Copy
De Nieuwsbrief mei 2020 over corona, er vroeg bij zijn, langer kunnen insturen, uilskuikens en meer.
Werkt de nieuwsbrief niet goed?
Bekijk deze dan in je browser

Nieuwsbrief mei 2020

Beste vogelaar, lid van Vogelwacht Uffelte e.o.,

Hier de de nieuwsbrief van mei 2020. We versturen deze nieuwsbrieven om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van de vereniging.

Heb je leuke waarnemingen, anekdotes of ander vogelnieuws? Stuur die dan, liefst met foto, naar ons op (via nieuwsbrief@vogelwachtuffelte.nl), zodat we ze eventueel kunnen gebruiken voor de volgende nieuwsbrief en op de website.

Mocht je de nieuwsbrief niet op prijs stellen dan kun je dat middels de link onderaan deze pagina kenbaar maken. Als je op- of aanmerkingen hebt op deze nieuwsbrief, schroom dan niet een email te sturen.

Veel leesplezier gewenst!

P.S. Je kunt ook op de hoogte blijven door ons te Liken op Facebook.

In deze nieuwsbrief:

Gezondheid van onze vrijwilligers gaat voor

Dit jaar hebben Gerard Veerkamp (eindredactie) en Engelbert van der Giessen (vormgeving weer een prachtig jaaroverzicht samengesteld, met bijzonder mooie verhalen en foto’s. De rijkdom aan vogels en natuur in Westerveld en omgeving is bijzonder en de Activiteitencommissie van de Vogelwacht heeft opnieuw boeiende lezingen en excursies georganiseerd voor de leden en ander belangstellenden.

Op de website kunt u het hele verhaal lezen van onze voorzitter, Marinus Jousma, namens het bestuur

‘Tuinvogelaar’ speurt naar dat ene (hoogte)puntje

Gelukkig gaan de broedvogelinventarisaties in het Holtingerveld dit voorjaar gewoon door. We zijn alweer bijna halverwege het seizoen. Zomervogels vliegen binnen en leveren veel leuke waarnemingen op. Zo konden we wederom vaststellen dat er een paartje raven broedt, de kraanvogels nog in de buurt zijn, meerdere nesten van haviken zijn gevonden en er waren zelfs waarnemingen van de middelste bonte specht!

In maart, vooral in april en in mei is er trek van roofvogels die vanuit de overwinteringsgebieden op weg zijn naar hun broedgebieden ten noorden en oosten van ons. Dit levert steevast leuke waarnemingen op. Zo zijn boven Uffelte en Havelte bruine kiekendieven, smellekens, rode wouwen, een zwarte wouw en meerdere zeearenden gezien.

Lees verder op de website.

Tekst:  Patrick Snoeken
Foto:   Bart Hoekstra

Met hun vele dons kunnen deze bos-uilskuikens heel wat stoten en vallen verdragen.

Bos-uilskuikens bij huis

Tussen 21 november 2019 en 28 februari 2020 zong of riep vrijwel elke nacht de bosuil bij mijn huis in Rheebruggen. In februari lieten ze zich zelfs soms kort overdag horen. In maart-begin april was er geen uil te horen en werd er ongetwijfeld gebroed.

Ik vermoedde het nest in mijn kerkuilenkast in de nok van de kapschuur, maar kon door mijn verstuikte voet geen ladder opklimmen. Dat hoefde ook niet meer want vanaf half april klonk ’s nachts geregeld de klagende bedelroep van de jongen uit de kast. Eind april klom een uilskuiken uit de kast en zat op de dakpannen op de nok van de schuur. Op 2 mei zaten de twee uilskuikens op de grond, nat van de regen. De jongen waren circa drie weken oud en konden al flink klauteren. Klaarblijkelijk zijn ze van het dak gevallen of gegleden (pannen nat van de regen?) of er vanaf gezeild, dan wel geklauterd. Met hun vele dons kunnen heel wat stoten en vallen verdragen.

Uilskuikens kunnen zelfstandig een boom in klimmen (nest zit vaak ik holle boom), maar klimmen tegen de houten schuur lukte kennelijk niet. Heb ze weten te pakken, maar ze wisten onder gesis en snavelknappen aardig snel weg te rennen of te fladderen, en in de kast teruggezet. Eén floepte er direct weer uit en zeilde vlotjes naar de grond. Weer gepakt en in donkere hoekje van kast gezet en bleef daar zitten.

Benieuwd wat ze morgen uit gaan spoken……..

Tekst en foto: Arend van Dijk

Maart 2020: de laatste actie van enkele van onze vrijwilligers op de grote niet zo stille heide voordat het coronavirus ook onze contreien bereikte.

Heideschouw op de fiets even in de wacht


De Heideschouw, die op 14 mei als afsluiting van het werkseizoen 2019/2020  van de werkgroep Heideschonen was gepland, is door de coronaperikelen niet doorgegaan.

Het was de bedoeling om - ingekaderd in een gezellige bijeenkomst met een hapje en een drankje in Brasserie OER - samen met terreineigenaren en -beheerders, bestuur van de Vogelwacht en andere belangstellenden een fietstochtje in het Holtingerveld te maken.

Onderweg zouden we stoppen bij de terreinen waar de vrijwilligers van de werkgroep Heideschonen hebben gewerkt. Om enerzijds iedereen te laten zien (we zijn best een beetje trots) wat de resultaten zijn van de noeste arbeid die weer een seizoen lang is geleverd. En om  anderzijds van de terreineigenaren en -beheerders te horen welke beheerswerkzaamheden zij hebben uitgevoerd of nog in petto hebben. Gelet op de vele werkzaamheden die we de laatste tijd in het Holtingerveld hebben uitgevoerd, is hier natuurlijk het nodige over te vertellen. Helaas ging het festijn (fietstocht en samenzijn in OER) niet door,  de heideschoners moeten het tegoed houden. Half september begint het nieuwe seizoen………… anderhalve meter afstand van elkaar is voor ons op de hei geen probleem!

Zin om eens een keer te komen kijken, misschien om mee te helpen ? Bel Gert Hulsebos, coördinator van de Heideschoners (0521 343222).

Tekst: Gert Hulsebos, foto: Han Wonink.

Weidevogelseizoen dit jaar vroeg van start

Na een ‘winter zonder winter’ werd al op 2 maart het eerste kievitsei 2020 in Gelderland gevonden. Het duurde tot 14 maart dat in onze gebieden, de Uffelter- en Haveltermade, de eerste kieviten met de leg  Nestje met drie kievitseierenbegonnen. Die dag vonden de weidevogelbeschermers in Uffelte een nestje met drie eieren en eentje met één ei. Een mooi begin van het voorjaar.  

De start van het seizoen was wel eentje met vallen en opstaan. Door het vele regenwater in februari en begin maart waren de weilanden zeiknat. De veehouders waren genoodzaakt alle landwerk uit te stellen tot de grond weer wat was opgedroogd. Dit betekende dat het injecteren van de mest pas in de tweede helft van maart kon losgaan. Net op het moment dat de meeste kieviten aan de leg wilden beginnen. Daardoor zijn waarschijnlijk veel nog niet gevonden nesten tijdens het landwerk verloren gegaan. En dit veroorzaakte ook veel onrust in het broedgebied. Gelukkig hebben kieviten de mogelijkheid een tweede of derde legsel te produceren.

Lees verder op de website.

 Tekst en foto's: Herman Leenstra

4 april het eerste pimpelmeesei!

Als u dit leest vliegen de eerste jonge vogels al bijna weer uit. Elk jaar is het een verrassing wanneer de vogels aan de slag gaan met het nestelen en het leggen van de eerste eieren.

Omdat het eind maart erg koud was en het ‘s nachts nog vroor had de werkgroep Nestkastencontrole  de eerste trip langs de kastjes half april gepland. Tot onze verbazing lagen in de eerste kast die we openmaakten op het rondje Holtinger Schaapskooi dertien eitjes van een pimpelmees. Dat betekende dat deze vogel op 4 april al haar eerste ei had gelegd. Dat is vroeg!  Rond 18 april zijn deze vogels gaan broeden. Begin mei hopen we de jongen te zien.

Lees op de website wat we verderop in de route zagen

Tekst en foto: Ruud Smeenk.

Inzendtermijn wedstrijden verlengd

Het Vogelfestival Westerveld dat op 29 april zou plaatsvinden mag dan zijn uitgesteld, de drie speciale wedstrijden voor de jeugd gaan wel door. Sterker nog, de inzendtermijn is verlengd naar 1 juli, vlak voordat de zomervakantie begint voor de basisscholieren in de gemeente Westerveld en omgeving.

 Het gaat om de volgende wedstrijden:

1. Wie maakt de origineelste foto van de wilde eend, de vogel van het jaar 2020?

2. Wie maakt het mooiste logo voor de nieuwe jeugdgroep van de Vogelwacht Uffelte e.o.?

3. Wie bedenkt de beste naam voor die jeugdgroep van de Vogelwacht?

De kinderen kunnen hun foto’s, logo’s en namen insturen naar jeugdcommissievwu@gmail.com. Met vermelding van hun naam en leeftijd en eventueel de naam van de school. Voor de origineelste, grappigste, fraaiste inzendingen liggen mooie prijzen zoals verrekijkers en vogelboeken te wachten.

Lees er meer over op de website.

Tekst: Gerard Veerkamp
Foto:  Geert Drogt

De valkenkasten zijn er klaar voor

De valkenkasten zijn weer keurig in orde gemaakt voor hopelijk een goed broedseizoen.

 We hebben, in verband met de maatregelen rondom de coronacrisis, helaas maar vier nieuwe (lantaarn)palen kunnen plaatsen. Gemeentewerken Westerveld was bereid om ons zeven palen te schenken, die inmiddels door vrijwilliger Henk Manden keurig zijn voorzien van bevestigingsmateriaal. Tijdens onze werkzaamheden hebben we al veel valken waargenomen. Het eerste ei werd vermoedelijk gelegd op 1 april (geen grapje). Inmiddels liggen er zeven eieren in de kast. Het lijkt wederom een goed broedseizoen te worden. Laten we hopen dat er toch nog wat torenvalken geringd kunnen worden. Dat is immers het mooiste moment voor de werkgroep.

Tekst: Wim Snoeken

Muizenholletjes en kiekendieven

In de winter een laagvliegende blauwe kiekendief voorbij zien komen is alledaags in Drenthe, maar vijf of nog meer bij elkaar is toch wel bijzonder. Ja en nee.

Boven de wat ruige grasmat van de Ansermade tegen Rheebruggen aan werden afgelopen winter vrijwel dagelijks tot wel zeven voedselzoekende blauwe kiekendieven gezien. Je kon blauwgrijze mannetjes herkennen, maar de meeste waren de bruingekleurde vrouwtjes of onvolwassen vogels, alle met hun kenmerkende witte stuitvlek. Geregeld doken ze naar de grond om wat te verschalken.
Lees verder op de website.

Tekst en foto:  Arend van Dijk

Zorg dat je erbij bent met grote bonte specht

Wij stellen al vele jaren de broedvogelstand vast op het Holtingerveld. Het gebied wordt in maart-juni om de veertien dagen in de vroege ochtend afgezocht op zingende vogels, roffelende spechten, alarmerende roofvogels enz. waardoor we een goed beeld krijgen van het aantal territoria, dat weer verwantschap toont met het aantal nesten.

Spechten zijn vooral in maart-april actief en dan moet je als inventariseerder je slag slaan. De ervaring leert dat je nooit alle spechten tegelijk kunt horen en dat heeft onder andere te maken met de weersomstandigheden, tijd van de dag ten opzichte van de zonsopgang en reacties van spechten op elkaar. Daarom moeten er meer bezoeken worden gebracht. Als een puzzel wordt uiteindelijk het totale aantal territoria bepaald.
Lees verder op de website.

Tekst: Arend van  Dijk
foto: 
 Geert Drogt

De bonte vliegenvanger verzamelt materiaal om een lekker nest te bouwen.

Vogels kijken is niet stoffig

Het dagelijks leven ziet er momenteel voor ons iets anders uit, maar daar hebben de vogels geen hinder van. Die zingen er vrolijk op los. En ja, sommige mensen menen dat ze juist veelvuldiger en mooier zingen dan andere jaren. Zou het zo zijn dat ze ons extra willen opvrolijken?

Je mag dat geloven, maar het is aannemelijker dat wij meer tijd hebben om erbij stil te staan. En dat laatste moeten we blijven doen: stilstaan, kijken en luisteren naar de vogels om ons heen. Je hoeft niet ver, je hoeft zelfs de regels niet te overtreden en kunt gewoon binnen blijven. Of maak een ommetje, met z’n tweeën of alleen. Daar is niks mis mee.
Lees verder op de website.

Tekst: Femmie Prikken,
foto: 
  John de Roos.

Facebook
Twitter
Website
Copyright © 2020 Vogelwacht Uffelte, Alle rechten voorbehouden.

Vogelwacht Uffelte e.o.:
Vogelwacht Uffelte Zuidstraat 3 Uffelte, 7975 AA Netherlands

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u lid bent van de Vogelwacht Uffelte e.o. of omdat u hebt aangegeven deze te willen ontvangen.

schrijf je uit van deze nieuwsbrief   pas gegevens aan
Je kunt ons ook vinden op de volgende plaatsen:

Twitter
Facebook
Website

Email Marketing Powered by Mailchimp