder dat ze het Numiconmateriaal thuis hebben. Met behulp van knipvellen en spelletjes werken kinderen spelenderwijs aan hun rekenwiskundige vaardigheden. De spelletjes zijn voor leerlingen tot eind groep 3. 

Voor professionals die graag meer willen weten over Numicon hebben we een webinar ontwikkeld. Tijdens deze interactieve webinar krijg je uitleg over de methode Numicon en het gestructureerde materiaal dat erbij hoort. Via onderstaande links kun je je aanmelden. Op 10 en 24 juni zijn er nog enkele plaatsen vrij.

Wij krijgen regelmatig vragen over hoe Numicon kan ondersteunen bij het aanleren van vermenigvuldigen en delen. Daarom komt het komende schooljaar deze nieuwe training beschikbaar: “Vermenigvuldigen en Delen met Numicon”. Houd voor berichtgevingen hierover onze website en social media (Facebook en LinkedIn) in de gaten. 

De trainingen die in juni gepland staan, gaan bij voldoende aanmeldingen gewoon door. We houden natuurlijk rekening met de RIVM-richtlijnen.

Trainingen Numicon de komende periode
- 10 juni 2020: Webinar Introductie Numicon
- 10 juni 2020: Numicon Brede Basis (Helmond)
- 17 juni 2020: Numicon Brede Basis (Zwolle)
- 17 juni 2020: Numicon rekendoelen - KIJK! (Helmond)
- 24 juni 2020: Webinar Introductie Numicon
- 24 juni 2020: Verder met Numicon (Helmond)
 

De wereld zag er ineens anders uit

Elly Fuchs vertelt over haar ervaring als leerkracht voor de klas en als ambulant begeleider

Omdat ik één dag voor de klas sta bij MBS Eindhoven en twee dagen ambulant begeleider ben, heb ik de periode van thuisonderwijs van beide kanten mogen meemaken. Voor mij betekende dit dat het werk van de Externe Dienstverlening op een lager pitje stond: af en toe contact met collega’s of scholen via Skype, Teams of per mail. Af en toe een cursus via E-wise bood voldoende variatie in het geheel. Ik heb vooral in het begin de leerkrachten veel ideeën kunnen geven. 

Voor onze klas bestond het thuisonderwijs vooral uit mailen, appen, filmpjes maken, bellen met ouders, videobellen met enkele leerlingen en eenvoudige lespakketjes maken.
 
Om toch de binding met onze leerlingen te behouden, ben ik voor de meivakantie een ronde langs leerlingen gaan maken.

Hierdoor hebben we in ieder geval één gezin uit een zorgelijke situatie kunnen helpen.

Informatie over onze dienstverlening de komende periode

We blijven daar waar mogelijk en gewenst ondersteuning bieden. Hierbij gaan wij uit van de protocollen die zijn opgesteld door de PO-Raad samen met relevante partners. Deze protocollen zijn leidend. De partijen die de protocollen samenstellen, kunnen deze naar omstandigheden aanpassen. Indien dit consequenties heeft voor ons, passen wij dit ook aan. De adviezen en richtlijnen van het RIVM worden door ons toegepast.

Ondersteuning van leerlingen door onze professionals in de scholen:
  • Ambulante begeleiding mag vanaf heden plaatsvinden (protocol PO en SO II-7).
  • Voordat onze professionals weer op school komen, stemmen we met de desbetreffende school af op welk moment, onder welke voorwaarden en vanuit welke ondersteuningsbehoefte er gewerkt wordt.
  • Wij dragen geen persoonlijke beschermingsmiddelen en houden altijd 1,5 meter afstand tot volwassenen.
  • Onze professionals die verschijnselen van verkoudheid vertonen óf wanneer dit bij iemand in hun thuissituatie het geval is, komen niet naar school. 
Er is geen fysiek contact met ouders op school. Overleg vindt digitaal plaats. Met (onderwijzend) personeel is het contact zoveel mogelijk digitaal, per mail en telefoon.

Wij houden ons als externe professional aan het beleid van de desbetreffende school. Daar waar het niet samengaat met bovenstaande richtlijnen kunnen wij hierover in gesprek gaan, met respect voor de zienswijze van de school en in het belang van de leerlingen en medewerkers.
Heb je een vraag of wil je reageren?
Dat kan snel en gemakkelijk via het digitaal loket.

(www.externedienstverlening.nl)
Externe Dienstverlening
Venetiëstraat 43
5632 RM Eindhoven 
088 214 01 00 
info@externedienstverlening.nl
Delen
Delen
Doorsturen
Uitschrijven voor deze nieuwsbrief