Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

ATLAS ontdekt Trojaan met een komeetachtige staart

ATLAS ontdekt Trojaan met een komeetachtige staart

We denken vaak aan asteroïden en kometen als twee verschillende objecten maar astronomen hebben ondertussen een groeiend aantal hybriden ontdekt. Deze objecten lijken in eerste instantie een asteroïde te zijn maar ontwikkelen later activiteit, zoals een staart, die typisch is voor kometen.

ATLAS

De ATLAS-telescoop (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) heeft nu de eerste bekende Trojaanse asteroïde bij Jupiter gevonden die een komeetachtige staart heeft. ATLAS is een project dat met telescopen met een groot beeldveld heel snel de sterrenhemel kan afspeuren op zoek naar asteroïden die mogelijk een bedreiging vormen voor de Aarde.

Lees ATLAS ontdekt Trojaan met een komeetachtige staart verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Very Large Telescope neemt geboorte planeet waar

Very Large Telescope neemt geboorte planeet waar

Waarnemingen die zijn gedaan met de Very Large Telescope van de ESO in Chili hebben duidelijke signalen opgeleverd van een stersysteem in wording. Rond de jonge ster AB Aurigae bevindt zich een dichte schijf van gas en stof en in die schijf hebben astronomen een prominente spiraalstructuur waargenomen. In die spiraalstructuur een aparte verdraaiing en op die plaats is waarschijnlijk een planeet aan het ontstaan. Het zou de eerste direct waargenomen ontstaan kunnen zijn van een baby planeet.

Lees Very Large Telescope neemt geboorte planeet waar verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

DY Centauri – live de evolutie van een ster volgen

DY Centauri – live de evolutie van een ster volgen

In 1930 rapporteerde de astronome Dorrit Hoffleit dat de ster 4749 uit de Harvard List van variabele sterren tussen 1897 en 1929 vier keer zwakker was geworden. Ze identificeerde de ster als een R Coronae Borealis-veranderlijke. RCB-sterren zijn hele heldere sterren met een lage massa (rode reuzen) die een oppervlaktetemperatuur hebben tussen 5000 en 7000 Kelvin. Dat is niet veel meer dan de oppervlaktetemperatuur van de Zon. RCB-sterren hebben geen tot zeer weinig waterstof aan hun oppervlak.

Lees DY Centauri – live de evolutie van een ster volgen verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Hete super-Aarde gevonden bij oude ster

Hete super-Aarde gevonden bij oude ster

Een internationaal team van astronomen heeft een super-Aarde gevonden in een nauwe baan rond de ster HD 164922. De ster HD 164922 is een heldere ster van spectraalklasse G9 die zich op een afstand van ongeveer 72 lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Hercules bevindt.

De ster is ook bekend als Gliese 9613 of LHS3353 en het is een ster die een beetje kleiner en lichter is dan de Zon.

Lees Hete super-Aarde gevonden bij oude ster verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Bijna 90 pulsars onderzocht met de Nanshan Radio Telescope

Bijna 90 pulsars onderzocht met de Nanshan Radio Telescope

Om hun eigenschappen te onderzoeken hebben astronomen uit China en Australië met behulp van de Nanshan Radio Telescope bijna 90 pulsars waargenomen. Met behulp van timingen hebben de wetenschappers posities, eigenbewegingen en rotatieparameters van tientallen pulsars bepaald. Ook vonden ze afwijkingen in drie bronnen. Het onderzoek werd op 5 mei 2020 gepubliceerd.

Pulsars zijn sterk gemagnetiseerde draaiende neutronensterren die bundels van elektromagnetische straling uitzenden. Astronomen gebruiken de zogenoemde “pulsar timing technique” om de posities en eigenbewegingen van pulsars te bepalen.

Lees Bijna 90 pulsars onderzocht met de Nanshan Radio Telescope verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Chinese Chang’e-4 missie heeft al 500 dagen overleeft op de verre zijde van de Maan

Chinese Chang’e-4 missie heeft al 500 dagen overleeft op de verre zijde van de Maan

De Chinese Chang’e-4 ruimtesonde heeft inmiddels meer dan 500 aardse dagen overleefd op de verre zijde van de Maan. De ruimtesonde verricht daar wetenschappelijk onderzoek op nog nooit eerder onderzocht terrein.

Na de extreem koude nacht op de Maan hebben de lander en de maanrover van de Chang’e-4 missie hun werk voor de 18de maan-dag hervat.

Zowel lander als rover werden afgelopen weekend wakker. Beiden functioneren, volgens het Lunar Exploration and Space Program Center van de China National Space Administration, normaal.

Lees Chinese Chang’e-4 missie heeft al 500 dagen overleeft op de verre zijde van de Maan verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Astronomen zien ijzer in de atmosfeer van een exoplaneet

Astronomen zien ijzer in de atmosfeer van een exoplaneet

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van astronomen van de universiteit van Amsterdam, heeft voor het eerst rechtstreeks de aanwezigheid van ijzer in de atmosfeer van een exoplaneet aangetoond. De wetenschappers ontdekten emissielijnen van ongeladen ijzeratomen in het spectrum van de exoplaneet KELT-9b. Het was een lastige waarneming want de exoplaneet wordt overstraald door zijn veel heldere ster.

De exoplaneet KELT-9b draait in 36 uur om de ster KELT-9. De ster en zijn planeet bevinden zich in het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus op een afstand van ongeveer 620 lichtjaar van de Aarde.

Lees Astronomen zien ijzer in de atmosfeer van een exoplaneet verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Hubble bekijkt eenzaam dwergsterrenstelsel

Hubble bekijkt eenzaam dwergsterrenstelsel

De Hubble Space Telescope heeft een mooie foto gemaakt van het onregelmatige dwergsterrenstelsel ESO 461-036.

ESO 461-036 bevindt zich op een afstand van ongeveer 22,3 miljoen lichtjaar van de Aarde in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Het is een uitgerekt sterrenstelsel en het vertoont tekenen van een afwijkende gaswolk in zijn schijf. Met een massa tot lichtverhouding van 89 is het een van de donkerste sterrenstelsels die we kennen.

Het sterrenstelsel is in andere stercatalogi ook bekend als KK 246, LEDA 64054 en HIPASS J2003-31.

Lees Hubble bekijkt eenzaam dwergsterrenstelsel verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

SOFIA vindt aanwijzingen verborgen in de nevels van Pluto

SOFIA vindt aanwijzingen verborgen in de nevels van Pluto

Toen de New Horizons ruimtesonde in 2015 langs Pluto scheerde zag men dat deze verre, kleine, koude wereld een ijle nevelachtige atmosfeer heeft. Aan de hand van nieuwe gegevens kunnen astronomen nu beter verklaren hoe deze nevel ontstaat door het zwakke licht van de Zon en de afwijkende baan die Pluto volgt.

Waarnemingen gedaan met SOFIA, de vliegende sterrenwacht van de NASA, laten zien dat de dunne nevel die Pluto omhult bestaat uit erg kleine deeltjes die gedurende langere tijd in de atmosfeer blijven zweven in plaats van onmiddellijk weer terug te vallen naar het oppervlak.

Lees SOFIA vindt aanwijzingen verborgen in de nevels van Pluto verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Banen van TRAPPIST-1 planten zijn niet verkeerd uitgelijnd

Banen van TRAPPIST-1 planten zijn niet verkeerd uitgelijnd

Astronomen hebben met behulp van de Subaru telescoop bepaald dat de aardachtige planeten van het TRAPPIST-1 systeem niet significant verkeerd zijn uitgelijnd ten opzichte van de rotatie van hun ster. Dit is een belangrijk resultaat om de evolutie van planeetsystemen rond sterren met een lage massa in zijn algemeenheid beter te leren begrijpen. Ook is het belangrijk voor de geschiedenis van de planeten van TRAPPIST-1 en dan speciaal die in de buurt van de bewoonbare zone.

Lees Banen van TRAPPIST-1 planten zijn niet verkeerd uitgelijnd verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2020 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp