Copy
View this email in your browser

Kuuke's Sterrenbeelden

Beschrijving van alle 88 astronomische sterrenbeelden, het complete zonnestelsel en nog véél meer...

Excerpts:

Wie was Regiomontanus?

Wie was Regiomontanus?

Op 6 juni 1436 werd de Duitse astronoom, astroloog, vertaler, wiskundige, instrumentmaker en katholieke bisschop Johannes Müller geboren. Hij is beter bekend onder zijn Latijnse naam Regiomontanus. Regiomontanus werd in Königsberg geboren. Zijn nauwkeurige waarnemingen, metingen en aantekeningen plaveiden de weg voor moderne astronomen als Tycho Brahe en Nicolas Copernicus.

Regiomontanus groeide op in een welgestelde familie en kwam al vroeg in aanraking met astronomische berekeningen. Historici nemen aan dat hij op zijn twaalfde al behoorlijk wat kennis over de astronomie had.

Lees Wie was Regiomontanus? verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Hubble doet een verrassende vondst over het jonge heelal

Hubble doet een verrassende vondst over het jonge heelal

Nieuwe resultaten van de Hubble Space Telescope duiden erop dat het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels in het jonge heelal veel eerder plaatsvond dan voorheen werd aangenomen. Een Europees team van astronomen heeft geen bewijs gevonden voor de eerste generatie sterren, de zogenaamde Populatie III-sterren, terug in de tijd tot toen het heelal pas 500 miljoen jaar oud was.

Het bestuderen van de allereerste sterrenstelsels blijft een grote uitdaging in de moderne astronomie.

Lees Hubble doet een verrassende vondst over het jonge heelal verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

SpaceX breidt Starlink-netwerk uit tot 480 satellieten

SpaceX breidt Starlink-netwerk uit tot 480 satellieten

Afgelopen nacht heeft een Falcon 9 raket van SpaceX wederom 60 satellieten in een baan om de Aarde gebracht. De Falcon 9 werd gelanceerd vanaf cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.

De succesvolle lancering brengt het aantal satellieten van het Starlink-netwerk op 480. Het is hiermee nu al veruit het grootste communicatienetwerk ter wereld.

Ongeveer 2:35 minuten na de lancering stopten de 9 hoofdmotoren van de eerste trap en zakte die weer terug naar de Aarde.

Lees SpaceX breidt Starlink-netwerk uit tot 480 satellieten verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Baan van Deimos duidt op een oude ring rond Mars

Baan van Deimos duidt op een oude ring rond Mars

Wetenschappers van het Seti Institute en de Purdue University hebben berekend dat de enige manier om de ongewone baan van Deimos te produceren de aanwezigheid van een ring rond Mars moet zijn. Die ring moet er dan miljarden jaren geleden zijn geweest. Verschillende zwaardere planeten in ons zonnestelsel hebben grote ringen en vele grote manen. Mars moet het echter doen met twee kleine, misvormde maantjes die Phobos en Deimos zijn gedoopt. Ofschoon het kleine maantjes zijn verbergen hun banen geheimen over hun verleden.

Lees Baan van Deimos duidt op een oude ring rond Mars verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Astronomen vinden jonge bruine dwerg met een circumstellaire schijf

Astronomen vinden jonge bruine dwerg met een circumstellaire schijf

Een team van professionele astronomen en burgerwetenschappers hebben een jonge bruine dwerg gevonden die een ring om zich heen heeft waar mogelijk exoplaneten in zitten. De bruine dwerg heeft de aanduiding W1200-7845 en is ongeveer 333 lichtjaar van de Aarde verwijderd. De bruine dwerg maakt deel uit van de 3,7 miljoen jaar oude Epsilon Chamaeleontis groep van bewegende sterren.

W1200-7845 werd gevonden met behulp van Disk Detective. Dit is een wetenschappelijk programma van de NASA dat gehost wordt door Zooniverse waar burgerwetenschappers aan deel kunnen nemen.

Lees Astronomen vinden jonge bruine dwerg met een circumstellaire schijf verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Klassieke nova’s zijn de producenten van lithium in het heelal

Klassieke nova’s zijn de producenten van lithium in het heelal

 

Een team onderzoekers, onder leiding van de astrofysicus Sumner Starrfield van de Arizona State University, heeft theorie gecombineerd met waarnemingen en laboratoriumonderzoeken en op die manier bepaalt dat een klasse van sterexplosies, klassieke supernovae genoemd, verantwoordelijk zijn voor het meeste lithium in het heelal en ons zonnestelsel.

De resultaten van hun onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in The Astrophysical Journal van de American Astronomical Society.

Lithium is een belangrijk element voor ons want het wordt verwerkt in hittebestendig glas en keramiek, lithium batterijen en lithium-ion batterijen.

Lees Klassieke nova’s zijn de producenten van lithium in het heelal verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

De sterrenhemel van juni 2020

De sterrenhemel van juni 2020

De maand juni werd genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van oppergod Jupiter. Het is de zesde maand in de Gregoriaanse kalender. Juni heeft 30 dagen. Andere benamingen voor de maand juni zijn de zomermaand, de rozenmaand en de weidemaand. Katholieken noemen deze maand ook de maand van het Heilig Hart. De derde vrijdag na Pinksteren valt meestal in juni en op deze dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd.

Lees De sterrenhemel van juni 2020 verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Crew Dragon ‘Endeavour’ maakt geslaagde koppeling met het International Space Station

Crew Dragon ‘Endeavour’ maakt geslaagde koppeling met het International Space Station

De eerste bemande Crew Dragon heeft vanmiddag, na een reis van 19 uur, een geslaagde koppeling gemaakt met het International Space Station.

Het was de eerste koppeling van een bemand Amerikaans ruimtevaartuig aan het ruimtestation sinds de pensionering van de space shuttle in 2011. Het is ook de allereerste koppeling van een commercieel ruimtevaartuig dat mensen aan boord heeft. In dit geval de astronauten Bob Behnken en Doug Hurley

“Het was een hele eer om slechts een klein deel uit te maken van dit negenjarige streven sinds de laatste keer dat een Amerikaans ruimteschip is aangemeerd bij het International Space Station”, zei Hurley, als commandant van de Crew Dragon, terwijl hij de teams van SpaceX en NASA bedankte.

Lees Crew Dragon ‘Endeavour’ maakt geslaagde koppeling met het International Space Station verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Liftoff! Eerste bemande Crew Dragon met succes gelanceerd! – update

Liftoff! Eerste bemande Crew Dragon met succes gelanceerd! – update

SpaceX heeft vandaag voor het eerst astronauten gelanceerd. Daarmee is Amerika voor het eerst sinds 2009 weer in staat om zelfstandig mensen naar de ruimte te brengen.

Om 21:22 uur Nederlandse tijd vertrok vanaf het historische lanceerplatform 39A op het Kennedy Space Center in Florida een Falcon 9 raket met bovenop de Crew Dragon richting het International Space Station.

De lancering betekende het begin van de Demo-2 missie die de NASA-astronauten Bob Behnken en Doug Hurley naar het ISS moet brengen.

Lees Liftoff! Eerste bemande Crew Dragon met succes gelanceerd! – update verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Het sterrenbeeld Chamaeleon – Kameleon

Het sterrenbeeld Chamaeleon – Kameleon

Chamaeleon is één van de sterrenbeelden die in de 16de eeuw door de Nederlandse zeevaarders Pieter Dirkszoon Keyser en Frederick de Houtman in kaart zijn gebracht. Het is door de astronoom Petrus Plancius van een exotische naam voorzien. De Nederlandse cartograaf Jodocus Hondius beeldde het sterrenbeeld af als een Kameleon die zijn tong uit steekt om het nabijgelegen sterrenbeeld Vlieg – Musca te vangen. Johann Bayer naam het sterrenbeeld voor het eerst op in zijn steratlas Uranometria die in 1603 verscheen.

Lees Het sterrenbeeld Chamaeleon – Kameleon verder op Kuuke's Sterrenbeelden.


Read on »

Copyright © 2020 Kuuke's Sterrenbeelden, Alle rechten voorbehouden.


Wil je de manier waarop je je e-mails ontvangt aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen or uitschrijven uit deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp