Copy
Διαβάστε το αυτό εδώ στον browser

σε μια πρόσφατη zoom-ομιλία πρόσφατα (δεν θυμάμαι πού) είπα κάτι για την τέχνη

δεν θυμάμαι πώς ακριβώς το είπα ή ακριβώς τι εννοούσα, αλλά νομίζω ότι το νόημα ήταν πως οι βαθύτερες επιπτώσεις της κοινής εμπειρίας που ζούμε όλοι αυτή την εποχή θα κάνουν πολύ καιρό να φανούν, και ότι ανυπομονώ, ξέρω γω, για την τέχνη που θα φτιαχτεί τη δεκαετία του '30, όταν όλα θα έχουν κατακάτσει μέσα μας και θα τα έχουμε επεξεργαστεί υπογείως, υποσυνείδητα κι ενδελεχώς. 

Ως τότε; Ως τότε έχουμε τη Σάρα Κούπερ. Τη μεγαλύτερη καλλιτέχνιδα που έχει βγάλει ως τώρα η πανδημία. Μια κωμικό που κάνει μόνο ένα πολύ απλό πράγμα: βιντεοσκοπεί τον εαυτό της να ανοιγοκλείνει το στόμα καθώς ακούγονται τα λόγια του Προέδρου των ΗΠΑ. Η ιδέα είναι πολύ απλή, αλλά η εκτέλεση (με τις εκφράσεις, τις παύσεις, το μοντάζ) είναι αριστοτεχνική. Τα βιντεάκια αυτά είναι μικρά αριστουργήματα που ξεγυμνώνουν την πηχτή, συμπυκνωμένη βλακεία του ανθρώπου, και ταυτόχρονα το πόσο έχουμε συνηθίσει (σε κάποιο βαθμό αναισθητοποιηθεί) να ακούμε πράγματα αδιανοήτα από τα χείλη ανθρώπων που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξέρουν καλύτερα. 

Τη Δευτέρα 25/5 στις 19:00 έχουμε κι άλλη live συζήτηση για τα θέματα
της εποχής (εδώ οι προηγούμενες). Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για την οικονομία με Μάρκο Βερέμη, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Νίκο Καραμούζη.
Όπως πάντα, αν μπείτε λίγο πιο νωρίς μπορεί να ακούσετε πράγματα
κρυφά, μυστικά, που δεν πρέπει να ξέρει κανείς. Επίσης, αυτή τη φορά
μπορεί να έχουμε και κάποιο δώρο.
Δε μπορώ να πω περισότερα. 
Zoom link εδώ.

αύριο στην Καθημερινή

γράφω για το ενιαίο βασικό εισόδημα. Το βασικό, όχι το "ελάχιστο εγγυημένο". Την ιδέα κάθε πολίτης, χωρίς προϋποθέσεις και όρους να παίρνει ένα ποσό κάθε μήνα στο λογαριασμό της. Δεν είναι καινούργια ιδέα, ίσα ίσα, συζητιέται εδώ και αιώνες και τώρα τελευταία πολύ περισσότερο. Η πανδημία κάνει τέτοιου είδους out of the box ρηξικέλευθες λύσεις να μοιάζουν πιο ελκυστικές -αναπάντεχα προβλήματα χρειάζονται καινοτόμες λύσεις- οπότε νομίζω ότι αξίζει να πούμε δυο κουβέντες για το θέμα. Όχι δυο. Πάνω από 2100 έγραψα. Θα ανέβει το Σαββατόβραδο εκεί, όπως πάντα. 

το βιβλίο της εβδομάδας

Basic
Το βιβλίο του Γκάι Στάντινγκ για το ενιαίο βασικό εισόδημα είναι μια καλή εισαγωγή για το θέμα του ενιαίου βασικού εισοδήματος. Ως συνιδρυτής της μεγαλύτερης οργάνωσης που υποστηρίζει την ιδέα εδώ και δεκαετίες, δεν είναι ακριβώς αντικειμενικός κι ακριβοδίκαιος κριτής, αλλά οι απαντήσεις του στα βασικά ερωτήματα των σκεπτικιστών (θα δημιουργεί τεμπέληδες άεργους; θα τινάξει τις δαπάνες του κράτους στον αέρα;) είναι χρήσιμες και ενδιαφέρουσες. 

και τώρα, τα λινξ


Πρώτα θα ήθελα να πούμε δυο λόγια για το τι υπάρχει εκεί έξω. Ξέρετε τι υπάρχει εκεί έξω; Νομίζω ότι ένα πολύ καλό παράδειγμα που δείχνει το τι υπάρχει εκεί έξω είναι μια πρόσφατη μήνυση που έκαναν πρώην εργαζόμενοι του Facebook, και συγκεκριμένα άνθρωποι που είχαν για δουλειά τους να ελέγχουν αν οι αναρτήσεις που είχαν καταγγελθεί ως ακατάλληλες από άλλους ήταν πραγματικά προσβλητικό ή παράνομο περιεχόμενο. Τα εκατοντάδες, χιλιάδες σιχαμερά και διαταραγμένα πράγματα που έβλεπαν κάθε μέρα (ακρωτηριασμούς, ρατσιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, αυτοκτονίες) πράγματα που είχαν ανεβάσει στο Facebook εκατοντάδες, χιλιάδες άλλοι άνθρωποι που ζουν ανάμεσά μας, τους προκάλεσαν τόσο σοβαρά και έντονα ψυχολογικά προβλήματα με αποτέλεσμα να κάνουν μήνυση στο Facebook. Την οποία κέρδισαν.

Απολύτως σχετικό: αυτό το ωραίο και εκτενέστατο άρθρο για την παλαβή "κοινότητα" χριστιανών ψεκασμένων που πιστεύουν σε μια σειρά αλλόκοτων θεωριών συνομωσίας υπό το γενικό τίτλο QAnon. 

Κατά τα άλλα, το σημαντικότερο πράγμα που θα ήθελα να διαβάσετε αυτή την εβδομάδα είναι ετούτο: μήπως τα αντιηλιακά είναι μια μεγάλη απάτη και κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στη δημόσια υγεία

Το άλλο σημαντικό πράγμα της εβδομάδας είναι η ιστορία που αυτή η κοπέλα είπε στο Humans of New York. Είναι μια γλυκιά ιστορία για το μπαμπά της, ο οποίος είχε για χόμπι τη ζωγραφική. Δε θέλω να σας πω τι γίνεται, υπάρχει ένας πίνακας στην ιστορία, κάπου μπλέκεται και ο Στινγκ. Ρίξτε μια γρήγορη ματιά και στα πρώτα σχόλια μετά. Η "Mickey Sumner" που εμφανίζεται είναι η κόρη του Στινγκ. 

Θυμάστε το "Wind of Change"; Εκείνο το τραγούδι των Scorpions από το 1991, που πούλησε 14 εκατομμύρια αντίτυπα ενός αντικειμένου που λεγόταν "δίσκος", σαν σκληρό πλαστικό στρογγυλό σουβέρ (ή, σε μια πιο εξελιγμένη μορφή, σουπλά) πάνω στο οποίο ήταν σκαλισμένη με γραφίδα (ή, σε μια πιο εξελιγμένη μορφή, με λέιζερ) η μουσική; Τότε μου άρεσε, νομίζω (ήμουν και παιδάκι) μετά για λίγο και το θεωρούσα ανυπόφορο, μετά πέρασαν δεκαετίες κατά τις οποίες δεν το σκέφτηκα ούτε μία φορά. Ως τώρα. Σύμφωνα με ένα νέο podcast ενός δημοσιογράφου του New Yorker, δεν το έγραψαν οι Scorpions. Το έγραψε η CIA. 

100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν έχουν αρκετές αποταμιεύσεις για να τα βγάλουν πέρα δυο μήνες χωρίς να δουλεύουν. 

O Ντέιβ Γκρολ των Foo Fighters (πολύ παλιότερα ντράμερ των Nirvana) έγραψε αυτό το γλυκό κείμενο για τις συναυλίες που δεν γίνονται πια

Τι γίνεται με την επιστημονική έρευνα επί lockdown; Θα σας πω τι γίνεται: οι δημοσιεύσεις και τα papers των ανδρών αυξάνονται σε αριθμό. Των γυναικών μειώνονται. Οι ανισότητες που προϋπήρχαν γίνονται χειρότερες στις κρίσεις. 

Αυτή η επιστολή παραίτησης ενός πρώην VP της Amazon, που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά της εταιρείας απέναντι σε εργαζόμενους που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας τους. 

Τη δεκαετία του '80 ο διάσημος μεγαλέμπορος ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ είχε μαζέψει ένα σωρό άγρια ζώα στη φάρμα του στην Κολομβία, μεταξύ των οποίων και τέσσερις ιπποπόταμους. Οι οποίοι μετά τη σύλληψη του αφέθηκαν ελεύθεροι στα δάση και τις λίμνες. Πράγμα που ήταν μεγάλο λάθος. Σήμερα έχουν φτάσει τους 80 σε αριθμό, και τα κακά τους αλλάζουν την εύθραυστη ισορροπία σε λίμνες και ποτάμια της περιοχής. 

Στις 21 Μαρτίου ένας επιβάτης σε ένα σταθμό του μετρό στο Λονδίνο πλησίασε δύο εργαζόμενους στο έλεγχο εισιτηρίων, τους είπε ότι έχει Covid και μετά τους έφτυσε και έκανε ότι βήχει πάνω τους. Λίγες μέρες αργότερα, και οι δύο εργαζόμενοι αρρώστησαν. Η μία, η 47χρονη Μπέλι Μουτζίνγκα, μητέρα μιας κόρης, πέθανε στις 5 Απριλίου. Ο άνδρας που την έφτυσε καταζητείται ακόμη. 

Στις 10 Μαρτίου, 61 μέλη μιας χορωδίας στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, έκαναν πρόβα. Τραγουδούσαν μαζί για 2,5 ώρες στον ίδιο χώρο. Ένας (1) ήταν φορέας του κορωνοϊού. 52 άλλοι κόλλησαν. 3 πήγαν στο νοσοκομείο. 2 πέθαναν. Μην τραγουδάτε σε κλειστό χώρο με άλλους. Φοράτε μάσκες.

Το πενθήμερο 6-11 Μαρτίου 92 άνθρωποι πήγαν στην εκκλησία σε μια επαρχία του Άρκανσο, στις ΗΠΑ. Δύο από αυτούς ήταν άρρωστοι. Κόλλησαν 35 άλλους. Από αυτούς, τρεις πέθαναν. Αυτοί οι 35 που κόλλησαν στην εκκλησία κόλλησαν συνολικά άλλους 26 στις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Από αυτούς τους 26, πέθανε άλλος ένας. Μην πηγαίνετε σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους. Φοράτε μάσκες. 

Και ο αδερφός της Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέθανε από Covid-19. Φοράτε μάσκες. 

Αυτή η Σουηδία, που ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση και δεν κλείνει την οικονομία της, πώς τα πάει τελικά; Ο Νικόλας Χρηστάκης δεν είναι και πολύ θετικός στην αποτίμησή του.  Μήπως όμως τα οικονομικά οφέλη αντισταθμίζουν το χαμό; Δύσκολο -η Σουηδία πάει για -6,5% ανάπτυξη φέτος. Τα ίδια πάνω-κάτω με όλους του υπόλοιπους, δηλαδή, απλά με πολύ περισσότερους νεκρούς. 

Η ιστορία αυτής της Βρετανίδας που αποφάσισε να κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση σε κλινική του Ηρακλείου Κρήτης ακριβώς την στιγμή που τα lockdowns ξεκινούσαν και ο κόσμος έκλεινε. Για να μη σας τα πολυλογώ, αποκλείστηκε στο νησί. Διαβάστε να δείτε τι έγινε τελικά. 

Όλο και περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να επιστρέψουν ποτέ στο γραφείο και ότι καλά κάθονται εκεί που κάθονται. Αυτό, λέει εδώ, είναι κάτι που θα μείνει από αυτή την κρίση. Η τηλεεργασία σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί. 

Αντικαταθλιπτικά ή ονόματα σε ιστορίες του Τόλκιν; Πιο δύσκολο από ό,τι φαντάζεστε. 

Μια ωραία ζωγραφιά της Αθήνας

Αυτή η παλιά ιστορία από το Oatmeal. Πολύ συγκινητική, ενδιαφέρουσα και επίκαιρη.

Φοράτε μάσκες.  

https://twitter.com/tgeorgakopoulos
https://www.facebook.com/thodorisgeorgakopoulos/
https://www.instagram.com/tgeorgakopoulos/
https://www.linkedin.com/in/georgakopoulos/
Website
Email
Copyright © 2020 georgakopoulos.org, All rights reserved.


Θέλετε να αλλάξετε το πώς λαμβάνετε αυτά τα γράμματα;
Μπορείτε να αλλάξετε τις επιλογές σας ή να σβηστείτε από τη λίστα.