Copy
View this email in your browser
Een maandelijkse dosis inspiratie uit onze adviespraktijk

Beste geïnteresseerde,

Het was een van de eerste sectoren die in de problemen kwam: de mobiliteitssector. Alle vervoerders door de lucht, over het spoor en over het water kregen te maken met dalende aantallen en vergaande maatregelen. Nog voordat de scholen dicht waren, stond KLM al op de stoep bij de overheid voor staatssteun.

🌄Tegelijkertijd is het ook een van de eerste sectoren die ons een blik biedt op een wereld ná het coronavirus.

Terwijl de treinen en vliegtuigen weer langzaam op gang komen, is er achter de schermen een hoop gaande. Hoe vind je jezelf opnieuw uit in tijden van crisis, terwijl de wereld om je heen nog hevig naschokt?

In deze nieuwsbrief werpen we een blik van hoop op de sectoren. Duurzaamheid biedt handreikingen om het goede te doen, maar moet het nog steeds opnemen tegen economisch gewin. De artikelen laten zien dat we nu een unieke kans hebben om groene mobiliteit voor de lange termijn te realiseren.

Met inspirerende groet,

Ouke Arts
Partner bij Thaesis

De luchtvaart moet zich opnieuw uitvinden: wordt het duurzaam of toch weer goedkoop?

Foto: Unsplash 

98 procent. Dat is de daling van het aantal passagiers van april dit jaar ten opzichte van die maand in 2019. Terwijl slechts 134.000 passagiers van en naar de vijf Nederlandse luchthavens vlogen, heeft de sector genoeg om over na te denken. Want nu de sector langzaam weer opstart nu is aangekondigd dat we vanaf 15 juni weer op vakantie mogen, wordt er ook iets anders verwacht:

🌲Duurzaamheid en innovatie 

Maar hoe bereik je dat in een tijd dat het vooral gaat over overleven? Het lijkt een tweesplitsing. Terwijl de roep om duurzame voorwaarden voor staatssteun steeds luider klinkt, halveert Ryanair de toch al lage ticketprijzen, om de vliegtuigen vol te krijgen. Terwijl Nederlanders aangeven dat het klimaat door het coronavirus belangrijker is geworden, wordt reikhalzend naar de eerste vliegvakantie uitgekeken 🛫

Hoewel duurzaamheid en reizen tegengesteld lijken, is een combinatie wel degelijk mogelijk. Consumenten en de politiek moeten daarbij fundamentele keuzes durven maken voor een duurzamere luchtvaart. Dat gaat van radicale verandering als vliegtuigen op waterstof tot voor de hand liggende stappen.

Twee onderzoekers van het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economics zien bijvoorbeeld duurzame kansen genoeg voor de sector. Mits de trein een prominente rol gaat spelen. In de top tien van reizen tussen Europese steden, zijn acht op de tien routes binnen hetzelfde land. Bij zes daarvan duurt een treinreis anderhalf keer zo lang, of minder.

Lees ook: Kans duurzaam reizen voor het oprapen (FD, 🕒: 2 min)

Boek een plek in het openbaar vervoer als een Uber

Foto: Unsplash
Streekbussen en treinen die bijna leeg de Nederlandse landschappen doorkruizen: klonk het eind 2019 als een sprookje, de laatste maanden werd het de bittere werkelijkheid. Voor de coronacrisis checkten dagelijks 2,4 miljard mensen in in het openbaar vervoer, vanaf deze maand mogen de treinen, bussen en metro's weer voor 25 tot 40 procent bezet zijn.

⚠️ Dat betekent stickers en afzetlinten om aan te geven waar men wel of niet mag zitten en het gebruik van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Op Utrecht Centraal worden mensen met zachte hand tot gewenst gedrag verleid, vertelt deze stationsmanager.

'Als mensen zich prettig voelen, zijn ze meer geneigd regels te volgen. Daarom markeren we bijvoorbeeld niet te veel perrontegels met de aanwijzing om vijf tegels afstand te houden. Je moet niet het gevoel krijgen dat je op een crime scene bent beland.'

Kan deze bizarre tijd leiden tot meer innovatie, waarbij we het openbaar vervoer meer als taxi's gaan gebruiken en je een ritje kan boeken als bij Uber? Er zijn nogal wat voordelen, volgens dit stuk in het Financieele Dagblad:
  • Het zorgt voor effectiever vervoer, met garantie op een zitplek.
  • Prijsstijgingen en dalingen kunnen reizigersstromen beter reguleren, doordat tickets van tevoren geboekt worden.
  • Om het missen van je overstap te voorkomen, zal het openbaar vervoer stipter op tijd rijden.
Lees ook: Boek het OV als een Uber (FD, 🕒: 3 min)

Eigen vervoer eerst - maar óók hier duurzame opties te over

De jarenlange lobby van het openbaar vervoer om meer mensen uit de auto te krijgen, lijkt in de huidige crisis in het water te vallen. In een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid zegt 88 procent van de ondervraagden het OV te mijden 🚌. Zij gaan liever met een individueel vervoersmiddel. 

Van die instelling lijkt de tweedehands automarkt nu te profiteren. Na twee moeilijke maanden, is de verkoop van automotives nu alweer op het niveau van voor de coronacrisis. Zoals een autohandelaar het tegen NOS verwoordde:

🚗 'Het zijn vooral mensen die nu liever tijdelijk in een goedkopere auto zitten dan in de trein of in de bus'

Ook het leasen van tweedehands auto's wint aan populariteit: contracten zijn korter én goedkoper. Het past in een groter plaatje van Mobility as a Service, waarbij flexibiliteit en het gebrek aan verplichtingen centraal staan. Even een auto nodig? Je pikt hem op voor de tijd die je nodig hebt. Past de scooter beter bij je reis? Hij staat voor je klaar en is te openen met een app.

Op die manier wordt eigen vervoer makkelijker bereikbaar én duurzamer. In een artikel op Emerce worden veiligheid, hygiëne en delen genoemd als belangrijkste drivers om deze innovatie te bewerkstelligen. 
Lees het artikel: Corona en mobiliteit: dit zijn de drivers achter innovatie en verandering (Emerce, 🕓: 4 min)

Het momentum voor de elektrische fiets - maar zijn de juiste voorwaarden er?

Foto: Unsplash
Het toonbeeld van duurzaam eigen vervoer biedt in deze tijden vrijheid, vitaliteit én een frisse neus: de fiets. In het onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid zegt 20 procent van de ondervraagden te verwachten vaker de fiets te pakken of lopend te gaan na de coronacrisis. 

🚲Vooral de elektrische fietsen zijn momenteel niet aan te slepen

Elektrische fietsen lijken steeds meer aan terrein te winnen in werkend Nederland. Sinds begin dit jaar bestaat er een voordelige bijtellingsregeling van standaard zeven procent, waardoor onnodige administratie verleden tijd is. 

Maar dat zal niet voldoende zijn om Nederlanders nog meer op de fiets te krijgen. 
  • 💨 De fietssnelwegen waar al lang aan gewerkt wordt, moeten sneller gerealiseerd worden
  • Laadpalen voor elektrische fietsen zullen meer geplaatst moeten worden
  • De fiets pakken in plaats van de auto gaat vooral om een gedragsverandering. Daar valt nog veel te winnen, voor werkgevers en overheid.
Tegelijkertijd blijkt gedrag in tijden van crisis een stuk meer fluïde dan gedacht. Zo strijdt een Nederlander in Parijs al jaren voor meer fietsen en betere infrastructuur. Door het coronavirus mijden veel Parijzenaars het openbaar vervoer en schaffen een stalen ros aan. Zijn momentum lijkt nu éindelijk hier.

Artikelen die ons verder over de toekomst na lieten denken

Foto: Unsplash

#1• Het komt weer goed, leren eerdere crises ons. Maar hoe? NRC onderscheidt zeven fases waar we doorheen moeten. (🕒: 7 minuten)

#2• 🌀 Aan het nadenken hoe je je organisatie kan transformeren? Leer van de 20 grootste business transformations van het laatste decennium. (🇺🇸 HBR, 🕒: 8 minuten)

#3• De huidige pandemie kán leiden tot een betere wereld. Time Magazine licht uit wat de voorwaarden daarvoor zijn. (🇺🇸, 🕒: 7 minuten)

#4• De vraag die Nederland nu het meest bezighoudt: wat is het nieuwe normaal? Stichting Toekomstbeeld der Techniek schetst vier toekomstbeelden, van zakelijk tot zelfbewust🏮

Dat was het voor deze editie van TRNDR Monthly

Iedere maand publiceren we vanuit ons adviesbureau een nieuwe editie waarin we inspiratie rondom strategie, organisatie en innovatie delen. 
Hier lees je de vorige edities.

Als je deze artikelselectie waardevol vindt, voel je dan vrij om de nieuwsbrief
door te sturen naar andere mogelijk geïnteresseerden. 

Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en vond je het interessant? 
Meld je hier aan
Tot de volgende editie!

Team Thaesis
Copyright © 2020 Thaesis, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp