Copy

De afgelopen jaren heb ik me met hart en ziel ingezet voor het bouwen aan een mooiere wereld, een future-proof samenleving en organisaties met duurzaamheid in het hart. 

De afgelopen weken waren voor mij een rollercoaster met volstrekt nieuwe emoties, een hele steile leercurve, een heel nieuw level slaaptekort en een overweldigende liefde.

Met de komst van deze kleine man in ons gezin, is mijn drive om te bouwen aan een mooiere wereld alleen maar groter geworden. 

We erven de aarde niet van onze ouders, we lenen hem van onze kinderen.

Hartelijke groet,
Walter

BLOG | Organisatiecultuur meten - onzalig plan of goed idee?

‘I don’t do culture’ hoorde ik een leider zeggen in de loop van een cultuurtraject. Ik denk dat dat onmogelijk is, en dat we allemaal aan cultuur doen. Het is simpelweg onmogelijk om ‘niet aan cultuur te doen’. Daarom is het verstandig om heel bewust te bouwen aan cultuur in je organisatie. Als je dat niet doet, vormt cultuur zich nog steeds, op een manier die je misschien niet wilt. Dan heb je ineens gedoe in de onderstroom, lopen je projecten niet zoals je wilt en behaal je je doelen niet.  If you don’t do culture, culture does you.

Zeker voor organisaties die willen bijdragen aan de wereld, die positieve impact willen maken, is het essentieel om actief en bewust aan organisatiecultuur te bouwen. Corona legt feilloos een aantal weeffouten in ons systeem bloot. We overbelasten onze ecosystemen en hebben een samenleving met grote economische en sociale ongelijkheid gecreëerd. We leven in een systeem dat gebouwd is op de overtuiging dat economische groei belangrijker is dan welzijn en duurzaamheid.

Impact is daarom bij uitstek een cultuurvraagstuk omdat het gaat over overtuigingen, waarden, normen en collectief gedrag. Het gaat over morele vraagstukken, over onze relatie met de aarde, over hoe we samen mens willen zijn.

De transitie naar een impactgerichte organisatie is een cultuurverandering. Dat maakt het belangrijk om te snappen wat de ongeschreven regels zijn, hoe de interne logica werkt en welke spannings-velden en dilemma’s opgelost moeten worden. Alleen vanuit een diepgaand begrip van je organisatiecultuur, kun je bouwen aan een impactgerichte organisatie. Immers, ‘culture eats strategy for breakfast’.

Maar wat is een impactgerichte cultuur? En hoe weet je of je op de goede weg bent? Een nulmeting van je cultuur doen; is dat een onzalig plan of een goed idee?

Lees hier de hele gastblog die we schreven voor Avance Impact.

WHAT'S NEW?

Boek | Antropoloog gezocht!
Na 2 jaar schrijven, puzzelen, schaven, denken en opnieuw beginnen... Een boek voor antropologen door antropologen. Over wat antropologie is, wat je kunt, waar je terechtkomt en hoe werkgevers naar antropologen kijken.

Met een voorwoord door 
, antwoorden van studieadviseurs op veelgestelde vragen, een hoofdstuk over branding met Jitske Kramer en talrijke portretten van antropologen die prachtige banen en bedrijven hebben.

Bestel 'm nu hier en bekijk de unboxing video!

 
Whitepaper | Sterke Communities

Mensen vinden al eeuwenlang antwoorden op dezelfde vragen. Daarom is er veel te leren uit de antropologie. Dit whitepaper neemt je mee op reis. Naar hoe mensen tribes vormen, hoe mensen omgaan met verandering en hoe je dat goed kunt begeleiden.
 

Ter inspiratie!

Boek | Gewoon zoals je bent

Voor verandering eens een kinderboekentip! Over het verwonderen over de wereld en daarin jezelf blijven.
'Je bent heel speciaal, gewoon zoals je bent'  

Er is ook zoveel te zien -
zoals Girafs superlange steltpoten
en Gnoes puntige prikhoorns.
En dan ziet hij Krokodils hap-snap-tanden...

Boek | Mijn ontelbare identiteiten

Antropoloog Sinan Çankaya schreef deze bespiegeling op de veranderde omgang met de ‘de Ander’ in Nederland. Het is een indringend verhaal over opgroeien in Nederland als kind van migranten. Reflecterend op loyaliteit, ontheemding en vooral de zoektocht naar een thuis keert Çankaya zich tegen vastomlijnde identiteiten en weigert hij om een verhaal binnen de grenzen van zijn eigen lichaam te vertellen.

Artikel | Vaderdag

Elk jaar op de derde zondag van juni is het Vaderdag in onder andere Cyprus, Griekenland, Ierland, Nederland en Turkije. Maar waar komt deze traditie vandaan? 

The Great Realisation
Een verhaal over hoe gek de wereld er in 2020 uit zag. Over hoe onze kinderen daarop zullen terugkijken. En over dat we samen kunnen (en moeten) bouwen aan een mooiere wereld.
Twitter
Website
LinkedIn
Copyright © 2020 Green Culture Lab, All rights reserved.


Een ander mailadres of liever geen emails meer ontvangen?
Dan kun je hier je instellingen updaten of je uitschrijven voor deze ezine.