Copy
Maart 2020
Nog geen abonnee? Meld je hier aan

Preventie vgv: hoger risico op meisjesbesnijdenis in vakantieperioden 


Een meisje uit een cultuur waar meisjesbesnijdenis voorkomt loopt extra risico om besneden te worden als ze met haar familie het land van herkomst bezoekt. Vaak gebeurt dat tijdens de langere vakantieperioden. Door Corona zal er dit jaar waarschijnlijk minder gereisd worden. Desondanks heeft Pharos samen met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en GGD GHOR Nederland net als elk jaar een aantal praktische instrumenten op een rij gezet die professionals in de JGZ en het onderwijs ondersteunen bij de preventie en vroegsignalering van meisjesbesnijdenis. De brief die vanuit de JGZ aan scholen aangeboden kan worden is afgestemd met de PO-raad en VO-raad die deel uitmaken van de Beweging tegen kindermishandeling.  Alle instrumenten en verdere informatie over de preventie van vgv tijdens vakantieperioden zijn te vinden op de Pharos website.
Bekijk alle instrumenten

Verklaringen tegen meisjesbesnijdenis


Er zijn nieuw gedrukte exemplaren van de Verklaring tegen Meisjesbesnijdenis beschikbaar in het Nederlands, Arabisch, Frans, Engels, Amhaars, Somalisch en Tigrinya. De Verklaring is in 2019 compleet geactualiseerd, met recente handtekeningen vanuit diverse organisaties, waaronder de Ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid. De gedrukte exemplaren zijn te bestellen bij GGD GHOR Nederland via vgv@ggdghor.nl. U kunt de Verklaringen ook downloaden en zelf printen.
Naar de verklaringen

Casus: Vermoedens van risico op meisjesbesnijdenis, wat nu…?

 
Wat moet je doen als je vermoedt dat een meisje risico loopt op meisjesbesnijdenis? Als aanvulling op de informatiematerialen hebben we een voorbeeldcasus gemaakt ‘Vermoedens van risico op meisjesbesnijdenis, wat nu….?' Deze casus wordt aangeboden als ondersteunend materiaal voor scholen en JGZ-professionals. De casus kan gebruikt worden om met elkaar in gesprek te gaan over de preventie en signalering van meisjesbesnijdenis in vakantieperioden.
Casus downloaden

E-learning ‘In gesprek over meisjesbesnijdenis’ weer beschikbaar

 
De e-learning ‘In gesprek over meisjesbesnijdenis’ is weer beschikbaar op het Pharos Leerplatform. Door een technische storing waren deze en andere e-learnings tijdelijk niet beschikbaar op het Leerplatform. Met dank aan het harde werk van collega’s achter de schermen is de e-learning weer te volgen. De VGV e-learning biedt kennis, tools en oefenstof die nodig is om met ouders en meisjes in gesprek te gaan. Accreditatie is toegekend voor jeugdverpleegkundigen: 3 punten (Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals) en voor jeugdartsen: 3 punten (Accreditatiebureau ABSG).

Lees verder

Soedan stelt vgv strafbaar


In Soedan heeft de regering vgv strafbaar gesteld. Indien vgv uitgevoerd wordt, riskeren de overtreders een celstraf van drie jaar. De nieuwe wet is een belangrijke stap in de strijd tegen vgv in Soedan. In Soedan zijn naar schatting 87% van de meisjes en vrouwen besneden. Type 3, infibulatie, komt het meest voor.
Bekijk de wereldkaart vgv

Wetenschappelijk artikel onderzoek ‘Omvang en risico vgv in Nederland’  


Ramin Kawous en collega’s hebben een Engelstalig wetenschappelijk artikel geschreven naar aanleiding van het onderzoek ‘Vrouwelijke Genitale Verminking (vgv) - Omvang en risico in Nederland’. Het artikel The prevalence and risk of Female Genital Mutilation/Cutting among migrant women and girls in the Netherlands: An extrapolation method is begin april gepubliceerd door PLOS ONE en via Open Access verkrijgbaar.
 
Lees het artikel
Copyright © 2020 Pharos


Uw gegevens inzien en bijwerken of uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
 






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Pharos · Arthur van Schendelstraat 600 tweede etage · Utrecht, Ut 3511 MJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp