Copy
NIEUWSBRIEF
Nutrient Platform 2a879688-f09d-4572-baac-738a426163ba.png

Nieuws in deze nieuwsbrief is gerelateerd aan activiteiten van het Nutrient Platform en/of haar leden.
Meer informatie over het Nutrient Platform is te vinden via www.nutrientplatform.org of stuur een e-mail naar info@nutrientplatform.org. Volg ons ook op twitter @NutrientP

Inhoud

  1. Rioolslib: potentie voor de landbouw en interview met Martin Wilschut van GMB
  2. FERTIMANURE gestart met focus op herwinning uit dierlijke mest
  3. Het Nutrient Platform bij Platform Kringlooplandbouw
  4. Water Mining: EU-Project over grondstoffen uit afvalwater
  5. Gerd Jan de Leeuw nieuwe directeur van BMC Moerdijk
  6. Onderzoek naar waarde van mestverwerkingsproducten in spinazieteelt
  7. Webinar natuurinclusieve landbouw
  8. Webinars over 'Water in de Circulaire Economie'
  9. Drie consultaties rondom wijzigingen mestbeleid
  10. Events
placeholder_600.gif

1. Rioolslib: potentie voor de landbouw en interview met Martin wilschut

Zuiveringsslib is een potentiele bron voor het herwinnen van fosfaat en stikstof, dat vervolgens in de landbouw gebruikt zou kunnen worden. Maar zuiveringsslib wordt tot op heden vaak gezien als ‘vies’ restproduct. In De Boerderij verscheen 25 april een artikel over de huidige initiatieven en mogelijkheden van terugwinnen zuiveringsslib en wat deze momenteel belemmeren. Onderdeel van het artikel is een interview met Martin Wilschut, manager technologie en ontwikkeling bij GMB. Hierin vertelt hij over het nieuwe contract voor verwerking van zuiveringsslib en de verplichting om 40% fosfaat uit het slib te halen.

Een must-read over contracten, slibafzet en kansen voor fosfaatherwinning.
 

2. fertimanure gestart met focus op herwinning uit dierlijke mest

In januari 2020 is het 4-jarig H2020 project FERTIMANURE gestart waarin onder andere Wageningen Environmental Research zich richt op het winnen van waardevolle minerale voedingsstoffen en andere producten uit dierlijke mest. Vijf pilots verspreid over Europa (BE, NL, D, F, ES) worden uitgevoerd en gemonitord. Daarnaast worden de producten in de praktijk getest en worden de mogelijkheden bezien om producten op maat in de regio af te zetten als zogenaamde Tailor Made Fertilisers (TMF). De focus ligt op het creëren van echte synergiën en banden tussen boeren en andere industriële activiteiten en het leggen van nieuwe verbindingsmogelijkheden tussen dierlijke en plantaardige productiesystemen op een regionale schaal... Lees verder op onze website.

3. Het nutrient platform bij platform kringlooplandbouw

Platform Kringlooplandbouw heeft onlangs een artikel over het Nutrient Platform geplaatst op hun website. Hiervoor interviewden zij Renske Verhulst, secretaris van het Nutrient Platform, over het Nutrient Platform en hoe dit bijdraagt aan innovatie binnen de sector. Het ontstaan, de ontwikkeling en het belang van het Nutrient Platform komt in het artikel naar voren, en ook wordt er aandacht besteed aan de verschuivende focus van het Nutrient Platform door de jaren.
Het Platform Kringlooplandbouw is vorig jaar geïnitieerd door het Ministerie van LNV. Het doel is om huidige initiatieven uit de praktijk te delen en om toekomstige projecten te inspireren. Neem een kijkje op hun website voor andere initiatieven en interessante webinars rondom het thema kringlooplandbouw.

Het hele artikel is hier te vinden op de website van Platform Kringlooplandbouw.
 

4. watermining: eu project over grondstoffen uit afval water

Vanuit de Europese Commissie wordt er 17 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project Water Mining. Dit project, geleid door de TU Delft, brengt 42 partijen samen die op internationaal gebied naar oplossingen kijken voor het winnen van grondstoffen uit afvalwater.

Op 1 september gaat het project van start. Er zullen vijf Europese demonstratie-sites worden gebouwd, waarvan een in Nederland. Op deze locaties worden nieuwe efficiënte manieren getoond om nutriënten terug te winnen uit zeewater, en industrieel en stedelijk afvalwater. Als onderdeel van het project zal Wetsus twee fosfaatherwinning technologieën, BioPhree en ViviCrys testen. Een ander onderdeel kijkt naar fosfaat herwinning in combinatie met de Nereda afvalwaterzuivering systemen.

Meer informatie is hier te vinden.

5. gerd jan de leeuw nieuwe directeur bmc moerdijk

Afgelopen 1 mei is Gerd Jan de Leeuw aangesteld als algemeen directeur van BMC Moerdijk, als opvolger van Kees de Regt. Gerd Jan de Leeuw is een bekende binnen het Nutrient Platform in zijn rol als vertegenwoordiger van BMC. Gerd Jan wil zich in zijn nieuwe rol zich meer richten op het vergroten van de maatschappelijke bijdrage van BMC, door bij te dragen aan de energietransitie en door bij te dragen aan de verduurzaming van de Europese landbouw via toepassing van reststromen.

BMC Moerdijk is een energiecentrale waar jaarlijks een derde van de totale productie van pluimveemest wordt verwerkt. Zowel groene energie als hoogwaardige meststoffen komen vrij bij dit proces.

Lees hier het hele persbericht!

6. onderzoek naar waarde van mestverwerkingsproducten in spinazieteelt

Het Interreg project ReNu2Farm schakelt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro in voor onderzoek naar de waarde van producten uit de mestverwerking. Inagro is vorig jaar gestart met een onderzoek in de spinaziteelt en maakt hierbij gebruik van vijf mestverwerkingsproducten. De invloed van deze vijf producten wordt vervolgens vergeleken met die van varkensdrijfmest en minerale kunstmest. Aan het eind van deze maand wordt de spinazie geoogst, waarna de opbrengst en het nitraatresidu onderzocht worden.

Kijk hier voor de officiële projectpagina. Het NMI is onderdeel van het ReNU2Farm project en kan meer vertellen over het project waar bijvoorbeeld ook veldproeven met struviet en as op gras gedaan worden. Het secretariaat legt graag de link voor u.

7. webinar natuurinclusieve landbouw

8. webinars over 'water in de circulaire economie'

Op vrijdag 27 november wordt het KNW najaarscongres georganiseerd, dat in het thema staat van ‘Water in de Circulaire Economie’. Voorafgaand aan dit congres worden zeven webinars gegeven, die elk ingaan op een van de deelthema’s zoals hergebruik van water, energie uit water en nutriënten uit water.

De eerste webinar was op 14 mei, de volgende webinar vindt plaats op 25 juni en heeft als thema “Hergebruik van water, oplossing voor droogte?”. De webinars beginnen om 16.00 uur en duren elk een uur. Bovendien zijn ze gratis, en kunnen ze elk apart gevolgd worden. Via Platform WOW kun je je aanmelden voor de webinars.

9. drie consultaties rondom wijzigingen mestbeleid

Afgelopen maandag zijn drie consultaties geopend rondom het mestbeleid. Het gaat hierbij om de wijzigingen in de Meststoffenwet, het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet en het Besluit gebruik meststoffen. In de komende vier weken kunnen belanghebbenden hun ideeën delen over de wijzigingen met het Ministerie van LNV. Minister Schouten maakte dit vorige week bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

De wijzigingen gaan over het digitaal registreren van mest, fosfaatrechten en melkvee, en over het tijdstip van mest uitrijden. Ze zijn terug te vinden op de website van de Rijksoverheid, waar bovendien links te vinden zijn naar de online consultaties.
placeholder_600.gif
Juni
25

Ledenbijeenkomst #2 stikstof

Online

Oktober
27

ESNI 2020

Brussel, België

Mei - Juni 2021
31-2

ESPC4

Wenen, Oostenrijk

Nutrient Platform is hosted by the Netherlands Water Partnership. The network consists of companies, knowledge institutes and government.

E info@nutrientplatform.org

T 070 304 3700 F 070 304 3737

Het Nutrient Platform, opgericht in 2011, is een cross-sectoraal netwerk van Nederlandse organisaties die samenwerken om de nutriëntenkringloop te sluiten. U ontvangt deze email email omdat u zich geregistreerd heeft voor deze nieuwsbrief via onze website www.nutrientplatform.org
Om u aan te melden klik hier.
Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen kunt u zich hier uitschrijven.







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Nutrient Platform · Netherlands Water Partnership · Bezuidenhoutseweg 2 · Den Haag, 2594 AV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp