Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Externe nieuwsbrief
juni 2020
Header
Nieuws
Nieuwe manier van werken ziekenhuizen leidt tot doelmatiger zorg zonder kwaliteitsverlies

Door nieuwe manieren van werken in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en ziekenhuis Bernhoven in Uden is de doelmatigheid van de zorg verbeterd. De ziekenhuizen hebben hun organisatie zo ingericht dat de kwaliteit van zorg voor de patiënt meer centraal staat en er minder wordt gestuurd op het aantal behandelingen. Initiatieven van zorgverleners krijgen meer ruimte, er wordt meer samengewerkt met de huisarts en er zijn organisatieveranderingen doorgevoerd. Dit staat in de onlangs gepubliceerde evaluatie van de nieuwe werkwijzen van het Centraal Planbureau (CPB), IQ healthcare en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Lees meer



Nieuwe editie Meten in de praktijk

In de dagelijkse zorg hebben verpleegkundigen net als andere zorgprofessionals veel vragen. Wat wil een patiënt bereiken? Waar gaan we aan werken? Wat zijn de effecten van de zorg? Moet de behandeling worden bijgesteld?
De derde, herziene druk van het boek Meten in de praktijk is nu ook toegankelijk voor verpleegkundigen. Het boek bevat een stappenplan voor het gebruik van meetinstrumenten in de gezondheidszorg. Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschappen, is onlangs aan het redactieteam toegevoegd.  


Lees meer








Webinar

De International Psychogeriatric Association (IPA) en INTERDEM (Europese groep onderzoekers Psychosociale INTERventies bij Dementie) hebben op 23 mei jl. een webinar gepresenteerd getiteld: “Covid-19: Social distancing and its impact on social and mental health of the elderly population”. Internationale sprekers en frontliners delen hun kennis en ervaring over de gevolgen van het nieuwe social distancing fenomeen. Zij illustreren de tragedie van het afscheid nemen in coronatijd en de dreiging van de maatregelen voor human rights voor ouderen.

Lees meer


Nieuwe editie boek implementatie vernieuwingen in de zorg

Onlangs is de vernieuwde editie van Improving patient care. The implementation of change in health care uitgekomen. Dit is de derde editie van dit boek over de implementatie van vernieuwingen in de zorg. De editors zijn Michel Wensing, Richard Grol en Jeremy Grimshaw. Het boek is uitgegeven bij Wiley-Blackwell, 2020.


Lees meer
 
Divider
Actueel in coronatijd
Moreel beraad op de IC: maatwerk
 
Zorg verlenen in tijden van COVID-19 is heel ingrijpend voor alle betrokkenen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je zorgverleners helpt om te gaan met morele stress. Ethicus Jelle van Gurp, internist-intensivist Astrid Hoedemaekers en Marieke Zeegers (senior onderzoeker IC, allen Radboudumc) vertellen over hun project ‘Moreel Beraad op de IC: voortdurend leren en verbeteren’, in de interviewreeks Leren en verbeteren in de zorg van ZonMw.

Lees meer


Aanbevelingen fysiotherapie voor patiënten met COVID-19 na ontslag uit het ziekenhuis

Om patiënten met COVID-19 te begeleiden in hun herstel zijn er onlangs aanbevelingen opgesteld voor fysiotherapeuten. Vanuit IQ healthcare (leerstoel Paramedische Wetenschappen) en de afdeling Revalidatie hebben Ward Heij, Niek Koenders en Philip van der Wees een bijdrage geleverd aan deze aanbevelingen, die door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) zijn gepubliceerd als standpunt.


Lees meer

Zo zorg je in coronatijd voor je collega’s

De huidige COVID-19-crisis leidt tot stress en angst bij zorgpersoneel. Uit ervaringen met eerdere, vergelijkbare, crises is een aanpak ontwikkeld waarmee leidinggevenden zorgverleners beter bestand maken tegen de hoge druk. Deze aanpak is vertaald naar een tweetal bruikbare overzichten hoe leidinggevenden ondersteuning kunnen bieden op de werkvloer.
 
Lees meer


Positieve hervormingen in de gezondheidszorg door corona

Covid-19 opent mogelijkheden waar wegen van beleidsoplossingen, politiek en problemen samenkomen. Dit momentum moeten we benutten nu het kan, betogen de auteurs van een onlangs verschenen artikel in International Journal of Health Policy and Management.

Lees meer
Divider
Promotie
Promotie Nina Zipfel

Op vrijdag 26 juni jl. verdedigde Nina Zipfel haar proefschrift ‘Beyond Value-Based Health Care. How to use outcome measurement to improve quality of care in heart care?’ 
De overheid, ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben zich gecommitteerd aan de doelstelling om de helft van de zorg in 2022 inzichtelijk te hebben op uitkomsten. Hier wordt veel in geïnvesteerd, maar tot nu toe ontbraken echter concrete handvatten om uitkomsten te gebruiken om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Het St. Antonius Ziekenhuis en IQ healthcare sloegen de handen ineen om het concept value-based health care (VBHC) door te ontwikkelen.
 
Lees meer





Promotie Bram Tilburgs

Op 2 juli a.s. verdedigt drs. Bram Tilburgs zijn proefschrift ‘Advance care planning in dementia; development an evaluation of an educational intervention in primary care’. De promotie vindt plaats in de Academiezaal in de Aula van de Radboud Universiteit. Promotoren zijn prof. dr. M.J.F.J. Vernooij-Dassen, prof. dr. R.T.C.M. Koopmans en prof. dr. Y.M.P. Engels. Copromotor is dr. M. Perry. De promotie is te volgen via een livestream.
 
Dementie is een chronische ziekte met een grote ziektelast. Door de cognitieve achteruitgang wordt het voor mensen met dementie steeds moeilijker om te beslissen over hun toekomstige zorg. Gesprekken waarin iemand zijn wensen voor toekomstige zorg bespreekt met een zorgprofessional en naasten noemt men advance care planning. In de praktijk blijkt dat deze gesprekken nog te weinig of te laat plaatsvinden.


Lees meer

 
Divider
Publicaties
Kansen en uitdagingen praktijkvariatieonderzoek
 
Naast het beschrijven en signaleren van ongewenste variatie is het tijd voor de stap naar het verklaren en verminderen van ongewenste verschillen. In dit Perspective stellen wij nieuwe aangrijpingspunten voor praktijkvariatieonderzoek voor. De uitdagingen en kansen in toekomstig onderzoek zien wij met name op het gebied van de complexe interactie tussen netwerken, professionele autonomie, patiëntvoorkeuren en objectieve behandelcriteria.
 
Lees meer


Kwalitatief onderzoek naar de invloed van ziekenhuis- en omgevingsfactoren op het postoperatieve herstel van patiënten
 
Het is alom bekend dat omgevingsfactoren (bijvoorbeeld inrichting, muziek, uitzicht en geur) van invloed zijn op het menselijk welzijn. De laatste jaren wordt binnen steeds meer sectoren duidelijk dat het optimaliseren van deze factoren zijn vruchten afwerpt in een professionele omgeving. Maar hoe is dat in het ziekenhuis?
 
Lees meer



Nederlandse huisartsen zien veel niet-gepaste zorg
 
Tweederde van de Nederlandse huisartsen geeft aan dat niet-gepaste zorg regelmatig voorkomt. Belangrijke redenen zijn het behouden van een goede relatie met de patiënt en gebrek aan tijd. Huisartsen geven aan dat het informeren en scholen van patiënten en collega’s kan helpen bij het terugdringen van niet-gepaste zorg. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek door Tijn Kool en collega’s, gepubliceerd in BMJ open.
 
Lees meer



Kwaliteit van leven bij negatieve druk therapie voor patiënten met slecht genezende wonden

Eerder verscheen een kwantitatieve review over kwaliteit van leven bij  patiënten met slecht genezende wonden die behandeld werden met negatieve druk of standaard wondzorg. Deze nieuwe en vrij unieke review belicht de ervaren kwaliteit van leven van deze patiënten vanuit kwalitatieve studies. Hieruit kwamen vier thema’s die van belang zijn: verminderde bewegingsvrijheid veroorzaakt door het apparaat, verminderd zelfbeeld, vermeerderde sociale en professionele afhankelijkheid en naarmate de behandeling voortduurde weer een gevoel van eigen controle.

Lees meer


Enorme variatie in antibiotische profylaxe en biopsietechniek bij prostaatbiopten in Nederland  

In een online vragenlijststudie onder Nederlandse urologen werd gevraagd welke methode(n) van prostaatbiopsie en welk antibiotisch profylaxeschema zij in hun ziekenhuis gebruiken. De resultaten lieten een grote variatie in praktijkpatronen zien, met name met betrekking tot antibiotische profylaxe. Urologen rapporteerden 23 verschillende empirische profylaxe schema’s met een duur die uiteenliep van een eenmalige dosis tot 5 dagen verlengde profylaxe. De resultaten van dit onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in BMC Urology.

Lees meer


TGE
 
Het eerste nummer van 2020 van Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek is onlangs uitgekomen. In dit nummer worden o.a. twee actuele medisch-ethische kwesties besproken: de nieuwe donorwet die op 1 juli van dit jaar van kracht wordt en de weerbarstig­heid van de euthanasiepraktijk, n.a.v. de uitspraak in september 2019 over een specialist ouderengeneeskunde die een euthanasie uitvoerde bij een wilsonbekwame, oudere dame met ernstige dementie.
Overigens, vanaf dit jaar steekt TGE in een nieuw en eigentijds jasje.


Lees meer
Divider
Onderwijs
5 & 6 oktober 2020
Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg
Divider
In de media
Nursing, 4 juni 2020
Verpleegkundigen maken verpleegplannen voor de covid-19 patiënt
Een toolkit met onder meer 24 verpleegplannen helpt verpleegkundigen van het Radboudumc bij de zorg voor covid-19-patiënten. ‘Wat is voor hen de juiste zorg , en hoe doe je dat dan?', vroegen zij zich af.

Simone van Dulmen bij Nieuwsuur over uitgestelde behandelingen door corona maatregelen

Op zondag 28 juni was Simone van Dulmen te gast bij Nieuwsuur, waar zij inging op het feit dat uitgestelde behandelingen door de corona maatregelen niet altijd leiden tot gezondheidsproblemen.

Lees meer

Divider
Agenda
2 juli 2020
promotie Bram Tilburgs

10 september 2020
11.30 uur promotie Babette Rump

5 & 6 oktober 2020

Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg
Divider
Divider
© IQ Health Postbus 9101 Nijmegen, 6500 HB Netherlands
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp