Copy
View this email in your browser

Nyhetsbrev: Faktajouren om Infodemin #6

Hur hänger hat och hot ihop med desinformation? Varför har Youtube blivit en källa för radikalisering och var kan jag hitta faktakollar från hela världen?

Podcasten Rabbit Hole

Vill du öka din förståelse kring hur desinformation, radikalisering, konspirationsteorier och Youtube hänger ihop? Lyssna på pod-casten Rabbit Hole, gjord av New York Times kolumnist Kevin Rose.

Webinarier från GIJN

Global Investigative Journalism Network, GIJN, fortsätter med webinarier för den som vill gräva i pandemin. Denna vecka är BBC:s sociala medierexpert Paul Myers föreläsare i ett webbinarie på torsdag. Det utlovas en hel del om research på Facebook, LinkedIn, Twitter och Instagram samt tips och ticks för olika sökmotorer.

1000 nya fact-checks i Poynters databas

De senaste veckorna har det gjorts i genomsnitt 1 000 fact-checks när det gäller pandemin runt om i världen. Du kan själv söka efter dem i Poynters databas.

Annonskampanjer på Facebook

För den som vill få koll på olika annonskampanjer på Facebook har First Draft en digital guide.

Vittnesmål i DN om obehaglig stämning

”Hätsk och hotfull stämning, personliga påhopp och smutskastningskampanjer. De journalister, författare och forskare som öppet ifrågasatt myndigheternas coronastrategi har mötts av sällsynt hårt gensvar.” Så börjar en artikel i Dagens Nyheter som handlar om vad journalister kan råka ut för.

Demokratijouren har verktygen

Sambanden mellan desinformation och hat och hot är tydlig – det handlar om att påverka journalister och medier. Lär dig känna igen olika former av påverkan som kan drabba journalister via Demokratijourens ordlista. Att förstå begrepp som typosquatting, gaslighting eller doxxing kan hjälpa till när du vill förstå vad som pågår.
 
Att skaffa en handlingsplan som finns till hands när krisen kommer kan också vara till stor hjälp. På Demokratijourens webbplats finns mallar som kan användas av både frilansare och anställda. Där finns också formulär för riskanalys innan, under och efter publicering. 
 
Och kom ihåg att skydda ditt material! Som journalist har du en skyldighet att skydda dina källor även digitalt. Demokratijouren har material om digital säkerhet med tips och råd för dig som snabbt och enkelt vill skydda dig mot intrång.

Veckans ord:
"Dog whistling (hundvissla)"

 
Att i ett budskap använda kodord som verkar betyda en sak för den större publiken, men i realiteten har ett annat bakomliggande budskap för en särskild målgrupp.

Veckans faktakoll

Nej, ett eventuellt vaccin mot Covid-19 kommer inte att innehålla en sorts id-märkning för att kunna spåra individer. Detta har Politifact, USA, kommit fram till i sin faktakoll av ett påstående som har cirkulerat, framförallt i anti-vaccinationsgrupper.
Faktajouren är ett projekt som drivs av Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet med stöd av Anderstiftelsen och Barometernstiftelsen. Projektet ska rusta journalister i arbetet mot desinformation och det som följer i dess spår. Nyhetsbreven om den pågående infodemin är ett sätt att bidra med resurser och kunskap till redaktioner gällande desinformation i pandemins spår. Vill du veta mer? Kontakta Faktajourens projektledare Annelie Frank, annelie.frank@lnu.se.
Facebook Facebook
Website Website
Copyright © 2020 Medieinstitutet Fojo, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp