Copy
De la DoR

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 15 iunie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: ce spun cafenelele de specialitate despre cafeaua băută cu zahăr, o rețetă pentru nevoi universale plus o doză de spirit muzical medieval. 

Citește Concentrat în browser.

Până se trezește lumea

Beau cafea simplă, tare, fără nimic. Așa o și cer în cafenele. Mi se trage din liceu, de pe vremea când fumam și purtam curea cu ținte și totul era o hardcoreală – mai mult închipuită. Când au apărut primele locuri cu specialty coffee și, implicit, primii ochi dați peste cap la auzul comenzii „un espresso lung cu lapte și două pliculețe de zahăr, vă rog”, m-am simțit bine. Părea că eu sunt deja cu un picior în lumea asta nouă și selectă, în timp ce prietenii mei se chinuie cu mediocritatea. 

Noroc că am mai crescut și am văzut suficienți oameni certați că se uită după zahăr în miros de single origin ca să nu mai fiu așa de vehementă. Am văzut chiar recent o confirmare că religia cafelei fără zahăr e probabil veșnică. Pe Facebook la Alex Negrea, specialist în social media, care nu mai vrea să ducă muncă de convingere cu barista și a ajuns la concluzia că mai bine umblă cu zahăr la el. 

Pornind de aici, am rugat-o pe colega mea Oana Filip să întrebe cinci cafenele de specialitate din țară cum se raportează la dilema asta – cât e recomandare și cât e educație cu forța? 

Concluzia mea e că e recomandare cu scrâșnit din dinți. 😅
   Flat white făcut la Jassyro. Fotografie de Daniela Coman. 
Jassyro, Iași

„Soțul meu a scris la un moment dat pe perete «Zahăr Interzis». Suntem cunoscuți în oraș ca fiind ăia care nu dau zahăr la cafea, trebuie să-l ceri tu. Am pierdut unii clienții din cauza asta”, spune Daniela Coman, barista și co-creator Jassyro din Iași. Au zahăr în cafenea și îl oferă oricui cere, dar încearcă să-i convingă să guste întâi fără. Merge pe ideea că clienții trebuie educați fără să fie făcuți să se simtă prost.

„Trebuie să investești timp cu omul în shop. Noi am avut o expresie în primii ani, că vindeam de 3 lei și vorbeam de 10 lei. [...] Avem percepția că e doar o cafea. Nu înțeleg de ce, pentru că bem cafea așa cum bem apă și nu ne-ar plăcea să bem apă stricată sau care a stat ani într-un depozit.”
 
Meron, Cluj-Napoca
 
„Noi, care suntem în spatele barului, gustăm să fie extracția aia perfectă, să fie super echilibrată în ceașcă. Vine cineva și ne cere zahăr, primul gând e că nu dăm așa ceva”, spune Delia Avram, National Barista Champion în 2019, și head barista la Meron. Crede că, atunci când folosești îndulcitori, nu mai simți aroma cafelei, ci dulceața zahărului. Dar nu există să nu le dea zahăr atunci când cer. „Îi îndemnăm să guste prima dată fără și apoi, dacă au nevoie de zahăr, să-și pună cât consideră. Pentru mine e suficient dacă omul a oferit o șansă produsului.”
 
Coftale, București

În 2012, când a deschis Coftale în București, Antonio Iftimescu se supăra „așa un pic” când vedea că un client punea zahăr în cafeaua pregătită de el să fie cât mai echilibrată. Acum nu mai gândește așa. „Până la urmă, e alegerea fiecărui client să-și bea băutura cum dorește. Noi trebuie să ne facem treaba în continuare ca și cum ar veni un judge de la World Competition să guste cafeaua.”

Caută să fie un gust echilibrat, să aibă o aciditate medie, o dulceață, un aftertaste, „acel bitter să fie mediu spre scăzut și să aibă consistență”.

Însă e mai complicat când clienții își iau cafea și o prepară în aparatele de acasă. Și-au dat seama că și espressoarele pot influența puternic gustul, așa că s-au învățat să-i întrebe pe oameni ce fel de aparat au, ce fel de setări folosesc, ca să-i ajute. „Dacă au aparate, ar trebui să investească mai mult în informare. O sursă OK de inspirație ar putea fi Espressoman, un forum în care foarte multe persoane își dau sfaturi.”
 
Nod Cafè, Botoșani

Oana Andrieș a deschis Nod Cafè în decembrie 2019, după ce s-a mutat din Capitală în Botoșani. Spune că, uneori, „trebuie să le explici oamenilor că cappuccino nu înseamnă cappuccino cream de la supermarket”. Și ea obișnuia să bea cafea cu zahăr și crede că oamenii învață cel mai bine că nu au atâta nevoie de zahăr cât cred dacă o iau treptat. „Sunt oameni care foloseau trei pliculețe și au ajuns la niciunul.”
 
Corretto, Constanța

În Dobrogea, oamenii sunt obișnuiți să bea cafeaua fără lapte, dar încă sunt mulți care cer espresso lung cu lapte, povestește Ștefan Dimescu Crăciun, administrator la Corretto din Constanța. Le recomandă în schimb americano, adică shot de espresso și apă curată peste și încearcă să-i convingă cu zâmbetul pe buze. Să guste întâi fără zahăr, iar apoi, dacă nu vor, sigur, pot să-și pună cât zahăr doresc.

„Cafeaua de specialitate are și note fructate, are și puțină aciditate, are 2% zaharuri în mod natural în bob. Atunci nu mai e nevoie de zahăr să acoperi amăreala, poate să-ți ofere un spectru mult mai larg de arome.” 

***

Alex Negrea a strâns în threadul de pe Facebook peste 50 de comentarii de la oameni care au empatizat sau au făcut mișto de treaba asta cu zahărul. La o zi după, a apărut și răspunsul cafenelei Meron din București: 

Guys and gals, we’re not sugar shaming you. Cătălin, colegii lui din bar și noi toți vrem să vă oferim doar cea mai bună cafea de specialitate pe care putem să o preparăm. Mai departe fiecare cu preferințele lui, căci cafeaua, la fel ca muzica, mâncarea sau arta, e o chestiune personală. Din hainele unui barista, bineînțeles că cea mai bună cafea e cea în care poți să simți cât mai mult din gustul originii de cafea. Dar stați liniștiți, dacă-i musai, este zahăr pentru toată lumea. Vă așteptăm la noi!
P.S. Am fi putut să răspundem ieri, dar tot zahărul ăsta nu se comandă singur!”

Tu cum îți bei cafeaua? Te lupți pentru dreptul la zahăr? Ai o cafenea preferată în care ți-a ieșit hatârul cu barista?

BONUS:
Cum să bei un cappuccino perfect


Ne-a explicat Daniela Coman, barista și co-creator Jassyro.

Cappuccino în general înseamnă o treime espresso, o treime lapte, o treime cremă de lapte. Ideal, făcut cu Etiopia. Cafeaua crește la o altitudine destul de mare, majoritatea procesărilor sunt naturale și atunci este foarte dulce în combinația cu laptele, care devine mai dulce când se încălzește.

În felul ăsta, ajungem să simțim note de mousse de fructe de pădure. Dacă vrem note de ciocolată, mai bine alegem cafea din Columbia sau Brazilia. Daniela ne recomandă să-l bem dintr-o ceașcă de ceramică, pentru că așa se va păstra temperatura potrivită mai mult timp. 

Actualizator

O fată de 17 ani a fost incendiată de cel împotriva căruia depusese plângere pentru viol și agresiune cu câteva zile înainte. Agresorul are 45 de ani, a fost condamnat pe viață pentru cinci crime în 1994 și liberat condiționat în mai 2019, înainte de termen, pentru bună purtare. Se împrietenise cu tatăl victimei și vorbea cu fata pe internet. Fostul deținut a fost arestat pentru 30 de zile pentru tentativă de omor.

Adolescenta are arsuri pe 90% din corp. A fost dusă inițial la spitalul din Mehedinți, apoi transportată la Craiova, apoi la „Grigore Alexandrescu” din București, unde există 10 paturi pentru mari arși. Deși numărul paturilor pentru mari arși s-a dublat după incendiul de la Colectiv – de la 10 în 2015 pentru adulți la 23 în prezent –, încă nu avem suficiente.  

Rata femeilor ucise în România este peste media înregistrată la nivelul statelor membre UE: 0,92 la suta de mii de persoane față de media de 0,42. (Spre exemplu, anul trecut au fost ucise 51 de femei și fete de către membri ai familiilor.) Cel mai recent barometru Eurostat despre femicid (uciderea femeilor de către bărbați), din 2016, arată că doar Lituania, Letonia, Estonia, Croația și Serbia stau mai rău decât noi. Polonia, o țară cu care ne-am putea compara ca număr de locuitori, are o rată de două ori mai mică decât a noastră. 

Ecaterina Balica, de la Institutul de Sociologie al Academiei Române, interesată de analiza femicidului, spune că în România „cazurile de femicid nu sunt corelate cu actele de violență domestică care le-au precedat, nu se vorbește despre istoricul relației dintre victimă și agresor sau despre amenințările cu moartea”.

Mihaela Michailov, un dramaturg care explorează teme sociale actuale, a scris o poezie amară despre normalizarea violenței.

***

După trei zile consecutive cu peste 200 de cazuri noi de coronavirus, ieri am înregistrat un nou record de la relaxări încoace: 320 de cazuri noi. „Era de așteptat ca măsurile de relaxare să ducă la astfel de situație”, a spus încă de sâmbătă seară șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care le cere oamenilor să nu se lase influențați de părerile neavizate din online și să respecte regulile.

Cu toate astea, de azi se deschid mallurile (nu și cinematografele, restaurantele, locurile de joacă din ele), loteriile, casele de pariuri, piscinele exterioare și sălile de fitness. Putem ieși acum în găști de câte șase oameni și dacă nu suntem familie și nu locuim în același loc și putem organiza petreceri private de maximum 20 de persoane în spațiu închis și de maximum 50 de persoane în aer liber.

Era vorba că se pot deschide și grădinițele și creșele private (conform Hotărârii de Guvern publicată vineri în Monitorul Oficial). Pentru că normele de aplicare sunt încă în lucru însă, ministrul Educației a anunțat că trebuie să mai așteptăm. E posibil să le finalizeze și prezinte în cursul zilei de azi. 

Majoritatea magazinelor din malluri vor rămâne însă închise azi și mâine dimineață în semn de protest. Proprietarii cer să le fie anulate chiriile din ultimele trei luni, cât mallurile au fost închise, spune Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv al Organizației Patronale a Retailerilor din România (RORETAIL).

De astăzi, nu mai ești obligat să intri în izolare dacă te întorci din Austria, Bulgaria, Germania, Grecia, Norvegia, Ungaria și alte state. Zborurile spre Belgia, Franța, Italia, Marea Britanie, Olanda, Spania și Turcia sunt în continuare suspendate, însă intrarea și ieșirea din aceste țări nu este interzisă. Doar că vine la pachet cu reguli de izolare. Poți vedea lista pe site-ul Institutului Național pentru Sănătate Publică – va apărea în seara asta și va fi actualizată săptămânal.

Guvernul nu a decis încă nimic despre starea de alertă, care expiră mâine, pe 16 iunie.

***

FLUID, o trupă de muzică queer, a cântat la Marele Vernisaj de Vară la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) miercurea trecută, iar secțiunea de comentarii a transmisiunii live pe Facebook s-a umplut de ură împotriva comunității LGBTQ.

MNAC a șters înregistrarea, iar la două zile a explicat de ce: „MNAC regretă faptul că performance-ul FLUID de la deschiderea noului sezon expozițional nu mai există online, dar virulența acestor reacții instigatoare la ură, alături de imposibilitatea de a modera în timp real un asemenea atac, au condus la decizia de a înlătura de pe pagină materialele video din seara evenimentului. Muzeul Național de Artă Contemporană nu va oferi o platformă pentru asemenea luări de poziție reprobabile și dorește în continuare să fie un spațiu sigur pentru toată lumea, inclusiv pentru comunitatea queer locală”.

***

Discriminarea împotriva persoanelor transgender în sistemul medical american nu este interzisă – asta stabilește un nou set de reguli lansat vineri de Administrația Trump. Documentul anulează eforturile începute de Administrația Obama în 2016, care a vrut să facă fix opusul, dar inițiativa a fost contestată imediat în instanță.

Trump a făcut asta în plină lună Pride, care sărbătorește diversitatea din toată lumea, la patru ani de la masacrul Pulse, când 49 de oameni au fost uciși într-un club de noapte gay din Orlando, Florida, la trei luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat o pandemie globală și cu câteva zile înainte de o decizie importantă a Curții Supreme.

Dacă Curtea decide că discriminarea pe baza orientării sexuale sau a identității de gen constituie discriminare pe criterii de sex, care este interzisă în temeiul punctului VII din legea drepturilor civile (o lege federală care protejează angajații împotriva discriminării pe motive de rasă, origine, sex și religie), documentul publicat va deveni irelevant.
 
Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

 

#decitit:
Rețeta Jamila

DESPRE CE E: JamilaCuisine are peste 1,2 milioane de urmăritori pe YouTube, iar ce face Geanina Staicu-Avram, femeia din spatele lui, e departe de producțiile de televiziune care fac din mâncare divertisment și din cei care gătesc, personaje.

Totuși, videoclipurile ei au audiențe care se întrec cu acestea. Dacă o ediție a emisiunii Chefi la cuțite de la Antena 1 strânge în minutul de maximă audiență până la 2 milioane de telespectatori și câteva sute de mii de vizionări pe YouTube, o rețetă de chec de-a Jamilei poate să adune, în timp, spre 7 milioane. De ce?

DE CE CONTEAZĂ: Pentru că Jamila umple nevoi diferite pentru oameni diferiți: reduce singurătatea părinților cărora le-au plecat copiii la facultate și e un chip de care se atașează, reduce risipa alimentară promovând rețete cu resturi, cum ar fi biluțele din piureul nemâncat, filmează și postează rețete cu gutui, cireșe sau căpșune atunci când e vremea lor în România, e sprijin pentru viața independentă a nevăzătorilor care vor să-și gătească, e terapie pentru motricitate.

Dacă de la un brand personal așteptăm lucruri, de la ea nu așteptăm nimic. E vecina și mama în care avem încredere, e suficient că ne pune mâncare pe masă. 

***

Colega mea Ana Maria Ciobanu și-a dorit să înțeleagă de ce Jamila este, așa cum i-au spus câțiva dintre cei care gătesc cu ea săptămânal, „un dexonline cu rețete”, „un fel de Neti Sandu”, „Sanda Marin digitală” sau chiar „Maria Ciobanu a online-ului”. 

Din text o să afli și cum se raportează la ideea de a fi un influencer și dacă ea crede că are responsabilitatea de a promova anumite valori, într-un domeniu în care alții transmit deseori discursuri care incită la ură sau chiar la violență.
 
   Samira Natour desenează zilnic de când a început pandemia și gătește la fel de des pentru fetița ei de șase ani. O găsești aici
Inspirată de mâinile Jamilei, Samira a desenat-o înconjurată de castroane cu ingrediente pentru contul ei de Instagram. Tea, fiica ei, a recunoscut-o imediat, pentru că e o prezență statornică în bucătăria lor. Ea e cea care o pune pe pauză când e nevoie, ea îi dă mamei ingredientele.

Samira spune că adoră „mânuțele alea drăguțe și pufoase” ale Jamilei și că verifică des rețetele cu ea. Ia o rețetă de la soacra ei, apoi caută să vadă cum face și Jamila. „E un transfer de cunoștințe third party.” Samira simte că a făcut ușor tranziția de la cartea de bucate a Sandei Marin la canalul de YouTube al Jamilei. „Coperta cărții pe care o avea și bunicul era tot cu niște mânuțe. E ceva foarte familiar. Recunosc că o mai înșel, dar revin la ea.”

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață

Cum e cu reprezentarea femeilor în politică, leadershipul feminin, stima de sine, studiatul în străinătate? Poți afla la Her Webinars Summer 2020, un eveniment online la care poți participa dacă ai între 14 și 24 de ani și timp liber între 22 și 28 iunie. Printre invitați se află și Oana Bîzgan, deputată independentă preocupată de egalitatea de șanse. Te poți înscrie aici până pe 20 iunie.
 
  Prânz

Îți place Creep de la Radiohead? Descoper-o într-un stil muzical medieval. În fața titlului m-am strâmbat și eu, dar s-a dus grimasa după ce-am dat play.
 
  Seară

Festivalul Rocanotherworld se întâmplă și anul ăsta, între 24 și 28 iunie, la Iaşi. Vor cânta Robin and the Backstabbers, byron, EYEDROPS, Luna Amară, om la lună și alții pentru maximum 500 de spectatori pe seară. Biletele se iau de aici și sunt o formă de susținere pentru artiști. Rocanotherworld continuă și sub deviza „Ce faci pentru tine rămâne pentru tine, ce faci pentru alții rămâne forever”. Vezi aici un clip scurt cu atmosfera primei ediții. 
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.


Au contribuit

Maria Bercea, Nicoleta Coșoreanu, Oana Filip, Oana Sandu
Design: Alex Munteanu (Namogo)

 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe