Copy
 

Mei 2020 - Unie van Bosgroepen

In deze editie

Bereikbaarheid tijdens corona-maatregelen

Door de preventieve maatregelen rond het COVID-19 virus, zijn ook bij de Bosgroepen maatregelen getroffen. Zo zijn onze medewerkers wel aan het werk (veelal buiten), maar worden kantoorwerkzaamheden grotendeels thuis uitgevoerd. Daarom verzoeken we u vriendelijk om onze collega’s zoveel mogelijk rechtstreeks te benaderen via e-mail of mobiel. En uiteraard is het ook mogelijk om via verschillende online vergadertools zoals 'Zoom' of 'Skype' met elkaar te spreken.

Lees meer

Naar boven

Bosgroepen leveren input aan LNV voor uitvraag natuurherstel

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is momenteel druk bezig met het nieuwe ‘Programma Natuur’. In dit programma is 125 miljoen gereserveerd voor het versneld uitvoeren van maatregelen om de stikstofgevoeligheid van de natuur te verminderen, en 125 miljoen voor een ‘Natuurbank’. De Bosgroepen zijn betrokken bij de werkgroep Natuurbank. Ook hebben we het ministerie van LNV een aanbod gedaan met maatregelen voor natuurherstelprojecten.

Lees meer

Naar boven

Beheerdersdag 2020 gaat digitaal

Tot onze spijt hebben we moeten besluiten dat de Beheerdersdag 2020 niet op de traditionele manier op Landgoed Mariënwaerdt door kan gaan. In plaats daarvan organiseren we op vrijdag 25 september 2020 een digitale kennis- en netwerkochtend. Deze is gratis te bezoeken.

Lees meer

Naar boven

SNL-nieuws: uitbetalingen in 2020, veldcontroles en webportaal

In mei (vanwege de huidige omstandigheden kan dat dit jaar in sommige gevallen uiterlijk de eerste week van juni zijn) betaalt de Unie van Bosgroepen de beheersubsidie SNL door aan de deelnemers van de SNL-aanvragen. Dit jaar zijn er twee nieuwe ontwikkelingen in deze doorbetaling die we graag even toelichten. Ook zijn we bezig met het optimaliseren van de veldcontroles, dé belangrijkste voorwaarde om de beheersubsidie SNL te ontvangen. En tot nu toe ontvangen onze leden de meeste informatie over SNL via de post, zoals uw aanvraagkaart en het beheereenheden-overzicht. Omdat de tijd niet stil blijft staan, werken we aan het ontwikkelen van een webportaal voor de SNL-subsidies.

Lees meer

Naar boven

Bosgroepen supporter Deltaplan biodiversiteitsherstel; natuurverlies ombuigen naar herstel!

De afname van de rijkdom aan dieren en planten gaat snel; zowel zichtbaar als onzichtbaar. De impact boven de grond, in de bodem én onder het wateroppervlakte is enorm. Flora en fauna hebben het moeilijk, soorten verdwijnen en onze leefomgeving staat onder druk. Dat vraagt om actie, waarbij we natuurverlies om moeten zien te buigen naar natuurherstel. En dat is precies de ambitie van het  Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Een ambitie die goed aansluit bij de visie en werkwijze van de Bosgroepen. Vandaar dat we ons graag als supporter aansluiten bij dit initiatief.

Lees meer

Naar boven

“Een eiland van biodiversiteit”, landgoedbeheer anno 2020

Onder de rook van Nijmegen, aan de uiterwaarden van de Waal, ligt Buitenplaats Oosterhout. 40 hectare, grotendeels bos, een perceel kruidenrijk grasland, een prachtig landhuis met tuin en een zeer betrokken en bevlogen beheerder; Frans Ameschot. Hoe hou je als beheerder een landgoed in stand, rekening houdend met cultuurhistorisch erfgoed, biodiversiteit, bosaanzicht, de druk van groeiende bezoekersaantallen en oprukkende nieuwbouw?

Lees meer

Naar boven

Agroforestry: bomen en struiken inzetten voor duurzame (voedsel)productie biedt kansen!

Op steeds meer plekken in Nederland plant men bomen en struiken die voedsel of andere waardevolle producten opleveren. Denk aan walnoten, hazelnoten, kastanjes en fruit zoals rode bes en honingbes. Maar ook populieren om kisten of papier van te maken. Deze integratie van bomen en struiken in bijvoorbeeld de landbouw en veeteelt, noemen we agroforestry. Een systeem met kansen op allerlei vlakken!

Lees meer

Naar boven

Bosbodemonderzoek geeft inzicht in bodemgesteldheid bossen

Dit voorjaar zijn de Bosgroepen gestart met een onderzoek naar de bodemkwaliteit van bossen in Gelderland. Het onderzoek gebeurt op verschillende meetlocaties in een lijn van de Veluwe via de IJsselvallei naar de Achterhoek. We kijken daarbij naar de huidige bosbodem maar ook naar het maaiveld van 70-100 jaar geleden, dat we vinden onder oude hout- en wildwallen. Deze inzichten verschijnen uiteindelijk in een Bosbodemboek. Daarnaast levert het onderzoek een praktische methodiek op.

Lees meer

Naar boven

Natuurlijke bronvijver opgeschoond; meer ruimte voor flora en fauna

Op de stuwwal van Ootmarsum in Twente liggen diverse bijzondere bronbeken en bronvijvers. Een daarvan is recent opgeschoond, onder leiding van Bosgroep Noord-Oost Nederland. Het opschonen van de vijver, en het aanpassen van de omringende vegetatie, gaat verzuring tegen. Ook ontstaat er weer meer ruimte voor de typerende planten en waterdiertjes die de bronvijver rijk is.

Lees meer

Naar boven

Intrekgebied Uddelermeer in beeld d.m.v. grondradaronderzoek

De waterkwaliteit van het Uddelermeer (gemeente Apeldoorn) laat sinds langere tijd te wensen over. Het meer heeft te maken met hoge fosfaat- en stikstofconcentraties, blauwalgenbloei en beperkt doorzicht in de zomer. Hierdoor zijn de ecologische waarden van het Uddelermeer afgenomen en is het overgrote deel van de karakteristieke vegetatie verdwenen. De beheerder, Kroondomein Het Loo, en de gemeente Apeldoorn hebben de wens om het Uddelermeer met al zijn cultuur- en natuurhistorische en ecologische kwaliteiten te herstellen, en hebben de Bosgroepen gevraagd in beeld te brengen wat hiervoor nodig is.

Lees meer

Naar boven

Het bos in met: Martijn Jansen

In deze rubriek gaan we het bos of veld in met een lid of medewerker van de Bosgroepen. Aan de hand van vijf vragen leren we meer over bijvoorbeeld een specifiek project, terrein of regio. Martijn Jansen is ruim 11 jaar in dienst bij Bosgroep Noord-Oost Nederland. Het werk in de bossen is veranderd de afgelopen jaren; klimaatverandering, droogte, kevers, een veranderende houtmarkt, wet- en regelgeving. Soms hoofdpijndossiers, veel vaker nog mooie uitdagingen. Een gesprek met Martijn, via de telefoon deze keer, in verband met de corona-maatregelen.

Lees meer

Naar boven

Particuliere terreineigenaar krijgt schade afvaldumping vergoed

Mensen die op hun terrein schade hebben door illegaal gedumpt drugsafval krijgen dankzij een nieuwe regeling de kosten van het opruimen 100 procent vergoed. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Tot nu toe kregen particulieren maar de helft van de schade vergoed.

Lees meer

Naar boven

Bouwstenen corona-protocol natuurterreineigenaren

Op verschillende fronten wordt gewerkt aan corona-protocollen die werk en ondernemen in corona-tijd mogelijk moeten maken. Met de protocollen moet de bescherming en veiligheid van medewerkers, vrijwilligers, eigenaren, bezoekers en leveranciers worden gewaarborgd. Na het corona-protocol voor de agrarische sector, voor monumenten en voor (dag)recreatie, is er nu ook een document met bouwstenen voor corona-protocollen van natuurterreineigenaren. Dit document is een samenwerking van de Federatie Particulier Grondbezit en de Unie van Bosgroepen. 

Lees meer op de website van de FPG

Naar boven

Agenda

  • 25 juni 2020: ALV Bosgroep Zuid (online)
  • 25 september 2020: Beheerdersdag (online)
  • Oktober 2020: ALV Bosgroep Midden Nederland. Meer informatie en exacte datum volgt.
  • Najaar 2020: ALV Bosgroep Noord-Oost Nederland. Meer informatie en exacte datum volgt.

Naar boven
Deze nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van de Bosgroepen. De nieuwsbrief verschijnt ongeveer 6x per jaar. De redactie bestaat uit: Babette Saris (Bosgroep Zuid Nederland) en Barbara Groen (Unie van Bosgroepen, Bosgroep Midden Nederland, Bosgroep Noord-Oost Nederland). Reacties kunt u mailen naar redactie@bosgroepen.nl. Het overnemen van tekstdelen mag, mits bronvermelding plaatsvindt. Gebruik van beeldmateriaal alleen met toestemming van de redactie.
footer nieuwsbrief bosgroepen