Copy
 
Nyhetsbrev maj 2020
 
   
 
 
 

Några ord från kansliet

Rabarber, sparris och ramslök. Maj månad är verkligen en månad att längta till. Naturen bjuder på smakupplevelser och syrendoft. Så även i år, trots att mycket annat är annorlunda. Hos våra medlemmar ser vi att diskussioner om ökad självförsörjning av såväl mat som energi och drivmedel aktualiseras. Klimatarbetet har inte på något sätt försatts i pausläge.

I Klimatkommunerna har maj månad bland annat bjudit på intressanta cykeldiskussioner. Vid prisutdelningen av Steget före presenterade Lunds kommun, Region Gävleborg och Olofströmshus AB sina imponerande cykelåtgärder. Tillsammans med tävlingens jury diskuterade de sedan utmaningar och framgångsfaktorer i arbetet med att främja cykling.

En utmaning är att hantera en växande kommun, där samhället från början byggdes utifrån bilen som norm. Trafikplaneringen har varit inriktad på att främja bilism, och nu behövs kraftfulla infrastruktursatsningar för hållbar mobilitet. Samtidigt behöver beteendemönstret hos bilister förändras, så att cykel blir norm vid framförallt korta sträckor.  För att hantera detta är det viktigt att med en långsiktig politiskt antagen strategi, tex ett trafikförsörjningsprogram där kommunen samlar alla trafikslag, där man jobbar med de olika transportslagen parallellt i klimatomställningen.

Att tydligare jobba med stråk för att få ett sammanhållet cykelnät är ännu en framgångsfaktor. I större städer kan man jobba parallellt med att införa snabba bussar för att skapa utrymme i gaturummet.  Eftersom cykel inte ens ses som ett eget trafikslag i nationell lagstiftning, finns flera hinder som bromsar utvecklingen. Att samlas för att dela erfarenheter och för att gemensamt påtala hinder i nationell politik är värdefullt för cyklingens framtid. Det ska vi jobba vidare med.

I vår artikel om prisutdelningen kan du hämta inspiration från de vinnande bidragen "Den fräscha cykeln", "Lastcyklar på Olofströmshus AB" och "Lovalsen". Länken hittar du i nyheten nedan! Här nedanför tipsar vi även om webbsända evenemang som vi tror är intressanta för er, och om några nyöppnade utlysningar.

Ni har väl testat knäckig rabarberpaj? Om inte – googla upp och baka!

Ta hand om er!
Filippa och Maria

På gång i Klimatkommunerna

Vilka blev de bästa cykelåtgärderna?

Vid prisutdelningen den 8 maj 2020 tog Lunds kommun emot första pris i tävlingen Steget Före, för sitt arbete med ”Den fräscha cykeln”. Region Gävleborg och Olofströmshus AB fick båda varsitt hedersomnämnande för sina åtgärder ”Lovalsen” och ”Lastcyklar på Olofströmshus AB”.

I den här artikeln kan du läsa mer om vinnarna, och ett referat av ett panelsamtal med pristagarna och juryn, om hur vi kan jobba för att få fler att cykla istället för att ta bilen. Ett stort tack till alla som skickat in bidrag till tävlingen, och grattis till pristagarna! En inspelning av prisutdelningen och panelsamtalet finns på vår youtubekanal.

Debatt om biogas: Stärk kommunernas roll

Kommunerna spelar en viktig roll i biogasens värdekedja. Mer fokus och stöd behövs för att realisera biogasens fulla potential, skriver Klimatkommunernas styrelse genom Lennart Bondeson (KD) och Ann-Christin L Frickner (C) i en artikel i Altinget den 12 maj.

Klimatkommunernas svar på Vägen till en klimatpositiv framtid

I den statliga utredningen Vägen till en klimatpositiv framtid presenteras en strategi för hur Sverige kan jobba med negativa utsläpp. Kommuner har ett stort ansvar i genomförandet av det klimatpolitiska ramverket. Med ansvar för samhällsplaneringen, som utbildare, upphandlare, markägare, arbetsgivare och inte minst i den dagliga kontakt som kommuners verksamheter har med allmänheten, finns stora möjligheter att få reella utsläppsminskningar till stånd. I många av Sveriges kommuner står klimatomställningen högt på agendan med ambitiösa klimatmål och ett strategiskt, genomgripande arbete med den samhällsomställning som måste ske om det klimatpolitiska ramverket ska uppnås. I detta strategiska arbete kommer kompensatoriska klimatåtgärder att behövas. Kommunernas verktyg i det arbetet är framförallt samhällsplanering, markförvaltning och upphandling. Och här behövs hjälp och stöd från staten! Kommunerna vill och kan ta ansvar, men de förslag som presenteras i utredningen tar inte denna potential i beaktande.

Läs våra synpunkter på utredningen här.

9 juni: Webbfika om Lunds klimatpolitiska råd

Att ha ett klimatpolitiskt råd med en tvärvetenskaplig blandning av forskare från Lunds Universitet och SLU Alnarp har gett ökad tyngd åt klimatarbetet i Lunds kommun. Rådets förslag har lett till lokal politisk debatt och utveckling av kommunens hållbarhetsarbete. Linda Birkedal, klimatstrateg på Lunds kommun, gästar vår webbfika för att berätta mer. Läs mer

Klimatläget 2020

Hur går klimatarbetet hos Klimatkommunernas medlemmar? I Klimatläget 2020 berättar vi på facebook om resultat på några områden. 

Och läs mer om medlemmarnas klimatarbete här: klimatkommunerna.se/medlemmar

Klimatkommunerna på norska

I senaste avsnittet av norska Miljødirektoratets podd intervjuar Espen Larsen Klimatkommunernas verksamhetsledare Filippa Borgström. Avsnittet handlar om svenska kommuners klimatarbete, vad de olika punkterna i Klimatkommunernas tiopunktslista egentligen handlar om, och om Klimatkommunernas roll i Sveriges klimatarbete. Poddavsnittet (och tidigare avsnitt) hittar du här

Save the date - synergier av klimatarbete

Vi planerar för en webbsänd minikonferens den 12 juni, där Jennifer Carlestam (som tidigare presenterat sig i nyhetsbrevet) kommer att berätta om sitt examensarbete på temat sidonyttor/synergieffekter av klimatarbete i kommuner. Det blir även ett samtal på temat, och möjlighet att ställa frågor till en panel. Håll utkik på vår hemsida för mer information!

Inspelning av webbinarium om EUCF-stödet

Den 5 maj kl 10-11.30 höll Klimatkommunerna och Energikontor Sydost ett webbinarium för att presentera EUCF:s erbjudande för svenska kommuner. Här hittar du en inspelning från webbinariet, och presentationen hittar du här.

Tips & publikationer

Tips på digitala evenemang i maj och juni

En av tjusningarna med att kunna delta på distans är möjligheten att passa på att omvärldsspana och lära sig lite nya grejer. Det finns potential för fullspäckade kalendrar. Här har vi gjort ett urval av webbsända evenemang som vi tror är intressanta för dig som jobbar strategiskt med klimat.

Publikationer

Guide till hållbara upphandlingar
Energikontoret i Skåne har tagit fram en guide till hållbara upphandlingar. Massor av bra tips och konkreta råd.

Vägledning för lokalt miljöarbete 
Vägledning för lokalt arbete med miljömål och Agenda 2030 är framtagen av länsstyrelsernas samverkansorgan Regional Utveckling och Samverkan i miljömålssystemet (RUS).  Projektledare har varit Länsstyrelsen Skåne och med Lunds kommun

Uppföljning energi
Energimyndighetens uppföljning av de energipolitiska målen visar bland annat att Sveriges transportsektor använder allt mer förnybar energi. Under 2018 uppgick andelen till 22,9 procent för inrikes transporter. Detta är en ökning från 20,8 procent under 2017.

Finansiering

Innovationsledning för innovativa, hållbara och klimatneutrala städer (Vinnova)

Ett erbjudande om finansiering där aktörer får möjlighet att tillsammans utveckla och erbjuda olika typer av tjänster inom innovationsledning. Dessa tjänster ska riktas till kommuner och dess samarbetspartners för att på ett kraftfullt sätt kunna bidra i arbetet mot innovativa, hållbara och klimatneutrala städer.

Energipositiva stadsdelar (Viable Cities)

Vill du vara med och skapa energipositiva stadsdelar och därmed klimatneutrala städer? Nu kan du söka stöd för det i en pilotutlysning inom det europeiska samarbetet Positive Energy Districts (PED). Budgeten för utlysningen är cirka 6 miljoner kronor för aktörer verksamma i Sverige som kan bidra i europeiska innovations- och demonstrationsprojekt inom utlysningens områden.  

Återstart för klimatet (Fossilfritt Sverige)

Fossilfritt Sverige efterlyser projekt som efter den akuta pandemikrisen behöver någon typ av stöd eller annan åtgärd för att kunna genomföras eller tidigareläggas. Projekten vi söker ska ha den dubbla funktionen att de påskyndar omställningen till fossilfritt samtidigt som deras genomförande bidrar till att stimulera ekonomin och skapa arbetstillfällen. Det handlar både om klimatrelaterade projekt som kan starta/börja beställa nu i höst och om större klimatrelaterade projekt som kan tidigareläggas. Följ länken och fyll i formuläret.

 
   
 
 
 

På gång hos medlemmarna

Malmö

Malmö tillbaka på miljöns topp-tio-lista

Malmö hamnar på en stark sjunde plats i Aktuell Hållbarhets kommunrankning av Sveriges miljöbästa kommuner, vilket innebär 15 steg upp sedan förra året. Malmö tilldelades en tredjeplats i storstadsklassen efter Stockholm och Lomma och tog hem en sjundeplats i den samlade totalrankningen. Förra året låg Malmö på plats 22. 
 

Malmö en av 18 skånska fossilbränslefria kommuner

18 skånska kommuner samlas just nu kring ett gemensamt mål – att bli fossilbränslefria. I rapporten Tillsammans agerar vi redovisar kommunerna hur det har gått hittills. Flera kommuner har sparat pengar genom sina satsningar på fordonsflotta och resande, andra ligger i planeringsstadiet. Mer om hur det har gått för Malmö kan du läsa i rapporten som blir tillgänglig den 28 maj, via Malmö stads pressmeddelande.

Läs mer här.
 

Malmö skriver under avsiktsförklaring om klimatomställning 

Malmö tar ledningen för att ställa om till ett hållbart och klimatsmart samhälle tillsammans med sju andra städer i Sverige. Den politiska ledningen i Malmö, Stockholm, Göteborg, Lund, Växjö, Uppsala, Umeå och Enköping har undertecknat en avsiktsförklaring om att öka tempot för klimatomställningen. Initiativet kommer från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som stödjer städernas klimatomställningsarbete.
 

Malmö by bike har blivit dubbelt så stort

2015 lanserades hyrcykelsystemet Malmö by bike. Nu är utökningen av hyrcykelsystemet Malmö by bike med 50 stationer snart klar. Nu finns det cirka 100 hyrcykelstationer i stora delar av Malmö, bland annat i Hyllie, Sibbarp, Kirseberg och Rosengård.

Malmö by bike har blivit väl mottaget och används av många Malmöbor, pendlare och besökare. I genomsnitt cyklades det 11 696 cykelturer med hyrcykel i veckan under 2019.

Linköping

F/ACT Movement - Nytt projekt om hållbart mode!

Går det att vara klimatsmart och samtidigt älska mode? Självklart! 

Linköpings kommun deltar tillsammans med en rad andra kommuner i projektet F/ACT Movement. Projektet startade 2019 och drivs av Göteborgsregionen och Science Park Borås. Syftet med F/ACT Movement är att sätta fokus på hållbart mode.

– Vi vill inspirera Linköpingsbor att göra mer medvetna konsumtionsval och visa att det går att vara klimatsmart även om man har ett stort modeintresse. Vi ska inte sluta konsumera, vi ska ställa om till en medveten konsumtion. Det är många verksamheter som börjat erbjuda exempelvis uthyrning av kläder, lagningsalternativ med mera och det vill vi lyfta genom projektet, säger Sara Johansson, projektledare på Linköpings kommun.

10 influencers (f/activister) kommer dela i projektet. Tillsammans med experter inom en rad olika områden ska f/activisterna laborera med bland annat återbruk, materialval, redesign och cirkularitet. Allting sprids i f/activisternas sociala medier och kommunens kanaler.

– Vi kommer att arrangera en rad publika aktiviteter kopplat till projektet och hoppas att det kan bidra till att stötta det lokala näringslivet som har eller är intresserade av att utveckla och lyfta fram hållbara produkter och tjänster, säger Sara Johansson.

Läs mer här.

Karlstad

Game Changer – återbruksbutik i galleria 

Centrumgallerian MittiCity har öppnat en ny och ovanlig butik.  Game Changer är en butik där spel och leksaker som samlar damm i garderober får nytt liv. Här kan karlstadsborna lämna och hämta till exempel bräd- eller TV-spel, hopprep eller annan lek och spelutrustning. Butiken är ett samarbete mellan Karlstad delar, Karlstads kyrkliga Stadsmission och MittiCity. Det här ett unikt initiativ som vi hoppas att fler gallerior hakar på. Game Changer är centralt placerad i Mitticity är det helt upp till oss alla hur framgångsrik den blir. Välkomna till en "folkets butik" där vi hjälps åt att dela på våra resurser

Lyssna på inslag från invigningen. 

Närproducerat trä i Karlstads nya förskola

När Karlstads kommun skulle bygga ut Norrstrands förskola var ett av kraven i anbudet att huset skulle byggas i korslimmat trä. Träet som används är också närproducerat: träden har inte rest mer än tio mil. Första spadtaget togs redan i höstas. Förskolan, som ska stå klar i september 2020, byggs i färdiga trästommar. Fabriken ligger knappt fyra mil från Karlstad, liksom sågverket. Träden har inte rest mer än tio mil.

- Det gör det här projektet unikt. Virket som vi använder är  närproducerat på riktigt, säger Anna Sahlin, produktionschef på Skanska i Karlstad som ansvarar för bygget.

I entreprenaden ingår även att göra i ordning förskolans park. På området stod några träd som behövde fällas för att ge plats åt det nya huset. De kommer användas för att göra lekutrustning till förskolan. Man har också tagit vara på spillvirket som fabriken sågat ur för fönster och dörrar. Detta virke kommer förvandlas till möbler och en lekstuga.

- Det känns bra att ta till vara på allt trä och göra något positivt av det som blir över, säger Anna Sahlin.

Läs mer här
 

Karlstad är Sveriges tionde bästa miljökommun

Tidningen Aktuell Hållbarhet har återigen rankat alla kommuner i Sverige, och i år hamnade Karlstad på tionde plats. Kraven som ställs blir tuffare för varje år och frågorna varierar, trots detta är Karlstad alltid med i topp. Endast två andra kommuner har en bättre snittplacering under de 12 år rankningen genomförts.

- Det är mycket glädjande att Karlstads kommuns breda och ambitiösa hållbarhetsarbete uppmärksammas och att vi även detta år är bland de främsta i Sverige inom området. Miljö- och hållbarhetsarbete kräver resurser, vilja och ett systematiskt arbete. I Karlstad har vi allt detta och med engagerade Karlstadsbor, medarbetare och politiker det ger resultat, säger Monika Bubholz, kommunalråd (MP).

Läs mer här.

Forshaga

Småkommuner kan också göra skillnad

Forshaga kommun fortsätter att ligga högt upp i Aktuell hållbarhets miljöranking. Det visar att även som liten kommun kan man tillsammans göra så mycket mer. Forshaga har nu påbörjat en process, kallad Hållbar Agenda, tillsammans med näringslivet, där syftet är att lyfta miljö- och klimatengagemanget hos företagen.

Utsläppen av koldioxid måste minska i hela det geografiska område och då är det särskilt viktigt att få med det lokala näringsliv i detta arbete. Till hjälp har Forshaga också tagit fram en koldioxidbudget för kommunen som geografiskt område, för att se var de befinner sig idag och hur mycket utsläppen måste minska framöver.

 

Södertälje

Avfallsplan 2030- från avfallshantering till resurshantering

Södertäljes nya avfallsplan är nu klar för remiss. Fokus är hållbar resurshantering i Södertälje, minimera negativ påverkan på hälsa, miljö/klimat samt att främja social hållbarhet. Planen innehåller tre målområden:

  • Hållbara städer och samhällen
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Bekämpa klimatförändringar


Hur får vi till smartare logistiklösningar för småskaliga livsmedelsproducenter?

Mer lokalt producerad mat önskas av många, men hur ska det gå till? Logistikforskaren Kristina Liljestrand med flera experter ger exempel på lösningar under ett seminarium arrangerat av Matlust den 8 juni. Sprid gärna till era kostenheter.

Läs mer här. 

Helsingborg

Potential för biologiska kolsänkor i Helsingborg

För att nå de långsiktiga klimatambitionerna i Helsingborg finns utrymme att arbeta med riktade åtgärder för att öka upptag av koldioxid i skog och mark. Under våren har Wilhelm Dubber genomfört en utredning om potentialen för ökade biologiska kolsänkor i Helsingborg. Utredningen visar på olika åtgärders kostnadseffektivitet från ett klimatperspektiv, och hur stort utrymme det finns för att genomföra åtgärderna i Helsingborg.

Här kan ni se en presentation av utredningen och läsa rapporten (välj att avbryta inloggningen till intranätet).

 

Webbseminariet Den utdöde, havet och livets återkomst

Den 7 maj arrangerade Helsingborg ett webbsänt miljölägesseminarium.  Ta del av korta och rappa föredrag om Helsingborgs miljö- och klimatarbete.

Här hittar du programmet. 

 

Helsingborgarnas klimatavtal

Under våren har Helsingborgarnas klimatavtal lanserats av en grupp mycket engagerade invånare. Den som skriver under avtalet lovar att göra en förändring i sitt liv som leder till minskad klimatpåverkan. I utbyte får hen tips och stöd samt blir del i ett klimatnätverk. Ett inspirerande initiativ som vi är mycket tacksamma för i Helsingborgs stad.

Läs mer på www.klimatavtalet.se  och träffa Helsingborgarna bakom avtalet. 

 

Örebro

Tamarinden – marktilldelningen är klar

Tamarinden är ett blivande kvarter 2 km från Örebro centrum som kommer att rymma ca 600 lägenheter och där kommunen formulerat långt gående krav på hållbarhet. Under den tid markanvisningen var öppen inkom 15 intresseanmälningar och i maj valdes fyra byggaktörer ut. Bedömningen gjordes utifrån markanvisningsdokumentet och dess fem huvudkategorier: Livet mellan husen, Innovativ arkitektur, Hållbar mobilitet, Gröna gårdar och Smart stad.

Det område där Tamarinden mest sticker ut är möjligheten att producera, lagra och dela energi mellan husen för att kapa effekttopparna, men även på andra områden kommer kvarteret att vara en spjutspets, bl.a. med ett intressant trafikkoncept.

Läs mer här. 

 

Parkering: Mer behöver göras!

Örebro kommun har gjort en uppföljning av de parkeringsriktlinjer som antogs 2013. Den visar att en hel del återstår att göra för de mål som ställts upp. I rapporten redovisas vad som hänt och ges förslag på 12 prioriterade åtgärder att gå vidare med. Bland annat handlar det om att i ökad utsträckning synliggöra den verkliga kostnaden, successivt minska antalet markparkeringar i citykärnan och revidera de flexibla parkeringstalen.

Rapporten finns tillgänglig här.

Mer information: Per Elvingson, enheten Stadsmiljö & Trafik, stadsbyggnad, per.elvingson@orebro.se

 

ÖBO bygger laddstation med solceller

Istället för att installera enstaka laddstolpar i sitt bestånd försöker kommunala fastighetsbolaget Öbo nu ta ett större grepp och bygger en carport med 16 laddplatser i stadsdelen Rosta.

- Det här är ett sätt för oss att hantera det ökande behovet av laddplatser. Vår uppfattning är att det inte är ekonomiskt försvarbart att bygga enskilda laddstolpar här och där i fastighetsbeståndet, berättar Jonas Tannerstad, el- och automationschef på Öbo.

Öbo:s målsättning är att varje laddstation – som har såväl solceller som batterier – ska fungera som ett områdeslager för energi som både förbättrar kvarterets motståndskraft mot strömavbrott och även erbjuder energitjänster som till exempel frekvensreglering till det hårt belastade stamnätet.

Mer information.  

Lund

Miljö- och klimatevent blir digitala

I maj och juni genomför Lunds kommun flera klimat- och miljöevent digitalt som en följd av att de inte går att genomföra fysiskt med anledning av coronapandemin.

Miljöläget i Lund samlar vanligtvis mer än 100 medarbetare för att informera om och diskutera kring resultaten av den senaste miljöredovisningen. I år sänds Miljöläget istället digitalt på förmiddagen den 3 juni.

Lunds kommun samarbetar med kommunerna Staffanstorp, Svedala och Lomma kring energi- och klimatrådgivning. Då flera av vårens planerade föreläsningar blivit inställda kommer två webbinarier som riktar sig mot allmänheten att genomföras den 3 juni samt 10 juni på tema solceller respektive elcyklar. Webbinarierna sänds på Hållbara Lunds facebooksida.

Inom ramen för projektet Fossilfria kommuner i Skåne 2.0, och i samarbete med forskare från klimatpolitiska rådet i Lund, så genomförs en föreläsningsserie för Lunds kommuns medarbetare på tema klimat. Nästa digitala föreläsning är den 8 juni om ekonomisk utveckling i klimatomställningen.

Den 9 juni sker en digital lansering med workshops av Lunds kommuns nya energiplan. Målgrupp är i första hand personer inom kommunens bolag och förvaltningar som ska arbeta med planens åtgärder.

Intresserad av att delta på något av webbinarierna? Även om vissa av webbinarierna är interna så välkomnar vi klimatkommunernas medlemmar att delta. Kontakta therese.ek@lund.se kring vilken aktivitet du är intresserad av.
 

Lund nära 100 procent fossilbränslefria tjänstefordon

Vid årsskiftet ska samtliga tjänstefordon i Lunds kommun vara fossilbränslefria – ett mål som vi nu är mycket nära att nå! 2016 startade satsningen Mobilitetsprojektet med målet att optimera kommunens fordonsflotta och centralisera fordonshanteringen till en ny enhet med ansvar för både fossilfriheten och för att fordonen används på ett effektivt och ekonomiskt sätt.

I projektets slutrapport framgår det att fossilfriheten i dag ligger på 97 procent. Av de 445 fordon som Mobilitetsservice har hand om, återstår det nu bara att byta ut 14 bilar. Förutom en minskad miljöpåverkan handlar omställningen även om ekonomi. För 2019 var kommunens totala fordonskostnad ungefär åtta miljoner kronor lägre än vad den skulle varit utan projektets insatser.

Vill du veta mer? Här hittar du projektets slutrapport samt en film om satsningen.
 

Göteborg

Göteborgs Stads nya miljö- och klimatprogram på remiss

Nu har Göteborgs Stad ett förslag på ett nytt miljö- och klimatprogram 2021-2030 som är på remiss fram till 31 augusti 2020. Med ett övergripande program för naturen, klimatet och människan ska staden öka takten för genomförande och tillsammans skapa ett Göteborg med en hög biologisk mångfald, ett klimatavtryck som är nära noll och göra livsmiljön hälsosam för göteborgarna. Programmet med dess miljömål och strategier blir det övergripande styrande dokumentet för att skapa en ekologiskt hållbar stad.

Läs mer på goteborg.se/miljoklimat2030

Uppsala

Uppsala är Årets klimatstad 2020

I maj utsågs Uppsala till Årets klimatstad 2020 av Världsnaturfonden (WWF). Det är andra gången i rad som Uppsala tar hem titeln i Sverige och tredje gången totalt. I år deltog 13 svenska städer. En internationell expertjury utsåg Uppsala till vinnare, trots tuff konkurrens från finalisterna Helsingborg och Växjö.

Uppsala belönas för sitt starka helhetsgrepp i klimatarbetet. Uppsalas mål är att bli en fossilfri välfärdskommun 2030 för att sedan gå vidare och bli klimatpositiv senast 2050, för att bidra till global ekologisk återhämtning.

Läs mer

 

Tack för att du prenumererar på Klimatkommunernas nyhetsbrev!

Vill du läsa mer om Klimatkommunerna så kolla gärna in vår hemsida som är en gedigen kunskapsbank för lokalt klimatarbete. 

Kontakta kansliet om du vill veta mer om föreningen.  

Följ Klimatkommunerna på Instagram och Facebook för senaste nytt om kommunalt klimatarbete!

Nästa nyhetsbrev kommer ut 23 juni 2020.

Facebook
Twitter
Website
 
Copyright © 2020, Klimatkommunerna, All rights reserved.

Our mailing address is:
kansliet@klimatkommunerna.se

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<E-postadress>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Klimatkommunerna · Box 41 · Lund 221 00 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp