Copy

Nieuwsbrief juni 2020

Nieuws uit het netwerk

In deze editie: eerste campagnebeelden Geheugen van Nederland • onderzoeksagenda erfgoedsector • wegwijzer voorkeursformaten • subsidies • kennissessie auteursrecht • en nog veel meer

Dit zijn de eerste campagnebeelden van Geheugen van Nederland

Eind juni start de online marketingcampagne Geheugen van Nederland (GvN). Zij laat het collectiemateriaal van erfgoedorganisaties in samenhang zien. Wij tonen alvast de eerste campagnebeelden. Verder vertelt Wouter Loeff waarom het zinvol is om als provinciale instelling aan te haken bij het GvN-redactienetwerk.

Gezamenlijke onderzoeksagenda erfgoedveld

Onderzoek naar het beschikbaar maken van gedigitaliseerde collecties is nu vaak versnipperd. De Adviesgroep NDE Onderzoek wil daar verandering in brengen met een gezamenlijke onderzoeksagenda. Voorzitter Martijn Kleppe licht de plannen toe.

Register organisaties & datasets op komst

Steeds meer erfgoedinstellingen stellen de gegevens van hun collecties als dataset beschikbaar. Maar hoe kom je erachter waar die datasets te vinden zijn? Bob Coret vertelt over het Register-project, dat een digitale ‘telefoongids’ realiseert.

Museon ondertekent manifest

Het Museon heeft zijn handtekening gezet onder het manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Daarmee schaart het zich als 71ste organisatie achter de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Hoe past het Museon de uitgangspunten van het manifest toe?

Denk mee over Wegwijzer voorkeursformaten

Voor het duurzaam bewaren van digitale informatie is kennis over bestandsformaten onmisbaar. Een whitepaper belicht de plannen voor een wegwijzer op dit terrein. Lees de whitepaper, denk mee en geef je reactie aan de projectgroep.

Even voorstellen: 5x digitaal-erfgoed-coaches

Elke week stellen we een digitaal-erfgoed-coach voor. Lees wat de coaches motiveert en wat ze doen. Deze keer aan het woord: Martine de BoerFilip Vedder en Mireille de JongWouter Daemen en Sies Vonk.

Uit het veld

Indrukwekkende tv-docu over Verkaufsbücher

In 2018 gebruikte een HackaLOD-team linked open data om verhalen zichtbaar te maken over de Verkaufsbücher, een register van onteigend en doorverkocht Joods vastgoed tijdens WOII. Journalistiek platform Pointer ging met de resultaten aan de slag.

Subsidie Creatief gebruik digitaal erfgoed

De regeling ‘Creatief gebruik digitaal erfgoed’ is er om projecten met digitaal erfgoed te realiseren voor en door jongeren in het po, vo en mbo. De subsidievoorwaarden zijn nu uitgebreid en de regeling is verlengd. Bekijk de belangrijkste wijzigingen.

Zo schoon je je collectieregistratiesysteem op

Voor iedereen die data in zijn collectieregistratiesysteem wil opschonen, is er de online workshop OpenRefine van Library Carpentry. Tamara van Zwol maakte er een Nederlandse vertaling van. Lees de tips.

Nomineer voor Digital Preservation Awards

Alleen het beste werk op het gebied van duurzame toegang tot digitale data dingt mee naar de befaamde Digital Preservation Awards 2020. Nomineer het tofste Nederlandse initiatief vóór 10 augustus a.s.

Agenda

HackaLOD 2020: nieuwe data, nieuwe vorm

De HackaLOD is verplaatst naar 13 en 14 november en krijgt een nieuwe opzet. De deelnemers gaan deze keer aan de slag op locatie bij verschillende erfgoedinstellingen. Lees hoe je mee kunt doen, als deelnemer of als erfgoedinstelling.
 

Cursus Digitaal erfgoed optimaal toegankelijk

Wil je als erfgoedinstelling een nieuwe fase in met je digitaal erfgoed? De Nationale Strategie Digitaal Erfgoed biedt hiervoor de handvatten. Een eendaagse cursus over deze strategie op 29 september inspireert om hiermee aan de slag te gaan.

Online kennissessie auteursrecht 

Speciaal voor kleine erfgoedorganisaties organiseren de digitaal-erfgoed-coaches van het Netwerk Digitaal Erfgoed op 1 juli een online kennissessie over auteursrechtelijke kwesties. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen.
 

Kies je platform voor erfgoedlesmateriaal

Ben je betrokken bij het ontwikkelen van (erfgoed)lesmateriaal? En ben je benieuwd naar platformen waarmee je dit materiaal kunt maken en beschikbaar stellen? Meld je aan voor de online kennissessie op 23 juni.

Elke donderdag: NDE-vragenuur

Het Netwerk Digitaal Erfgoed houdt elke week op donderdag tussen 11 en 12 uur een vragenuur. Iedere week staat er een onderwerp over digitale duurzaamheid centraal. Bekijk de onderwerpen en doe vrijblijvend mee via meet.jit.si/NDEvragenuur.

Nieuwe cursusronde Leren Preserveren

Aan de slag met preservering? Geef je op voor de driedaagse cursus en leer de basis van het duurzaam opslaan, beheren en toegankelijk houden van digitaal erfgoed. De cursus start op 22 september.

Blijf op de hoogte:

Twitter
YouTube
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Netwerk Digitaal Erfgoed, All rights reserved.