Copy
De la DoR

15 minute cu care să-ți începi ziua

– 17 iunie 2020 –

Nicoleta Rădăcină
nicole@decatorevista.ro

Concentrat într-un shot: o lege care oprește conversația despre identitate de gen în școli și universități, o alta care aduce vești bune pentru mediu și cum avansează căutarea de job a Alexandrei.
Citește Concentrat în browser.

Până se trezește lumea

Pregătisem altceva pentru dimineața asta. Despre grijile unor relaxări mai mult sau mai puțin oportune, despre cât de în siguranță ne simțim când ieșim, despre ce-ar trebui poate să ne reamintim despre virus. 

Până am aflat că Senatul României a votat ieri o modificare a legii educației care ar interzice – dacă va fi promulgată – orice referire la conceptul de identitate de gen în școli și universități. Concret, ar interzice „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.

Amendamentul îi aparține senatorului PMP Cristian Lungu, teolog la bază, care ne întreabă retoric dacă am fi de acord ca elevilor să li se predea că pământul este plat. 

Dacă va fi promulgată de președinte (următorul pas), legea ar atinge și programele universitare despre identitatea de gen şi egalitatea de şanse. Oana Băluță, care predă la Masteratul de Politici, Gen şi Minorităţi de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, se întreabă dacă va fi amendată sau dacă i se va desface contractul de muncă. 

Ar atinge mai ales educația de prevenire a violenței domestice și sexuale, cum spune Camelia Proca, fondatoarea Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.). „Când predăm în școli despre cum să nu ajungem nici victime, nici agresori, prima lecție este despre PUTERE: cum puterea nu ține doar de diferențele biologice dintre femei și bărbați, ci ține mai ales de prejudecățile pe care ni le formăm, despre ce crede societatea la un moment dat că poate sau trebuie să facă un om pentru că e fată sau băiat. [...] Asta e temuta, groaznica «ideologie de gen».”

Mai mult, cine le vorbeşte elevilor sau studenților despre ce e identitatea de gen poate primi amendă între 10.000 și 50.000 lei. Poți citi aici expunerea de motive. Deși discriminează, legea a primit aviz favorabil de la comisia pentru drepturile omului.

Dincolo de discuții, există oameni pe care astfel de demersuri i-ar ataca direct. Unul dintre ei este Patrick Brăila, care a povestit pentru DoR, în 2016 ce înseamnă să fii un bărbat transgender, și iată cum arată conceptele când sunt trăite:

„Bula în care am trăit până la 28 de ani s‑a transformat în bula în care trăiesc acum. Este o bulă mai mare și mai prietenoasă, dar e tot o bulă. Și se prea poate să nu ies niciodată din ea. S‑ar putea să devină foarte mare – dar nu cred că va dispărea vreodată. Întâlnesc oameni care, chiar dacă mă cunosc acum, așa cum mă vezi și tu, îmi pun întrebări de genul: «De ce n‑ai vrut să fii o fată mai băiețoasă?»

Trebuie să explic cine sunt și ce sunt pentru că nu se poate să luăm lucrurile ca atare. Cu toate că arăt cum arăt și mă prezint așa. Trebuie să mă justific, să tot povestesc și să tot explic și e obositor. Trebuie să anticipez, să plec din casă setat într-un anume fel și e obositor. Trebuie să-mi asum chestia asta, face parte din munca mea de activist – și e o muncă de durată.

Mă numesc Patrick Brăila, dar nu am un act de identitate cu care să-ți dovedesc asta.”

Am vrut să îți povestesc asta mai întâi pentru că e un semn sumbru și, dacă ne uităm în ograda lui Viktor Orban, președintele Ungariei, o țară în care identitatea persoanelor transgender nu este recunoscută legal, am putea crede că e doar începutul unor valuri ideologice extremiste, anti-minorități, anti-avort, anti-drepturi.

Ironic, dacă te gândești că asta vine la o zi distanță după ce Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că legea lor privind drepturile civile din 1964, care interzice discriminarea pe bază de sex la locul de muncă, se aplică și orientării sexuale și identității de gen. 

Există însă șanse ca legea să fie întoarsă înapoi în Parlament de președinte (MozaiQ cere asta printr-o petiție) sau să fie respinsă de Curtea Constituțională a României, dacă Avocatul Poporului reacționează și o atacă. 

Centrul de Cercetare în Etică Aplicată ne demonstrează că există încă și puterea de a face glume. Ținem aproape. 
 
Abonații DoR fac posibil ca jurnalismul nostru să fie gratuit pentru toți cei care au nevoie de informații echilibrate.

 

Actualizator

CORONAVIRUS. Guvernul a aprobat ieri prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de azi. Masca rămâne obligatorie în spații publice închise, spații comerciale, la locul de muncă sau în mijloace de transport în comun.

Una dintre noutăți, pentru care s-a luptat și PSD-ul, e că slujbele religioase vor putea fi oficiate și în interior. Deși salută decizia Guvernului de a deschide bisericile pentru slujbe în interior, social-democrații spun că „nu este de ajuns” – un semnal că nu vor vota hotărârea în forma aceasta în Parlament.  

***

Tratamentul cu doze mici de steroizi dexametazonă, un medicament ieftin și disponibil, arată un progres major în lupta cu coronavirusul. Medicamentul face parte din cel mai mare studiu care testează dacă tratamente deja existente funcționează și pentru coronavirus.

Până acum, dexametazona a redus cu o treime riscul de deces în cazul pacienților care respiră cu ajutorul aparatelor de ventilație. Cercetătorii spun că dacă medicamentul s-ar fi folosit încă de la începutul epidemiei în Marea Britanie, s-ar fi putut salva până la 5.000 de vieți.

***

AMENZI ÎN STAREA DE URGENȚĂ. Amenzile date pe durata stării de urgență ar putea fi anulate. Senatul a adoptat ieri propunerea legislativă inițiată de ALDE, Pro România și UDMR care prevede anularea și returnarea banilor, în cazul celor care le-au plătit.

Nu se anulează amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină sau pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice – doar cele în baza declarațiilor pe propria răspundere. Proiectul merge spre aprobare la Camera Deputaților, for decizional.

***

MEDIU. Legea pentru înființarea „DNA-ului pădurilor” (Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Mediu), inițiată de USR, a trecut de Senat cu 119 voturi pentru, 11 abțineri și niciun vot împotrivă și va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Direcția va cerceta defrișările ilegale, poluarea apelor, arderea ilegală a deșeurilor, gropile de gunoi ilegale și alte infracțiuni împotriva mediului.

***

DISCRIMINAREA, INTERZISĂ. Curtea Supremă a decis luni că legea drepturilor civile din 1964 din Statele Unite, care interzice discriminarea pe bază de sex la locul de muncă, se aplică și orientării sexuale și identității de gen. „Un angajator care concediază o persoană doar pentru că e homosexuală sau transgender sfidează legea”, a declarat judecătorul Neil M. Gorsuch.
 
Până la decizia asta, angajatorii puteau concedia angajați pentru că erau gay, bisexuali sau transgender în mai mult de jumătate dintre state. Deși hotărârea s-a concentrat pe discriminarea în muncă, specialiștii spun că limbajul legislativ ar putea extinde protecțiile și în educație, îngrijire medicală și alte domenii ale vieții de zi cu zi. Asta în ciuda eforturilor Administrației Trump, care vrea să elimine cu totul drepturile persoanelor transgender.

Hotărârea instanței nu invalidează automat setul de reguli lansat vinerea trecută, care spunea că discriminarea împotriva persoanelor transgender în sistemul medical american nu este interzisă, dar îl va face mult mai greu de apărat în instanță. 

***

TENIS. Turneul de Grand Slam US Open va avea loc la datele programate inițial, 31 august – 13 septembrie, după ce organizatorii au primit, ieri, undă verde de la autoritățile americane. Se va juca fără spectatori și fără calificări, iar jucătorii nu pot avea mai mult de o persoană în staff. Mai mult, nu toți jucătorii sunt siguri că vor participa.
 

BONUS

Relaxare sau nu prea?
Cu 250 de cazuri noi și 10 decese de luni până marți, cu Guvernul care vrea să permită oficierea slujbelor în interiorul bisericilor, ne-am întors la Răzvan Cherecheș, profesor universitar în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, să vedem ce le-ar spune el temerilor noastre. 
  
Ieșirile la terase: Dacă alții nu poartă mască, riști să fii infectat, chiar dacă tu porți mască. Masca celorlalți te protejează pe tine. Și atunci ce trebuie să faci e să ții distanța de doi metri față de ei. Dacă stai la masă cu oameni care nu poartă mască, șansa de infecție e foarte mare.

Revenirea copiilor în creșe și grădinițe: La copii e imposibil să se păstreze distanțarea sau să-i ții cu mască. Dar copiii nu sunt grupul de risc. Dacă duci copilul la grădiniță, șansele să se infecteze sunt mari. Șansele să aibă probleme de sănătate sunt însă mici. Dacă duci copilul la grădiniță, ar trebui să-l izolezi de părinții sau bunicii vulnerabili din familia ta.

Evenimentele în aer liber: Problema la un concert e când oamenii se apucă să cânte sau să strige. De aia e obligatorie purtarea măștilor, că în momentul în care strigi sau cânți, picăturile de salivă pe care le emiți când vorbești devin mai mici din cauza presiunii aerului și șansele să plutească la mai mult de doi metri cresc.

Transmiterea e legată de trei lucruri: volumul de aer (dacă ești afară sau într-un loc bine ventilat e OK), câți oameni sunt în jurul tău (dacă interacționezi cu puțini oameni, sunt șanse mai mici să te infectezi) și dacă oamenii poartă măști.

Creșterea numărului de cazuri: Noi vedem creșterea numărului de cazuri dintr-o dată, însă ele au crescut de fapt în ultimele două-trei săptămâni încet, încet. E ca un iceberg care crește sub apă. Când iese la suprafață, deja e târziu. Deci toate măsurile au impact în câteva săptămâni. 

Deciziile politice și lupta pentru menținerea stării de alertă: În mod normal, ar trebui comunicat întruna – ceea ce Guvernul nu face – că virusul e aici în continuare. Guvernul își dă seama că oamenii nu mai țin cont de măsuri. Dacă ar menține starea de izolare sau dacă nu ar relaxa mai mult măsurile, i-ar costa politic. Așa că o vor face. Și abia în momentul când o să crească numărul de morți, o să introducă din nou măsuri progresive de lockdown.

Rațional și epidemiologic, în momentul ăsta ar trebui relaxate măsurile parțial (adică să ne ținem departe de evenimentele indoor). Acum toată lumea pune presiune să se revină la „normal”. Ceea ce nu se mai poate, până nu apare vaccinul.
 

Sperietorile civice

   Fotografie de Diana Filimon, președintă Forum Apulum, o asociație care mobilizează tinerii să fie mai implicați civic, mai asumați și mai hotărâți.
În timp ce țara continuă cu relaxările, cei de la Forum Apulum își aduc aminte de lucrurile care îi sperie în România. Ca să nu uite ce au de reparat, le-au personalizat și pus în curte, pe post de sperietori.
  • Adrian Savonea l-a făcut pe conspiraționistul antivaccin care se protejează cu un coif de aluminiu de antenele 5G.
  • Iuliana Marcu a creat un preot homofob cu cruce de aur la gât și preocupat de orientările sexuale ale altora.
  • Florin Râșteiu a făcut o sperietoare sub forma unui copil, care în loc de organe sexuale are o floare, ca să nu îi deranjeze cu sexualitatea lui pe cei care se opun educației sexuale.
  • Diana Filimon a făcut o sperietoare sub forma unui bărbat care spune că nu e misogin, dar femeile trebuie să facă copii și să fie soții, pentru că așa e obiceiul.
  • Denisa Cotor a făcut sperietoarea rasistă, un tip cu maieu „wife beater” și cu torța gata să fie aprinsă la un marș.
Forum Apulum plănuiește să completeze colecția. Ea va avea și o apariție specială într-un proiect la care lucrează acum artistul George Roșu.
 

Alexandra caută job (II)

O rubrică temporară recurentă în care Alexandra Mihai, cititoare a newsletterului, ne povestește cum încearcă să revină pe piața muncii după ce și-a pierdut jobul din cauza pandemiei de coronavirus. Vezi ediția trecută aici

După ce am aplicat la 50 de joburi în două luni jumate și am avut un singur interviu, pe final de mai mi-am depus dosarul pentru indemnizația de șomaj. Am trimis online copii după diplome, decizii de încetare ale tuturor contractelor pe care le-am avut (pentru vechime), adeverințe care să arate suma contribuțiilor sociale plătite în ultimul an și o declarație pe proprie răspundere că sunt aptă de muncă.

Dosarul meu este încă în procesare și nu mi-au comunicat alte detalii. Din căutările mele pe net, am aflat că pot primi aproximativ 550 lei lunar timp de 6 luni. 

După asta, mi-am făcut curaj să plec o săptămână din București, fără teama că ratez potențiale interviuri. Lucrurile s-au schimbat la începutul lunii iunie. Telefonul meu a sunat, în sfârșit, și am primit invitații la trei interviuri în trei zile diferite, toate pentru joburi la care aplicasem în ultimele două săptămâni.

Primul a fost cu o agenție de recrutare, pentru o poziție de coordonare a departamentului de customer support. Am avut o chimie bună și am primit feedback pozitiv, însă clientul lor cere experiență în SAP, un program pentru planificarea resurselor întreprinderii, iar eu nu l-am mai folosit până acum. Sigur îl pot învăța, așa că vreau să ajung să am un interviu cu clientul ca să-l conving. Aștept.

Al doilea interviu a fost pentru o poziție de team leader, foarte asemănătoare cu cea de la fostul job. Am primit pe loc invitație la următorul interviu cu managerul direct. Pare a fi jobul potrivit, însă salariul este 2.500 lei, egal cu cel pe care l-am avut acum doi ani. Pot să merg mai departe cu o scădere de salariu? Mă așteptam la asta, având în vedere contextul economic, însă e greu să accepți așa ceva conștient.

Al treilea interviu a fost pentru o poziție de support entry-level, într-o companie mică. Deși am fost sceptică să particip la interviu, pentru că era un soi de retrogradare, până la urmă am acceptat. Culmea, oferta e mai bună decât cea pentru jobul de team leader. Însă am dubii: voi putea accepta un job entry level? Nu va fi plictisitor?

Îmi doresc să mă întorc la lucru, vreau să fiu din nou activă, însă aș vrea să găsesc un job pe termen lung, nu ceva să mă mulțumească pe jumătate. Continui să aplic la joburi.

CE AM ÎNVĂȚAT: Că am obținut feedback pozitiv pentru că m-am pregătit temeinic. Am pregătit o listă cu realizările mele la fostele joburi, o listă cu potențiale întrebări pe care le-aș putea primi de la recrutori („Povestește despre un moment în care a trebuit să rezolvi o situație conflictuală în echipa ta”) și încă o listă de întrebări pe care aș putea să le adresez eu recrutorilor („De ce este liberă această poziție?”). Am citit review-uri ale angajaților despre companiile respective și sfaturi despre cum să te pregătești pentru interviuri. Am găsit unele foarte bune chiar pe Instagram și pe TikTok.
 

Dozele pentru restul zilei

  Dimineață

Un test ca să descoperi cât de privilegiat ești. Eu am bifat 67 din 100. Te pune un pic pe gânduri. 
 
  Prânz

Ce zici de niște Gaudeamus Igitur contemporan joi pe 18 iunie de la ora 19:00? Promoția 2020 e invitată specială la ABSOLVIRUS PARTY, o petrecere organizată de VAMA. Trimite aici dedicații pentru colegi și profesori sau înregistrează-te cântând versiunea ta pentru piesa 18 ani și te vei auzi în timpului show-ului, care va fi transmis live pe Facebook la VAMA, Tudor Chirilă și Kiss FM. 
 
  Seară

A fost o vreme când mă uitam la meciuri de fotbal și învățasem chiar să explic ce e ăla ofsaid. Acum nu prea mai știu nici care-s clasamentele de pe FlashScore, dar dicționarul ăsta de termeni din fotbal mă face să cred că nu e totul pierdut. Recomand, dacă vrei să înveți ceva nou. 
 

Ți-a plăcut Concentrat? Dă forward către un prieten.


Au contribuit

Maria Bercea, Nicoleta Coșoreanu
Design: Alex Munteanu (Namogo)

 

Copyright © 2020 Asociația Media DoR.
Strada Corbeni Nr. 6,
București, Romania
Unsubscribe