Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev Maj 2020
Idag den 29 maj kom beskedet att den svenska tävlingsidrotten kan öppnas upp från mitten av juni. Ett glädjande besked för alla aktiva och idrottsintresserade. Samtidigt innebär det att åtgärderna för att förhindra matchfixning blir än mer viktiga för att vända den negativa utvecklingen av korruption inom idrotten. Här behöver myndigheter, idrottsförbund och civilsamhället samverka mer.
 
Det finns fortsatt all anledning att påminna om vikten av transparens i Covid-relaterade insatser och beslut. Det kommer löpande nya rapporter runt om i världen om hur ledande personer i rådande läge har utnyttjat sin ställning för egen eller annans vinning. Där är inte Sverige förskonat. Debatten om skyddsutrustning inom äldreomsorgen visar på att transparensen brister och rågången mellan ansvariga myndigheter och andra organisationer blir otydlig.
 
Det är glädjande att kunna notera den styrka som finns inom TI, både lokalt och globalt. Nyligen genomfördes en global virtuell briefing med över 100 nationella chapters med särskilt fokus på Covid-19 och det fortsatta arbetet med TI:s nya globala strategi. TI Sverige har en ny engagerad styrelse som jobbar aktivt med att stärka och framtidssäkra TI Sveriges röst. Stöd det arbetet genom att bli medlem! Då får du också möjlighet att delta i särskilda medlemsaktiviteter.

Ulrik Åshuvud
Ordförande
TI Sverige
Om TI Sverige
Webinarium: Rättsstaten Sverige: skandaler, kriser, politik.
Vid ett välbesökt webbaserat seminarium, den 26 maj, diskuterade Richard Sannerholm med Ulrik Åshuvud, ordf. TI Sverige, om vikten av en oberoende rättsstat, ansvarsutkrävande och vilka faktorer som bidrar till en negativ förvaltningskultur – det senare exemplifierades av Richard genom ökade målkonflikter, en förändrad syn på juridik och kompetens samt en förändrad tjänstemannaroll.
Medlemsavgifter för individuella medlemmar 2020
Vid föreningsstämman fastslogs att årets medlemsavgifter kvarstår oförändrade. Det betyder att du endast betalar 250 kronor för medlemskap i föreningen TI Sverige. Är du student betalar du 50 kronor. Är du ännu inte medlem? Läs mer här om medlemskap i föreningen. 
Korruption i Sverige
Sverige i täten för matchfixning
Sverige är, enligt experter, ett av de länder i världen som är mest utsatta för matchfixning - Europas tredje mest utsatta land för matchfixning. Och ingenting tyder på att det är på väg att bli bättre. Nu riktas kritik mot Svenska Fotbollförbundet och svenska myndigheter.

Myndighetschefer om värdegrund
Statskontoret har tagit fram filmer om den statliga värdegrunden där några myndighetschefer själva berättar om värdegrunden.
TI Sverige tipsar...
Vikten av transparens i en tid av kris
Huvudprioriteten för de flesta länder nu är att bekämpa pandemin och att rädda så många liv som möjligt. Men en brist på medicinska förnödenheter och skyndsamma upphandlingar ger ökade korruptionsrisker, vilket i sin tur kan ge lägre kvalitet och sämre prissättning. Otillbörligt inflytande och begränsad tillgång till information bidrar till korruptionsriskerna. En nyckel i att motverka detta är transparens.
Hur påverkar korruption dig?
Kika på en
informativ film från Transparency International som beskriver konsekvenserna av korruption.
Vad är en muta?
Vi tipsar om U4:s grundläggande antikorruptionskurs. Vad är en muta? Vad definierar bedrägeri och vad är "sextortion"? Kursen är gratis och öppen för alla intresserade!
 
Förklaringsmodeller bakom mutor
Vilka förklaringar anger mutbrottslingar för att rationalisera sitt agerande? Institutet mot mutor (IMM) har undersökt fällande mutbrottsdomar och identifierat olika förklaringsmodeller bakom mutbrott. Exempelvis så använder sig män oftare av förklaringar som tillbakavisar att mutbrott har skett, medan kvinnor oftare använder sig av förklaringar som handlar om sociala relationer.
 
Ny handledning från OECD
OECD:s nyutgivna handbok ger vägledning till myndigheter, företag och civilsamhälle om genomförandet av OECD:s rekommendation om offentlig integritet (public integrity). Handboken klargör principer och identifierar utmaningar med att genomföra principerna. Handboken ger även råd hur man kan bedöma och hantera integritetsrisker.
Transparency Intenational har lanserat en uppdaterad och uppfräschad web! Ta gärna en titt på www.transparency.org.
Twitter
Facebook
Web
E-post
LinkedIn
Copyright © 2020 All rights reserved.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp