Copy
View this email in your browser : Met jou keken meer dan 5.000 mensen in Nederland de documentaire "My Year of Living Mindully'. De reacties waren overweldigend positief. Hier een kleine greep van de vragen die wij mochten ontvangen en onze antwoorden. Wat is mindfulness? Hoe kan ik het best beginnen met mindfulness? Ik werk in de zorg en wil graag mindfulness integreren in mijn werk... 
Heb je de film gemist en wil je hem toch nog zien: kijk HIER hoe dat mogeljk is
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
+1 +1

Beste kijker van My Year of Living Mindfully
 

Dank voor alle enthousiaste reacties en feedback die wij mochten ontvangen naar aanleiding van de première van de documentaire 'My Year of Living Mindfully'; ook namens Shannon Harvey en haar team. De documentaire heeft de interesse in mindfulness en mindfulnesstraining vergroot en wij hebben enkele van de vragen verzameld, die wij mochten ontvangen: 
 

Wat is mindfulness nou precies? 


Ja, de vraag der vragen en niet eenvoudig te beantwoorden. Mindfulness bestaat uit meerdere vaardigheden en kwaliteiten samen. Daarnaast ontstaat mindfulness pas in relatie tot een ervaring of situatie en is dus altijd relationeel.

Voor sommigen is mindfulness een levensreddend hulpmiddel dat hen uit de diepte van een depressie heeft gehaald, voor anderen is het een manier om los te komen van de greep van verslaving. Sommigen gebruiken mindfulness om chronische pijn of stressvolle emoties het hoofd te bieden, terwijl anderen het gebruiken om topprestaties op het werk te bereiken. Er bestaat geen twijfel over dat er een caleidoscopisch scala aan definities bestaat, die divers en zelfs uiteenlopend zijn.
Het definiëren van mindfulness lijkt een beetje op het definiëren van complexe ideeën zoals 'intelligentie' en 'wijsheid'. Mindfulness kan vanuit de psychologische wetenschap worden beschouwd als een gemoedstoestand, maar ook als een persoonlijkheidskenmerk, een meditatiepraktijk en een geestelijke gezondheidsinterventie. Kwaliteiten als acceptatie, aandacht, bewustzijn, focus, nieuwsgierigheid, mildheid en zorgzaamheid maken deel uit van mindfulness. Professor Willem Kuyken van Oxford verwoordde tijdens één van zijn begeleide meditaties voor de Compassie Community for People in Health & Care mindfulness als aandacht voor een ervaring of een situatie met kwaliteiten van open interesse, mildheid en zorgzaamheid.


Mindfulness is geen Panacea en toch ...


In de documentaire heb je al kunnen zien dat de wetenschap op het gebied van mindfulness nog een hele weg te gaan heeft en tegelijkertijd is onder meer aangetoond dat op mindfulness gebaseerde programma's positieve effecten hebben op:
  • relaties (thuis en op het werk)
  • veerkracht bij stress
  • angst en depressie
  • sommige verslavingen
  • chronische pijn
  • kwaliteit van leven bij kanker
  • beroepsoverstijgende competentie van zorgprofessionals
Welke werkingsmechanismen hier precies aan ten grondslag liggen is deels nog niet helder. Neuroplastische veranderingen spelen waarschijnlijk een belangrijke rol en mindfulness heeft effect op tenminste drie componenten van zelfregulatie: namelijk de regulatie van aandacht, emoties en zelfbewustzijn (Tang et al. 2015). 

Barbara Doeleman-Van Veldhoven geeft antwoord op vraag van een journalist hoe zij mindfulness zou beschrijven http://youtu.be/07njLlLS-Mo


Een van de meest gestelde vragen na het zien de documentaire My Year of Living Mindfully is: Hoe begin ik aan mijn eigen mindful experiment? 

 
Iedereen die ooit heeft geprobeerd een nieuwe gezonde gewoonte te beginnen of een ongezonde te doorbreken, weet dat er een groot verschil is tussen het iets met je hoofd begrijpen en het daadwerkelijk in praktijk brengen ervan. Waar kan jij beginnen?  Meditatie is nu de snelst groeiende gezondheidstrend en is getransformeerd van een oude spirituele praktijk naar een 1,1 miljard dollar industrie. Mindfulness is nooit een handelsmerk geweest en daarom is het nu overal beschikbaar: in de klas, in directiekamers, in ziekenhuizen, in studio's en online. Hoe vind jij dan toch jouw weg hierin? 

Mindfulness is iets wat we kunnen ontwikkelen en leren, maar wat we ook op verkeerde manier kunnen oefenen als we niet echt begrijpen wat we aan het doen zijn. Aangeraden wordt om een goede trainer of leraar te vinden, die begeleiding biedt in het juist oefenen van kwaliteiten van mindfulness en die jou kan uitnodigen jouw ervaringen tijdens de beoefening te onderzoeken en in het juiste perspectief te plaatsen. Dit verkleint de kans op ongewenste bij-effecten en helpt jou om de juiste technieken te ontwikkelen en om mindfulness te integreren in jouw leven. 

Een goed opgeleide mindfulnesstrainer kan je vinden vinden via de website van de  Nederlandse Mindfulnessvereniging de VMBN.

Ben jij bestuurder, manager of professional in de gezondheidszorg?


Kijk dan eens op de website van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine. Deze organisatie richt zich speciaal binnen het domein van de gezondheidszorg op het verhogen van de veerkracht en tot bloei laten komen van menselijk potentieel door mindfulness en compassie. Deze missie wordt bereikt door bestuurders, teams en professionals te begeleiden in het creëren van compassievolle zorgorganisaties
  • … die compassievolle zorg van hoogwaardige kwaliteit leveren.
  • … waar alle mensen met plezier werken, veerkrachtig en vitaal zijn
  • … waar alle mensen zich gezien en gehoord voelen en vanuit medemenselijkheid bejegend

BFC Compassionate Care en Mindful Medicine biedt begeleiding, trainingen en interventies die zijn gefundeerd op wetenschap en op ruime ervaring en kennis van de medische praktijk en van contemplatieve tradities. De principes van mindfulness en compassie liggen bij elk aanbod aan de basis.

Het werk van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine wordt onderschreven door o.a.:  de Academie Medisch Specialisten, Federatie Medisch Specialisten, Amsterdam UMC Medische Opleiding, de Jonge Specialist, Netwerk Chronische Pijn en The King’s Fund.
 
BEN JIJ HUISARTS OF MEDISCH SPECIALIST EN GEÏNTERESSEERD IN MINDFULNESS? 

Op dinsdagavond 1 september start de geaccrediteerde bijscholing (16 pnt)  Mindfulness & Compassie in de Medische Beroepspraktijk in Baarn. Gegeven door Barbara Doeleman-van Veldhoven. 

Op donderdag 19 en vrijdag 20 november vindt de geaccrediteerde bijscholing Mindful Compassievol Medisch Leiderschap plaats  (12 pnt ABAN) i.s.m. De Academie voor Medisch Specialisten. 

 

Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Share Share
+1 +1
Interview met Shannon Harvey (regisseur My Year of Living Mindfully) en Barbara Doeleman-van Veldhoven: KIJK NU
  
Copyright © 2020 BFC Mindfulness & Compassie | Be Free and Connected, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp