Copy
 NIEUWSBRIEF 6  - mei 2020
ALLEEN SAMEN
Woensdag 6 mei om 19:00 uur. Woorden van minister Hugo de Jonge galmen uit de televisie.

…..“Houd je aan de afspraken en spreek elkaar daarop aan”
“We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid”
“We doen dit met elkaar en het gedrag is bepalend”
“Door je niet aan de afspraak te houden, speel je wel degelijk een rol.”…..

De minister spreekt ons aan op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze woorden hebben logischerwijs betrekking op de coronacrisis. Echter, als begeleider bij verandering in de jeugdzorg, hoor ik in zijn oproep een relatie met de cultuurverandering in de jeugdzorg. Natuurlijk zijn corona en de jeugdzorg niet met elkaar te vergelijken, maar er zijn vast meer verandermanagers die leren van wat deze crisis met cultuurverandering en gedrag van mensen doet.

Net als tijdens deze coronacrisis wordt er ook in de jeugdzorg een beroep gedaan op onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. De slogan in de coronacrisis is passend: “alleen samen krijgen we corona onder controle”
Alleen samen zou ook passend kunnen zijn in de jeugdzorg:  “Alleen samen kunnen we kinderen een positief en veilig opgroeiklimaat bieden” of “Alleen samen krijgen we de uithuisplaatsingen onder controle”. We kunnen niet afzonderlijk van elkaar de jeugdzorg verbeteren. Alleen samen komen we tot goede en duurzame oplossingen.

Tijdens de persconferentie dwalen mijn gedachten af naar de jeugdzorg. Dat is ook in crisis. Denk alleen al aan het stijgend aantal kinderen die niet thuis kunnen blijven wonen, het stijgend aantal kinderen die specialistische hulp nodig hebben, daling van pleegzorgouders en laten we de enorme tekorten niet vergeten.
Met de woorden van onze minister in mijn achterhoofd ontstaan bij mij de volgende vragen:
“Houden wij ons wel aan de gemaakte afspraken in de jeugdzorg? En spreken we elkaar daar op aan als dat niet gebeurt?”
“Pakken we daadwerkelijk die gezamenlijke verantwoordelijkheid op?”
“Zijn we ons bewust van ons gedrag? En leren we hiervan?”
“En als we ons niet aan de afspraken houden, durven we dan hardop te zeggen waarom niet?”
Wat maakt dat tijdens deze coronacrisis in zeer korte tijd miljoenen mensen zich aan de afspraken houden, elkaar daar ook aan herinneren en zich er bewust van zijn dat hun gedrag invloed heeft op de crisis?
Voer voor gedrags- en cultuurveranderaars. Kunnen we er iets van leren? Kunnen we het geleerde toepassen in de transformatie van de jeugdzorg?
Tijdens de persconferenties worden drie dingen genoemd waar we in de jeugdzorg van kunnen leren. In de persconferenties wordt er namelijk naast gezamenlijke verantwoordelijkheid, gesproken over vertrouwen, er worden complimenten uitgedeeld en concrete gedragsvoorbeelden genoemd.
1.    Vertrouwen in de vorm van “we kunnen dit…”
2.    Complimenten in de trant van “we doen het goed met elkaar, we houden ons beter aan de afspraken”
3.    Voorbeelden over hoe we ons aan de afspraken kunnen houden zoals tape op de vloer, videobeeldbellen, een bloemetje of kaartje sturen.

Zou het helpen als we elkaar in de jeugdzorg onderling wat meer vertrouwen geven en dat we dit vertrouwen nog zichtbaarder krijgen van onze bestuurders?
Zou het helpen als we elkaar meer complimenten zouden geven en er ook voor open staan om ze te ontvangen?
Zou het helpen als we nog meer mooie voorbeelden met elkaar delen en vaker laten zien waar we trots op zijn?

Zullen we het eens proberen? Want wij…wij collega’s in de jeugdzorg kúnnen dit:
Alleen samen krijgen we de jeugdzorg onder controle.

Inventarisatie jeugdhulp - onderwijs: stand van zaken


Om het goede gesprek met het onderwijs en de jeugdhulpaanbieders te kunnen voeren over inzet van jeugdhulp in en nabij het onderwijs, laten de Groninger gemeenten een inventarisatie uitvoeren van de jeugdhulp in het onderwijs. Hiervoor wordt de data van de leerplicht en jeugdhulp gecombineerd. Omdat dit gebeurt aan de hand van strenge privacyrichtlijnen en bepalingen en omdat we gebruik maken van verschillende bronnen is het van belang zeer zorgvuldig te werken. Daarom hebben we meerdere controlemomenten ingebouwd. We werken voor de uitvoering van deze inventarisatie nauw samen met de RIGG.

Eind mei zijn waarschijnlijk de resultaten van de inventarisatie op gemeenteniveau beschikbaar. De gegevens zullen uit privacyoverwegingen niet op persoonsniveau herleidbaar zijn. Iedere gemeente heeft dan een eigen rapportage waarmee ze met de scholen, de samenwerkingsverbanden passend onderwijs en de jeugdhulpaanbieders in gesprek kunnen gaan over welke jeugdhulp aanvullend op het onderwijs wenselijk is en hoe dat mogelijk georganiseerd kan worden.

Zodra de inventarisatie gereed is, organiseert de Transformatieagenda per gemeente een kennissessie voor beleidsambtenaren jeugd en onderwijs, met het doel de rapportages toe te lichten en uitleg te geven over de interpretatie van de resultaten. Samen kijken we dan naar de vervolgstappen die logisch zijn voor iedere gemeente. Dat kan een bijeenkomst zijn met jeugdhulpaanbieders, met het samenwerkingsverband of met beide.

Meer informatie over het project vind je op de website.

Langs de meetlat

Om het gesprek in de omgeving van de jeugdige op gang te brengen maken we gebruik van de Transformatiemeetlat. In de Transformatiemeetlat staan de uitgangspunten van de Jeugdwet. In de rubriek Langs de meetlat op onze website leggen we de Groninger wethouders Jeugd langs die meetlat. In deze nieuwsbrief: Elly Pastoor van de gemeente Westerkwartier. Lees hier het interview.

Verzamelpunt transformatie-initiatieven in coronatijd


Ondanks alle nare dingen ontstaan er ook veel positieve initiatieven in tijden van Corona. Mensen helpen elkaar waar ze kunnen, er worden nieuwe, creatieve oplossingen bedacht om toch in contact te blijven en bedrijven schuiven hun core business even opzij om iets bij te dragen aan de samenleving. Dingen die voorheen niet mogelijk leken worden ineens binnen een week gerealiseerd en de sociale basis lijkt een boost te krijgen.

Wat gebeurt er allemaal in onze regio op het en wat maakt dat dit nu (wel) gebeurt en (nu wel) mogelijk is? Dat willen we bij de Transformatieagenda Jeugdhulp graag gaan volgen en verzamelen! Daarom bij deze ook de vraag aan onze lezers: wat voor mooie initiatieven zie jij ontstaan in tijden van Corona? Laat het ons weten door drie korte vragen in te vullen via deze link!

Trots op

In de rubriek Trots op vragen wij mensen die werkzaam zijn in het domein van de Jeugdhulp waar zij trots op zijn. In deze editie vroegen we Anja Drenth,  projectleider beschermd wonen/coórdinator woon-leer-werk traject. Lees hier het artikel.

 

Vraag van de maand

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al vermeldden hebben we de afgelopen maanden aan iedereen in ons netwerk gevraagd een vraag te stellen met betrekking tot transformatie. We kwamen op ruim 60 vragen en daar hebben we een vragenset van gemaakt. Elke nieuwsbrief wordt er een vraag uitgelicht.

“Wezenlijk veranderen begint bij jezelf. Wat is de eerste stap die jij kunt zetten?” 
Het is toch weer een goed gevulde nieuwsbrief geworden. Ik hoop dat u hem met veel plezier leest. Mocht u nog vragen hebben of goede ideeën over transformatie in onze regio? Neem dan vooral contact met me op.
 
Hartelijke groeten,






Cynthia Schenk,
> programmamanager Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen 
 
Copyright © 2020 Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen, All rights reserved .

Ons adres is:
Transformatieagenda Jeugdhulp Groningen
Raadhuisplein 10
Haren, Gr 9751 AN
Netherlands

Add us to your address book


Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen?
Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Email Marketing Powered by Mailchimp