Copy
De Nieuwsflits Bio-energie Oost-Nederland biedt het laatste nieuws op het gebied van bio-energie. Deze nieuwsflits is een uitgave van het Bio-energiecluster Oost-Nederland.
Bio-energiecluster Oost-Nederland
NIEUWSFLITS MEI 2020

Corona vertraagt energietransitie
Veel duurzame energieprojecten zijn complex. Vooral de verduurzaming van de warmtevoorziening met biomassa en biogas is niet gemakkelijk. Processen vergen vaak veel overleg. Door de Corona-crisis loopt dit moeilijk. Weinig nieuwe initiatieven komen los. Dit lijkt het resultaat van een korte rondgang langs een aantal BEON-deelnemers. Voor een aantal lijkt directe economische schade mee te vallen, maar vrees is dat de pijplijn gaat uitdrogen. De klap komt later. Uiteindelijk zal het ook de energietransitie raken. Dit wordt bevestigd door berichten in Energeia. Provincies werken aan crisisplannen en blijven investeren in duurzame energie. De redactie wenst allen in de sector veel sterkte toe.

Steeds meer groengas in Hardenberg
Agro-energie Hardenberg timmert stevig aan de weg. Van 100.000 ton input aan organisch materiaal per jaar (vooral mest) weet ze in haar grote vier vergistingstanks, 450 m3/uur groengas te produceren en elektriciteit op te wekken (geïnstalleerd vermogen 1,7 MW). Groengas wordt geleverd aan het aardgasnet van Enexis. Meer informatie op de BEON-website.

Vergisting volop in energiestrategie Twente
Twente heeft de potentie om duurzame warmteregio te worden. Mede dankzij de sterke lokale industrie. De concept-RES Twente beschrijft de kansen die Twente heeft om aardgasvrij en duurzaam gebouwen en woningen te kunnen verwarmen. Het platteland is een bron van biogas, terwijl in het stedelijk gebied veel industriële restwarmtebronnen aanwezig zijn. De twee bronnen hebben de potentie om 64% van alle woningen in Twente duurzaam te verwarmen. Voor meer informatie, zie de BEON-website.

Succesvolle voorlichting bio-energie Gelderse gemeenten
Met een prachtige inspirerende aftrap van gedeputeerde Van der Meer hebben op donderdag 14 mei 25 gemeenteambtenaren een speciaal Webinar gevolgd over de onlangs vastgestelde Strategische Agenda Biomassa van de provincie Gelderland. Deze Agenda was opgesteld om richting te geven in het debat over de inzet van biomassa. Voor het verslag, de presentaties en de achtergrond informatie, zie de BEON-website.

Mooie voorbeelden bio-energie in beeld
Nu we elkaar niet meer met regelmaat ontmoeten bij projecten en workshops, delen we graag wat extra informatie via ons digitale netwerk. Het BEON-team heeft hiervoor enkele mooie voorbeeldprojecten een plek gegeven op de BEON-website.

Houtpellets Jalo positief op duurzaamheid
Houtpellets blijken toch veel duurzamer dan gedacht. Dat blijkt uit een recente Royal HaskoningDHV-studie die de productie en inzet van pellets heeft vergeleken met de warmteproductie uit aardgas. Hierbij is ook het effect meegenomen dat de Jalo Biopelletfabriek restwarmte levert aan de omgeving.

Grolsch van het gas af
Bierbrouwerij Grolsch heeft een forse stap gezet richting een CO2- neutrale bierbrouwerij door het ondertekenen van een warmteleveringscontract met Twence. Twence, deelnemer van BEON gaat warmte leveren aan Grolsch. De CO2-emissie door aardgas van Grolsch wordt hiermee met 72% (5500 ton) per jaar gereduceerd. Bierbrouwer Grolsch is al jarenlang actief met het reduceren van haar energieverbruik en de CO2-emissies. Ze is in de regio één van de grootste biogasproducenten. Het duurzame gas wordt gebruikt voor haar eigen energievoorziening.

Veel bio-energieactiviteiten in Oost-Nederland 2019 

In 2019 hebben BEON-partijen een aantal mooie projecten af kunnen ronden. Deze projecten zijn in beeld gebracht in het recent gepubliceerde jaarverslag van het Bio-energiecluster. Hierin is te lezen dat op grote projecten, zoals de grote houtgestookte installaties bij Arnhem, Duiven en Kampen (Koekoekspolder) goede voortgang is geboekt. Daarnaast heeft de uitbreiding van het Twence stoom- en warmtenetwerk een stevig positief effect op de verduurzaming van de regionale energievoorziening. 

Stikstofreductie met mestvergisting
Emissies aan stikstof en methaan kunnen stevig worden teruggedrongen in de melkveehouderij. Dit was eerder dit jaar al het thema bij BEON. BEON-deelnemer HoSt laat dit straks prachtig zien met een monomestvergister in Brabant. Zo'n 40.000 ton rundveemest wordt direct van de stal in een vergister gevoerd waar biogas wordt gevormd waaruit 1 miljoen m3 groen gas wordt geproduceerd. Methaanuitstoot in de mestkelder wordt vermeden en ammoniakuitstoot wordt laag gehouden. In het proces wordt bovendien stikstof gestript. Het ammoniumsulfaat dat hierbij ontstaat, kan worden ingezet als kunstmestvervanger. 

Opvattingen over biomassa geanalyseerd
Zonder biomassa is het niet mogelijk om energie- en klimaatdoelstellingen te halen. Daarmee lijkt voor biomassa een belangrijke rol weggelegd in een klimaat neutrale, circulaire economie. Dat staat in het recente PBL-rapport. Tegelijkertijd is er veel maatschappelijke discussie over de wenselijkheid van (grootschalige) productie en het gebruik van verschillende soorten biomassa voor energie, chemie en materiaaltoepassingen. In het rapport zijn de verschillende opvattingen geanalyseerd door Gemeynt en MSG Strategies. Gelukkig ook veel punten van overeenstemming. Zie hiervoor de samenvatting op de BEON-website.


Frans Feil
Coördinator Bio-energiecluster Oost-Nederland
coordinator@bioenergieclusteroostnederland.nl
053 - 486 1195
06 - 5112 1817


Email Marketing Powered by Mailchimp